ΑΛΕΚΟΣ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΤΡΑΣ, ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΟΝΙΔΗΣ

ΟΛΑ Σ΄ ΑΓΑΠΑΝΕ
Στίχοι: Σπύρος Γιατράς
Μουσική: Αλέκος Χρυσοβέργης
Ερμηνεία: Σταμάτης Γονίδης
LP, Album ” Ενδιαφέρομαι για σένα ” 1992

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΟΝΙΔΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΟΝΙΔΗΣ ΟΛΑ Σ ΑΓΑΠΑΝΕ ΣΠΑΝΙΟ VIDEO CLIP

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ, ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΟΝΙΔΗΣ, ΘΈΜΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΊΔΗΣ
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 31/12/21

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΑΛΕΚΟΣ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗΣ

ΣΤΙΧΟΙ: ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΤΡΑΣ

ΟΛΑ Σ΄ ΑΓΑΠΑΝΕ
Το πρόσωπό μου στον καθρέφτη με κοιτά
κι αφού δεν κλαίω πώς μπορεί αυτό και κλαίει;
Πιάνω τα μάτια μου μα είναι αυτά στεγνά,
δεν του μιλάω μα για σένανε μου λέει.

Όλα σ’ αγαπάνε τόσο δυνατά,
έφυγες και κάνω πράγματα τρελά.
Όλα σ’ αγαπάνε όπως σ’ αγαπώ,
μες στις παραισθήσεις μ’ άφησες να ζω.
Πόσο σ’ αγαπώ.

To πρόσωπο μου στον καθρέφτη με κοιτά,
την αγωνία μου για σένα μου θυμίζει.
Μ’ άφησες μόνο μου ακόμα μια φορά
και η ζωή χωρίς εσένα δεν αξίζει.

Όλα σ’ αγαπάνε τόσο δυνατά,
έφυγες και κάνω πράγματα τρελά.
Όλα σ’ αγαπάνε όπως σ’ αγαπώ,
μες στις παραισθήσεις μ’ άφησες να ζω.
Πόσο σ’ αγαπώ.

LP, Album ” Ενδιαφέρομαι για σένα ” 1992

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΤΡΑΣ σύντομο βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 και μεγάλωσε στην περιοχή του Κολωνακίου. Μαζί με την οικογένειά του, για οικονομικούς λόγους, μετανάστευσε για πολλά χρόνια στη Νότια Αφρική και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1971 σε ηλικία 27 ετών. Έχοντας σπουδάσει οπτική, εξάσκησε το επάγγελμα του διπλωματούχου οπτικού σε όλη τη ζωή του.
Ο Σπύρος Γιατράς έγραφε στίχους σε όλη τη ζωή του, από ταλέντο, και πάντα μετά από βιωματικές ιστορίες. Αποτέλεσε μία ιδιαίτερη περίπτωση στιχουργού στην ελληνική δισκογραφία, αφού οι στίχοι του έχουν βασιστεί σε βιώματα και πραγματικές ιστορίες -συνήθως δραματικές- ανθρώπων. Τα πρώτα του τραγούδια τα έγραψε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πιτσιλαδή. Οι στίχοι του χαρακτηρίζονται από μελαγχολία και έντονο πεσιμισμό. Αποτέλεσε με τον Αλέκο Χρυσοβέργη ένα από τα πιο πετυχημένα δίδυμα στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Σε όλη την καριέρα του ήταν ένας δημοφιλής και παραγωγικός στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγουδιστές και με σημαντικούς Έλληνες τραγουδοποιούς, όπως, μεταξύ άλλων με τον Αντώνη Βαρδή και τον Γιάννη Πάριο. Οι στίχοι του, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 μελοποιήθηκαν από Έλληνες συνθέτες και τραγουδήθηκαν από σημαντικούς ερμηνευτές της εποχής, όπως ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρινέλλα, η Λίτσα Διαμάντη και ο Νότης Σφακιανάκης.

Ο στιχουργός Σπύρος Γιατράς αποκαλύπτει τις ιστορίες των τραγουδιών του!
Στη συνέντευξη του στον Κωνσταντίνο Παυλικιάνη (musicheaven 02-04-18) αποκαλύπτει τις ιστορίες των τραγουδιών του, που κέρδισαν τη μάχη με το χρόνο και μερικές από αυτές έγιναν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Μπαίνοντας σ’ ένα κατάστημα οπτικών, το πιο φυσιολογικό πράγμα που θα δεις είναι οι προθήκες με τα γυαλιά. Στο κατάστημα, όμως, που διατηρεί ο Σπύρος Γιατράς το βλέμμα σου θα πέσει και στους χρυσούς και πλατινένιους δίσκους που κοσμούν τον τοίχο εκεί που τελειώνουν οι δίσκοι είναι τα είδη οπτικών. Και αν είσαι και πιο προσεκτικός, θα προσέξεις τα λεξικά και τα βιβλία που βρίσκονται στο γραφείο του. Όλα αυτά μαζί, αποτελούν αναμφισβήτητα αντιπροσωπευτικό θέαμα της προσωπικότητας του Σπύρου Γιατρά. Αν δεν το γνωρίζεις, δύσκολα πιστεύεις ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος αυτού έχει γράψει στίχους που έχει τραγουδήσει όλο το πανελλήνιο! Και όταν συζητήσεις μαζί του, εντυπωσιάζεσαι με τις γνώσεις που έχει και από το γεγονός ότι μπορεί να σου απαγγείλει εκ μνήμης ολόκληρα αποσπάσματα από έργα αρχαίων και σύγχρονων Ελλήνων -και όχι μόνο- συγγραφέων. Ο Σπύρος Γιατράς αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση στιχουργού στην ελληνική δισκογραφία. Έχει γράψει τεράστιες επιτυχίες που έφτιαξαν ολόκληρες καριέρες αλλά και σημάδεψαν ζωές εκατομμυρίων απλών ανθρώπων με στίχους που γράφτηκαν σαν να μιλάνε στην καρδιά του καθενός από εμάς.
ΟΛΑ Σ’ ΑΓΑΠΑΝΕ Σταμάτης Γονίδης (1992, μουσική: Αλέκος Χρυσοβέργης)
” Αυτό είναι πολύ μεγάλο τραγούδι. Πάρα πολύ μεγάλο τραγούδι. Τρομερά μεγάλο τραγούδι! Το είπε ένας πολύ μεγάλος τραγουδιστής. Ο τραγουδιστής των πεντατονικών. Ο Σταμάτης Γονίδης είναι… αγλάισμα, είναι κάτι το ξεχωριστό. Φωνητικά δε, το είπε με τέτοιο τρόπο που ήτανε συγκλονιστικός. Πραγματικά έχω ακούσει όλες τις μεγάλες φωνές της Ελλάδος, από τον Τερζή μέχρι τον Διονυσίου και από τον μέγα Πάριο μέχρι τη Μαρινέλλα και τον Βοσκόπουλο -σ’ ένα τραγούδι μάλιστα του Βοσκόπουλου, το «Μη Ζητάς Ψυχή Δεν Έχω», έβαλα και τα κλάματα- αλλά όταν το άκουσα εκστασιάστηκα. Και έκταση ψυχής και έκσταση του πνεύματος. Νομίζω ότι είναι από τις ωραιότερες στιγμές του Χρυσοβέργη. Και νιώθω περηφάνια και για τους στίχους αυτούς. Τους έχει ντύσει με τόσο ωραία μουσική αυτός ο μεγάλος συνθέτης… Το άκουσα και με τον Πάριο στο Μέγαρο Μουσικής. Έχω τόσες θύμισες μ’ αυτό το τραγούδι… Πολλές φορές το τραγουδάω και μόνος μου. Κι ας λέει ο Πάριος ότι άμα μιλάω κάθεσαι και μ’ ακούς και άμα τραγουδάω θες πόδια για να τρέχεις. Δεν τραγουδάω καλά. Αλλά καλύτερα παράφωνος παρά βουβός και άφωνος. ”
ΠΗΓΕΣ: www.musicheaven.gr, https://youfly.com, www.tanea.gr, www.hit-channel.com,www.discogs.com

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν