Πάνος Γαβαλάς, Βούλα Γκίκα, Νίκος Μεϊμάρης, Χαράλαμπος Βασιλειάδης

ΟΙ ΓΛΑΡΟΙ
Στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης
Μουσική: Νίκος Μεϊμάρης
Ερμηνεία: Πάνος Γαβαλάς, Βούλα Γκίκα
1 7″, Single ” Οι Γλάροι / Σαν λαμπάδα έχω ανάψει ” 1957

Ερμηνεύει η ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΆΛΤΗ
με τη συνοδεία κουαρτέτου εγχορδων 1989

ΣΤΙΧΟΙ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

ΟΙ ΓΛΑΡΟΙ
Ξεκινάμε, πάμε μακριά
Σ’ άλλα μέρη, σ’ άγνωστα νερά
Στο μουράγιο μένεις μόνη εσύ
Πάντα ο νους μου θα `ναι στο νησί

Τώρα το πλοίο έχει σαλπάρει
Κι από τα μάτια σβήνει η στεριά
Μες στα κατάρτια πετούνε οι γλάροι
Κι εγώ σου λέω «έχε γεια»

Γύρω γύρω η θάλασσα γυαλί
Μα η σκέψη μου έμεινε θολή
Λάμπει ο ήλιος τώρα από ψηλά
Στο μυαλό μου έρχονται πολλά

Τώρα το πλοίο έχει σαλπάρει
Κι από τα μάτια σβήνει η στεριά
Μες στα κατάρτια πετούνε οι γλάροι
Κι εγώ σου λέω «έχε γεια»

Πέλαγος θα σκίσω μακρινό
Θάλασσα να βλέπω κι ουρανό
Μα η συντροφιά μου θα `σαι εσύ
Πάντα ο νους μου θα `ναι στο νησί

1  7″, Single ” Οι Γλάροι / Σαν λαμπάδα έχω ανάψει ” 1957

2 LP, Comp, Mono ” Οι Γλάροι ” 1966

ΠΑΝΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ
Γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1926 στο Παγκράτι, στην περιοχή της Γούβας πίσω από το Καλλιμάρμαρο. Καταγόταν από νησιώτικη οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν από τη Φολέγανδρο και η μητέρα του από την Ικαρία. Η πρώτη επαφή του με τη μουσική έγινε στα παιδικά του χρόνια, με μια φυσαρμόνικα που έπαιζε στους προσκόπους και λίγο μετά με τις χαβάγιες, με τις οποίες έκανε προπολεμικά καντάδες.
Το 1959 & οι γλάροι
Με το Νίκο Μεϊμάρη, που έγραψε τους γλάρους, γνωριζόντουσαν από την Καισαριανή, όπου ο Γαβαλάς είχε το τσαγκαράδικο. Απέναντι ακριβώς, στην άλλη γωνία, ο Νίκος Μεϊμάρης είχε κουρείο. Και όπως οι μουσικές παρέες και τα όργανα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της μυθολογίας αυτών των ιδιαίτερων καλλιτεχνικών εστιών της παλιάς συνοικίας, έτσι κι εκεί υπήρχαν κρεμασμένα διάφορα έγχορδα μουσικά όργανα που περίμεναν το μαγικό άγγιγμα στις χορδές τους από τα χέρια των μαστόρων της γειτονιάς. Στο κουρείο του Μεϊμάρη, όπου πεταγόταν καθημερινά από απέναντι τις ελεύθερες στιγμές του ο Πάνος Γαβαλάς, γράφτηκαν οι «Γλάροι», το «Πόσο μού ‘χεις λείψει», το «Τριαντάφυλλο έχεις βάλει στα μαλλιά σου» και τ’ άλλα τραγούδια της συνεργασίας τους. Ήταν μια κυριολεκτικά χρυσή εποχή για το λαϊκό τραγούδι που σημαδεύτηκε από τα αθάνατα αυτά τραγούδια. Η εισαγωγή των «γλάρων» αποτέλεσε το χαρακτηριστικό ηχητικό σήμα των διαφημιστικών εκπομπών της Odeon-Parlophone και μετέπειτα Minos που ακουγόντουσαν στο ραδιόφωνο για δεκαετίες.Από την άλλη η Columbia-His Masters Voice είχε για σήμα της την εισαγωγή από τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Τσιτσάνη στην εκτέλεση με τον Καζαντζίδη. Τα θρυλικά μεθυστικά τραγούδια του 1959. «Οι γλάροι», «Μάγισσα Θεσσαλονίκη», «Φεύγω γεια σου-γεια σου», «Χωρίς τον ξενοδόχο λογαριάζαμε». Εκεί ο Γαβαλάς έπιασε και την κορυφή απ’ την οποία δεν κατέβηκε μέχρι το τέλος και μαζί με τον Καζαντζίδη, τον Περπινιάδη και τον Αγγελόπουλο έφτιαξαν την πρώτη θρυλική τετράδα του λαϊκού τραγουδιού.

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΪΜΑΡΗΣ

Οι «Γλάροι» που θα έλεγε ο Καζαντζίδης και η σπασμένη χορδή που ακούγεται στο δίσκο
Ο Νίκος Μεϊμάρης θυμόταν αργότερα λεπτομέρειες από την γέννηση αυτού του σπουδαίου τραγουδιού: “Δεν είχε γραμμοφωνηθεί ακόμα. Το λέγαμε στο πρόγραμμα. Παναγιώτη, άσε το τραγούδι αυτό, θα το δώσω στον Καζαντζίδη”, είπε ο Νίκος Μεϊμάρης στον φίλο του και συνεργάτη Πάνο Γαβαλά. Τότε πέσανε όλοι πάνω του και τον μετάπεισαν. Ο ίδιος ο Μίνως Μάτσας το ήθελε για τον Γαβαλά. “Αυτό το τραγούδι είναι για σένα, Παναγιώτη. Μυρίζει θάλασσα!”
Ο Γαβαλάς ασκούσε ακόμα τότε το επάγγελμα του ψαρά και ήταν γνωστή η αγάπη του για τη θάλασσα. Στην ηχογράφηση έπαιξαν ακορντεόν ο Γιώργος Κουλαξίζης, βιολί ο Στέφανος Βαρτάνης, κιθάρα ο Κώστας Καπετάνιος. Στα μπουζούκια ήταν ο Μεϊμάρης και ο Κώστας Παπαδόπουλος. Το τραγούδι είχε πολύ χαρακτηριστική εισαγωγή, που έγινε ραδιοφωνικό σήμα της Οντεόν για πολλά χρόνια.
Ο Μεϊμάρης ανασύρει μια ακόμα λεπτομέρεια από την ηχογράφηση:
Τα είπαμε τρεις τέσσερις φορές, έπαιζε όλη η ορχήστρα μαζί. Μάλιστα, σε μια στιγμή που πέτυχε και το κρατήσαμε, του Κώστα Καπετάνου, που ‘παίζει κιθάρα, του σπάει μια χορδή. Είναι χαρακτηριστικό, άμα βάλεις το δίσκο, την ξέρω εγώ τη στιγμή εκείνη, ακούγεται το τικ που έσπασε η χορδή. “Η χορδή που ακούγεται” ρώτησα και μου απάντησε ο ηχολήπτης ο Νίκος Κανελλόπουλος: “Δεν φαίνεται, δεν θα το καταλάβει κανείς!” (Πάνος Γαβαλάς, μια φωνή όλο φως, σελ. 79-80 Δημήτρης Μανιάτης, εκδόσεις Λιβάνης).

Οι “Γλάροι” σε μουσική Νίκου Μεϊμάρη και στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη-Τσάντα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη δισκογραφική επιτυχία του Πάνου Γαβαλά.
Πηγές: www.ogdoo.gr, www.fosonline.gr

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν