Διονύσης Σαββόπουλος

ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΚΡΗ
Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος
Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Ερμηνεία: Διονύσης Σαββόπουλο
1 Vinyl, 7″, Single ” Εγερτήριο / Μια θάλασσα μικρή ” 1964
2 LP, Album ” 10 Χρόνια κομμάτια ” 1975

Μουσική σύμπραξη: Χατζιδάκις και Σαββόπουλος μαζί, στο Μια θάλασσα μικρή

Ζωντανή ηχογράφηση από το Σείριο, 1988. Στο πιάνο ο Μάνος Χατζιδάκις CD, Album ” Ο κ. Σαββόπουλος ευχαριστεί τον κ. Χατζιδάκι και θάρθη οπωσδήποτε.” 1988

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ 1978

Το 1978 η Τάνια Τσανακλίδου συμπεριέλαβε το τραγούδι στον πρώτο της προσωπικό δίσκο:
Με τίτλο το όνομά της και με δέκα τραγούδια διαφόρων συνθετών και στιχουργών.

ΣΤΙΧΟΙ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΚΡΗ
Μια θάλασσα μικρή,
μια θάλασσα μικρή
είναι το καλοκαίρι μου,
ο έρωτάς μου, ο πόνος μου

Μια θάλασσα μικρή
στα δυο σου μάτια φέγγει
κάθε πρωί

Μια θάλασσα μικρή
στο δάκρυ στο τραγούδι,
στο κάθε σου φιλί
Μια θάλασσα μικρή

Μια θάλασσα μικρή,
μια θάλασσα μικρή
και στη γωνιά η στάμνα μου
για ένα καλοκαίρι
ήσουνα εσύ

Σε τραγουδούσα εγω
σαν τις χορδές του ανέμου
στα μαύρα σου μαλλιά

Σ’ ακολουθούσα εγώ
σαν το ψηλό χορτάρι
τον άνεμο
Σε τραγουδούσα εγω

Μια θάλασσα μικρή,
μια θάλασσα μικρή
πικρά σ’ αποχαιρέτησε,
σε περιμένει
Μια θάλασσα μικρή

1 Vinyl, 7″, Single ” Εγερτήριο / Μια θάλασσα μικρή ” 1964

Οι πρώτοι στίχοι του Διονύση Σαββόπουλου από το τραγούδι του για «Μια θάλασσα μικρή»…
Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε δίσκο 45 στροφών λίγο πριν από το «Φορτηγό», τον πρώτο
μεγάλο δίσκο του τραγουδοποιού, εν έτει 1966.

Μιά θάλασσα μικρή – Δάνεια στη στιχουργική του Διονύση Σαββόπουλου
Είναι γνωστό ότι στους στίχους των τραγουδιών του Διονύση Σαββόπουλου βρίσκουμε μία σειρά από δάνεια, κυρίως από ποιήματα ποιητών που ο ίδιος αγάπησε. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το τραγούδι Μια Θάλασσα μικρή.
Δύο από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στους στίχους του τραγουδιού, προέρχονται από δύο διαφορετικά ποιήματα του Νίκου – Αλέξη Ασλάνογλου: από το ποίημα “Κι αν είσαι άνθρωπος” (από τη συλλογή Ποιήματα για ένα καλοκαίρι) και από το ποίημα “Θέλω λυπητερά τραγούδια”.
Όταν ο Σαββόπουλος τραγουδάει «και στη γωνιά η στάμνα μου / για ένα καλοκαίρι / ήσουνα εσύ / Σε τραγουδούσα εγω / σαν τις χορδές του ανέμου / στα μαύρα σου μαλλιά», έχει αντλήσει την πηγή των εικόνων του από τους στίχους του Νίκου – Αλέξη Ασλάνογλου: «Είσαι η στάμνα μου για ένα καλοκαίρι» και αλλού: «γυμνό κορμί της θάλασσας που έπαιξες / χορδές του αέρα μέσα στα μαλλιά μου».

2 LP, Album ” 10 Χρόνια κομμάτια ” 1975

3 CD, Album ” Ο κ. Σαββόπουλος ευχαριστεί τον κ. Χατζιδάκι
και θάρθη οπωσδήποτε.” 1988

Ο κύριος Σαββόπουλος ευχαριστεί τον κ. Χατζιδάκι….
Οι παραστάσεις που έδωσε ο Σαββόπουλος στο χώρο του Μάνου Χατζιδάκι, στο θρυλικό Μουσικό Κέντρο Αθηνών «Σείριος», είκοσι τέσσερα χρόνια πριν, από τις 17 Ιανουαρίου ως τις 8 Φεβρουαρίου του 1988 και αποτυπώθηκαν στη συνέχεια σε δίσκο με τίτλο «Ο κύριος Σαββόπουλος ευχαριστεί τον κ. Χατζιδάκι και θάρθη οπωσδήποτε», που κυκλοφόρησε από τον «Σείριο», την δισκογραφική εταιρεία του Μάνου Χατζιδάκι. H ηχογράφηση έγινε από το Κινητό Studio Κυριαζή από τον Βαγγέλη Κουλούρη.Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Αλέξης Κυριτσόπουλος. Ο δίσκος αργότερα κυκλοφόρησε και σε cd. Αυτή δεν είναι βεβαίως η μοναδική ζωντανή ηχογράφηση του Σαββόπουλου στη δισκογραφία. Υπάρχουν όμως σ’ αυτό τον δίσκο στιγμές πολύ ιδιαίτερες, όπως το ομώνυμο τραγούδι που γράφτηκε από το «Νιόνιο» ειδικά γι’ αυτό τον κύκλο παραστάσεων, αλλά και το φινάλε του δίσκου με το «Μια θάλασσα μικρή» με τον ήχο του πιάνου από τα μαγικά δάχτυλα του Μάνου Χατζιδάκι…

Σε μια μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στο Λευτέρη Παπαδόπουλο και δημοσιεύθηκε στα «Νέα» στις 27 Μαρτίου 1978, ο Μάνος Χατζιδάκις αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για το Διονύση Σαββόπουλο: (ακολουθούν αποσπάσματα)
…..Ερ: Θα ’θελες να ξεκινήσουμε από τον Σαββόπουλο;
Απ: Ναι, βεβαίως. Θεωρώ τον Σαββόπουλο τον σημαντικότερο εκπρόσωπο της γενιάς σου που διαδέχτηκε τη δική μας! Ο Σαββόπουλος, στα τόσα χρόνια που υπάρχει, έχει ήδη δημιουργήσει την προσωπική του ιστορία. Τόσο αυτός όσο και ο Μικρούτσικος είναι πρωτογενείς φυσιογνωμίες. Κουβαλάνε έναν ολόκληρο κόσμο μέσα τους. Δηλαδή, έχουν μια προσωπική μυθολογία. Ο Σαββόπουλος δεν κατέβηκε στην Αθήνα φτιάχνοντας απλώς ένα ωραίο τραγουδάκι. Ο Σαββόπουλος κατέβηκε κουβαλώντας μια προσωπική μυθολογία, η οποία είναι συνδυασμός καταγωγής (Μακεδονία), ενός κλίματος της εποχής που έζησε και έγινε νέος κι ενός κλίματος ποιητικού από μια ομάδα ποιητών της Θεσσαλονίκης που βγήκε. Μπορεί, βέβαια, με όλ’ αυτά να γινόταν απλώς ένας επαρχιακός καλλιτέχνης. Έγινε όμως πανελλαδικός. Αυτό είναι το μεγάλο ταλέντο του. Συγχρόνως, διαμόρφωσε μια ζωή σύμφωνα με τη μουσική του. Αυτά όλα είναι πολύ σημαντικά πράγματα.
…..Ερ: Ορισμένοι από τους επικριτές του Σαββόπουλου τον κατηγορούν, κακώς κατά τη γνώμη μου, για τα διάφορα δάνειά του από άλλα τραγούδια, από ξένα ποιήματα κτλ. Θα’ θελα και τη δική σου γνώμη πάνω σ’ αυτό.
Απ: Όταν έχεις ισχυρή προσωπικότητα, ότι και να πάρεις γίνεται δικό σου. Ο Έλιοτ έχει πάρει ολόκληρα κατεβατά από διάφορα έργα, έχει αντιγράψει, αλλά όλ’αυτά έχουν γίνει δικά του. Η έννοια της αντιγραφής, στα υψηλά επίπεδα, δεν έχει τη σημασία που της αποδίδει ο κόσμος. Όταν γράψεις μια ασήμαντη μελωδία και αντιγράψεις τη μισή, βέβαια, μόνο η μισή είναι δική σου. Εγώ έχω γράψει το «Αγάπη που ’γινες δίκοπο μαχαίρι». Την πρώτη φράση την πήρα ενσυνείδητα απ’ τον «Τρελό τσιγγάνο» του Τσιτσάνη. Την πήρα γιατί μου άρεσε μια εποχή που δεν ήξερα ότι θα κάνω τραγούδι. Έκανα ένα μπαλέτο και πήρα αυτή τη φράση. Το υπόλοιπο απ’ το τραγούδι του Τσιτσάνη δεν μου άρεσε για το μπαλέτο και το συμπλήρωσα εγώ. Το άκουσε η Μελίνα, της έκανε εντύπωση και βάλαμε το τραγούδι στη “Στέλλα”. Δημιουργήθηκε λοιπόν, αμέσως θέμα κυριότητος! Είναι δικό μου όμως το τραγούδι, έστω κι αν η πρώτη φράση είναι του Τσιτσάνη. Το τραγούδι, με τους στίχους του Κακογιάννη και την όλη του ατμόσφαιρα, δεν είναι Τσιτσάνης, είναι έντεχνο. Τώρα, από άποψη ποσοστών, ας τα πάρει όλα ο Τσιτσάνης! Δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Κατάλαβες;
Πηγές: mikropragmata.lifo.gr , www.ogdoo.gr, www.discogs.com, toaromatoutragoudiou.blogspot.com,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν