ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΑΚΗ

ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Στίχοι: Ελένη Φωτάκη
Μουσική: Γιώργος Καζαντζής
Ερμηνεία Φωτεινή Βελεσιώτου
1. CD, Album ” Ίσαλος Γραμμή ” 2008
2. CD, Album ” Τα παιδιά της άλλης όχθης ” 2011

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ                                                                                                                              Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 στην ΕΤ1 στο πιάνο ο Γιώργος Καζαντζής

ΤΙΤΛΟΙ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ” ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ” Video

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ live

Από τις ζωντανές εμφανίσεις του Γιώργου Νταλάρα με την Ελένη Βιτάλη και τη Γλυκερία,
εδώ ήταν ο Νταλάρας με την Ελένη Βιτάλη, στην «Ιερά Οδό» την περίοδο 2014 – 2015.

ΣΤΙΧΟΙ: ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΑΚΗ

ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Να σε μισήσω είν`αργά
αέρας με δροσολογά
με κυνηγούν οι μέλισσες
κι εσύ που δε με θέλησες.

Τινάζω το βασιλικό
να σταματήσω το κακό
σ`είχανε δέσει μάγισσες
μα πάλι εσύ με ράγισες.

Νυχτώνει βγαίνω να σε βρω
σα φεγγαράκι δυο μερώ
κλειστά παραθυρόφυλλα
να μ`αγαπάς πώς το`θελα.

Θυμάρι ρίχνω στις φωτιές
με τυραννούν οι ομορφιές
οι ομορφιές οι φόνισσες
κι εσύ που με λησμόνησες.

Αν κλάψω μη με φοβηθείς
την ενιωσα και πριν χαθείς
μια πίκρα στο ροδόνερο
γιατί μ`αρνιόσουν τ`όνειρο.

Θα ρίχνω εκεί που περπατάς
τον όρκο μας να τον πατάς
κι ας με πονούν οι μέλισσες
κι εσύ που δε με θέλησες

CD, Album ” Ίσαλος Γραμμή ” 2008

Η «Ίσαλος γραμμή» αποτελεί μια εξαιρετική συνθετική εργασία του Γιώργου Καζαντζή με την φιλοσοφία και τη δομή ενός κλασικού κύκλου τραγουδιών που συνδυάζει επιτυχημένα το λυρισμό της μπαλάντας με τις «αιχμές» των λαϊκών δρόμων. Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008 στον «Ιανό» της Θεσσαλονίκης, από μια παρέα ανθρώπων της μουσικής και του τύπου, όπως ο Μανώλης Ρασούλης, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Κώστας Μπλιάτκας και κάποιοι από τους συμμετέχοντες ερμηνευτές. Κυκλοφόρησε επίσης το 2008, με αξιοσημείωτη επιτυχία, όπως άλλωστε ήταν φυσικό, τόσο σε σχέση με την αξία του έργου και των δημιουργών του, όσο και με την εύστοχη επιλογή, από τον συνθέτη, των ερμηνευτών του. Ο δίσκος περιέχει 12 τραγούδια που τα αποδίδουν 13 διαφορετικοί ερμηνευτές και τραγουδοποιοί. Και τι ερμηνευτές! Με τη σειρά που τραγουδούν,οι: Αλκίνοος Ιωαννίδης Χρήστος Θηβαίος, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μελίνα Κανά και Μιχάλης Παπαζήσης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Λιζέτα Καλημέρη, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Σταύρος Σιόλας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Κώστας Θωμαΐδης και ο Γιώργος Μπαγιώκης.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στους στιχουργούς που εμπιστεύτηκαν τα λόγια τους στον συνθέτη. Πρόκειται για τους: Γιάννη Μελισσίδη, Χρίστο Γ. Παπαδόπουλο,Ελένη Φωτάκη, Γιώργο Αθανασόπουλο, Δημήτρη Πασχάλη και τον μεγάλο μας ποιητή Μάνο Ελευθερίου. Τους στίχους στο τραγούδι «Άχρωμη σιωπή» υπογράφει ο ίδιος ο συνθέτης.

2. CD, Album ” Τα παιδιά της άλλης όχθης ” 2011

Τρία χρόνια μετά, οι «Μέλισσες» βρήκαν θέση στον ολοκληρωμένο δίσκο της συνεργασίας του Καζαντζή με την Βελεσιώτου με τίτλο «Τα παιδιά της άλλης όχθης»,που κυκλοφόρησε, όπως και ο προηγούμενος, από το Polytropon και παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη στις 3 Νοεμβρίου 2011.

Όλα τα τραγούδια ακούστηκαν στο ραδιόφωνο και αγαπήθηκαν από το κοινό του λεγόμενου «έντεχνου ρεπερτορίου», ένα όμως έμελλε να ξεπεράσει αυτό το πλαίσιο. Οι «Μέλισσες» ήταν το τρίτο τραγούδι στο δίσκο του Γιώργου Καζαντζή «Ίσαλος γραμμή» και είναι, αναμφισβήτητα, ένα από τα δύο-τρία τραγούδια που ξεχώρισαν τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ένα τραγούδι που γνώρισε αληθινή αποδοχή από το κοινό και επιτυχία σαν αυτή που γνώριζαν τα τραγούδια πριν από τριάντα και πλέον χρόνια.
Μία σχεδόν άγνωστη τότε δασκάλα από την Καρδίτσα με ιδιαίτερη «ραγισμένη φωνή» τραγουδάει αυτό το τόσο όμορφο τραγούδι που ακόμα και 12 χρόνια μετά, σε συνδυασμό και με την επιτυχία του σήριαλ στο οποίο ακούγεται, τραγουδιέται και αγαπιέται το ίδιο από τους ακροατές του. Μιλάμε φυσικά για τη Φωτεινή Βελεσιώτου που με όχημα, αρχικά, αυτό το τραγούδι έγινε γνωστή στο πανελλήνιο. Εκείνη την εποχή η Φωτεινή είχε ήδη μια αξιοπρόσεκτη πορεία στα λαϊκά πάλκα της Θεσσαλονίκης και μια δισκογραφική παρουσία στο δίσκο του Μιχάλη Νικολούδη «Γυναίκες», που κυκλοφόρησε το 2005 και πέρασε, σχεδόν, απαρατήρητος. Με τις «Μέλισσες» έγινε πλέον γνωστή στο πανελλήνιο, «χάνοντας την ησυχία της», όπως λέει συχνά χαριτολογώντας. Η επιτυχία που γνώρισαν οι «Μέλισσες», επισκίασε τα υπόλοιπα τραγούδια, που ναι μεν ακούστηκαν αρκετά από το ραδιόφωνο, αλλά κανένα δεν άγγιξε την επιτυχία των «Μελισσών».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ και ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ

Το μουσικό ταξίδι των « Μελισσών» ξεκίνησε το 2006. Όταν η Ελένη Φωτάκη εμπιστεύτηκε τους στίχους της στον Γιώργο Καζαντζή. Εκείνος, συνεπαρμένος από τους στίχους προχώρησε στην ανάπτυξη του τραγουδιού, έχοντας σαν μπούσουλα μια σύνθεση που ήδη δούλευε. Παίχτηκε για πρώτη φορά στη μουσική σκηνή «Βάρδια», κυκλοφόρησε το 2008, με τη φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτη, ακούστηκε στις ζωντανές εμφανίσεις του Γιώργου Νταλάρα με την Ελένη Βιτάλη και τη Γλυκερία, εδώ ήταν ο Νταλάρας με την Ελένη Βιτάλη, στην «Ιερά Οδό» την περίοδο 2014 – 2015. αλλά έπρεπε να έρθει η τηλεοπτική επιτυχία το 2019, για να γίνει γνωστό στο πανελλήνιο. Παρόλο που από τα περίπου 300 τραγούδια που έχει συνθέσει στα 36 χρόνια δημιουργίας, πολλά έγιναν επιτυχίες, σημειώνει ότι «αν δεν ήταν οι “Άγριες μέλισσες” δεν θα με συζητούσαν», καθώς λίγοι γνωρίζουν τον συνθέτη ενός μουσικού κομματιού. Απορεί γιατί η κυρίαρχη βιομηχανία της διασκέδασης δεν δίνει περισσότερη βαρύτητα στο έντεχνο τραγούδι, σχολιάζοντας τη μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει το τραγούδι «Μέλισσες», το οποίο όπως τονίζει «αντιπροσωπεύει 100% το έντεχνο λαϊκό τραγούδι με μετατροπίες, αντιστίξεις, πολυρυθμία, με όλα τα έντεχνα στοιχεία» και παρόλα αυτά πέρασε μαζικά στον κόσμο.


Ο Γιώργος Καζαντζής, σε συνέντευξη του στο Θανάση Γιώγλου (03/05/2017) όπως εκμυστηρεύτηκε τις «Μέλισσες» τις πρότεινε αρχικά στον Γιώργο Νταλάρα, χωρίς να ευοδωθεί τότε αυτή η συνεργασία. Λέι για τη Φωτεινή Βελεσιώτου: « Τη Φωτεινή την άκουσα στο «Καφωδείο». Πήγα μια φορά να ακούσω τον Δερμιτάσογλου, τον φίλο μου και την ανέβασε και είπε ένα τραγούδι του Τσιτσάνη. Εγώ ήδη είχα κάνει τις «Μέλισσες» τότε, το είχα demo με τον εαυτό μου δηλαδή και μόλις την άκουσα λέω «Ωπ! Αυτή είναι. Αυτή είναι η “μέλισσα”. Αυτή είναι γι’αυτό το τραγούδι». Της λέω «Αύριο, μπορείς να ρθεις απ’το στούντιο;» Ήρθε, της το’δωσα σε ένα cd, έγινε ένα αντίστοιχο «event», όπως είχε γίνει με τη Μπέλλου και τον Σαββόπουλο. Μου λέει «Τι με βάζεις να τραγουδήσω τώρα εγώ τέτοια πράγματα;» Λέω «Θα το πεις». Και πραγματικά είναι σπουδαία τραγουδίστρια, το’δειξε. Δηλαδή μπορεί να ήταν στο ρεμπέτικο, αλλά είχε αντίληψη. Και ήρθε και μάλιστα κράτησα εκείνη την εκδοχή.»

Κι ακόμα κι αν κάποιοι δεν το ήξεραν, από τη στιγμή που έγινε το σήμα των τίτλων της σπουδαίας και επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 «Άγριες μέλισσες», το έμαθαν πλέον και «οι πέτρες».
Οι Άγριες Μέλισσες είναι ελληνική, καθημερινή, δραματική σειρά εποχής που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 τη σεζόν 2019-2022. Πρόκειται για την τηλεοπτική παραγωγή (για σίριαλ) με το μεγαλύτερο μπάτζετ. Όχι αυτής της σεζόν, ολόκληρης της δεκαετίας.Σκηνοθέτης θα είναι ο Λευτέρης Χαρίτος, που είχε βάλει τη σφραγίδα του και στο πολυσυζητημένο «Νησί» του Mega Σενάριο: Μελίνα Τσαμπάνη, Πέτρος Καλκόβαλης

Υπόθεση
Στο ξεκίνημα της σειράς το έργο διαδραματίζεται το έτος 1958. Βρισκόμαστε στο Θεσσαλικό κάμπο και πιο συγκεκριμένα στο Διαφάνι, ένα μικρό χωριό έξω από την Λάρισα. Ο ισχυρός μεγαλογαιοκτήμονας της περιοχής Δούκας Σεβαστός θέλει πάση θυσία να αποκτήσει την έκταση που έχουν στον κάμπο τρεις ορφανές αδελφές, για να τη χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης. Πρόκειται για τα κτήματα των τριών αδελφών Σταμίρη: της 28χρονης Ελένης, της 22χρονης Ασημίνας και της 18χρονης Δρόσως. Τα τρία κορίτσια έχουν χάσει τον πατέρα και τη μητέρα τους και έτσι η μεγαλύτερη αδελφή, που είναι και η προστάτιδα των μικρότερων, αναγκάζεται ύστερα από πιέσεις να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τον τσιφλικά, προκειμένου να εξασφαλίσει το μέλλον των μικρότερων αδελφών της, να παντρευτεί τον πρωτότοκο γιο του, τον Σέργιο και εκείνος να πάρει τα πολυπόθητα κτήματα ως προίκα. Ωστόσο, το ίδιο βράδυ του γάμου της αυτή και οι αδελφές της θα βάψουν τα χέρια τους με αίμα, ανοίγοντας έναν φαύλο κύκλο, ανάμεσα στις δύο οικογένειες. Εκ παραλλήλου, διαδραματίζονται και άλλες πολλές μικρές και μεγάλες ιστορίες. Η σειρά απεικονίζει τον τρόπο που ζούσαν οι άνθρωποι της εποχής, παρουσιάζοντας το αντίκτυπο της μετακατοχικής περιόδου αλλά και διάφορα λαογραφικά και ηθογραφικά στοιχεία. Ο 3ος κύκλος διαδραματίζεται κατά την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, από το 1967 έως το 1974, παρουσιάζοντας με εντυπωσιακό τρόπο και γλαφυρή ζωντάνια την εποχή εκείνη και τα γεγονότα της. ΠΗΓΕΣ: www.discogs.com, www.enplofm.gr, www.newsbeast.gr, el.wikipedia.org, www.antenna.gr,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρονια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν