Χάρις Αλεξίου, O.P.A. ( Γιώργος Γκικοδήμας, Γιάννης Ευσταθίου)

ΜΕΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΗΣ ΜΑΤΙΑ
Στίχοι: Γιώργος Γκικοδήμας
Μουσική: Γιάννης Ευσταθίου
Ερμηνεία: Γιώργος Γκικοδήμας, Χαρούλα Αλεξίου
1 LP, CD, Album ” O.P.A.* ‎– Εν+Τάξει ” 1990
2 CD, Compilation ” Τα ντουέτα της Χαρούλας ” 2001

ΜΕΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΗΣ ΜΑΤΙΑ Official Music Video 1990

ΜΕΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΗΣ ΜΑΤΙΑ
Τα ντουέτα της Χαρούλας 2001 (στο στούντιο)

ΣΤΊΧΟΙ: ΓΙΏΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΔΗΜΑΣ

ΜΕΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΗΣ ΜΑΤΙΑ
Δύο κόσμους έχει ψυχή μου
δύση και ανατολή
δυο καρδιές που ζουν και αγαπάνε
μέσα σ’ ένα ανάποδο μπιτ.

Μα η αγάπη μου στέκει στην μέση
σαν μητέρα θεά με τα δυο της παιδιά
μες την αγκαλιά της όλο κλαίνε και θρηνούν
πως μια μέρα θα χαθούν.

Θέλω μες στα δυο της μάτια να κοιτάζω
μες στα δυο της μάτια να κοιτάζω
μες στα δυο της μάτια να κοιτάζω
μες στα μάτια της
μέσα στα δυο της μάτια να κοιτάζω.

Μες στα καστανά της τα μάτια
μία θάλασσα ανοιχτή
μες στην αγκαλιά της ο ήλιος
να γιατρεύει κάθε πληγή.

Κι από τα μαλλιά της πλεξούδες
να ζεσταίνουν κάθε διαβάτη
που `χει ξαποστάσει πάνω στο σταρένιο της κορμί
κι έχει αποκοιμηθεί.

Θέλω μες στα δυο της μάτια να κοιτάζω
μες στα δυο της μάτια να κοιτάζω
μες στα δυο της μάτια να κοιτάζω
μες στα μάτια της
μέσα στα δυο της μάτια να κοιτάζω.

1 LP, CD, Album ” O.P.A.* ‎– Εν+Τάξει ” 1990

2 CD, Compilation ” Τα ντουέτα της Χαρούλας ” 2001

O.P.A. (Oppressive People Attack)

Το 1990, ένα συγκρότημα τάραξε τα νερά της ελληνικής δισκογραφίας, παρουσιάζοντας έναν ήχο εντελώς πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής, συνδυάζοντας hip hop με βυζαντινές μελωδίες και αναμειγνύοντας ελληνικούς και αγγλικούς στίχους. Στο ίδιο μοτίβο και το όνομα του συγκροτήματος: O.P.A. (Oppressive People Attack), που τα αρχικά του παραπέμπουν μεν στα «όπα» του γλεντιού και της διασκέδασης του νεοέλληνα αλλά η πλήρης ονομασία σε προκαλεί να αναζητήσεις τα μηνύματα πίσω από τη φαινομενική ευκολία των στίχων. Αποτελούνταν από τον ιδρυτή Γιώργο Γκικοδήμα (φωνητικά) και τον Γιάννη Ευσταθίου (πλήκτρα και άλλα όργανα). Περιείχε στοιχεία και από άλλα μουσικά είδη, όπως ηλεκτρονική, techno και techno pop μουσική. Χαρακτηρίζονταν από τους τολμηρούς στίχους τους σχετικά με την αγάπη και την κοινωνία, αλλά και την εναλλαγή της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας. Από το 1990 έως το 1996, οπότε και διαλύθηκαν, οι O.P.A ηχογράφησαν 4 δίσκους.
Την παραγωγή του πρώτου τους δίσκου Εν + Τάξει το 1990 ανέλαβαν ο Σεκόντος Μπουχάγιερ και ο Μάνος Ξυδούς,ενώ συνεργάστηκαν με τη Χάρις Αλεξίου στο κομμάτι Μες τα Δυο της Μάτια.

Γιώργος Γκικοδήμας (O.P.A.): Είμαι πάντα ετοιμοπόλεμος!
Ο πάντα ανατρεπτικός και ρηξικέλευθος Γιώργος Γκικοδήμας των O.P.A. σε μία αποκλειστική συνέντευξη! (αποσπάσματα) (στο MusicHeaven 14-01-2020)
Όπως είχαν δηλώσει σε μία από τις παλιές τους συνεντεύξεις οι O.P.A., γνώριζαν από την αρχή ότι τα τραγούδια τους ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους. Η αγάπη του συγκροτήματος για την κουλτούρα της χώρας μας και η σημερινή πνευματική και πολιτιστική ένδεια, ώθησαν τους στίχους των τραγουδιών να είναι πάντα ανατρεπτικοί και ρηξικέλευθοι και να φαντάζουν ακόμα επίκαιροι. Όπως βέβαια θεωρεί ότι αποδείχτηκαν και προφητικά. Αγαπάει την Ελλάδα και τον στεναχωρεί η στάση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, ίσως γι΄αυτό οι στίχοι των τραγουδιών ήταν πάντα τόσο «επιθετικοί». Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τραγούδι «Κομπολόι», που σε ένα στίχο λέει: «…μας πετάτε στα μούτρα, σαν γουρούνια μας ταΐζετε ιδέες, μεταξωτές κορδέλες, σκουλήκια…του εργάτη το ρολόι έχετε κάνει κομπολόι»….

– …..Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τα πρώτα σας βήματα στη μουσική και τη γνωριμία σας με τον Γιάννη Ευσταθίου.
– Γ.Γ.: Από 6 ετών ήμουν σε εκκλησιαστική χορωδία μέχρι τα 11 μου χρονια. Μετά έφυγα με την οικογένειά μου στις Η.Π.Α., στο Σικάγο, όπου και έμεινα για 3 περίπου χρόνια. Πήγα εκεί σχολείο και επέστρεψα στην Ελλάδα. Πάντα τραγουδούσα και έγραφα στίχους από πολύ μικρός. Κάποτε θυμάμαι σε μια ταράτσα ενός σπιτιού στη γειτονιά μου, στους Αγίους Αναργύρους, έπαιζα κιθάρα και τραγουδούσα παρέα μ’ έναν φίλο μου. Τότε εμφανίστηκε ο Μάνος Ξυδούς, φίλος και γείτονας, που μου είπε να συμμετέχω σ’ ένα συγκρότημα, τους Ήλιος. Πολλοί φίλοι και γείτονες μουσικοί μαζί. Κάναμε μια εμφάνιση στην τότε κρατική τηλεόραση στο κανάλι της ΕΡΤ μ’ ένα τραγούδι αφιερωμένο στο Πολυτεχνείο. Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε…
– ….Πώς αποφασίσατε τη δημιουργία ενός Rap συγκροτήματος, μια επιλογή αρκετά αντισυμβατική για τα ελληνικά δεδομένα εκείνης της εποχής;
– Γ.Γ.: Το 1989 δημιουργήθηκαν οι O.P.A. από το ομώνυμο κομμάτι του πρώτου άλμπουμ «Εν+Τάξει». Οι στίχοι είναι μία μίξη ελληνικής και αγγλικής γλώσσας. Η μουσική ενορχήστρωση περιέχει βυζαντινό-παραδοσιακό-ethnic-rock-electro-hip hop-progressive Fusion, που τότε ήταν πραγματικά τελείως αντιφατικό για την εποχή των ρομαντικών 90s. Ήταν κάτι μοναδικό και ξεχωριστό. Η διαχρονικότητα μέχρι και σήμερα είναι ένα γεγονός γιατί οι στίχοι και η ενορχήστρωση εκφράζουν τις σημερινές συνθήκες επιβίωσης και πολιτικές εξελίξεις, που τότε άγγιζαν την σφαίρα της φαντασίας για πολλούς από εμάς

– Γ.Γ.: Αφιερωμένο στη μεγάλη και μικρή μας Ελλάδα, την πατρίδα μας. Μια γυναίκα που έχει φιλοξενήσει πολλούς διαβάτες και επισκέπτες. Κάποιοι έφυγαν, κάποιοι ξαναγύρισαν και κάποιοι έμειναν για πάντα. Είναι αυτή που πάντα φοβάται πως τα παιδιά της, που ζουν στη Δύση και στην Ανατολή, θα χαθούν για πάντα.
«Μα η αγάπη μου στέκει στην μέση
σαν μητέρα θεά με τα δυο της παιδιά
μες την αγκαλιά της όλο κλαίνε και θρηνούν
πως μια μέρα θα χαθούν».

Το τραγούδι ως πρώτη εκτέλεση είχε την συμμετοχή της Κύπριας αξιόλογης ερμηνεύτριας Εύης Καπάταη και η δεύτερη εκτέλεση είχε την συμμετοχή της κορυφαίας Χαρούλας Αλεξίου

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν