ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΑ Μ΄ ΑΓΑΠΑΣ
Στίχοι: Ανδρέας Θωμόπουλος
Μουσική: Ανδρέας Θωμόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Παύλος Σιδηρόπουλος
Vinyl, LP, Album ” Ο Ασυμβίβαστος ” 1979
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ (ζωντανά σε μια σκηνή της ταινίας)
ΝΑ Μ΄ ΑΓΑΠΑΣ
Σου γράφω πάλι από ανάγκη
η ώρα πέντε το πρωί
το μόνο πράγμα που `χει μείνει
όρθιο στον κόσμο είσαι εσύ
Τι να τις κάνω τις τιμές τους
τα λόγια τα θεατρικά
μες στην οθόνη του μυαλού μου
χάρτινα είδωλα νεκρά
Να μ’ αγαπάς όσο μπορείς να μ’ αγαπάς
Κοιτάζοντας μες στον καθρέφτη
βλέπω ένα πρόσωπο γνωστό
κι ίσως η ασχήμια του να φύγει
μόλις πλυθώ και ξυριστώ
Βρωμάει η ανάσα απ’ τα τσιγάρα
βαραίνει ο νους μου απ’ τα πολλά
στον τοίχο κάποια Μόνα Λίζα
σε φέρνει ακόμα πιο κοντά
Να μ’ αγαπάς όσο μπορείς να μ’ αγαπάς
Αν και τελειώνει αυτό το γράμμα
η ανάγκη μου δε σταματά
σαν το πουλί πάνω στο σύρμα
σαν τον αλήτη που γυρνά
Θέλω να `ρθείς και να μ’ ανάψεις
το παραμύθι να μου πεις
σαν μάνα γη να μ’ αγκαλιάσεις
σαν άσπρο φως να ξαναρθείς.
Vinyl, LP, Album ” Ο Ασυμβίβαστος ” 1979
Η μουσική επένδυση της ταινίας περιείχε μελωδίες του ίδιου του σκηνοθέτη καθώς και του Μίκη Θεοδωράκη, με τον Σιδηρόπουλο να ερμηνεύει με την κιθάρα του τα τραγούδια σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Να μ`αγαπάς, όσο μπορείς να μ`αγαπάς | Το τραγούδι του πρίγκιπα της ροκ που δεν αγάπησε όσο έπρεπε τον εαυτό του.
Παύλος Σιδηρόπουλος | Να μ`αγαπάς: Ένας πραγματικός ύμνος για την αγάπη και την αφοσίωση, το «Να μ’ αγαπάς», με την μοναδική χροιά της φωνής του αξεπέραστου Παύλου Σιδηρόπουλου, έχει συντροφεύσει τα όνειρα, τις ελπίδες αλλά και τις απογοητεύσεις που φέρνει ο έρωτας –αυτό το συναίσθημα που δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Τουλάχιστον με διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποίησε ο δημιουργός του. Τα χρόνια πέρασαν, το τραγούδι τραγουδήθηκε από δεκάδες άλλους τραγουδιστές, παρόλα αυτά η πρωτότυπη εκτέλεση από τον Σιδηρόπουλο ξεχωρίζει μέχρι και σήμερα.
Για πρώτη φορά ακούστηκε το μακρινό –πια- 1979 στην ταινία «Ο Ασυμβίβαστος», με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον «πρίγκιπα» του ελληνικού ροκ. Σε αυτό το φιλμ ξεχωρίζει το υπέροχο «Κάποτε θα ‘ρθουν», σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, αλλά και το «Να μ’ αγαπάς» το οποίο υπογράφει ο ίδιος ο Ανδρέας Θωμόπουλος ο οποίος είχε αναλάβει τόσο το σενάριο όσο και την σκηνοθεσία της ταινίας.
Προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και αγαπήθηκε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που βρήκαν σε αυτό μια άλλη πλευρά του Παύλου Σιδηρόπουλου ο οποίος την ίδια περίοδο είχε κυκλοφορήσει το πολύ πιο ροκ άλμπουμ «Φλου», με το συγκρότημα Σπυριδούλα. Ουσιαστικά με τον «Ασυμβίβαστο» και τις μελωδίες που ακούστηκαν εκεί, κατάφερε και ο καλλιτέχνης να γίνει ευρύτερα αποδεκτός και να διευρύνει το κοινό του.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι ποιο είναι το πρόσωπο που αποτελεί τον αποδέκτη αυτής της μοναδικής ερωτικής «απολογίας» και ταυτόχρονα «δήλωσης» που βγαίνει μέσα από την ίδια την ψυχή του καλλιτέχνη. Ποια ήταν δηλαδή η μούσα του Ανδρέα Θωμόπουλου όταν εκείνος αποτυπώνει στο χαρτί τα συναισθήματά του.
Την ταυτότητά της ή τουλάχιστον το μικρό της όνομα και λίγα στοιχεία για εκείνην, τα αποκάλυψε ο ίδιος ο Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και τραγουδοποιός σε παλαιότερη συνέντευξή του. Σύμφωνα με το εξαιρετικό ogdoo.gr όλα έγιναν για την Ηρώ, μια κοπέλα που του είχε κλέψει την καρδιά και το μυαλό λίγα χρόνια πριν κι αυτός έψαχνε έναν τρόπο να την κάνει δική του για πάντα. Να την πείσει να τον παντρευτεί! Εξιστορεί, λοιπόν, πώς οδηγήθηκε εκεί και η διήγησή του στο ogdoo μαρτυρά την έκταση και το βάθος των συναισθημάτων του: «Το έγραψα, φουλ ερωτευμένος με την Ηρώ, για να την πείσω να με παντρευτεί. Το 1976, ήμουν για Πάσχα, με μια μεγάλη παρέα, στο σπίτι του Μανούσου, στο Χιλιομόδι Κορίνθου. Η Ηρώ, δεν ήταν εκεί, έκανε Πάσχα με τους δικούς της, αφού μόλις την είχα γνωρίσει. Εγώ, απομονωμένος με μια κιθάρα, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, ακόμη και την Κυριακή του Πάσχα, ετοίμαζα το τραγούδι, για την Ηρώ… Αργότερα, όταν το ολοκλήρωσα, την πήρα τηλέφωνο, και το έπαιξα»…
Το τραγούδι αυτό αποτέλεσε καρπό αγάπης, το μέσο της πρότασης γάμου προς την αγαπημένη του Ηρώ, αλλά και την αρχή της κοινής τους ζωής, αφού το τραγούδι συγκίνησε την Ηρώ, δέχτηκε την πρόταση γάμου και από τότε ζουν ευτυχισμένοι μαζί.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΄ΜΑΓΑΠΑΣ (μια ταινία για τον Παύλο Σιδηρόπουλο)
Μερικά χρόνια μετά το χαμό του Παύλου Σιδηρόπουλου το 1990, το όνομα του τραγουδιού «Να μ’ αγαπάς» έγινε και ο τίτλος της ταινίας προς τιμήν του. «Όχι μια ταινία με αυτόν, αλλά μια ταινία για αυτόν» όπως αναφέρει ο δημιουργός της, Ανδρέας Θωμόπουλος. Η ταινία «Να μ’ αγαπάς» είναι η κινηματογραφική μεταφορά της σχέσης του Ανδρέα Θωμόπουλου με τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Μια ταινία που μας κάνει θεατές στην πρώτη τους γνωριμία, στις συνεργασίες τους, στις στιγμές που έζησαν μαζί, στα όνειρά τους και στην πολύτιμη φιλιά τους. Μια ταινία παραγωγής 2003, με την υποκειμενική ματιά του Θωμόπουλου για τον Πρίγκιπα, αφού όπως λέει σε μια σκηνή
To Straight On Music μίλησε με τον Ανδρέα Θωμόπουλο σχετικά με τον σπουδαίο μουσικό και την ταινία ( Ο Ασυμβίβαστος) που έκαναν μαζί και εκείνη την εποχή ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει: “Γνώρισα κάποια στιγμή τον Σιδηρόπουλο και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από ορισμένα στοιχεία του…O Παύλος είχε ένα μυαλό ξυράφι, μια ευκολία στη μουσική και ένα χάρισμα να μην λέει ανοησίες. Του ζήτησα να παίξει στην ταινία που ετοίμαζα και εκείνος δέχτηκε.Θυμάμαι ότι από την αρχή όλοι οι συνεργάτες της ταινίας ήμασταν δεμένοι. Μας ένωσε η φτώχεια. Με ένα μικρό δάνειο εξάλλου πραγματοποιήθηκε η ταινία. Εκεί λοιπόν, στο διάστημα των γυρισμάτων, τα οποία κράτησαν γύρω στις 4 εβδομάδες, είδα ένα τρομερό δέσιμο μεταξύ μας. Αυτό μου έχει μείνει.Ο Σιδηρόπουλος ήταν πολύ συνεργάσιμος μαζί μου και αρκετά επαγγελματίας σε αυτό που έκανε. Αν και δεν είχε ιδέα από σινεμά, καθώς ήταν η πρώτη του ταινία, μπόρεσε και ανταποκρίθηκε πλήρως. Στον Παύλο βλέπω έναν άνθρωπο που έχει κάνει το μεγαλύτερο καλό στον πολιτισμό. Ο Παύλος ήταν ασυνείδητος δάσκαλος, όπως είναι όλοι οι σπουδαίοι. Είχε ένα χάρισμα που ήταν πολύ βαρύ για αυτόν. Άκουγε ένα τραγούδι μια φορά και το έπαιζε αμέσως. Στη συνθήκη, την τραγουδιστική, εκείνης της εποχής, και μάλιστα τη ροκ και μάλιστα την ψευτο-ροκ, αυτά τα πράγματα δεν χωρούσαν, δεν μπορούσαν να προκύψουν και να αναπτυχθούν. Φανταστείτε ένα ιδιαίτερο λουλούδι, ένα ιδιαίτερο δέντρο που φυτρώνει αρχίζει να αναπτύσσεται , αλλά δίπλα του υπάρχουν ένας πλάτανος, ένα κυπαρίσσι, που του κρύβουν τον ήλιο…πώς να πάει, πώς να αναπτυχθεί … αυτό ήταν ο Παύλος. “.
ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΝΑ Μ΄ΑΓΑΠΑΣ»
«Γιατί εγώ δεν είμαι ροκεντρολιστας από γεννησιμιού μου. Είχα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια. Αλλά το διάλεξα σαν τρόπο ζωής. Και ό,τι τράβηξα μετά το τράβηξα επειδή το ήθελα, όχι επειδή οδηγήθηκα προς τα κει»
Ο «ασυμβίβαστος» της ελληνικής ροκ μουσικής γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα στις 27 Ιουλίου 1948. Το όνειρό του ήταν να γίνει συγγραφέας. Είχε διαλέξει και ψευδώνυμο: Παύλος Αστέρης.
ΔΑΜΩΝ ΚΑΙ ΦΙΝΤΙΑΣ
Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στο ντουέτο «Δάμων και Φιντίας» και συνεργάστηκε επίσης με τα «Μπουρμπούλια», καθώς και με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 συνεργάστηκε με το συγκρότημα «Απροσάρμοστοι». Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών, την παραμονή της συναυλίας του Robert Plant, της «φωνής» των Led Zeppelin, στο Σ.Ε.Φ. τον Δεκέμβριο του 1990.
Η μουσική πορεία που ξεκινά το 1970 από τη Θεσσαλονίκη.
Σπουδάζει Μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκεί γνωρίζει τον Παντελή Δεληγιαννίδη, με τον οποίο δημιουργούν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Μαζί κυκλοφορούν τον δίσκο 45 στροφών «Το ξέσπασμα / Ο κόσμος τους» και συμμετέχουν στη συλλογή «Ζωντανοί στο κύτταρο».
Εν μέσω δικτατορίας, το σχήμα διαλύεται και τα «Μπουρμπούλια» ακολουθούν τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος επιλέγει να συνεργαστεί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και συμμετέχει ως τραγουδιστής σε τρεις δίσκους του: «Θεσσαλικός Κύκλος», «Μετανάστες» και «Οροπέδιο».
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ
Το 1976 δημιουργεί, μαζί με τους Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο, το γκρουπ «Σπυριδούλα» και κυκλοφορούν ίσως τον κορυφαίο δίσκο της ελληνικής ροκ δισκογραφίας, τον «Φλου». Και αυτό το σχήμα διαλύεται, αφήνοντας πίσω του έναν ολοκληρωμένο ροκ ήχο και μια σειρά συναυλιών.
Το 1979 ο Παύλος Σιδηρόπουλος δημιουργεί το σχήμα «Εταιρία Καλλιτεχνών», με αγγλικό στίχο, χωρίς όμως καμία δισκογραφική δουλειά. Την ίδια περίοδο κάνει και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ως πρωταγωνιστής στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Ο Ασυμβίβαστος», ενώ ο ίδιος ερμηνεύει και το soundtrack της ταινίας, τραγούδια του οποίου αποτελούν κάποια από τα πλέον γνωστά του, όπως το «Να μ’ αγαπάς». Επίσης, συμμετέχει στην ταινία «Αλδεβαράν» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο, η οποία προβλήθηκε μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Στη μικρή καριέρα του ως ηθοποιός περιλαμβάνεται και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη «Οικογένεια Ζαρντή», που προβλήθηκε στην ΕΡΤ-1.
ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΙ
Η συνεχής αλλαγή συνεργατών σταματάει το 1980. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος καταλήγει σ’ ένα σχήμα, τους «Απροσάρμοστους», που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί τους μέχρι το τέλος. Το 1982 κυκλοφορεί ο δίσκος «Εν Λευκώ», ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα λογοκρισίας για 3 κομμάτια, για προτροπή στη χρήση ναρκωτικών και για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Το 1985 κυκλοφορεί σε παραγωγή Δημήτρη Πουλικάκου το δίσκο «Zorba the freak» και το 1989 το «Χωρίς Μακιγιάζ» που είναι ζωντανά ηχογραφημένος στο «Μετρό».
Κάποιες άγνωστες πτυχές του καλλιτέχνη
Ο πατέρας του Κώστας καταγόταν από μεγαλοαστική οικογένεια καπνεμπόρων του Πόντου και είχε τη βιοτεχνία παραγωγής χαρτιού ΕΛΦΩΤ. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της πεζογράφου και παιδαγωγού Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη, λογοτέχνιδος και πρώτης συζύγου του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Σαν μαθητής ο Σιδηρόπουλος παίρνει καλούς βαθμούς χωρίς να είναι ιδιαίτερα μελετηρός. Τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 1967 πέρασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη ήταν συμφοιτητής και συγκάτοικος με τον μετέπειτα τραγουδοποιό Βαγγέλη Γερμανό.
Το περίφημο τραγούδι «Στην Κ.» γράφτηκε για την Κάθυ με την οποία διατηρούσε σχέση για ένα διάστημα ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Στις 4 Δεκεμβρίου πήγε στο στούντιο για να ηχογραφήσει τα φωνητικά του τελευταίου του δίσκου αλλά ήταν μεθυσμένος, διαπληκτίστηκε με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και έφυγε με μια φίλη του.
Το μεσημέρι της 6ης Δεκεμβρίου ο Σιδηρόπουλος βρέθηκε στο σπίτι μιας άλλης φίλης του στο Νέο Κόσμο σε κωματώδη κατάσταση λόγω υπερβολικής δόσης και λίγο μετά ξεψύχησε στο ασθενοφόρο καθ οδόν προς το νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Τον επόμενο χρόνο οι Απροσάρμοστοι κυκλοφόρησαν τον δίσκο «Άντε και καλή τύχη μάγκες», όπου ορισμένα τραγούδια είχε προλάβει να τα ηχογραφήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος και τα υπόλοιπα τα ερμήνευσαν διάφοροι καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών οι, Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Αγγελάκας και Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας. Ο τάφος του βρίσκεται στον «Κόκκινο Μύλο».
Ανδρέας Θωμόπουλος: « Ο Παύλος ζούσε για τις Αξίες, χωρίς το ‘‘του’’, όχι τις προσωπικές του αξίες, ζούσε για την ανθρωπότητα». Ναι, αυτά ειπώθηκαν έτσι ακριβώς. Αυτό που δεν ειπώθηκε τότε ήταν οι αδυναμίες του, κανονικός άνθρωπος δηλαδή. Ούτε τώρα θα ειπωθούν. “Ο νεκρός δεδικαίωται” μας λένε οι σοφοί και ενίοτε τους ακούμε.
ΠΗΓΕΣ: https://stixoi.info, https://menshouse.gr, https://filoitexnisfilosofias.com, https://www.in.gr, www.discogs.com, https://apotis4stis5.com, www.ogdoo.gr,
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα τραγούδια ανήκουν σε όποιον τα έχει ανάγκη