Σταύρος Τζουανάκος, Κώστας Βίρβος, Άννα Χρυσάφη

ΛΙΓΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΟΥ ΓΥΡΕΥΩ
Στίχοι: Κώστας Βίρβος
Μουσική: Σταύρος Τζουανάκος
Πρώτη εκτέλεση: Σταύρος Τζουανάκος & Έφη Νερούτσου

ΜΟΥΣΙΚΗ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΣ

α’ Ερμηνεία: Σταύρος Τζουανάκος & Έφη Νερούτσου
7″, Single ” Ίσως αύριο / Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω ” 1958

β’ Ερμηνεία: Άννα Χρυσάφη & Πάνος Γαβαλάς

7″, Single ” Η πρώτη αγάπη / Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω ” 1958

ΣΤΙΧΟΙ: ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ

ΛΙΓΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ ΓΥΡΕΥΩ
Δε θέλω πλούτη να μου δώσεις και παλάτια
δε θέλω λούσα όπως άλλες που γυρνάς
λυπήσου μόνο της καρδιάς μου τα κομμάτια
και πες μου λίγο τη φτωχή πως μ’ αγαπάς

Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω
κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω

Αυτά τα λίγα ψίχουλα κι αν θα μου τάξεις
σου τα πληρώνω με οποιαδήποτε τιμή
και θα τα πάρω κι αν ακόμα τα πετάξεις
όπως πετάνε σ’ ένα σκύλο το ψωμί

Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω
κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω

7″, Single ” Ίσως αύριο / Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω ” 1958

Σταύρος Τζουανάκος
«Ο Σταύρος Τζουανάκος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1925 και πέθανε στην Florida των ΗΠΑ στις 17 Δεκεμβρίου 1974. Σημαντικός συνθέτης και εκφραστικός τραγουδιστής, ο Σταύρος Τζουανάκος αποτελεί για το ρεμπέτικο και για το λαϊκό τραγούδι ένα χαρακτηριστικό δείγμα ολοκληρωμένου δημιουργού με πάρα πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Η επαγγελματική του καριέρα αρχίζει αμέσως μετά την απελευθέρωση, δίπλα στον Μανώλη Χιώτη ο οποίος, εκτιμώντας το ταλέντο του Τζουανάκου, τον πήρε μαζί του στο πάλκο. Ο Σταύρος Τζουανάκος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μεταπολεμικού λαϊκού τραγουδιού. Ξεχωριστός τραγουδιστής, συνθέτης και μπουζουξής συνεργάστηκε, με όλους, σχεδόν, τους λαϊκούς συνθέτες εκείνης της εποχής.
Εκτός του Χιώτη, ο Σταύρος Τζουανάκος τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση δημιουργίες συνθετών όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Θόδωρος Δερβενιώτης, ο Γιώργος Λαύκας, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και άλλοι.
Όσον αφορά την ιδιότητα του συνθέτη, η συντριπτική πλειοψηφία των δικών του συνθέσεων πέρασε στη δισκογραφία με τη φωνή του. Δημιουργίες του τραγούδησαν επίσης σε πρώτη εκτέλεση ερμηνευτές όπως ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, η Μαρίκα Νίνου, η Στέλλα Χασκίλ, η Γιώτα Λύδια, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού – στην πρώτη της σόλο ηχογράφηση με τίτλο «Να ’ξερες πόσο πόνεσα» το 1962 – και άλλοι. Ενα σημαντικό μέρος του υλικού που ηχογράφησε ο Σταύρος Τζουανάκος τόσο στις 78 όσο και στις 45 στροφές, παραμένει ανεξερεύνητο και ανέκδοτο σε lp ή cd.
Το 1954 ο Σταύρος Τζουανάκος πρωτοπήγε για εμφανίσεις στην Αμερική. Η επιτυχία που γνώρισαν τον κράτησε δύο χρόνια εκεί, επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά ξαναεφυγε για την Αμερική, όπου πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μέχρι το 1974 που έφυγε από τη ζωή. Ο Τζουανάκος πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου του 1974 στη Φλόριδα, όπου δούλευε. Στο ξενοδοχείο που διέμενε, έπαθε ανακοπή, άργησε να πάει στο κέντρο και σε λίγες ώρες τον βρήκαν νεκρό στο δωμάτιο.

«Ένας διαβάτης»
Το Σεπτέμβρη του 1987 κυκλοφόρησε από την Columbia, στη σειρά «Μουσικός θησαυρός της Columbia» μια συλλογή με 14 τραγούδια – διαμάντια ερμηνευμένα από τον Σταύρο Τζουανάκο με τίτλο «Ένας διαβάτης – Ηχογραφησεις 1949-1959». Η παραγωγή ήταν του Δημήτρη Ράνιου, η σχεδίαση του εξωφύλλου έγινε από τον Αντ. Γιαννακόπουλο και τεχνική επεξεργασία από τον Π. Σιακαβέλλα. Ο δίσκος κυκλοφόρησε αργότερα και σε cd. ΠΗΓΗ: www.ogdoo.gr

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν