ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ
Ο ΜΠΑΛΑΜΟΣ (ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΓΥΦΤΩΝ)
Στίχοι: Διονύσης Τσακνής
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Ερμηνεία: Γιώργος Κάτσαρης
1 Vinyl, LP, Album ” Φώτα Παρακαλώ ” 1990
2 LP, Album ” Ο Μπαλαμός ” 1992
1 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ Official Video Clip
2 Στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά στον ΑΝΤ1
3 THE KASBAH Nais Balamo Official Video Clip
Ο ΜΠΑΛΑΜΟΣ
Δεν έχω τόπο, δεν έχω ελπίδα,
δε θα με χάσει καμιά πατρίδα
και με τα χέρια μου και την καρδιά μου
φτιάχνω τσαντήρια στα όνειρά μου
Νάις μπαλαμό, νάις μπαλαμό
και το λουμνό τ’ αφεντικό
νάγια δόμλες ατzέι μπαλαμό
Και τα γκανικια μας όταν χορεύουν,
με χασταρώματα που σε μαγεύουν,
κουνάνε σώματα και τα πιτέ τους,
μέσα σε κλείνουν στις αγκαλιές τους.
Νάις μπαλαμό, νάις μπαλαμό,
και το λουμνό τ’ αφεντικό
νάγια δόμλες ατzέι μπαλαμό
ΣΤΙΧΟΙ, ΜΟΥΣΙΚΗ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ
Γιώργος Κάτσαρης, «Μπαλαμός»: Ο Διονύσης Τσακνής διηγείται στο protothema.gr την άγνωστη ιστορία του διάσημου τραγουδιού
Ήταν χειμώνας του 1987 όταν ακούστηκε, για πρώτη φορά, ο «Μπαλαμός» ή αλλιώς «Το τραγούδι των γύφτων» σε ένα από τα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς του Γιάννη Διαμαντόπουλου «Μπουρίνι» που προβάλλεται από την ΕΡΤ2. Την μουσική και τους στίχους του τραγουδιού υπογράφει ο Διονύσης Τσακνής ενώ η συγκλονιστική, η σπαρακτική σχεδόν ερμηνεία ανήκει, στον, άγνωστο σε πολλούς, Γιώργο Κάτσαρη
Το τραγούδι σημείωσε τεράστια επιτυχία, ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε, πέντε χρόνια αργότερα, από την δισκογραφική ετικέτα «Ακτή». Από τότε μέχρι σήμερα το ακούσαμε σε δεκάδες επανεκτελέσεις, με τη φωνή σπουδαίων ερμηνευτών η ερμηνεία του Κάτσαρη, ωστόσο, παραμένει ανεπανάληπτη έως και ιστορική.
«Ο Μπαλαμός έχει βγει σε περισσότερες από 50 διαφορετικές εκτελέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, 34 από τις οποίες στο Ισραήλ και μία πρόσφατα σε ντανς εκδοχή από έναν γνωστό ξένο dj» λέει στο protothema.gr o Διονύσης Τσακνής για να συνεχίσει διηγούμενος την άγνωστη ιστορία του πασίγνωστου αυτού τραγουδιού που αποτελεί, δεκαετίες – τώρα, το σάουντρακ της ζωής κάθε ξεριζωμένου.
Ο ίδιος γνώριζε τον Γιώργο Κάτσαρη από παλιά, μιας και οι δυο τους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Καρδίτσα: «Παίζαμε μαζί μπάσκετ…Έπειτα εκείνος τραγουδούσε σε λαϊκά μαγαζιά της περιοχής κι εγώ δούλευα μαζί του ως μουσικός, έπαιζα μπάσο» θυμάται με νοσταλγία ο τραγουδοποιός.
Όταν το 1987 ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Διαμαντόπουλος τού ζήτησε να γράψει ένα τραγούδι για μια συγκεκριμένη στιγμή της σειράς «Μπουρίνι», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Μ.Καραγάτση και στην οποία συμμετείχε ένα λαμπρό καστ ηθοποιών μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Βόγλης, Διονύσης Ξανθός, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χρήστος Καλαβρούζος κ.α, το μυαλό του πήγε κατευθείαν στον φίλο του τον Γιώργο Κάτσαρη. Ένιωσε, τότε, πως δεν υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος για να ερμηνεύσει αυτό το τραγούδι. Και, όπως περίτρανα αποδείχτηκε, είχε απόλυτο δίκιο.
«Το κομμάτι αυτό ήταν παραγγελία για μία σκηνή του σίριαλ στην οποία οι φίλοι του τσιγγάνου πρωταγωνιστή προβλέπουν το μέλλον του τραγουδώντας και τού λένε πως αν δεν φύγει θα τον σκοτώσουν. Ήταν κάτι σαν τραγουδομαντεία!» διηγείται ο Διονύσης Τσακνής εξηγώντας πώς ακριβώς προέκυψαν οι πασίγνωστοι στίχοι «Νάις μπαλαμό, νάις μπαλαμό/ και το λουμνό τ’ αφεντικό/ νάγια δόμλες ατζέι μπαλαμό…».
«Οι προτάσεις που δέχτηκε εκείνη την εποχή ο Γιώργος για να κατέβει στην Αθήνα ήταν πάρα πολλές και συνοδεύονταν από μεγάλες χρηματικά ποσά. Τον ζητούσαν όλοι. Μεταξύ αυτών και η Ελευθερία Αρβανιτάκη που είχε ενθουσιαστεί με την ερμηνεία του και ήθελε να συνεργαστούν» μάς αποκαλύπτει ο Διονύσης Τσακνής προσπαθώντας να περιγράψει το μέγεθος της επιτυχίας.
Παρόλα αυτά ο Γιώργος Κάτσαρης απάντησε αρνητικά σε όλες τις προτάσεις: «Δεν ήθελε να έρθει στην Αθήνα. Ήθελε να μείνει στην Καρδίτσα, στο σπίτι του, στην οικογένειά του, στη σχολή παραδοσιακών χορών που είχε. Εκεί, στον τόπο του, την είχε χορτάσει την εκτίμηση και την αναγνώριση και τού ήταν αρκετό, δεν επιθυμούσε κάτι παραπάνω. Ήταν ένας απλός, σεμνός και ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος που διατήρησε την επαφή του με το τραγούδι μέχρι το τέλος της ζωής του» λέει ο τραγουδοποιός για να συμπληρώσει συγκινημένος: «Τώρα, την παράδοση που άφησε φεύγοντας τήν συνεχίζει η κόρη του η οποία τραγουδάει σε ρεμπέτικα στέκια της περιοχής μαζί με μια ομάδα μουσικών, κι είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να ακούσει κάποιος που θα επισκεφθεί αυτά τα μέρη».
ΤΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ (τηλεοπτική σειρά)
Τηλεοπτική διασκευή του ομότιτλου διηγήματος του Μ.Καραγάτση, (το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Ροδόπουλος), σε σκηνοθεσία του Γιάννη Διαμαντόπουλου, σενάριο των Στάθη Βαλούκου και Βασίλη Σπηλιόπουλου και μουσική του Διονύση Τσακνή. Η σειρά έκανε πρεμιέρα από την ΕΤ 2 στις 28 Ιανουαρίου 1987. Το «Μπουρίνι» πρωτοδημοσιεύτηκε στα 1935 και περιέχεται στη συλλογή διηγημάτων «Το μεγάλο Συναξάρι».
Το έργο εκτυλίσσεται στο θεσσαλικό κάμπο στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο μεγαλοτσιφλικάς Πήτερ Χατζηθωμάς έρχεται από το Λονδίνο για να αναλάβει το τσιφλίκι του στη Θεσσαλία. Κάνει ένα μικρό σταθμό στη Μασσαλία, όπου γνωρίζει μια Γαλλίδα πόρνη, την Κολέτ, την οποία πείθει να τον ακολουθήσει στην Ελλάδα ως μετρέσα του. Την παρουσιάζει στους κολίγους ως σύζυγό του, αλλά εκείνη γίνεται ερωμένη ενός ανυπότακτου κολίγου, του Νάσου. Οι δύο κόσμοι περιπλέκονται σε ερωτικές υποθέσεις και προκαλούνται δραματικές καταστάσεις και γεγονότα, που σκιαγραφούν την ατμόσφαιρα της εποχής. Όταν ο Χατζηθωμάς ανακαλύπτει τη σχέση του σκοτώνει την Κολέτ και φορτώνει το έγκλημα στον Νάσο. Στην δίκη που ακολουθεί η αθωότητα του νεαρού κολίγου αποδεικνύεται περίτρανα, αλλά οι ένορκοι τσιφλικάδες αρνούνται να στείλουν στην φυλακή έναν “δικό τους” και καταδικάζουν σε θάνατο τον Νάσο.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Βόγλης (Πίτερ Χατζηθωμάς) Χρήστος Καλαβρούζος, Διονύσης Ξανθός, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Κολέτ), Τατιάνα Παπαμόσχου, Τούλα Σταθοπούλου, Δημήτρης Καμπερίδης, Γιώργος Μωρόγιαννης κ.ά.
1 Vinyl, LP, Album ” Φώτα Παρακαλώ ” 1990
2 LP, Album ” Ο Μπαλαμός ” 1992
Όταν αργότερα ο «Μπαλαμός» μπήκε στην ελληνική δισκογραφία, μέσα από τον ομώνυμο δίσκο ο οποίος περιείχε 11 συνολικά τραγούδια, προκάλεσε χαμό στην κυριολεξία. Δεν υπήρχε ραδιόφωνο που να μην παίζει το τραγούδι εκείνη την εποχή, δεν υπάρχει μαγαζί που να μην τραγουδιέται. Όλοι αναζητούσαν εναγωνίως τον Καρδιτσιώτη τραγουδιστή που το ερμήνευσε με τόσο συγκλονιστικό τρόπο.
«Ο Μπαλαμός» δεν γράφτηκε μία αλλά τέσσερις φορές
Ο Διονύσης Τσακνής σαν δημιουργός και ερμηνευτής εισέρχεται δυναμικά στα μουσικά πράγματα στα μέσα της δεκαετίας του 80. Παράλληλα εργάζεται για το θέατρο και την τηλεόραση από όπου προκύπτουν και ξεχωριστά τραγούδια. Αυτό το σκέλος των δραστηριοτήτων του αποτυπώνεται στο δίσκο «Φώτα Παρακαλώ» που εκδόθηκε το 1990. Πρώτο κομμάτι του άλμπουμ, «Το τραγούδι των γύφτων» (Ο Μπαλαμός) που ερμηνεύει ο συντοπίτης του Τσακνή, Καρδιτσιώτης ερμηνευτής Γιώργος Κατσάρης. Άγνωστος μέχρι τότε στο ευρύ κοινό, αλλά αγαπητός στην περιφέρειά του. Η επιτυχία του τραγουδιού μέσα απ’ το δίσκο ένωσε τους δύο καλλιτέχνες στο άλμπουμ «Ο Μπαλαμός» που εκδόθηκε λίγο καιρό αργότερα. Μια από τις μετρημένες στα δάχτυλα ολοκληρωμένες παρουσίας του Κατσάρη στη δισκογραφία, καθώς ο ίδιος δεν δελεαστηκε απ’ τις αθηναϊκές σειρήνες της… επιτυχίας και προτίμησε το… ντόπιο οχυρό του.
Σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές του Τσακνή σε συνεντεύξεις του :
«Να ‘ναι καλά ο φίλος μου ο Γιάννης Διαμαντόπουλος, που μου τον επέστρεψε τρεις φορές πίσω επειδή δεν του άρεσε! Με παρότρυνε να απελευθερωθώ περισσότερο, να φύγω από τα κλισέ. Όταν παρέλαβε το τελικό, μιλήσαμε στο τηλέφωνο, μου είπε: κλαίω…».
ΠΗΓΕΣ: www.protothema.gr, www.ogdoo.gr, www.discogs.com, el.wikipedia.org,
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν