ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ
Ερμηνεία: Μιχάλης Καλλέργης
Κλαρίνο ο Γιώργος Ανεστόπουλος.
ΣΤΙΧΟΙ
Μπήκαν μωρέ μπήκαν
τα γίδια στο μαντρί
Τα πρόβατα στη στρούγκα
Χρυσούλα μ’ κι αδερφούλα
Κι η Χρύ- μωρέ κι η Χρύσω
δεν αγνάντεψε,
η Χρύσω μ’ δεν εφάνη
να ροβολάει στη στάνη
(Ώρε ροβόλατα ροβόλατα
τα γίδια και τα πρόβατα
Ροβόλατα ροβόλατα
τα γίδια τα λιανώματα.)
Ρωτά- μωρέ, ρωτάτε
τους τσοπάνηδες
και τις τσοπανοπούλες
βλάχους κι βλαχοπούλες
Μην ει- μωρέ, μην είδατε
τη Χρυσαυγή;
Τη Χρύσω τη μικρούλα
και τη σταυραδερφούλα;
(Ώρε ροβόλατα ροβόλατα
τα γίδια και τα πρόβατα
Ροβόλατα ροβόλατα
τα γίδια τα λιανώματα.)
Νεψές μωρέ νεψές
προψές την είδαμε
σε μια ψηλή ραχούλα
Χρυσούλα μ’ κι αδερφούλα
Και γλυ- μωρέ και
γλυκοκουβεντιάζανε
μαζί με τον Νταβέλη
το Χρήστο το λεβέντη
(Ώρε ροβόλατα ροβόλατα
τα γίδια και τα πρόβατα
Ροβόλατα ροβόλατα
τα γίδια τα λιανώματα.)
ΣΧΟΛΙΑ
Μιχάλης Καλλέργης
Ο Μιχάλης Καλλέργης γεννήθηκε στον Κότρωνα της Μάνης το 1902 και πέθανε στην Αθήνα στις 11/2/57. Είναι γραμμένος με τον αριθμό 269 στο Σύνδεσμο Μουσικών Αθηνών Πειραιώς στις 9 Δεκεμβρίου το 1936 και κατοικούσε στην οδό Μυριοφύτου 24 στο Αιγάλεω.
Μετά το στρατιωτικό του στη Μ. Ασία επέστρεψε στην Αθήνα και πέρασε απ’ όλα τα κέντρα του δημοτικού τραγουδιού, «Έλατο», «Πλάτανο», «Το κέντρο του Μαυρομάτη» στο Βοτανικό.
Στην Κατοχή φιλοξενήθηκε για τρία χρόνια από τον φίλο του κλαρινίστα Γιώργο Ανεστόπουλο στην Αρκίτσα. Εκεί σε μια έφοδο των Γερμανών για αντίποινα από κάποιο γεγονός που συνέβη, ο Μιχάλης Καλλέργης συνελήφθη έξω από το χωριό από τους γερμανούς λέγοντας ότι είναι οργανοπαίχτης. Από κακή ερμηνεία της λέξης από τους Γερμανούς δάρθηκε ανηλεώς σαν αντιστασιακός.
Με ενέργειες του γιατρού Βελόπουλου και του προέδρου της Αταλάντης Ηλία Κανδώρα απελευθερώθηκε, αλλά είχε χτυπηθεί στο κεφάλι και είχε υποστεί νευρικό κλονισμό με αποτέλεσμα να κλειστεί το 1947 στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Αθηνών, όπου ο μεγάλος τραγουδιστής πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου 1957 .
Έχει τραγουδήσει 79 τραγούδια δημοτικά από τα οποία τα 35 είναι δικές του συνθέσεις. Το πρώτο τραγούδι που τραγούδησε είναι το « Τρικαλινιά μου πέρδικα» τον Νοέμβριο 1934 και τον συνοδεύει στο κλαρίνο ο Νίκος Καρακώστας.
Γιώργος Ανεστόπουλος
Oνομαστός λαϊκός κλαρινίστας από την Αρκίτσα Φθιώτιδος.
Γεννήθηκε το 1904 στην Αρκίτσα και πρωτάρχισε κλαρίνο (λα μπεμόλ) το 1919 και το έπαιζε με τις τρύπες (χωρίς να χρησιμοποιεί τα κλειδιά) γιατί προηγουμένως έπαιζε φλογέρα!…
Κατόπιν του έδειξε στις Λιβανάτες ένας γύφτος ονόματι Κολοκύθας. Είχε το ύφος και την ευελιξία του Καρακώστα και στους δίσκους δύσκολα μπορεί να τους ξεχωρίσει κάποιος που δεν είναι μουσικός.
Εργάστηκε στην Αθήνα σε όλα τα γνωστά “στέκια” της δημοτικής μουσικής και συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους του είδους. Η περίοδος της ακμής του ήταν η 20ετία 1950-1970.
Διασκευή απο τους Ιάπωνες PYRAMIDOS
Το ιαπωνικό συγκρότημα Pyramidos διασκεύασε ένα ακόμη ελληνικό τραγούδι, με παραδοσιακό ελληνικό ηχόχρωμα. Πρόκειται για το «Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί».
Το ιδιαιτέρως διαδεδομένο στη χώρα μας, λόγω της επιλογής του να διασκευάζει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, ιαπωνικό συγκρότημα μουσικής Pyramidos γίνεται και πάλι viral στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Oι Pyramidos, αυτοπροσδιορίζονται ως ένα γκρουπ μουσικών με βαλκανικές και έθνικ επιρροές που αναμφισβήτητα τρέφουν μεγάλη αγάπη ειδικά για το ελληνικό παραδοσιακό και λαϊκό τραγούδι αφού κατά καιρούς έχουν «κάνει αγνώριστα» πλήθος άλλων δικών μας τραγουδιών όπως το «Μαρία με τα Κίτρινα», « Σήκω χόρεψε κουκλί μου» ή « Τσικουλάτα». Τους ανακαλύψαμε το 2011 μετά από την ανάρτηση των βίντεο με τις ελληνικές διασκευές τους στο Facebook ενώ έχουν ήδη επισκεφθεί την χώρα μας για να δώσουν συναυλίες.
Καλή Ακρόαση