ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑ

ΛΕΥΚΟ ΜΟΥ ΓΙΑΣΕΜΙ
Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς
Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
ΕρμηνεΙα: Έλλη Πασπαλά
CD, Single ” Λευκό μου Γιασεμί ” 1997
CD, Album ” Για τη συνήθεια του έρωτα ” 1997

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ
για την ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη : ”ΦΤΗΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ”

VIDEO: Βασιλική Μουσταφέρη

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ


Από την εκπομπή της ΝΕΡΙΤ,”ΠΑΝΤΑ Ν’ ΑΝΤΑΜΩΝΟΥΜΕ”,με καλεσμένο
τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο,που με την «Ορχήστρα του Δρόμου»

ΣΤΙΧΟΙ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ

ΛΕΥΚΟ ΜΟΥ ΓΙΑΣΕΜΙ

Είναι φορές που χωρίς αφορμή,
κάτι γιορτάζει βαθιά στο κορμί,
και ξαναβλέπεις το φως,
σαν να ‘σουν χρόνια τυφλός.
Κι ένας αέρας ζεστός
γιασεμιά φορτωμένος, φυσάει βουρκωμένος.

Είναι φορές που δεν ξέρω γιατί
κάτι νυχτώνει βαθιά και πενθεί
και δε σου κάνει κανείς
κι όπως γυρεύεις να βρεις
λίγο λευκό να πιαστείς
γιασεμί στο σκοτάδι
σαν άστρο ανάβει.
Λευκό μου γιασεμί
μη νυχτώσεις.

Είναι φορές που χωρίς αφορμή,
μέσα μου τρέμει μια ξένη φωνή,
που μου θυμίζει στιγμές
από παλιές μου ζωές
και ένας αέρας ζεστός
γιασεμιά φορτωμένος, φυσάει βουρκωμένος.
Λευκό μου γιασεμί, μη νυχτώσεις…

CD, Single ” Λευκό μου Γιασεμί ” 1997

CD, Album ” Για τη συνήθεια του έρωτα ” 1997

Είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους της ξεχωριστής ερμηνεύτριας. Φτιαγμένος στα μέτρα της με φαντασία, μουσικότητα και επιδέξια ενορχήστρωση από τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, που αφομοίωσε διαφορετικής καταγωγής μουσικά στοιχεία, φτιάχνοντας ένα ταιριαστό ψηφιδωτό ηχοχρωμάτων κι ένα σύγχρονο, ευέλικτο δίσκο, εναλλασσόμενων διαθέσεων, σε στίχους που έγραψαν ο Άρης Δαβαράκης, ο Μιχάλης Γκανάς, ο Θοδωρής Γκόνης, η Λυδία Βενιέρη και ο συνθέτης, είναι μερικές από τις αιχμές ενός ιδιαίτερου δίσκου που διαπνέεται από την αίσθηση της πολυχρωμίας του μεσογειακού τοπίου.
Η Έλλη Πασπαλά μίλησε για το δίσκο και τη συνεργασία της με τον Καλαντζόπουλο: “Με τον Παναγιώτη δεν ήταν τυχαία η συνεργασία. Είχαμε πολλά κοινά ακούσματα. Έχουμε επηρεαστεί από το λαϊκό τραγούδι όσο και από τους Μπιτλς. Έχουμε έναν παράλληλο δρόμο. Και στο δίσκο δεν φοβήθηκε, ίσως να πήρε απρόσμενες λύσεις ενορχηστρωτικές. Αυτό είναι ανανέωση, το να μη φοβάσαι. Δεν μου αρέσει εξάλλου μόνο ένα πράγμα. Αναζητώ μια εξέλιξη, το που μπορώ να φτάσω. Κι ο Καλαντζόπουλος ψάχνει, ρισκάρει”Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος έγραφε στο ένθετο σημείωμα του δίσκου. “Όποτε ακούω τη φωνή της Έλλης, με πάει σ’ εκείνες τις εικόνες της Nelly’s με την χορεύτρια πάνω στην ακρόπολη. Η χάρις και οι ηδονές του σώματος πλάι στην κλασική αρμονία. Αγιότητα με αμαρτία”

ΤΑΙΝΙΑ ” ΦΤΗΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ” 2000

Το Φτηνά Τσιγάρα είναι μια ελληνική ρομαντική κωμική ταινία του 2000 σε σενάριο και σκηνοθεσία Ρένου Χαραλαμπίδη. Πρωταγωνιστούν ο Ρένος Χαραλαμπίδης και η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους Παίζουν: Μιχάλης Ιατρόπουλος, Κώστας Τσάκωνας, Άλκης Παναγιωτίδης, Μάνος Βακούσης, Τάκης Σπυριδάκης
ΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: Αθήνα – Καλοκαίρι. Ο Νίκος περιμένει κάτι να συμβεί στην καρδιά μιας μεγαλούπολης. Στη διαδρομή του συναντάει την Σοφία, μια όμορφη γυναίκα που μαλώνει ασχημα με τον φίλο της σε ένα καρτοτηλέφωνο. Την πείθει να περάσουν τη νύχτα μαζί, περπατώντας στην άδεια πόλη. Η νοσταλγία ενός εφηβικού φλερτ οδηγεί έναν μικρο απατεώνα σε ερωτικό παραλήρημα – ενώ οι νεοφώτιστοι μαφιόζοι διώκτες του, στην προσπάθεια τους να φανούν επικίνδυνοι καταπιεζοντας τις καλλιτεχνικές τους κλείσεις, καταλήγουν στην γελοιοποίηση.
Ένα καφενείο με επικεφαλής ένα καφετζή που απαγγέλει ποίηση, φιλοξενεί δύο αμετανόητους πενηντάρηδες έφηβους, θεωρητικούς της αλάνθαστης μεθόδου στο κυνήγι της γκόμενας. Συναντήσεις πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, και μια ακατάσχετη διάθεση για φιλοσοφικές συζητήσεις, ενώ στο διπλανό τραπέζι η εντεκάχρονη σχέση ενός καθημερινού ζευγαριού δοκιμάζεται από την παρουσία ενός body-builder.
Μία ταινία βασισμένη σε ένα μωσαϊκό από χαρακτήρες και χώρους. Τα πρόσωπα και οι ιστορίες, αλλάζουν με την ταχύτητα των εικόνων ενός “κουλοχέρη” αλλά και με την υπομονή μιας παρτίδας πόκερ, όπου οι παίκτες αποκαλύπτονται σταδιακά. Οι ήρωες της ταινίας μιλάνε πολύ, οργίζονται περισσότερο, αγαπάνε παραπάνω από ότι πρέπει. Είναι όμως τα μικρής εμβέλειας πυροτεχνήματα, καταδικασμένα σε μια τρομερή αλλά εφήμερη λάμψη. Ο έρωτας, η περιπέτεια, η εξέλιξη, συνωστίζονται πότε βίαια και πότε τρυφερά πάνω στην διαδρομή ενός μόνιμα αντιφατικού και ανήσυχου ήρωα.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΌΠΟΥΛΟΣ

Στην ταινία ακούγεται το τραγούδι ” Λευκό μου Γιασεμί ” σε στιχους του Μιχάλη Γκανά, μουσική του Παναγιώτη Καλατζόπουλου που το ερμηνεύει η Έλλη Πασπαλά.
Με αφορμή τα «Φτηνά τσιγάρα» που έγιναν μιούζικαλ για την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, ο συνθέτης θυμάται την ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη, μαζί με πρόσωπα και σταθμούς από την πολυετή καριέρα του. Οι δύο δημιουργοί έχουν κάνει εν τω μεταξύ τη δική τους πορεία και ο κόσμος μας έχει ολοκληρωτικά γίνει ψηφιακός. Ομως και η ρομαντική σπίθα μένει και εκείνη η μαγεία της τυχαίας συνάντησης που γέννησε ένα βαθιά δημοφιλές έργο. Για όλα αυτά ο Καλαντζόπουλος θυμάται: Τότε ήμασταν σε μεγάλα κέφια, σε μεγάλη αφέλεια, νιάτα δηλαδή. Εκείνος – ο Ρένος Χαραλαμπίδης – 29 ετών κι εγώ 40άρης. Ήταν ένα χαρμάνι από τύχη και σωστές αποφάσεις. Και ταυτόχρονα δεν ξέραμε και τι κάναμε. Είναι μια ταινία υβριδική. Από τη μία έχει ένα ρομάντζο ανέφικτο και από την άλλη τους θαμώνες ενός καφενείου. Καφενόβιος σουρεαλισμός. Από τον Τσάκωνα μέχρι το καμένο ζευγάρι, τον ποιητή μπάρμαν… Αυτό στη μουσική δούλεψε καλά γιατί εγώ πήγα και κόλλησα πάνω στο ρομάντζο. Δεν είχα καμία επαφή με το καφενείο. Και με έναν τρόπο, επειδή ήμουν σε καλή στιγμή, λόγω του «Summertime in Prague», έγινε μια χημική αντίδραση που δούλεψε. “

ΦΤΗΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Είναι είκοσι δύο χρόνια από την ταινία που τελικά έγινε θρύλος και ο Ρένος Χαραλαμπίδης – δημιουργός της – και ο Καλαντζόπουλος – συνθέτης της – ξανασυναντιούνται σε μια εντελώς άλλη Αθήνα. Επανέρχεται 22 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της η ταινία ” φτηνά τσιγάρα”, σε μορφή μιούζικαλ στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με τη σκηνοθετική ματιά του Κωνσταντίνου Ρήγου, λιμπρέτο του Πέτρου Βουνισέα, τα σημερινά «Φτηνά τσιγάρα» είναι μια «ρομαντική οπερέτα» σε 34 σκηνές, για την οποία ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος έγραψε 16 νέα τραγούδια, που ήρθαν να προστεθούν στα αγαπημένα και πολυακουσμένα τραγούδια «Summertime in Prague» και «Λευκό μου γιασεμί», που είχε ερμηνεύσει υπέροχα η Έλλη Πασπαλά, στο ξεχωριστό σάουντρακ της ταινίας. Τραγούδια για ανεκπλήρωτους έρωτες, με ήρωες που φιλοσοφούν, βρίζουν, διεκδικούν τον ρομαντισμό, ερωτεύονται και ικανοποιούνται με τα ελάχιστα, καπνίζοντας πάντα φτηνά τσιγάρα.      ΠΗΓΕΣ: https://batcountrysite.wordpress.com, https://el.wikipedia.org, www.stradafilms.gr, https://www.in.gr, www.ogdoo.gr, www.musiccorner.gr,www.huffingtonpost.gr

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν