THE OLYMPIANS. ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Ο ΤΡΌΠΟΣ
Στίχοι: Πασχάλης Αρβανιτίδης
Μουσική: Πασχάλης Αρβανιτίδης
Ερμηνεία: Olympians
LP 7″, Single, Mono ” Ο Τρόπος / Συμπόσιο ” 1966

ΟΙ OLYMPIANS ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ” Για την καρδιά της ωραίας Ελένης ” 1967

THE OLYMPIANS: Δημήτρης Λαζαρίδης: ντραμς, Κούλης Καλογιαννίδης: κιθάρες, Βαγγέλης Κουτσοτόλης: σαξόφωνο, Αλκης Κακαλιάγκος: όργανο, Πασχάλης Αρβανιτίδης: μπάσο, τραγούδι.

LP 7″, Single, Mono ” Ο Τρόπος / Συμπόσιο ” 1966

Πόσο μ’ αρέσει ο τρόπος που μ’ αγαπάς: Η ιστορία του τραγουδιού που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά
Ο Τρόπος, το αξέχαστο τραγούδι των Ολύμπιανς, γραμμένο το 1966 από τον Πασχάλη Αρβανιτίδη, έχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού ροκ. Είναι το τραγούδι, που άλλαξε το γούστο της νεολαίας, και τη νοοτροπία των συγκροτημάτων της εποχής του. Ο Τρόπος, επέβαλλε τον ελληνικό στίχο στο μοντέρνο τραγούδι.
Μέχρι και το 1966, κανένα σχεδόν συγκρότημα δεν έπαιζε τραγούδι με ελληνικό στίχο, και οι ελάχιστες εξαιρέσεις αντιμετωπίζονταν με απαξίωση. Εκείνη τη χρονιά, συνέβη ένα μικρό θαύμα που άλλαξε άρδην τα πράγματα. Οι Ολύμπιανς, ένα άγνωστο στην Αθήνα, συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, κατέβηκε στην πρωτεύουσα, και απέδειξε τη δύναμη του ελληνικού στίχου…

Τα γεγονότα της «χρυσής βραδιάς»
Στις 2 Οκτωβρίου 1966, μία μεγάλη συναυλία «μοντέρνων συγκροτημάτων» δόθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας, με παρουσιαστή τον Σπύρο Καρατζαφέρη.
Η συναυλία αυτή έμεινε στην ιστορία γιατί τίναξε στον αέρα την συνταγή του στιγμιαίου καφέ- που ίσχυε μέχρι τότε- το τραγούδι δηλαδή, με αγγλικό στίχο, που γίνεται γρήγορα επιτυχία. Η συναυλία που ονομάστηκε Χρυσή Βραδιά, ήταν ταυτόχρονα και μία αναμέτρηση μεταξύ των συγκροτημάτων, αφού οι ακροατές θα ψήφιζαν τους καλύτερους. Αυτή η ψηφοφορία έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί δεν γίνεται από ένα περιοδικό όπου συνήθως μαγειρεύονται τα αποτελέσματα. Γίνεται σε συνθήκες άμεσης δημοκρατίας, ο κόσμος θα γράψει πίσω από το απόκομμα του εισιτηρίου την προτίμησή του και θα το ρίξει στην κάλπη. Όλα τα συγκροτήματα που συμμετέχουν, παρουσιάζουν τραγούδι με αγγλικό στίχο. Φαβορί θεωρείται από τους «ειδικούς» της εποχής, το συγκρότημα Idols που παίζουν καλά το Monday Monday. Αουτσάϊντερ θεωρούνται οι Ολύμπιανς, που κατεβαίνουν από την Θεσσαλονίκη με ένα δικό τους τραγούδι που έχει ελληνικό στίχο και λέγεται Τρόπος.
Οι περισσότεροι τους κοιτάζουν υποτιμητικά και σχεδόν αρχίζουν να τους κοροϊδεύουν όταν δανείζονται τα όργανα των Σάουντς για να παίξουν. Και τότε γίνεται κάτι το απίστευτο. Ο Πασχάλης, αρχίζει να τραγουδά «πόσο μ’ αρέσει ο τρόπος που μ’ αγαπάς…» και όλοι ξαφνικά αρχίζουν να χορεύουν. Ακούγονται ουρλιαχτά χαράς και χειροκροτήματα. Πολλά αγόρια αγκαλιάζουν τα κορίτσια τους και τα σηκώνουν στον αέρα. Η ψηφοφορία που ακολούθησε υπήρξε καταπέλτης. Το αποτέλεσμα έδειχνε ότι ο Τρόπος ήταν το δημοφιλέστερο τραγούδια, αφού ψηφίστηκε από το 78% των ακροατών του Σταδίου.
Αυτό ήταν κάτι που έφθανε στα όρια ενός σκανδάλου. Ένα απρόβλεπτο συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη, τσάκιζε τα καλύτερα συγκροτήματα της Αθήνας και μάλιστα μέσα στην έδρα τους! Αλλά όμως αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα έδειχνε κάτι ουσιαστικότερο: κανείς δεν ήθελε πραγματικά να γίνει ένας ανθυπομοίραρχος των άγγλων, όπως το είχε προβλέψει και ο «μοναχικός καβαλάρης», Διονύσης Σαββόπουλος. Όλοι ήθελαν το ροκ αλλά με έναν ελληνικό Τρόπο.
Από την βραδιά εκείνη, όλα τα συγκροτήματα αναθεωρούν τη στάση τους. Όλοι αρχίζουν να γράφουν τραγούδια με ελληνικό στίχο. Και επειδή τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να το κάνουν, καταφεύγουν στην εύκολη λύση: διασκευάζουν ξένες επιτυχίες στα ελληνικά. Τα γεγονότα της Χρυσής Βραδιάς επηρεάζουν αποφασιστικά την κουλτούρα της νεολαίας και δίνουν ένα καλό μάθημα σε όσους ήθελαν να εμπορευτούν στο άρπα κόλα τη νεανική διάθεση στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του ο Πασχάλης διηγείται πως ηχογραφήθηκε ‘ Ο ΤΡΟΠΟΣ ” (αποσπάσματα)
” Φορτώσαµε τα όργανά µας σε δύο πειρατικά ταξί και κατεβήκαµε Αθήνα. Γράψαµε στο στούντιο του Σήφη, στην οδό Σκαραµαγκά απέναντι από το Μουσείο. Στήσαµε τη δική µας µικροφωνική και τα δικά µας όργανα και έτσι στον «Τρόπο» έχουµε τον αυθεντικό ήχο των Olympians. Τα επόµενα τραγούδια τα γράψαµε παίρνοντας µόνο το hammond και τις κιθάρες µας και παίζαµε µε ενισχυτές που φέρνανε στο στούντιο, µε αποτέλεσµα να διαφοροποιείται λίγο η αυθεντικότητα του ήχου.”
” Το 1966 λάβαμε μέρος στο διαγωνισμό που έγινε στο Καλλιμάρμαρο με αλλα δέκα συγροτήματα μπροστά σε 60..000 θεατές. Κατεβήκαµε από τη Θεσσαλονίκη αεροπορικώς και δεν πήραµε όργανα µαζί µας – µας δανείσανε οι Λούµπογκ τα δικά τους. Οταν ανεβήκαµε στη σκηνή και ξεκινήσαµε τον «Τρόπο» έγινε χαµός. Οπως κοιτούσαµε τις κερκίδες, στα αριστερά και στα δεξιά µας είχαν βάλει φωτιές. Ο διαγωνισµός έγινε µέσω της εφηµερίδας «Εθνος». Και όσοι είχαν το απόκοµµα της εφηµερίδας το συµπλήρωναν ψηφίζοντας στην ουσία το συγκρότηµα που ήθελαν να κερδίσει. Είχαµε πάρει πάνω από 4.000 ψήφους και το δεύτερο συγκρότηµα είχε πάρει 303.”
” Οι ραδιοπειρατές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να γίνουμε γνωστοι.Ολη η µπάντα των µεσαίων κυµάτων, γιατί δεν υπήρχαν τότε τα FM, κατακλύστηκε από ραδιοπειρατές. Τους άρεσε λοιπόν πολύ ο «Τρόπος» και τον παίζανε αβέρτα και κάπως έτσι κατακτήσαµε την Αθήνα µέσα σε λίγους µήνες µε τη βοήθεια των ραδιοπειρατών στους οποίους οφείλουµε πολλά. Ο «Τρόπος» κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη, το «Σχολείο» τον Απρίλη, η «Συγγνώµη» τον Μάη και µέχρι το καλοκαίρι ο «Αλέξης» και η «Ιστορία» των οποίων τους στίχους έγραψε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.”
” Το καταπληκτικό είναι ότι ο «Τρόπος» ήταν µαζί µε τη «Μαντουµπάλα» τα δύο τραγούδια που τα «φέρνανε» στους καταστηµατάρχες που είχανε τζουκµπόξ. Ηταν τα δύο τραγούδια που έφερναν τα πιο πολλά δίφραγκα.”
ΠΗΓΕ: https://el.wikipedia.org, www.documentonews.gr, www.dinfo.gr, www.enimerotiko.gr,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τ αχρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν