ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ

ΝΑΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙ ΕΔΩ ΑΝΤΡΕΑ
Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης
Μουσική: Ανδρέας Μικρούτσικος
Ερμηνεία: Ανδρέας Μικρούτσικος, Μανώλης Ρασούλης
Vinyl, LP, Album ” Νάμαστε πάλι εδώ, Αντρέα! ” 1985

ΣΤΙΧΟΙ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ

ΝΑΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙ ΕΔΩ ΑΝΤΡΕΑ
Να μαστε πάλι εδώ Αντρέα, οι δρόμοι τρέχουν χιαστί
σημείο χ και μεις παρέα και ας φύγαν χίλιοι δυο καιροί
Μένω κατάπληκτος Μανώλη, δεν ξέρω αλήθεια τι να πω
Πώς γίνεται ο καθένας όλοι κι όλοι πώς γίνονται εγώ

Σαν μια Ιθάκη είναι το τώρα, που όλο γυρίζω να τη βρω
και με των Δαναών τα δώρα, γελώ τον δόλιο μου εαυτό
Αμάν βαριά φιλοσοφία, ας πούμε κάτι πιο απλό
καλές οι Η.Π.Α. κι η Ρωσία, μα έχω το δράμα μου κι εγω

Μια από τις σχέσεις που δε ξέρεις, μου φώναξε ένα πρωινό
κάνεις εσύ αυτό που θέλεις, γι’ αυτό βαθιά και σε μισώ
Κι εγω δεν είμαι με τη Μαίρη κι όμως μαζί της έχω γιο
με σεργιανά σ’ άγνωστα μέρη χάνομαι, βρίσκομαι και ζω

Ελπίδες μέσα στη φορμόλη και πολλαπλασιοι οι καιροί
άλλαξε τόσο αυτή η πόλη, μα ‘μεινε ίδιο κατιτί
Το πρώτο πρώτο μας τραγούδι, αυτό θαρρώ πως θες να πεις
Κάλλιο στο χώμα το λουλούδι παρά σε βάζο περιωπής

Περνούν γερνούν τα γεγονότα, μα είναι καλό που ‘μαστε εδώ
Φαντάσου φτάνει και μια νότα κι αλλάζεις όλο το σκοπό
Νομίζω έτσι κι η ζωή μας σαν όπως λεν τα πάντα ρει
Στη θάλασσα η εκβολή μας κι όμως γυρνάμε στην πηγή

Ναι το ποτάμι δε στερεύει καθάριο τρέχει το νερό
ενώνει δεν μεταναστεύει πηγή και γη με ωκεανό
Κάλλιο που όσο και να κλαίει ο κάθε που θα νοσταλγεί
η ζήση δε γυρνάει replay κι οι δρόμοι τρέχουν χιαστί

Vinyl, LP, Album ” Νάμαστε πάλι εδώ, Αντρέα! ” 1985

Ο δίσκος «Νάμαστε πάλι εδώ Αντρέα» σε μουσική Ανδρέα Μικρούτσικου και στίχους Μανώλη Ρασούλη εκδόθηκε το 1985. Κατά την ταπεινή μας άποψη, πρόκειται για έναν από τους πιο άδικα υποτιμημένους – εάν όχι τελείως παραπεταμένους – δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας. Η ερμηνευτική ομάδα είναι εντυπωσιακή: Μαρία Δημητριάδη, Σοφία Βόσσου, Κώστας Θωμαΐδης, Σάκης Μπουλάς, και οι δύο βασικοί συντελεστές. Αλλά και στην ορχήστρα συναντάμε ονόματα όπως ο Γιώργος Μαγκλάρας, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, που υπογράφει και τις ενορχηστρώσεις στα 11 από τα 13 τραγούδια, και ο Βασίλης Δερτιλής με ενορχηστρώσεις στα άλλα δύο. Το κυριότερο όμως στοιχείο που κάνει το δίσκο να ξεχωρίζει είναι η στιχουργική ιδιοφυία που ακούει στο όνομα Μανώλης Ρασούλης. Προσθέστε σε αυτήν το μουσικό DNA της οικογένειας Μικρούτσικου, όπως εμφανίζεται στην περίπτωση Αντρέα, και έχετε μια ιδιαίτερα ευτυχή στιγμή στην κρυμμένη ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Το ομώνυμο τραγούδι είναι και το ωραιότερο, αλλά και αυτό που κάπως διασώθηκε από τη λήθη. Ένα πολύ απλό και επαναλαμβανόμενο μουσικό σώμα μεταμορφώνεται σε soundtrack μιας εποχής που δεν τα ήξερε όλα, που επιτρέπει τη σαστιμάρα και την απορία. Ρασούλης και Μικρούτσικος σε ένα διάλογο χωρίς δεδομένες απαντήσεις, χωρίς εξυπνάδα και καλαμπούρι, ατενίζουν τη ροή των πραγμάτων και αντλούν δύναμη από τους δρόμους που «τρέχουν χιαστί».

ΣΤΙΧΟΙ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ

Τα τραγούδια του Ρασούλη
Ο Μανώλης Ρασούλης στα χρόνια που ακολούθησαν συνεργάστηκε με πλήθος εξαιρετικών μουσικών. Έγραψε εκπληκτικούς, αληθινούς, ποιητικούς στίχους που μίλησαν στην καρδιά του κόσμου. Μαζί με τον Μάνο Λοΐζο, τον Νίκο Ξυδάκη, τον Νίκο Παπάζογλου, τον Πέτρο Βαγιόπουλο και άλλους πολλούς, δημιούργησαν τραγούδια τα οποία αντέχουν στο χρόνο. Τραγούδια διαχρονικά, ελληνικά και παγκόσμια με τις φωνές της Χαρούλας Αλεξίου, του Νίκου Παπάζογλου, του Σωκράτη Μάλαμα, της Μαρίας Δημητριάδη και άλλων πολλών: «Όλα σε θυμίζουν», «Στη ρωγμή του χρόνου», «Οι νταλίκες», «Πότε Βούδας, πότε Κούδας», είναι ελάχιστα μόνο από τα πιο γνωστά τραγούδια. Από το 1975 με τον πρώτο δίσκο «Τα Νέγρικα» ως το 2012 με την «Τρίπλα», ο Μανώλης Ρασούλης έγραψε περί τα διακόσια τραγούδια, τα οποία κυκλοφόρησαν σε σαράντα έξι δίσκους συνολικά. Μερικές από τις πιο γνωστές του δουλειές είναι «Η εκδίκηση της γυφτιάς», «Χαράτσι», «Παίξε Χρήστο επειγόντως», «Όλοι δικοί μας είμαστε», «Τα σκόρπια».

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

Έχει δουλέψει ως μουσικός, ως παραγωγός ραδιοφώνου, ως παραγωγός συναυλιών, ως παραγωγός δίσκων, ως τηλεπαρουσιαστής, έχει βασανιστεί στην ασφάλεια επί χούντας, έχει παντρευτεί τρεις φορές, έχει ένα γιο, έχει χάσει μια κοπέλα από καρκίνο, έχει χάσει τη γυναίκα της ζωής του επειδή δεν άντεξε τους «παπαροπαπαράτσι» να την κατατρέχουν, την ξαναβρήκε, έχει βγάλει τη ζωή του στην τηλεόραση, έχει χάσει τη μισή του ασχολούμενος με αναξιοπαθούντες που ήρθαν στις εκπομπές του ζητώντας βοήθεια, έχει υποστεί κριτική, έχει απασχολήσει κόσμο, έχει πουλήσει μια Porsche επειδή είναι αριστερός και ένιωθε ενοχές που είχε Porsche, έχει κουβεντιάσει με το Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη και τον Κούντο, έχει κάνει πράγματα που θα γέμιζαν δύο, τρεις, τέσσερις ζωές πολυασχολων ανθρωπων. Και συνεχίζει. Μέχρι πότε; «Δεν το βάζω σε χρονοδιάγραμμα, αυτά τα πράγματα κατασταλάζουν».
ΠΗΓΕΣ: https://stixoi.info, www.discogs.com, www.mousikaproastia.gr, http://xiasti.blogspot.com, www.enikos.gr, www.maxmag.gr, www.georgakopoulos.org

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν