ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ Ο ΤΡΙΤΟΣ (ΕΔΩ)

Στίχοι: Σταμάτης Μεσημέρης
Μουσική: Γιάννης Γιοκαρίνης
Προσαρμογή: Γιώργος Αρχοντάκης
LP, CD, Album ” Μεσημέρι… στον Παράδεισο ” 2019

ΣΤΙΧΟΙ Σταμάτης Μεσημέρης

Παγκόσμιος ο Τρίτος (Εδώ)

Δεν ξέρω αν με πάρεις για τρελό
δεν ξέρω αν στα όνειρα πιστεύεις
χθες βράδυ παραλία στο Τολό
σε είδα με παρέα να χορεύεις

Ο ένας ήταν μάτια μου ο Χριστός
ο άλλος δίπλα του ο Τσε Γκεβάρα
στη θάλασσα ένας κόκκινος σταυρός
και πάνω του μια κόκκινη κιθάρα

Εδώ ο παράδεισος
εδώ η κόλαση
εδώ ο έρωτας το θάνατο παλεύει

Εδώ ο παράδεισος
εδώ η κόλαση
εδώ κι ο άγνωστος που μας κατασκοπεύει

Μετά έπεσε κάτι από ψηλά
που έμοιαζε με δαγκωμένο μήλο
το μήλο έψαχνε να ’βρει μια σκιά
μα σκάλωσε στην πλάτη του ένα φύλλο

Στο φύλλο είχε κουρνιάσει μια οχιά
που απότομα ξεδιπλωνε ένας τύπος
και ξύπνησα όταν ούρλιαξε ο Τσε
πως άρχισε ο παγκόσμιος ο τρίτος

ΣΧΟΛΙΑ

LP, CD, Album ” Μεσημέρι… στον Παράδεισο ” 2019

Γιάννης Γιοκαρίνης & Σταμάτης Μεσημέρης: «Μεσημέρι… στον παράδεισο»
Ένας δίσκος φόρος τιμής στον αξέχαστο Σταμάτη Μεσημέρη

ΜΟΥΣΙΚΗ Γιάννης Γιοκαρίνης

Ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ένας από τους πιο αγαπημένους τραγουδοποιούς του κοινού, εκπληρώνει μετά από σχεδόν 10 χρόνια, την υπόσχεση που είχε δώσει στον Σταμάτη Μεσημέρη για την έκδοση του δίσκου με τίτλο «Μεσημέρι… στον παράδεισο».
Τους στίχους, τους είχε εμπιστευθεί ο Σταμάτης στον Γιάννη λίγους μήνες πριν από τον πρόωρο θάνατό του κι εκείνος, όπως γράφει στο συγκινητικό σημείωμα που συνοδεύει τον δίσκο, έσπευσε να τους μελοποιήσει σε λιγότερο από μία εβδομάδα και να ακούσουν τα τραγούδια μαζί, μέσα σε φορτισμένη ατμόσφαιρα.
Ο Γιάννης Γιοκαρίνης μελοποιεί με έμπνευση, αγάπη και πάθος τους ανέκδοτους στίχους του αγαπημένου εκλιπόντα, αντλώντας τη μουσική από το λόγο του και δημιουργεί ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα αντάξιο της έως τώρα αξιοζήλευτης πορείας και των δύο δημιουργών.
«Το Μεσημέρι… στον παράδεισο» είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη ιδεών και εικόνων που γεννήθηκαν στο μυαλό ενός σπάνιου δημιουργού και έτσι καλούνται να το αντιμετωπίσουν και οι ακροατές του, ως μια γέννηση που περιφρονεί τη φθορά και τη λήθη του θανάτου.

Magic de Spell:
Θοδωρής Βλαχάκης – ντραμς
Γιώργος Αρχοντάκης – μπάσο
Δημήτρης Μποτής – πλήκτρα
Βαγγέλης Θεοδωράκης – κιθάρα
Γιώργος Λαγγουρέτος – φωνή

Το ευαίσθητο τραγούδι «Παγκόσμιος ο τρίτος (Εδώ)» του αείμνηστου στιχουργού Σταμάτη Μεσημέρη αποτελεί το νέο κομμάτι και videoclip των Magic de Spell. Ο Γιάννης Γιοκαρίνης στον οποίο είχε εμπιστευτεί τη συλλογή τραγουδιών του ο Στ. Μεσημέρης συμμετέχει επίσης ερμηνευτικά στο τραγούδι αυτό, όπως και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Σε βασικό ρόλο και η μαύρη σκυλίτσα Ναόμι!
Ο Ηλίας Μωραΐτης, ο φωτογράφος της ελληνικής ροκ σκηνής, σε ρόλο σκηνοθέτη πλέον, καταθέτει μια ασπρόμαυρη εκδοχή του σύγχρονου πολέμου. Η προσαρμογή του τραγουδιού είναι του μπασίστα των Magic de Spell, Γιώργου Αρχοντάκη.
«Εδώ ο παράδεισος, εδώ η κόλαση, εδώ!» είναι η κεντρική φράση του τραγουδιού και η Ναόμι, η μαύρη σκυλίτσα, ξεγλιστράει τρέχοντας ανάμεσα στα πόδια βιαστικών περαστικών. Στο οδοιπορικό της μέσα στην πόλη, συναντά ερείπια, άστεγους, πεινασμένους, περιθωριακούς, σκουπίδια, αλλά και μικρά παιδιά να παίζουν χαρούμενα και αμέριμνα, δίνοντας μ’ αυτό τον τρόπο και μια απάντηση, για το ποιό είναι τελικά, το… περιβόητο νόημα της ζωής!
Οι Magic de Spell, όπως οι ίδιοι λένε, ελπίζουν αυτό το τραγούδι, να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι αφύπνισης…

Καλή Ακρόαση