Οδυσσέας Ελύτης, Λίνος Κόκοτος, Ρένα Κουμιώτη
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΛΙΝΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ
Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική: Λίνος Κόκοτος
Ερμηνεία: Ρένα Κουμιώτη
Vinyl, LP, Album ” Το θαλασσινό τριφύλλι ” 1972
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΡΕΝΑ ΚΟΥΜΙΩΤΗ
ΣΤΙΧΟΙ: ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ
Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Ο Αύγουστος ελούζονταν
λούζοντας την αστροφεγγιά
κι από τα γένια του έσταζαν
άστρα και γιασεμιά.
Αύγουστε μήνα και Θεέ
σε σένανε ορκιζόμαστε
πάλι του χρόνου να μας βρεις
στο βράχο να φιλιόμαστε.
Ο Αύγουστος ελούζονταν
λούζοντας την αστροφεγγιά
κι από τα γένια του έσταζαν
άστρα και γιασεμιά.
Απ’ την Παρθένο στο Σκορπιό
χρυσή κλωστή να ράψουμε
κι έναν θαλασσινό σταυρό
στη χάρη σου ν’ ανάψουμε.
Όπως είχε πει ο ίδιος ο Οδυσσέας Ελύτης σε μια συνέντευξή του στον Γιώργο Πηλιχό, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», την 27/1/1973 (λίγο καιρό μετά την έκδοση του δίσκου):
«Η Ποίηση, όπως γίνεται σήμερα, είναι για να διαβάζεται. Το πολύ για να απαγγέλλεται. Όχι για να γίνεται μουσική. Ωστόσο, άρεσε η παρουσία δύο-τριών συνθετών με μεγάλο ταλέντο για να ανατρέψουν τη βάση. Εγώ, που αγαπώ το τραγούδι, θέλησα να αντιδράσω στη νεοελληνική σοβαροφάνεια και έγραψα στίχους με ειδική πρόβλεψη να μελοποιηθούν. Δηλαδή, με ισοσύλλαβα μέτρα, ομοιοκαταληξία και εύληπτα νοήματα. Το περίεργο είναι όμως, ότι και μερικές απόπειρες πάνω στην άλλη μου ποίηση, πέτυχαν ως ένα σημείο. Κι’ ως εκ θαύματος, θα έπρεπε να προσθέσω».
Vinyl, LP, Album ” Το θαλασσινό τριφύλλι ” 1972
«Το Θαλασσινό τριφύλλι», ένα θρυλικό έργο της Ελληνικής δισκογραφίας με κομμάτια τα οποία δεν έχουν πάψει να τραγουδιούνται αδιαλείπτως από την εποχή που γράφτηκαν. «Το Θαλασσινό τριφύλλι» κυκλοφόρησε το 1972 και είναι αναμφιβόλως ένας από τους γνωστότερους δίσκους της Ελληνικής μουσικής. Το έργο αποτελείται από στίχους του Οδυσσέα Ελύτη που μελοποιήθηκαν από τον Λίνο Κόκοτο. Να τονιστεί ότι οι στίχοι γράφτηκαν με σκοπό τη μελοποίηση χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί αρχικά σε κάποιο ποιητικό κύκλο του Ελύτη. Στη συνέχεια, ως γνωστόν, οι στίχοι του ποιητή συμπεριλήφθηκαν στα «Ρω του Έρωτα». Τα τραγούδια του δίσκου είναι πάντα επίκαιρα και προσιδιάζουν στο κλίμα του καλοκαιριού.
«Κυρία μου να συστηθώ. Οδυσσέας Ελύτης.
Για εσάς εδώ σήμερα όχι ποιητής, αλλά στιχουργός»…
1972, στο ιστορικό στούντιο ηχογράφησης της Columbia στη Ριζούπολη. Είναι η μέρα που ηχογραφείται ο δίσκος της εταιρείας LYRA «Το θαλασσινό τριφύλλι» σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Λίνου Κόκοτου. Ερμηνευτές είναι η Ρένα Κουμιώτη και ο Μιχάλης Βιολάρης. Μέσα στο στούντιο η Ρένα Κουμιώτη ερμηνεύει και έξω από το διαχωριστικό τζάμι ο ηχολήπτης γράφει έναν από τους καλύτερους δίσκους στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Έξω από το τζάμι ο Αλέκος Πατσιφάς, ο αείμνηστος ιδρυτής της LYRA, παρακολουθεί την εγγραφή. Δίπλα του ένας κύριος ψηλός με τραγιάσκα και μπλε ναυτικό ημίπαλτο παρακολουθεί κι αυτός. Όταν τελειώνει η εγγραφή η Ρένα Κουμιώτη βγαίνει από το στούντιο και πηγαίνει προς τον ηχολήπτη για να ακούσουν, ως είθισται, το ηχητικό αποτέλεσμα….
Η Κουμιώτη με ένα μειδίαμα χαιρετά τον «άγνωστο» κύριο, ο οποίος με μία ζεστή χειραψία και ένα ζεστό χαμόγελο της λέει: «μπράβο παιδί μου, τα είπες εξαιρετικά όλα τα τραγούδια». «Α! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε», του απαντά και δίνει την προσοχή της στην ακρόαση του αποτελέσματος της εγγραφής….
Ο Αλέκος Πατσιφάς που εκείνη τη στιγμή ήταν λίγο παραπέρα, είδε τη σκηνή, πλησιάζει τη Ρένα και τη ρωτάει σιγά : -Τι λέγατε; -Με ποιόν κ. Πατσιφά ; -Με τον κύριο τώρα που μιλουσατε. -Μπα…τίποτα. Με συνεχάρη για το πώς είπα τα τραγούδια. -Μάλιστα… Ξέρεις παιδί μου ποιος είναι αυτός; -Όχι που να ξέρω; -Αυτός Ρένα είναι ο μεγάλος ποιητής μας ο Οδυσσέας Ελύτης, που έχει γράψει τους στίχους στα τραγούδια που λες. -Πω..πω γκάφα, κ.. Πατσιφά. Όχι δεν τον ξέρω οπτικά.. -Οδυσσέα έρχεσαι μισό λεπτό; Ο Ελύτης πλησιάζει. -Άκουσα Αλέκο, άκουσα. Που να με ξέρει το κορίτσι; Κυρία μου να συστηθώ. Οδυσσέας Ελύτης. Για εσάς εδώ σήμερα όχι ποιητής αλλά στιχουργός!…
Η υπέροχη και εύληπτη μουσική του Λίνου Κόκοτου και οι εξαιρετικές ερμηνείες της Ρένας Κουμιώτη και του Μιχάλη Βιολάρη μας χάρισαν σαν μουσική παρακαταθήκη ένα δίσκο τόσο διαχρονικά αριστουργηματικό, που δεν είναι τυχαίο που ακόμα και σήμερα τρεις γενιές μετά, τραγουδιέται από όλους. Ένας δίσκος που μοσχοβολάει θάλασσα κι αρμυρίκια. Και όπως είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης: «αυτά τα τραγούδια τα έγραψα για να τα τραγουδάνε γέροι και παιδιά. Θέλω να μείνουν σαν παραδοσιακά. Ας μην ξέρουν ποιος τα έγραψε»..
ΠΗΓΕΣ; www.musiccorner.gr, www.mixanitouxronou.gr
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν