ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ, ΜΑΝΟΣ ΚΟΥΦΙΑΝΑΚΗΣ 

ΠΟΙΑ ΘΥΣΙΑ
Στίχοι: Μάνος Κουφιανάκης
Μουσική: Χάρης Καλούδης
Ερμηνεία: Άντζελα Δημητρίου
Vinyl, LP, Album ” Ποια Θυσία…” 1985

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (στο στουντιο)


REMASTERED (VINYL RECORDING)

ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ η Άντζελα Δημητρίου στην εκπομπή «Καλλιτεχνικό Καφενείο»
που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ το 1986.

Έπαιξαν πιάνο ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ και μπουζούκι ο ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ (συνθέτης του τραγουδιού)
Η τηλεσκηνοθεσία ήταν του Νέστορα Παβέλλα. (αρχείο Θανάση Γιώγλου)

ΣΤΙΧΟΙ: ΜΑΝΟΣ ΚΟΥΦΙΑΝΑΚΗΣ

Μάνος Κουφιανάκης (ενημερωτικό σημείωμα)
“Φωτιά στα Σαββατόβραδα”, “Έλεγα να σου στείλω ένα γράμμα”, “Ποτέ να μη χαθείς απ’ τη ζωή μου”, “Οι χωρισμένοι δε γιορτάζουνε ποτέ “, “Ουρανέ”, “Καλόβολη ετούτη η βραδιά”, “Μην παραπονιέσαι τώρα”, “Δεν είναι που φεύγεις”, “Ποια θυσία” είναι οι τίτλοι ορισμένων επιτυχιών που έγραψε ο μάστορας του λόγου, Μάνος Κουφιανάκης, ένας εργάτης του τραγουδιού για 35 περίπου χρόνια. Υπηρέτησε τη δισκογραφία χωρίς να προβάλλει και να διαφημίζει τη δουλειά του παρά μόνο με τα δυνατά σουξέ που τον χαρακτήρισαν.
Με ετερόκλητες συνεργασίες σε διαφορετικά μονοπάτια του τραγουδιού και με ξεκίνημα από το «Ρεσιτάλ» των Κώστα Χατζή και Μαρινέλλας» το 1976 συνέπραξε με διακεκριμένους αλλά και λιγότερο αναγνωρισμένους συνθέτες (Γιώργος Χατζηνασιος, Γιάννης Σπανός, Σπύρος Παπαβασιλείου, Στέλιος Ζαφειρίου, Δώρος Γεωργιάδης, Νίκος Ιγνατιάδης, Χρήστος Σκαλτσουνάκης, Χάρης Καλούδης, Γιώργος Γεωργόπουλος, Αντώνης Στεφανίδης κ.ά).
Ο Μάνος Κουφιανάκης κινήθηκε τόσο στο λαϊκό ερωτικό τραγούδι όσο και την μπαλάντα με ουσιαστικό και ποιητικό στίχο. Τα τραγούδια τους απέδωσαν μεταξύ άλλων οι Κώστας Χατζής, Μαρινέλλα, Βίκυ Μοσχολιού, Γιάννης Πάριος, Δημήτρης Μητροπάνος, Τόλης Βοσκόπουλος, Κώστας Καράλης, Τάνια Τσανακλίδου, Άντζελα Δημητρίου, Ελπίδα, Μανώλης Λιδάκης κ.ά.

Άντζελα η “Λαίδη” του λαϊκού τραγουδιού.

ΠΟΙΑ ΘΥΣΙΑ

Όταν η νύχτα προχωρά, σε συλλογίζομαι.
Μόλις εσένανε σκεφτώ παραλογίζομαι.

Και θέλω νά ’ρθω να σ’ αρπάξω από την άλλη
να την ρωτήσω με τα μάτια δακρυσμένα
με ποιο δικαίωμα σε πήρε από μένα
και ποια θυσία, ποια θυσία έχει κάνει αυτή για σένα.

Όταν η νύχτα προχωρά, για σένα καίγομαι.
Ξέρω πως η άλλη σε κρατά, κι εγώ τρελαίνομαι.

Και θέλω νά ’ρθω να σ’ αρπάξω από την άλλη
να την ρωτήσω με τα μάτια δακρυσμένα
με ποιο δικαίωμα σε πήρε από μένα
και ποια θυσία, ποια θυσία έχει κάνει αυτή για σένα.

Vinyl, LP, Album ” Ποια Θυσία…” 1985

Η Άντζελα Δημητρίου το 1985 κάνει τον πρώτο της πλατινένιο δίσκο. Μέσα σε αυτόν υπάρχει και το τραγούδι «ποια θυσία»! Από τη στιγμή που πρωτοακούστηκε το συγκεκριμένο τραγούδι θεωρήθηκε ο «απόλυτος ύμνος της γυναικείας καψούρας». Όλοι θεωρούν πως μιλάει για κάποιον έρωτα ή την απιστία αλλά κρύβει έναν Γολγοθά για την αγαπημένη τραγουδίστρια. Μιλάει για κάποια μεγάλη αγάπη; Για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα; Ή που θεωρείται πως μιλάει για κάτι συνηθισμένο, καθημερινό αλλά τελικά οι στίχοι του μιλούν για κάτι σπουδαίο και μοναδικό;
Οι δημιουργοί των τραγουδιών πολλές φορές αποπροσανατολίζουν το μυαλό των ακροατών προκειμένου να πουν μια ιστορία ανείπωτη. Να τοποθετήσουν ένα μεγάλο μυστικό μέσα στους στίχους με τέτοιο τρόπο που ακόμα κι αν κάποιος το τραγουδά να νομίζει πως μιλάει για κάτι άλλο.
Έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και είναι δεδομένο πως θα γίνει άλλες τόσες στο μέλλον. Κάθε φορά, ωστόσο, που οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους γράφτηκε ένα τραγούδι θα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, οι άνθρωποι θα σοκάρονται. Και θα είναι τέτοιο το σοκ που όσο κι αν είχαν συνδέσει ένα τραγούδι με συγκεκριμένο νόημα ή συναίσθημα, στο εξής δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο και σίγουρα κάθε φορά που θα το ακούνε θα θυμούνται την ιστορία πίσω από αυτό.

Η θλιβερή ιστορία πίσω από το τραγούδι «ποια θυσία»

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το τραγούδι «ποια θυσία» της Άντζελας Δημητρίου. Για δεκαετίες η Λαίδη του Ελληνικού λαϊκού τραγουδιού κρατούσε κρυφή την ιστορία πίσω από τους στίχους. Για πρώτη φορά είχε πει την αλήθεια πριν μερικά χρόνια (την οποία επανέλαβε πριν από μερικές ημέρες) και από τότε η φύση του τραγουδιού άλλαξε οριστικά. Το τραγούδι αυτό δεν είναι ένα ερωτικό τραγούδι, ούτε μνημονεύει κάποια ιστορία απιστίας. Μπορεί μέχρι και σήμερα να παραμένει ένα από τα πιο δυνατά κομμάτια του ρεπερτορίου της Λαίδης αλλά η αλήθεια είναι πιο σκληρή. Το τραγούδι (του οποίου ο συνθέτης είναι ο Μάνος Κουφιανάκης και συνθέτης ο Χάρης Καλούδης που έφυγε από τη ζωή το 2015) μιλάει για την απελπισμένη αγάπη μιας μάνας για το παιδί της, συγκεκριμένα της Αντζελας για τον γιο της, Βαγγέλη, ο οποίος δεν μεγάλωσε κοντά της.
Άντζελα Δημητρίου: Η αναφορά της στο τραγούδι
«Το γράψαμε μαζί με τον Μάνο Κουφιανάκη και τον Χάρη Καλούδη στο σπίτι του Χάρη στις 7 το πρωί, πίνοντας πάρα πολύ κρασί. Εγώ έλεγα την ιστορία μου κι ότι ήθελα να είχα τον γιο μου κοντά μου. Όλοι στην αρχή πίστευαν ότι είναι κομμάτι ερωτικό, αλλά αυτό το τραγούδι είναι γραμμένο για το γιο μου, τον Βαγγέλη. Έπρεπε να ρωτήσω αυτή τη γυναίκα «με ποιο δικαίωμα παίρνεις το δικό μου το παιδί, ενώ εγώ το είχα εννέα μήνες στην κοιλιά μου» είχε αποκαλύψει στο παρελθόν η ίδια η Δημητρίου σε συνέντευξή της, λέγοντας πως αναγκάστηκε να δώσει το παιδί της όταν ήταν μόλις 8 ημερών σε μια θεία της η οποία ανέλαβε να το μεγαλώσει.

Η Αντζελα με το γιό της Βαγγέλη

«Με τον γιο μου περάσαμε πολλά στάδια που δεν ήμασταν καλά και σε αυτό είχε δίκιο. Μάνα δεν είναι αυτή που γεννάει. Μάνα είναι αυτή που μεγαλώνει. Η θεία μου η συγχωρεμένη το δικαιούται το παιδί. Αυτή τον μεγάλωσε και τον γαλούχησε. Μέχρι 24-25 χρονών. Μέχρι τότε ήξερε ότι ήμουν πρώτη του ξαδέρφη. Του το είπα σαν παραμύθι. Σαν παραμύθι: ”Του λέω μία φορά και έναν καιρό, πριν από πολλά χρόνια, ήταν ένα κοριτσάκι αδύνατο, που έμεινε έγκυος. Πήγε και δούλεψε στην Κρήτη. Μάζεψε λεφτά. Γύρισε και γέννησε ένα αγοράκι. Το αγοράκι αυτό δεν γινόταν να το πάρει μαζί της γιατί είχε πρόβλημα λόγω του πατέρα. Το κοριτσάκι αυτό το λένε Αγγελική”. Λέω θα μου μείνει τώρα ή θα μου ρίξει κανένα χαστούκι. Του είπα αγόρι μου η μάνα σου δεν πέθανε. Η μάνα σου ζει και είμαι εγώ. Μου ζήτησε να κάνουμε τεστ DNA, να έχει τα ακριβή στοιχεία και να του πω ποιος είναι ο πατέρας. Του λέω βεβαίως: ”Ο πατέρας σου λέγεται Αντώνης Κυριακού. Είναι πρώην τραγουδιστής. Πάρ΄τον τηλέφωνο. Και τον παίρνουμε τηλέφωνο. Μιλάει μαζί του και πήγε και τον βρήκε».
ΠΗΓΕΣ: www.enimerotiko.gr, https://stixoi.info, www.discogs.com, www.newsbeast.gr,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν