Γιάννης Σπανός, Καίτη Χωματά, Γιώργος Παπαστεφάνου

ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Στίχοι: Γιώργος Παπαστεφάνου
Μουσική: Γιάννης Σπανός
Ερμηνεία: Καίτη Χωματά
1 7″, EP ” Καίτη Χωματά ‎– Τραγουδά ” 1964
2 7″, Single ” Μια αγάπη για το καλοκαίρι / Μικρό ταξίδι στο γιαλό ” 1964

Από την εκπομπή του Γ. Παπαστεφάνου “Μουσική Βραδιά” 1976
Η Καίτη Χωματά τραγουδάει Στο πιάνο ο Γ. Σπανός.

Από την ταινία ” Σκιές Στην Άμμο ” 1970
με μόνη μουσική υπόκρουση την κιθάρα του Βασίλη Τενίδη

ΣΤΙΧΟΙ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Μια αγάπη για το καλοκαίρι
θα `μαι κι εγώ
να σου κρατώ δροσιά στο χέρι
να σε φιλώ.
Θα μ’ αγαπάς σαν καλοκαίρι
και σαν παιδί,
μα θα μου φύγεις με τ’ αγέρι
και τη βροχή.

Μια αγάπη για το καλοκαίρι
θα `μαι κι εγώ
να σου κρατώ δροσιά στο χέρι
να σε φιλώ.
Και σαν θα `ρθει το καλοκαίρι
και σε ζητώ
θα μείνει μόνο έν’ αστέρι
να το κοιτώ.

1 7″, EP ” Καίτη Χωματά ‎– Τραγουδά ” 1964

Η πρώτη εκτέλεση με την (17χρονη τότε) Καίτη Χωματά κυκλοφόρησε σε δίσκο 7″, EP με τίτλο ” Καίτη Χωματά ‎– Τραγουδά ” τον Ιούλιο 1964 (διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Κατσαρός). Ο δίσκος περιελάμβανε τέσσερα τραγούδια: Τ’ ασημένιο καράβι, Ήρθε βοριάς ήρθε νοτιάς, Μικρό ταξίδι στο γιαλό και το Μι’ αγάπη για το καλοκαίρι Η ίδια ηχογράφηση συμπεριλήφθηκε στη συνέχεια και στο LP “Νέο Κύμα” που κυκλοφόρησε τον Μάρτη 1965.

2 7″ Single ” Μια αγάπη για το καλοκαίρι / Μικρό ταξίδι στο γιαλό ” 1964

Επίσης την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και σε μικρό δίσκο 45 στροφών με το Μικρό ταξίδι στο γιαλό στη δεύτερη πλευρά του δίσκου. Στο 45ρακι αυτό το ονομα του στιχουργου ειναι γραμμενο μισο : Γ. (Παπα)Στεφάνου !!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ και το ΝΕΟ ΚΥΜΑ
Η Καιτη Χωματα ήταν μία από τις πρώτες γυναικείες φωνές του ελληνικού μουσικού κινήματος που είχε ως ιδρυτή του τον συνθέτη Γιάννη Σπανό. Αυτός το βάφτισε Νέο Κύμα (από το γαλλικό Nouvelle Vague) και το στέγασε στη «Λύρα» του Αλέκου Πατσιφά. Ο συνθέτης ξεχώρισε τη γλυκιά έφηβη και σφράγισε την τραγουδιστική της μοίρα χαρίζοντάς της μεγάλες επιτυχίες: «Θα διώξω τα σύννεφα, θα γίνω αστέρι», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των βράχων», «Στον ουρανό είναι ένα αστέρι».

Βιογραφία
Η Αικατερίνη (Καίτη) Χωματά, με καταγωγή από τη Νάξο, γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1946 στην Αθήνα και έζησε τα νεανικά της χρόνια στην Πλάκα. Σπούδασε κλασικό χορό και με το τραγούδι ασχολήθηκε εντελώς τυχαία στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν εξαιτίας μιας αποβολής από το σχολείο, βρέθηκε στην εκπομπή «Νέα Ταλέντα», που παρουσίαζε ο Γιώργος Οικονομίδης στους ραδιο θαλάμους του ΕΙΡ στο Ζάππειο. Την άκουσε ο Αλέκος Πατσιφάς (παραγωγός και ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας ΛΥΡΑ) και τη σύστησε στον συνθέτη Γιάννη Σπανό, που εκείνη την εποχή πηγαινοερχόταν μεταξύ Παρισιού και Αθήνας και αναζητούσε νέες και άφθαρτες φωνές.
Ο συνθέτης ενθουσιάστηκε με τη φωνή της Καίτης Χωματά και της έδωσε το πρώτο της τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» (σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου), που υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού τραγουδιού. Η Καίτη Χωματά ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο τα πρώτα τραγούδια του Γιάννη Σπανού, που σηματοδότησαν την αρχή του Νέου Κύματος, ενός βραχύβιου μουσικού κινήματος, που κινείται μεταξύ λαικου και έντεχνου, με κύριο χαρακτηριστικό τις τρυφερές και φευγάτες μπαλάντες, που εκτελούνταν από λίγα όργανα ή ακόμα συνηθέστερα από μία κιθάρα και μία φωνή. Ο όρος «Νέο Κύμα» έχει νονό τον Γιάννη Σπανό και αποτελεί μετάφραση του γαλλικού nouvelle vague.
Η Καίτη Χωματά συνεργάστηκε ακόμη µε τους συνθέτες Χρήστο Λεοντή, Νίκο Μαµαγκάκη, Γιώργο Κριµιζάκη, Ηλέκτρα Παπακώστα, Βασίλη Κουµπή, Νίκο Δανίκα, ενώ είπε πολλά τραγούδια, σε δεύτερη εκτέλεση, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και του Σταύρου Ξαρχάκου. Ερμήνευσε περίπου 200 τραγούδια («Θα διώξω τα σύννεφα, θα γίνω φεγγάρι», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των Βράχων», «Άσπρα καράβια τα όνειρά μας», σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη) και εξέδωσε 18 δίσκους.

