ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
Η Μεγάλη Πέμπτη θεωρείται η πιο θλιβερή μέρα της χριστιανοσύνης. Το βράδυ η Εκκλησία αναπαριστά την Σταύρωση του Θεανθρώπου, ενώ ψάλλονται και τα 12 Ευαγγέλια. Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμενος λιτανευεται από τους ιερείς.
Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση.
Μετά την σύλληψή Του στο όρος των Ελαιών, ο Χριστός δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους Αρχιερείς σε μια δίκη που είχε τυπική διαδικασία αφού οι Φαρισαίοι ήθελαν τον θάνατο Του. Επειδή όμως δεν είχαν νόμιμη εξουσία, τον έστειλαν στον Πόντιο Πιλάτο, προκειμένου η καταδικαστική απόφαση να απαγγελθεί από αυτόν, καθώς κατείχε την εξουσία του Ρωμαίου διοικητή της περιοχής.
Ο Πιλάτος δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη απάνω του και ζήτησε από το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην αυλή του Πραιτωρίου να διαλέξει ανάμεσα στον Βαραββά και τον Χριστό για το ποιος να σωθεί, δίνοντας παράλληλα «χάρη» για την γιορτή του Πάσχα.
Το πλήθος, (οι περισσότεροι συνεργάτες και οπαδοί του Βαραββά) διάλεξαν τον θάνατο του Ιησού με σταύρωση.
Από εκείνο το σημείο μέχρι και την σταύρωση, ο Ιησούς έζησε τον απόλυτο εξευτελισμό αλλά και την χλεύη του πλήθους και των Ρωμαίων στρατιωτών (πορφύρα, αγκάθινο στεφάνι, και μαστίγωμα).

Σύμφωνα με τις Γραφές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί, με το μαρτύριό Του να κρατάει πάνω στον σταυρό έξι ώρες.
Μετά το πέρας των 12 Ευαγγελίων, στις εκκλησίες ο κόσμος συγκεντρώνει τα λουλούδια προκειμένου να ξεκινήσει το στόλισμα του επιταφίου, το οποίο θα υποδεχτεί το σώμα του Χριστού την Παρασκευή το πρωί.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Χρίστος Τσιαμούλης
Ερμηνεία: Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ζωντανή ερμηνεία
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Diesi in Concert

ΣΤΙΧΟΙ Νίκος Γκάτσος

ΣΤΙΧΟΙ

Αυτός που κρέμασε τον ήλιο
στο μεσοδόκι τ’ ουρανού
κρέμεται σήμερα στο ξύλο
ίλεως, Κύριε, γενού.
Και στ’ ασπαλάθια της ερήμου
μια μάνα φώναξε, παιδί μου.

Με τ’ Απριλιού τ’ αρχαία μάγια
με των δαιμόνων το φιλί
μπήκε στο σπίτι κουκουβάγια
μπήκε κοράκι στην αυλή
κι όλα τ’ αγρίμια στο λαγκάδι
πήραν το δρόμο για τον Άδη.

Θα ξανασπείρει καλοκαίρια
στην άγρια παγωνιά του νου
Αυτός που κάρφωσε τ’ αστέρια
στην άγια σκέπη τ’ ουρανού
κι εγώ κι εσύ, και εμείς κι οι άλλοι
θα γεννηθούμε τότε πάλι.

ΜΟΥΣΙΚΗ Χρίστος Τσιαμούλης

Το Δεκέμβρη του 2006 κυκλοφόρησε ο δίσκος του Χρίστου Τσιαμούλη, με τίτλο «Δωδεκάορτο». Πρόκειται για 15 τραγούδια γραμμένα για τις μεγάλες γιορτές μας, σε μία σύγχρονη μελοποίηση του Χρίστου Τσιαμούλη πάνω σε λόγια μεγάλων ποιητών, που συνδυάζει τον κλασικό ήχο με ακούσματα από την ελληνική και ευρύτερα μεσογειακή παράδοση. Την ενορχήστρωση έκανε ο Θόδωρος Κοτεπάνος, ενώ τραγουδούν: Μανώλης Μητσιάς, Ελένη Βιτάλη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιάννης Χαρούλης, Ασπασία Στρατηγού, Άρτεμις Πανταζή και ο Χρίστος Τσιαμούλης.
Οι στίχοι ανήκουν στους: Διονύσιο Σολωμό, Αρθούρο Ρεμπώ, Νίκο Γκάτσο, Μοναχό Μωυσή Αγιορείτη, Μοναχή Γαβριηλία, Θωμά Κοροβίνη, Λάμπρο Καμπερίδη, Λιζέτα Καλημέρη, Βασίλη Νικολαΐδη, Άρη Αποστολόπουλο, Άγγελο Καλογερόπουλο και Ματίνα Τσιγκούνη.

Στο ένθετο βιβλίο του CD ο Χρίστος Τσιαμούλης σημειώνει:
«Με το Δωδεκάορτο νιώθω ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος μουσικής εμπειρίας και αναζήτησης που με φέρνει όλο και πιο κοντά στον ήχο που προσδοκούσα: Λαϊκά ακούσματα που αποδίδονται με σύγχρονο τρόπο και παραδοσιακές ορχήστρες που συνεργάζονται και συνταιριάζονται φυσικά με τα συνήθη ευρωπαϊκά όργανα, δείχνοντας πως η ελληνική παράδοση μπορεί να περνά μέσα από το σύγχρονο γίνεσθαι της μουσικής και να αλληλοεπηρεάζεται, γεννώντας καινούργια ακούσματα».
Χρίστος Τσιαμούλης

Το CD κυκλοφόρησε από το ινστιτούτο έρευνας, διάσωσης και προβολής πνευματικών και πολιτιστικών παραδόσεων «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός»

«Αινείτε αυτόν εν τυμπάνω και χορώ, αινείτε αυτόν εν χορδαίς και οργάνω»