ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΕΤΣΟΥ ΒΙΘΥΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΕΤΣΟΥ ΒΙΘΥΝΙΑΣ
Cd “Στα Όμορφα τα καπηλειά” 1999

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Γενναίος: Λαούτο, Κυριάκος Γκουβέντας: Βιολί, Πάνος Δημητρακόπουλος: Κανονάκι, Νέστορας Δρούγκας: Τουμπερλέκι, Ζίλια, Κάρολος Κουκλάκης: Τζουρά, Λαούτο, Μπουλγαρί, Χάρη Λαμπράκης: Φλογέρες, Νέι, Μάριος Παπαδέας: Σαντούρι, Κωνσταντίνος Σιδερής: Λαούτο, Βασίλης Τζωρτζίνης: Ούτι, Ζίλια, Ανδρέας Τσεκούρας: Πιάνο, Μπάσο, Μαντολίνο και ο Μιχάλης Φρονίστας: Κιθάρα.

ΜΑΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ
2 × CD Box Set ” Τα Πασχαλιάτικα “

 Τη Δόμνα Σαμίου συνοδεύει στο τραγούδι η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου. Παίζουν οι μουσικοί. Κλαρίνο: Νίκος Φιλιππίδης, Βιολί: Γιώργος Μαρινάκης, Λάφτα: Σωκράτης Σινόπουλος, Λαούτο: Κώστας Φιλιππίδης, Κανονάκι: Πάνος Δημητρακόπουλος, Κρουστα: Γιώργος Γευγελής. Χορεύει ομάδα του Δήμου Καλλιθέας με δάσκαλο τον Βασίλη Καρφή.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Την Πρωτομαγιά τα λούλουδα γιορτάζουν
και οι κοπελιές τα ταίρια τους φωνάζουν,
τραγουδούν το Μάη Μάη στην αμυγδαλιά
τραγουδούν το Μάη Μάη γύρω στα κλαδιά.

Την Πρωτομαγιά ανοίγει το τσαΐρι
και οι κοπελιές πηγαίνουνε στις τσίροι,
τραγουδούν το Μάη Μάη στην αμυγδαλιά
τραγουδούν το Μάη Μάη γύρω στα κλαδιά.

Καλώς τονε) το Μάη τον Χρυσομάη
με άνθη στολισμένος ήρθες πάλι,
Μάη μου καλέ μου Μάη Μάη χορευτά
Μάη μου χρυσέ μου Μάη και τραγουδιστά.

Το Μάη δεν τον αγαπώ το Μάη το Μάη
ούτε και τον Απρίλη Μάη μου μυρισμένε
ούτε και τον Απρίλη και μοσχοβολισμένε.

Μόν’ αγαπώ τον Αύγουστο το Μάη το Μάη
που φέρνει το σταφύλι Μάη μου ταξιδιάρη
Μάη μου ταξιδιάρη ήρθες και θα φύγεις πάλι.

“Σπουδή στο μήνα Μάιο” έργο του Γιάννη Τσαρούχη 1966

ΜΑΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΑ
Μάη μου με τα λούλουδα κι Απρίλη με τα δρόσια
πάλε στο νου μου σ’ έβαλα και δεν κοιμήθ’κα απόψα.

Το Μάη και τον Απρίλη κι όλον το Θεριστή
η αγάπη σου πουλί μου, είναι ξεχωριστή.

Το Μάη ν-εγεννήθηκες, μαζί με τους κοντσέδες
μοσχοβολάς ροδόσταμο, μαραίνεις τις κοπέλες.

Ο Μάης κι ο Απρίλης, ομπρός μου φάνηκε
και πήρε το πουλί μου, και δεν εφάνηκε.

Cd “Στα Όμορφα τα καπηλειά” 1999

Η Αρετσού ή Ρύσιο Μικράς Ασίας, σημερινή Darica ήταν την δεκαετία του 1922 μια κωμόπολη 7000 κατοίκων από τους οποίους μόνο 700 ήταν τούρκοι. Παραθαλάσσια πόλη στην ανατολική πλευρά της Προποντίδας, 40 χλμ περίπου από την Κωνσταντινούπολη, όπως πηγαίνει κανείς προς την Νικομήδεια (σημερινό Izmit). Όπως μαρτυρούν και οι αρχαιότητες της περιοχής η Αρετσού κατοικήθηκε ανελλιπώς από τα αρχαία χρόνια και λόγω της γειτνίασής της με την Κωνσταντινούπολη και λόγω της γεωγραφικής της θέσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής. Οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με την αλιεία και την ναυτιλία αλλά και την γεωργία. Ξακουστά προϊόντα της, «οι Αρεστιανοί τσίροι», αλλά και τα περίφημα κόκκινα σταφύλια «τα τσαούσια» και οι αγκινάρες, τα κεράσια και το κρασί και το λάδι.

Είχε τέσσερις ενορίες με αντίστοιχες εκκλησίες, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νικήτα, της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Ανάληψης, αλλά και το ξακουστό αγίασμα του «Χριστού Σωτήρος». Τα γράμματα άκμασαν στην Αρετσού. Υπήρχε μεγαλοπρεπές οκτατάξιο σχολείο και μοναδική βιβλιοθήκη στο οποίο μαθήτευσαν σπουδαίοι άνδρες της εποχής. Ο Διαμαντής ο Ρύσιος, παππούς του Αδαμάντιου Κοραή ήταν ένας από αυτούς που φοίτησαν και μετά δίδαξαν και στην ιστορική Σχολή του Ρυσίου, ο Γεώργιος Χρυσοβέργης, αλλά και πολλοί ιατροί. Μετά την μικρασιατική καταστροφή οι πρόσφυγες μετακινήθηκαν κυρίως στην Θεσσαλονίκη, οι ψαράδες στην Αρετσού συνοικισμό του Δήμου Καλαμαριάς, ενώ οι αγρότες δημιούργησαν το Νέο Ρύσιο, σήμερα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θέρμης. Άλλες οικογένειες αφού αποβιβάστηκαν στο Λαύριο «σκορπίστηκαν» στην Αθήνα και τον Πειραιά, ενώ λίγοι δημιούργησαν την Αρετσού Αναβύσσου Αττικής. Τέλος κάποιοι μετανάστευσαν στην Μασσαλία και την Αμερική. Οι μετανάστες πρόσφυγες της Αμερικής δημιούργησαν τον Aretsou Association of America.

2 × CD Box Set ” Τα Πασχαλιάτικα “

Η Θάλασσα του Μαρμαρά (τούρκ.: Marmara Denizi) ή Προποντίδα (αρχ. ελληνικά: Προποντίς) είναι κλειστή θάλασσα που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα) με το Αιγαίο Πέλαγος, χωρίζοντας έτσι το ασιατικό μέρος της Τουρκίας από το ευρωπαϊκό, και κατ’ επέκταση την Ευρώπη από την Ασία. Έχει δύο ακραίους πορθμούς, ΒΑ. τον Βόσπορο, που τη συνδέει με τη Μαύρη Θάλασσα, και ΝΔ. τον Ελλήσποντο, που τη συνδέει με το Αιγαίο. Ο Βόσπορος χωρίζει επίσης και την Κωνσταντινούπολη στην ασιατική και την ευρωπαϊκή της πλευρά. Έχει έκταση 11.472 χλμ² και μέγιστο βάθος 1.355 μέτρα. Καλύπτει όλη τη θαλάσσια έκταση από την Καλλίπολη μέχρι τη Νικομήδεια, περίπου 145 μίλια απόσταση. Το συνολικό ανάπτυγμα της ευρωπαϊκής ακτής της είναι περίπου 130 μίλια, ενώ της ασιατικής ακτής περίπου τα 300 μίλια.

Γενικά η Θάλασσα του Μαρμαρά αποτελεί ένα θαλάσσιο ποταμό, όπου ο Βόσπορος μεταφέρει σ΄ αυτή την υπερπλήρωση υδάτων του Ευξείνου που προέρχονται από τις συνεχείς σ΄ αυτόν εκβολές ποταμών, και στη συνέχεια η θάλασσα του Μαρμαρά εκβάλλει τη δική της υπερπλήρωση δια του Ελλησπόντου στο Αιγαίο. Συνέπεια αυτού είναι το υφιστάμενο συνεχές θαλάσσιο ρεύμα, το λεγόμενο «ρεύμα του Μαρμαρά», με μόνιμη κατεύθυνση προς το Αιγαίο.

Υπάρχουν δύο μείζονες νησιωτικές ομάδες γνωστές ως Πριγκηπονήσια και Νησιά του Μαρμαρά. Η τελευταία ομάδα διαθέτει πλούσιες πηγές μαρμάρου και από εκεί παίρνει το όνομά της και η θάλασσα. Η θάλασσα του Μαρμαρά σχηματίστηκε από τη κίνηση των τεκτονικών ρηγμάτων στο φλοιό της γης και το διαχωρισμό των ηπείρων της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Το όνομα «Προποντίδα», από τον αρχαίο ελληνικό τύπο Προποντίς (< προ + Πόντος), σημαίνει τη θάλασσα «προ του Εύξεινου Πόντου», περιγράφοντας έτσι τη γεωγραφική της θέση.     Πηγές: https://el.wikipedia.org

Καλή Ακρόαση Καλή Πρωτομαγιά και Καλό Μήνα