Το 1965 διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του Γιάννη Σπανού «Μιλάς» κι ένα χρόνο αργότερα εμφανίστηκε στην μπουάτ «Παράγκα» (στην οδό Κέκροπος στην Πλάκα), που είχε ανοίξει ο πρώτος της σύζυγος, ο ηθοποιός Βασίλης Μαυροµµάτης. Εκεί καταγράφηκε η πρώτη της παρουσία στο πάλκο, µαζί µε τον Διονύση Σαββόπουλο, ο οποίος μόλις είχε έρθει από τη Θεσσαλονίκη. Την επόµενη σεζόν, το 1967, στην μπουάτ «Αυλαία» συνεργάστηκε µε τον Μιχάλη Βιολάρη, με τον οποίο συναντήθηκε για πρώτη φορά και η φιλία και συνεργασία τους έμελλε να κρατήσει μία ζωή. Η Καίτη Χωματά είχε κάνει δύο γάµους. Τον πρώτο µε τον ηθοποιό Βασίλη Μαυροµµάτη, µε τον οποίο απέκτησε δύο κόρες (και τέσσερα εγγόνια), ενώ τα τελευταία 31 χρόνια σύντροφός της ήταν ο μέγας θαυμαστής της Γιάννης Λιανός.

Το τραγούδι ακούγεται στην ταινια ”Σκιές στην άμμο” (1969-΄70).Η ταινία είναι γυρισμένη στη Νάξο και διαδραματίζεται σχεδόν ολόκληρη σε μια παραλία. Μοναδική σκηνοθετική απόπειρα του Βασίλη Μαυρομάτη ,που τότε ήταν παντρεμένος με την Καίτη Χωματά. Στους πρωταγωνιστικους ρολους εκτος της Καιτης ηταν και δυο ακομα ”Νεο κυματικοι” τραγουδιστες, ο Μιχάλης Βιολάρης και ο Αλεξης Γεωργιου. Επαιζαν ακομα οι Τρύφων Καρατζάς , Γιάννης Τότσικας , Βασίλης Ανδρεόπουλος, Μπάμπης Τζώρτζης , Βασίλης Μαυρομάτης. Ερμηνεια απο την Χωματα, με μόνη μουσική υπόκρουση την κιθάρα του Βασίλη Τενίδη

Η ιστορία ακολουθεί μια σπείρα αρχαιοκαπήλων, και η Καίτη είναι το κορίτσι του αρχαιοκάπηλου. Απομονωμένοι σε μια αμμουδιά, στην καλύβα ενός μάλλον λοξού ψαρά που τους φέρνει νερό και τρόφιμα (του Μιχάλη Βιολάρη), ζούνε μια ζωή που ενώ πήγαινε να γίνει αστυνομική κλίνει περισσότερο στο softcore. Η πλοκή δεν έχει ιδιαίτερο βάρος, όσο ο ασύλληπτος ερωτισμός της γυναίκας αυτής που τραγουδούσε με την κυριολεκτικά βελούδινη φωνή της εφτά τραγούδια του Σπανού (τα κορυφαία του για μένα: Η Μπαλάντα της Καίτης, Μια αγάπη για το καλοκαίρι, Γιατί να ‘ρθείς κλπ). Το σκηνικό είχε όλα όσα κάνουν το ελληνικό καλοκαίρι ακαταμάχητο: φεγγάρι και καλαμιές, νυχτερινό σεξ στην άμμο, καβούρια που τρως στη θάλασσα καταμεσήμερο, βαρκάδες, έρημες παραλίες… Η εικόνα έμοιαζε ασημένια, με την ασπρόμαυρη ποιότητα της Φίνος εκείνης της εποχής, το μοντάζ του Ντίνου Κατσουρίδη ήταν κι αυτό μουσικό -σα μπαλλάντα.

Καλή Ακρόαση τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν