ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, ΑΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΑ ΔΙΩΞΩ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος
Μουσική: Ηλέκτρα Παπακώστα
Πρώτη εκτέλεση: Καίτη Χωματά
Vinyl, 7″, 45 ” Με τον βοριά με τον νοτιά / Να διώξω τα σύννεφα “1967
LP, Album ” Τα τραγούδια της Καίτης Χωματά ” 1967

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ ( ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 1990 στην ΕΤ2)

Η Καίτη Χωματά στην εκπομπή της ΕΤ 2 «Στιγμές από το ελληνικό τραγούδι», που επιμελούνταν και παρουσίαζε ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος. Η εκπομπή προβλήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1990.

ΣΤΙΧΟΙ: ΑΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΑ ΔΙΩΞΩ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Της νύχτας κυλάνε οι ώρες
τον ύπνο μου πήρε η βροχή,
μη χάθηκες σ΄άγνωστες χώρες,
μη σε έδεσαν ξένοι καημοί,
μη χάθηκες σε άγνωστες χώρες,
μη σε έδεσαν ξένοι καημοί

Να διώξω τα σύννεφα
θα γίνω αγέρι
να φέγγω στο δρόμο σου
θα γίνω αστέρι
κι αν πάλι τ’ απόβραδο
καημό θα μου φέρει
θα μείνω στο δρόμο σου
να γίνω φωτιά

Την πόρτα χτυπάει αγέρας
το σπίτι βαραίνει σιωπή
γυρεύω το φέγγος της μέρας
ζητώ τη δική σου φωνή
γυρεύω το φέγγος της μέρας
ζητώ τη δική σου φωνή

Να διώξω τα σύννεφα
θα γίνω αγέρι
να φέγγω στο δρόμο σου
θα γίνω αστέρι
κι αν πάλι τ’ απόβραδο
καημό θα μου φέρει
θα μείνω στο δρόμο σου
να γίνω φωτιά

Της νυχτας κυλάνε οι ώρες
τον ύπνο μου πήρε η βροχή
φοβάμαι μην σ’ αρπαξαν μπορες
κι απόμεινα εγω μοναχή
φοβάμαι μην σ’ αρπαξαν μπορες
κι απόμεινα εγω μοναχή

Να διώξω τα σύννεφα
θα γίνω αγέρι
να φέγγω στο δρόμο σου
θα γίνω αστέρι
κι αν πάλι τ’ απόβραδο
καημό θα μου φέρει
θα μείνω στο δρόμο σου
να γίνω φωτιά

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και σπούδασε μουσική (πιάνο και σύνθεση), όπερα και κλασικό τραγούδι, θέατρο και ξένες γλώσσες. Ενώ σπούδαζε ακόμα, έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και κέρδισε τον Α’ έπαινο για τη σύνθεση της ” Αστέρια δυο “.με την Γιοβάννα
Στο θέατρο έχει γράψει πρωτότυπη μουσική σε 28 έργα κλασικού και μοντέρνου ρεπερτορίου κι έχει επενδύσει μουσικά περισσότερα από 40 συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το ΔΗΠΕΘΕ κ.α., και πιο πρόσφατα στην παράσταση “Υποψήφιος Βουλευτής”. Στην τηλεόραση έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια σε αρκετές σειρές . Στο ραδιόφωνο έχει επενδύσει μουσικά περισσότερες από 2.500 εκπομπές θεατρικής μορφής και λόγου.

Vinyl, 7″, 45 ” Με τον βοριά με τον νοτιά / Να διώξω τα σύννεφα “1967

LP, Album ” Τα τραγούδια της Καίτης Χωματά ” 1967

Γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε τα νεανικά της χρόνια στην Πλάκα, ενώ είχε καταγωγή από τη Νάξο. Σπούδασε κλασικό χορό. …“Έγινα τραγουδίστρια από καθαρή τύχη. Και σύμπτωση. Από μια αποβολή που μου έδωσαν απ’ το σχολείο.σε ηλικία 17 ετών, το 1964, πήγα στη ραδιοφωνική εκπομπή ανεύρεσης ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη στο ΕΙΡ στη ραδιοφωνία στο Ζάππειο. Ανέβηκα να τραγουδήσω για να κάνουμε πλάκα κι από ‘κει και πέρα ξεκίνησαν όλα.” αποκάλυψε σε συνέντευξή της το 2008. Αργότερα, πρόσθεσε: “Με άκουσε ο Γιάννης Σπανός, ενθουσιάστηκε, κι αυτό ήταν όλο.” Ετσι την επέλεξε, ο συνθέτης αναδεικνύοντας την σε μία από τις σημαντικότερες και αγαπημένες ερμηνεύτριές του.
Ο Γιάννης Σπανός ενθουσιασμένος με τη φωνή της Καίτης Χωματά και της έδωσε το πρώτο της τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» (σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου), που υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού τραγουδιού. Η Καίτη Χωματά ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο τα πρώτα τραγούδια του Γιάννη Σπανού, που σηματοδότησαν την αρχή του Νέου Κύματος, ενός βραχύβιου μουσικού κινήματος, που κινείται μεταξύ λαικου και έντεχνου, με κύριο χαρακτηριστικό τις τρυφερές και φευγάτες μπαλάντες, που εκτελούνταν από λίγα όργανα ή ακόμα συνηθέστερα από μία κιθάρα και μία φωνή. Ο όρος «Νέο Κύμα» έχει νονό τον Γιάννη Σπανό και αποτελεί μετάφραση του γαλλικού nouvelle vague.

Το 1965 διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του Γιάννη Σπανού «Μιλάς» κι ένα χρόνο αργότερα εμφανίστηκε στην μπουάτ «Παράγκα» (στην οδό Κέκροπος στην Πλάκα), που είχε ανοίξει ο πρώτος της σύζυγος, ο ηθοποιός Βασίλης Μαυροµµάτης. Εκεί καταγράφηκε η πρώτη της παρουσία στο πάλκο, µαζί µε τον Διονύση Σαββόπουλο, ο οποίος μόλις είχε έρθει από τη Θεσσαλονίκη. Την επόµενη σεζόν, το 1967, στην μπουάτ «Αυλαία» συνεργάστηκε µε τον Μιχάλη Βιολάρη, με τον οποίο συναντήθηκε για πρώτη φορά και η φιλία και συνεργασία τους έμελλε να κρατήσει μία ζωή. .. ” Όλη αυτή η εποχή ήταν έντονη γενικώς. Δεν μπορείς να σταθείς σε κάτι συγκεκριμένο. Και μπορώ να θυμηθώ μόνο χαρές. Ήμουν πιτσιρίκα, ζούσα τη ζωή μου, έκανα αυτό που ήθελα, δεν πόνταρα ούτε στο πώς θα γεμίσω την τσέπη μου. Έκανα αυτό που αγαπούσα.” έχει δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της. Το 1966 εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του Γιώργου Κοντογιώργου “Έφυγε το καλοκαίρι” σε στίχους Γιώργου Στεφάνου (Παπαστεφάνου). Το 1972 εμφανίστηκε επίσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του Δημήτρη Κωνσταντάρα “Στην Οδό Σταδίου” που δεν “πέρασε” στον τελικό, κέρδισε όμως δύο βραβεία, Καλύτερου Στίχου και Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού.

Έχει τραγουδήσει πάνω από 200 τραγούδια και έχει εκδώσει 18 δίσκους, ενώ συνεργάστηκε με αξιόλογους συνθέτες, όπως τους Γιώργο Κοντογιώργο, Νίκο Δανίκα, Βασίλη Κουµπή, Γιώργο Κριµιζάκη, Χρήστο Λεοντή, Νίκο Μαµαγκάκη, Ηλέκτρα Παπακώστα. Σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδησε Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Ξαρχάκο. Τα τραγούδια «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Να διώξω τα σύννεφα», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των βράχων», «Άσπρα καράβια» (σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη) είναι ορισμένοι τίτλοι μεγάλων επιτυχιών της. Τραγούδησε, επίσης, για την ομογένεια στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γερμανία και στην Κύπρο.
…..“Δεν έχω πει ούτε ένα τραγούδι που δεν ήθελα. Δεν ξέρω αν έτυχε, αλλά ακόμα κι όταν δεν ήταν σίγουροι ότι κάποιο κομμάτι θα «αποδώσει» στο κοινό, δεν ήταν λάθος επιλογή. Ο Πατσιφάς θεωρώ ότι ήταν η πιο μεγάλη μορφή στο ελληνικό τραγούδι. Αυτό που δεν υπάρχει σήμερα.”                                …..“Δεν το είδα ποτέ το τραγούδι ως επάγγελμα. Το ‘βλεπα ως χόμπι. Δεν έγινα ποτέ επαγγελματίας τραγουδίστρια, ήμουνα πάντα μια ερασιτέχνης. Με την ακριβή έννοια της λέξης. Ήταν τόσο απλή η ζωή μου… Το μόνο που μου έμεινε ως απολογισμός είναι η αγάπη που έχω εισπράξει απ’ τον κόσμο. Γιατί από λεφτά να μην το συζητάμε. Εμείς δεν πήραμε ποτέ λεφτά.” (αποσπάσματα από συνέντευξή της στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο το 2008)  ΠΗΓΕΣ: https://stixoi.info, https://el.wikipedia.org, www.musicheaven.gr, www.lavart.gr,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν