ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΙΤΣΟΣ

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Ποίηση: Νίκος Σαραντάκος
Μουσική: Μιχάλης Καλογεράκης
Ερμηνεία: Απόστολος Κίτσος
CD, Album ” Κάτι Παράξενο ” 2017

Χορωδία: Κάτια Ανδριανάκου, Μυρτώ Ναούμ, Ναταλία Ρήγα, Δημήτρης Καραμάνος,
Χάρης Σταυρακάκης, Παντελής Καλογεράκης, Μιχάλης Καλογεράκης

ΠΟΙΗΣΗ: ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Υγρό, μικρούλι, πράσινο και σκοτεινό
και όλα μοιάζουν να δουλεύουν στην πένα.
Εκεί με ρίξαν ένα γκρίζο δειλινό
και από τότε όλα σταμάτησαν για μένα.

Στον τόπο μου δεν έβρισκα δουλειά.
Εδώ με θέλουν και με καλοπληρωνουν.
Το ξέρουν όσοι φτιάχνουν κλουβιά
τα κάγκελα πως πρέπει να χρυσώνουν.

Με τον καιρό αρχίζει να σ’ αρέσει,
παντρεύεσαι, κάνεις και δυο παιδιά.
Μα πάντοτε θα βρίσκεσαι στη μέση,
στα δύο κομμένα το μυαλό και η καρδιά.

Τώρα, σαν έρχονται από κάτω νέοι
τους υποδέχεσαι μ’ ένα χαμόγελο πανούργο.
Τόσο άμαθοι, πρωτόπειροι κι ωραίοι
«καλώς ορίσατε, παιδιά, στο Λουξεμβούργο!»

CD, Album ” Κάτι Παράξενο ” 2017

Δύο φίλοι, ένας δίσκος
H κοινή δισκογραφική τους δουλειά περιλαμβάνει 7 κομμάτια – μάλιστα, στο ένα από αυτά, το Ερωτικό (Καληνύχτα) σε ποίηση του Μάνου Χατζιδάκι και σε μουσική του Μιχάλη Καλογεράκη συμμετέχει η Έλλη Πασπαλά και στην ηλεκτρική κιθάρα ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος.
Η δουλειά που εκδόθηκε από την Μικρή Αρκτο έχει ήδη βρει ανταπόκριση. Σε ένα σημείωμα του εκδότη διαβάζουμε: «Ο Μιχάλης Καλογεράκης και ο Απόστολος Κίτσος, πέρα από στενοί φίλοι είναι και οι δύο διακριθέντες καλλιτέχνες της 4ης Ακρόασης Νέων Δημιουργών και Ερμηνευτών της Μικρής Άρκτου.
Ο Μιχάλης Καλογεράκης ως τραγουδοποιός, (μαζί με το δίδυμο αδερφό του Παντελή) απέκτησε το ιδιαίτερο στίγμα του μελοποιωντας έλληνες και ξένους ποιητές (η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική εργασία του διδύμου με τίτλο Προσωπικό, εκδ. Μικρή Άρκτος 2016, έχει ήδη τη δική της επιτυχημένη πορεία) κι έτσι τον γνώρισε και το κοινό: σε μια βαθύτατα αντιποιητική εποχή εκείνος να επιμένει … ποιητικά.
Ο Απόστολος Κίτσος, ένας ιδιαίτερα αισθαντικός ερμηνευτής, συστήθηκε καλλιτεχνικά τραγουδώντας δύο ιδιαίτερα τραγούδια του Σπύρου Παρασκευάκου πριν 3 χρόνια (Γλυκός Γενάρης, Βήμα εκτός) και συνέχισε με πολύ προσεκτικά βήματα…
Ο κύκλος τραγουδιών Κάτι παράξενο (πέντε μελοποιημένα ποιήματα και δύο ορχηστρικές συνθέσεις), φέρνει τη μυρωδιά μιας ασυνήθιστης συνύπαρξης: ένας πολύ επιδέξια, καλά αρθρωμένος λυρισμός, μια εύθραυστη ευαισθησία, συγκατοικούν αρμονικά με μια σύγχρονη μουσική έκφραση και μια σημερινή ερμηνεία. Τίποτα δεν ξενίζει, τίποτα δεν φαίνεται παράταιρο σ αυτή τη δισκογραφική δουλειά, παρά τη συστέγαση τόσο διαφορετικών ποιητικών κόσμων…
Ο Μιχάλης Γκανάς, η Αριστέα Παπαλεξάνδρου, ο Αχιλλέας Παράσχος, ο Νίκος Σαραντάκος και ο Μάνος Χατζιδάκις, ποιητές με πολύ διαφορετικές διαδρομές, αναφορές και ηλικίες, συνυπάρχουν σε έναν κύκλο τραγουδιών όπου ο Μιχάλης Καλογεράκης, ο οποίος υπογράφει τη μουσική των μελοποιημένων ποιημάτων τους, κατάφερε να τους ενώσει σε μια ενιαία μουσική αφήγηση ενώ ο Απόστολος Κίτσος, ο οποίος υπογράφει και την ενορχήστρωση των τραγουδιών εκτός της ερμηνείας τους, λειτούργησε τόσο προσεκτικά και τρυφερά και με τις δύο ιδιότητές του, ώστε τα τραγούδια αυτά να αποκτήσουν ενιαίο σώμα και η αφήγηση τους μια παράξενη μαγεία».

Σαραντάκος Νίκος (μικρό βιογραφικό)
Ο Νίκος Σαραντάκος γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο το 1959. Σπούδασε χημικός μηχανικός και αγγλική φιλολογία.Γονείς του είναι ο χημικός μηχανικός και συγγραφέας Δημήτρης Σαραντάκος, Μυτιληνιός με καταγωγή από τη Μάνη και η Αγγελική Πρωτονοτάριου, χημικός και ποιήτρια με το λογοτεχνικό όνομα Κική Σαραντάκου. Συγγραφείς ήταν επίσης ο παππούς του Νίκος Δ. Σαραντάκος και η γιαγιά του Ελένη Μυρογιάννη. Έχει πτυχίο της σχολής Χημικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Αγγλικής Φιλολογίας. Εργάζεται στο μεταφραστικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζει στο Λουξεμβούργο και μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε Λουξεμβούργο και Ελλάδα. Έχει εκδώσει δυο τεχνικά εγχειρίδια, δύο συλλογές διηγημάτων, δύο δοκίμια, μια γλωσσολογική πραγματεία και εγχειρίδια για το μπριτζ στην αγγλική και γαλλική γλώσσα ανάμεσα στα οποία είναι η “Αλληλογραφία του Μότσαρτ”, όπου παρουσιάζονται άγνωστες πτυχές του μεγάλου μουσουργού μέσα από τις επιστολές του. Ενδιαφέρεται για τη φρασεολογία, την ετυμολογία και τη λεξικογραφία καθώς και για την ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας. Συνεργάζεται με την εφημερίδα και με διάφορα περιοδικά. Δημοσιεύει τα κείμενά του, γλωσσικά και άλλα, στο www.sarantakos.com. Σε μια άλλη ενσάρκωση, γράφει στα αγγλικά και στα γαλλικά για το μπριτζ (το παιχνίδι).

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν