ΠΑΝΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

ΝΑ ΧΑΡΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΚΑΛΕ
Στίχοι: Στέλιος Ζαφειρίου
Μουσική: Πάνος Γαβαλάς
Πρώτη εκτέλεση: Χρηστάκης (Χρήστος Σύρπος)
Φωνητικά: Ρία Κούρτη
7΄΄ 45 RPM vinyl “Τώρα που χωρίζουμε / Να χαρής τα μάτια σου καλέ”
Ετικέτα: SONATA 014

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ 1968
Φωνητικά: Ρία Κούρτη

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, ΡΙΑ ΚΟΥΡΤΗ 1968


Το βίντεο είναι από την ταινία «Ο τυχεράκιας» του Ερρίκου Θαλασσινού (1968) με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο, που ήταν μεγάλος θαυμαστής του Χρηστάκη.

ΣΤΙΧΟΙ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

ΝΑ ΧΑΡΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΚΑΛΕ
Έχω τόση ώρα στη γωνιά
μπρος το παραθύρι σου λιώνω για χατίρι σου καλέ
θα με φάει τ’ αγιάζι η παγωνιά από την δική σου απονιά

Είναι το κρύο είναι το κρύο είναι το κρύο τσουχτερό
να το αντέξω δεν μπορώ
κι αν δε μ’ ανοίξεις κι αν δε μ’ ανοίξεις να σε δω
θα με βρουν στην πόρτα σου νεκρό

Ξέρω έχεις μέσα σου καρδιά
κι άσε τα γινάτια σου να χαρείς τα μάτια σου καλέ
και μην με παιδεύεις αλλο πια έλα πριν με φαει η παγωνιά

Είναι το κρύο είναι το κρύο είναι το κρύο τσουχτερό
να το αντέξω δεν μπορώ
κι αν δε μ’ ανοίξεις κι αν δε μ’ ανοίξεις να σε δω
θα με βρουν στην πόρτα σου νεκρό

7΄΄ 45 RPM vinyl “Τώρα που χωρίζουμε / Να χαρής τα μάτια σου καλέ”

ΝΑ ΧΑΡΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΚΑΛΕ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Το πρωτοτραγούδησε ο Χρηστάκης (Χρήστος Σύρπος), ο οποίος με «διαβατήριο» αυτό το κομμάτι εκτόξευσε την καριέρα του. Κάποια καλοκαιρινή μέρα του 1968, ο Πάνος Γαβαλάς μαζί με τον σολίστ του μπουζουκιού και συνθέτη Στέλιο Ζαφειρίου ετοιμάζουν τραγούδια στο εξοχικό του ερμηνευτή στον Άγιο Στέφανο. Παρόντες ο Χρηστάκης και ο γιος του Γαβαλά Γιάννης, στο όνομα του οποίου ήταν η «Sonata» και μάλιστα φαίνεται να έχει γράψει στίχους σε πολλά κομμάτια που είπε ο πατέρας του, ασχέτως αν εκείνος ήταν ο πραγματικός στιχουργός… Σύμφωνα λοιπόν με μαρτυρία του γιου του πολύ σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή, ένα από τα τραγούδια που ετοίμαζαν τότε οι Ζαφειρίου και Γαβαλάς, είναι και το «Να χαρείς τα μάτια σου» που ο κόσμος το ξέρει περισσότερο ως «Είναι το κρύο τσουχτερό». Ωστόσο, λείπει μια δισύλλαβη λέξη ώστε το κομμάτι να είναι εντάξει και ως προς το στιχουργικό μέτρο. Οι δυο τους παιδεύτηκαν γι’ αρκετή ώρα μ’ αυτή, μέχρι που κάποια στιγμή ο Γιάννης Γαβαλάς φωνάζει προς τη μητέρα του: «Καλέ, φέρε μας λίγο νερό να πιούμε». Αμέσως ο πατέρας του ενθουσιάζεται και φωνάζει: «Καλέ! Να η λέξη που μας έλειπε» κι έτσι το τραγούδι ολοκληρώνεται!
Το «Να χαρείς τα μάτια σου (καλέ)» λοιπόν, επρόκειτο να το πει ο ίδιος ο Γαβαλάς. Όμω, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του Γιάννη Γαβαλά, ακούγοντάς το ο Χρηστάκης ζήτησε επίμονα έως …παρακαλετά να το ερμηνεύσει εκείνος προσπαθώντας με διάφορα επιχειρήματα να πείσει τον τραγουδιστή να του το δώσει. Το πιο πειστικό φαίνεται ότι ήταν εκείνο που έλεγε πως ένας «σοβαρός» ερμηνευτής όπως ο Γαβαλάς δε θα ήταν σωστό να πει τη λέξη «καλέ»!
Έτσι κι έγινε και μόλις κυκλοφόρησε το δισκάκι 45 στροφών με το εν λόγω κομμάτι, έγινε κυριολεκτικά χαμός. Ο Χρηστάκης από «παρακατιανός» και «δευτεράντζα» έγινε μήλο της Έριδος για όλα τα μεγάλα μαγαζιά της εποχής, ασχέτως αν οι επικεφαλής των ισχυρών δισκογραφικών εταιρειών προσπαθούσαν να πείσουν τους ιδιοκτήτες τους να μη τον πάρουν επειδή ανήκε στη «Sonata». Μάλιστα, η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που εμφανίστηκε να ερμηνεύει το εν λόγω τραγούδι στην ταινία «Ο τυχεράκιας» με πρωταγωνιστή τον μεγάλο Κώστα Χατζηχρήστο!

ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΥΡΠΟΣ)
Ο Χρήστος Σύρπος, γνωστός σε όλους μας ως Χρηστάκης, είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 1924. Μεγάλωσε στη Δράμα σε δύσκολους καιρούς, έγινε υδραυλικός και «μπλέχτηκε» με το σινάφι του τραγουδιού. Κάποτε τον άκουσε ο γνωστός ρεμπέτης, Κώστας Καπλάνης και αυτός ήταν που τον προέτρεψε να ασχοληθεί με το τραγούδι και έτσι ξεκίνησε η πορεία του ο Χρηστάκη στο τραγούδι από την εποχή του ρεμπέτικου και μάλιστα με πρώτη του εμφάνιση στο κέντρο 49 της Θεσσαλονίκης με τους Πρόδρομο Τσαουσάκη και Κώστα Καπλάνη….
Έπαιζε κιθάρα και μπαγλαμά ενώ ήταν και μάστορας στις διφωνίες, σε μια εποχή που τα σιγόντα και τα τέρτσα ήταν ζητούμενο. Μποέμ τύπος και σε μια ταραγμένη εποχή, κατάφερε να σταθεί στο πάλκο και στη δισκογραφία, σαν δευτεραγωνιστής όμως. Πλάι στον Γιάννη Παπαϊωάννου, την Πόλυ Πάνου, την Γιώτα Λύδια, την Καίτη Γκρέυ, τον Πάνο Γαβαλά. .Πλακατζής, αλέγκρος, ήταν αγαπητός στον κύκλο του, όπου οι μετοχές του ανέβηκαν όταν παντρεύτηκε την αδελφή του Γιώργου Μητσάκη, σε μια περίοδο όπου ο «δάσκαλος» μετρούσε πολύ! Ο Χρηστάκης ήταν ήδη παντρεμένος και είχε κι ένα παιδί και μαζί της απέκτησε ένα ακόμη αγόρι, παρότι χώρισαν γρήγορα…

Ο Πάνος Γαβαλάς ήταν εκείνος που τον επέβαλε στην Τριάνα του Χειλά πληρώνοντας ο ίδιος το μεροκάματό του. Την εποχή εκείνη δημιουργήθηκε η “Βεντέτα” μια δισκογραφική εταιρία με την σύμπραξη Πόλυς Πάνου και Πάνου Γαβαλά που ήταν στο όνομα του συζύγου της εκλεκτής ερμηνεύτριας. Εδώ ο Χρηστάκης ηχογραφεί τις πρώτες μεγάλες του επιτυχίες. Ύστερα χαλάει το εγχείρημα και ο Γαβαλάς αποχωρεί για να φτιάξει τη δική του δισκογραφική εταιρεία, την “Σονάτα” και παίρνει μαζί του τον Χρηστάκη. Οι μεγάλες επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη: “Έμαθα πως είσαι μάγκας”, “Η Γάτα”, “Τα μπαγλαμαδάκια”, “Κάθε βράδυ στις ταβέρνες τριγυρνάς”, το “Πουλί” και το κορυφαίο, “Να χαρείς τα μάτια σου καλέ”. Τραγούδια με εκτόπισμα που εδραίωσαν τη φήμη του.
Λίγο μετά τα μισά του ’60, σε μια εποχή «τρέλας» για την διασκέδαση, παρά τα βαθιά πολιτικά προβλήματα που καίνε τον τόπο, και «ανακατατάξεων» στο λαϊκό τραγούδι, κατάφερε να βγει μπροστά ως διασκεδαστής.

Ο Χρηστάκης εκμεταλλευόμενος την εξωστρέφεια και το τσαγανό του στην πίστα εξελίσσεται σε κυρίαρχο της νύχτας με δυσθεώρητα μεροκάματα. Με τη «νευρική», «κοφτή» ερμηνεία του έκανε μεγάλο «σκηνικό» στα κέντρα δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο σόου διανθισμένο από υπερβολές και σπασίματα πιάτων που του επέφεραν και το προσωνύμιο «Ο Έλλην Τζόνι Χαλιντέι».αφού δεν δίσταζε να ξαπλώνει ανάμεσα στα σπασμένα πιάτα των νυχτερινών κέντρων…. Βέβαια στην περίπτωσή του, όπως και σε αυτή του Γάλλου τραγουδιστή, πίσω απ’ το «χαβαλέ» υπήρχε και ουσία. Υπήρχαν τραγούδια με στίχους που είχαν ουσία και έστελναν μηνύματα, όπως ο στίχος “Θα ζήσω ελεύθερο πουλί”. Εν μέσω σκληρής χούντας, το μήνυμα ήταν διπλό. Η ζωή του εργένη είχε αυτό που ζητούσαν οι Έλληνες: Ελευθερία. Η «Κανάρα» σημείωσε τρομακτική επιτυχία και χορεύεται ακόμη και σήμερα στα απανταχού bachelor parties, αλλά και στα γαμήλια γλέντια και μάλιστα ακόμη και από τις νύφες. Το τραγούδι πάντως πήρε τον χαρακτήρα ύμνου για την ελευθερία του αμετανόητου εργενη. Ειδικά αυτού που το τραγουδάει λίγο πριν χορέψει το χορό του Ησαΐα….

Όλα αυτά του έδωσαν «διαβατήριο» για συμμετοχές στον κινηματογράφο και το μουσικό θέατρο… και τον έχρισαν για ένα διάστημα «βασιλιά της νύχτας».
Το 1976 συμμετείχε στο δίσκο του Άκη Πάνου «Μάθημα Πρώτον» στη Sonor και δύο χρόνια αργότερα τραγούδησε στη General Τάκη Σούκα και Χρήστο Νικολόπουλο. Οι εποχές όμως άλλαζαν, όπως άλλαζε και η Ελλάδα μετά την Μεταπολίτευση. Tο άστρο του είχε αρχίσει να ξεθωριάζει και η υγεία του να κλονίζεται. Αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα… Λέγεται πως στα καλά του υπήρξε ανοιχτοχέρης και βοήθησε και κόσμο.O Χρηστάκης τελικά έφυγε άδοξα χτυπημένος από ακόμη ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Δεν είμαι τίποτα άλλο από έναν καλλιτέχνη που αγαπάει τη δουλειά του και τον κόσμο. Βρήκα τον δικό μου τρόπο να διασκεδάσω το κοινό και με τις διάφορες κινήσεις που κάνω πάνω στην πίστα πιστεύω ότι εκφράζω πιο παραστατικά τα τραγούδια», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Ντόμινο»….
Ωστόσο, το «Να χαρείς τα μάτια σου καλέ», η «Κανάρα», το «Παίζουν τα μπαγλαμαδάκια» και το «Έμαθα πως είσαι μάγκας» είναι τα τέσσερα τραγούδια του που δεν έπαψαν ποτέ ν’ ακούγονται και να παίζονται μέχρι και σήμερα, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη και την υστεροφημία του…
ΠΗΓΕΣ: www.discogs.com, www.ogdoo.gr, www.enikos.gr, www.filmy.gr, www.musiccorner.gr, www.mixanitouxronou.com,

Ο Χρηστακης με τον Κώστα Χατζηχρήστο στην ταινία και στο άκρο δεξιά ο Χρηστακης στην αρχή της καριέρας του

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν