ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ, ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ, Στη μνήμη Μάνου Λοΐζου

ΠΡΩΙΝΟ ΤΣΙΓΑΡΟ
Στίχοι: Άλκης Αλκαίος
Μουσική: Νότης Μαυρουδής
Πρώτη εκτέλεση: Ομιλος Πατραϊκής Μαντολινάτας και μικτής χορωδίας
Χωροδία: (Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Ανδρέας Μικρούτσικος,
Σάκης Μπουλάς, Θανάσης Νικόπουλος, Γιάννης Σαμσιάρης)
Vinyl, LP, Album «Στην όχθη της καρδιάς μου», 1984

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Ομιλος Πατραϊκής Μαντολινάτας και μικτής χορωδίας
Χορωδία: (Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Ανδρέας Μικρούτσικος,
Σάκης Μπουλάς, Θανάσης Νικόπουλος, Γιάννης Σαμσιάρης)

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΓΑΛΙΑΤΣΟΥ
κιθάρα: Γεώργιος Χατζόπουλος

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ και (Χορωδία)

ΣΤΙΧΟΙ: ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ

ΠΡΩΙΝΟ ΤΣΙΓΑΡΟ
Χαράζει η μέρα και η πόλη έχει ρεπό
στη γειτονιά μας καπνίζει ένα φουγάρο
κι εγώ σε ζητάω σαν πρωινό τσιγάρο
και σαν καφέ πικρό και σαν καφέ πικρό

Άδειοι οι δρόμοι δε φάνηκε ψυχή
και το φεγγάρι μόλις χάθηκε στη Δύση
και γω σε γυρεύω σαν μοιραία λύση
και σαν Ανατολή και σαν Ανατολή

Βγήκε ο ήλιος το ράδιο διαπασών
μ’ ένα χασάπικο που κλαίει για κάποιον Τάσο
κι εγώ σε ποντάρω κι ύστερα πάω πάσο
σ’ ένα καρέ τυφλών σ’ ένα καρέ τυφλών

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ

Vinyl, LP, Album «Στην όχθη της καρδιάς μου», 1984

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το «Πρωινό Τσιγάρο» και ποια η σχέση του Μάνου Λοΐζου
Πίσω από κάθε τραγούδι κρύβεται και μια ιστορία, η οποία συνήθως παραμένει άγνωστη.
Το «Πρωινό τσιγάρο» είναι ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του Νότη Μαυρουδή σε στίχους του Άλκη Αλκαίου, αφιερωμένο στον Μάνο Λοΐζο. Μία παρεξήγηση που υπάρχει γύρω από αυτό το τραγούδι είναι πως αναφέρεται στον Μάνο Λοΐζο, ενώ ο λόγος που αυτό το τραγούδι είναι αφιερωμένο σε εκείνον είναι άλλος.

Σύμφωνα με το Βήμα, το ποίημα το έγραψε ο Άλκης Αλκαίος γύρω στο 1980. Μόλις το ολοκλήρωσε του γεννήθηκε η επιθυμία να το μελοποιήσει ο Μάνος Λοΐζος και ίσως να το τραγουδησει κιολας. Δεν είχε όμως καμία επαφή μαζί του. Όταν ο Μάνος Λοΐζος βρέθηκε στο νοσοκομείο στη Μόσχα, μαζί του θα πήγαινε και ο δικηγόρος Ηλίας Γεράκης, κοινός φίλος και των δύο. Ο Αλκης το έδωσε στον Γεράκη, εκείνος με τη σειρά του το έδειξε στον Λοΐζο, ο οποίος ενθουσιάστηκε. «Οταν επιστρέψω θα το φτιάξω» είπε. Δεν τα κατάφερε, πέθανε στη Μόσχα στις 17 Σεπτεμβρίου 1982

Ο Αλκαίος δεν το έδωσε σε κανέναν άλλον. Το συμπεριέλαβε στην ποιητική συλλογή του «Εμπάργκο». Σε εκείνη τη συλλογή το διάβασε ο Νότης Μαυρουδής, ο οποίος το μελοποίησε ερήμην του Αλκαίου για τον δίσκο του «Στην όχθη της καρδιάς μου». Κατόπιν όμως έπρεπε να πάρει την άδεια του ποιητή. Τη ζήτησε, και ο Αλκαίος ευγενικά αρνήθηκε. Του είπε πως το είχε γράψει για να το μελοποιήσει ο Λοΐζος και εφόσον ο Λοΐζος δεν υπάρχει πια δεν θέλει να το κάνει κανένας.

Μεσολάβησε ο Θάνος Μικρούτσικος και τον μετέπεισε. Ο Αλκαίος έδωσε την άδεια και τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι. Το εντυπωσιακό είναι πως ο Άλκης Αλκαίος και ο Νότης Μαυρουδής δεν συναντήθηκαν ποτέ! Ισως κάποια τηλεφωνική επικοινωνία μόνο, αλλά ούτε γι’ αυτό είμαι σίγουρος. Ο Αλκαίος έτσι κι αλλιώς δεν δεχόταν παρά μόνο ελάχιστους ανθρώπους στο σπίτι του στη Νέα Κηφισιά.
Το τραγούδι έχει γνωρίσει πολλές εκτελέσεις, αλλά σε εκείνη την πρώτη, τη χορωδία αποτελούσαν οι Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Ανδρέας Μικρούτσικος, Σάκης Μπουλάς, Θανάσης Νικόπουλος και Γιάννης Σαμσιάρης, Χριστιάνα Γαλιάτσουκαι Σωκράτης Μάλαμας.

Ο Άλκης Αλκαίος, ο ποιητής που παρίστανε τον στιχουργό -σύμφωνα με τον Θάνο Μικρούτσικο-, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στιχουργούς των τελευταίων δεκαετιών στο ελληνικό τραγούδι. Οι στίχοι του, διαρκώς ταλαντευόμενοι μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας, συμπλέουν αρμονικά το ερωτικό με το κοινωνικό, ενώ δεσπόζουσα θέση δίνεται -ειδικά κατά την πρώτη στιχουργική του περίοδο, αυτή του “Εμπάργκο”- στην ιστορία και τη μυθολογία. Ορισμένα διαρκώς επανερχόμενα μοτίβα, ένα “εσύ” κυρίαρχο και παντοδύναμο, καθώς και η σύζευξη ρεαλισμού και παραμυθικού/παραμυθιακού στοιχείου είναι μερικά ακόμη από τα χαρακτηριστικά της ποίησης του Αλκαίου.

Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε πει επίσης για τον Άλκη Αλκαίο πως «Μιλάει για έρωτες θυελλώδεις, για έρωτες αδιέξοδους, μιλάει και προφητεύει τον αποκλεισμό της γενιάς μας. Γράφει στίχους-κλειδιά που ξεκλειδώνουν κι εκφράζουν τη δραματική συγκυρία, είτε πρόκειται για το Ατομικό, είτε πρόκειται για το Όλον. Οι στίχοι του αφορούν τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, αλλά και όλους μαζί». ΠΗΓΕΣ: www.discogs.com, www.thebest.gr, www.ogdoo.gr, www.pillowfights.gr, www.gossip-tv.gr, www.newscenter.gr,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ Τα τραγούδια ανήκουν σε όποιον τα έχει ανάγκη