ΝΙΚΟΣ ΤΕΡΖΗΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ

ΣΑΣΜΟΣ
Στίχοι: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Νίκος Τερζής
Ενορχήστρωση: Νίκος Τερζής
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
CD, Album ” Σασμός – Τα πρωτότυπα τραγούδια της σειράς ” 2022

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ

ΖΩΝΤΑΝΑ στον Δίεση 101,3 fm
Ακουστική κιθάρα: Κώστας Μιχαλός

ΣΤΙΧΟΙ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ

ΣΑΣΜΟΣ
Είναι η αγάπη μια ζωή που σπαρταράει
είναι μια μάνα που την πνίγει ο καημός
είναι ένας άγγελος που πέφτει και πονάει
είναι το αίμα που δακρύζει κι ο Θεός.

Το φως που γίναμε τη νύχτα τη νικάει
είμαστε μάτια μου η γη κι ο ουρανός
αυτό το μίσος μόνο μ’ έρωτα περνάει
έτσι γεννιέται η ελπίδα και ο σασμός.
Ελπίδα και σασμός…

Είναι ο ήλιος που φοβάται να γελάει
είναι ο Πατέρας που θρηνεί γονατιστός
πάμε να σβήσουμε αυτό που μας πονάει
να πλύνουμε το αλάτι που γεννάει ο θυμός.

Το φως που γίναμε τη νύχτα τη νικάει
είμαστε μάτια μου η γη κι ο ουρανός
αυτό το μίσος μόνο μ’ έρωτα περνάει
έτσι γεννιέται η ελπίδα και ο σασμός.
Ελπίδα και σασμός…

Αυτή η ιστορία από πόνο έχει χορτάσει
είναι ένας φόνος διαρκής και σκοτεινός
κι αν λίγο χώμα δεν αρκεί να το σκεπάσει
η αγάπη δέντρο και καρπός της ο σασμός.

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΝΙΚΟΣ ΤΕΡΖΗΣ

Σασμός – Νίκος Τερζής. Είναι αυτός που βάζει τις νότες στο συναίσθημα και μουσική στη δράση, ο συνθέτης ο οποίος δίνει, τόσο εύστοχα και μοναδικά, το μουσικό χρώμα στο «Σασμό». Ο Νίκος Τερζής μίλησε για τη μουσική της σειράς: «Φανταστείτε εμένα όταν παίρνω αυτά τα επεισόδια και τα βλέπω και τα ξαναβλέπω που γνωρίζω και τη μυθοπλασία της κάθε σκηνής. Δεν μπορώ να σας περιγράψω. Με δάκρυα στα μάτια το κάνω. Γιατί, για να δημιουργήσεις πρέπει να είσαι τόσο πολύ ευαίσθητος, πρέπει να είσαι μέσα σε αυτό που βλέπεις, πρέπει να σου συμβαίνει εκείνη τη στιγμή» σημειώνει ο Νίκος Τερζής. Αναφερόμενος στο «Σασμό» τόνισε ότι «αυτή τη σειρά την έχω αγκαλιάσει με αυτό τον τρόπο από το πρώτο επεισόδιο, από την πρώτη σεζόν. Είχα βάλει στοίχημα ότι θα περάσουμε τη μυθοπλασία σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να γίνεται πιο αληθινή». Και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά αυτό είναι ο Σασμός από την πρώτη σεζόν, από το πρώτο επεισόδιο. Λέμε αλήθεια. Από τα trailer έως τα επεισόδια μας είναι η αλήθεια, η ζωή, η πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει στη ζωή. Δεν είναι φαντασία ούτε τίποτε άλλο». Στο «Σασμό» η μουσική είναι συνεχής και όχι ως απλή «επένδυση». «Ο χρόνος έμπνευσης σε μια καθημερινή σειρά προβολής είναι ανύπαρκτος και δεν έχει φρένο. Διότι οι μέρες της προβολής τρέχουν. Δεν είναι μόνο τα τραγούδια που δημιουργούνται στη σειρά. Γράφουμε ειδικά για τους ήρωες. Όλο αυτό μπορεί να συμβαίνει τελευταία στιγμή, εάν αλλάξει κάτι σεναριακά». Όπως επισήμανε «η σειρά έχει πάνω από 12 ώρες πρωτότυπη μουσική εκτός από τα τραγούδια. Εάν προσθέσουμε και τα τραγούδια ξεπερνάμε τις 15 ώρες πρωτότυπης μουσικής». Τέλος, δεν παρέλειψε να δώσει τα συγχαρητήριά του στο στενό του συνεργάτη, Γιάννη Κότσιρα, υπεύθυνο για όλους τους στίχους των τραγουδιών της σειράς.

CD, Album ” Σασμός – Τα πρωτότυπα τραγούδια της σειράς ” 2022

ΣΑΣΜΟΣ: ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ «Η αγάπη δέντρο και καρπός της ο Σασμός…»
Η Panik Oxygen παρουσιάζει σε cd το πιο επιτυχημένο τηλεοπτικό soundtrack των τελευταίων ετών, το «Σασμός», σε μουσική του Νίκου Τερζή και στίχους του Γιάννη Κότσιρα, τα τραγούδια του οποίου ερμηνεύουν καταξιωμένοι ερμηνευτές. Οι εξαιρετικές μουσικές του Νίκου Τερζή και οι εμπνευσμένοι στίχοι του Γιάννη Κότσιρα γέννησαν 12 νέα τραγούδια, που συνόδευσαν μοναδικά τις εξελίξεις στον πρώτο κύκλο της επιτυχημένης σειράς «Σασμός» του Alpha, που καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές σε κάθε επεισόδιο. Όλα τα τραγούδια απέσπασαν αποθεωτικές κριτικές και σχόλια, αγαπήθηκαν αμέσως από το κοινό. Το τραγούδι “Σασμός”, που είναι και ο τίτλος του άλμπουμ είναι μια εμπνευσμένη σύνθεση του Νίκου Τερζή που «ντύνει» με τους εξομολογητικούς στίχους αλλά και την εξαιρετική του ερμηνεία του Γιάννη Κότσιρα αποτελεί ένα ακόμη «διαμαντάκι» που συμπεριλαμβάνεται στο soundtrack της επιτυχημένης σειράς. Το album «Σασμός», περιλαμβάνει όλα τα νέα τραγούδια, δύο επιπλέον versions του ομότιτλου τραγουδιού «Σασμός», καθώς και 5 ορχηστρικά τα οποία διατίθενται πρώτη φορά.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Γλυκερία, Μελίνα Κανά, Γιάννης Κότσιρας, Αντώνης Μαρτσάκης, Δημήτρης Μπάσης, Δήμητρα Μπουλούζου, Βασίλης Σκουλάς, Μπάμπης Στόκας, Γιώργος & Νίκος Στρατάκης και Μαρία Τζομπανάκη. Φιλική συμμετοχή Θανάσης Βασιλόπουλος. Στα instrumentals έπαιξαν οι σολίστες Θανάσης Βασιλόπουλος, Γιώργος Κοντογιάννης, Γιώργος & Νίκος Στρατάκης και Νίκος Σταυρόπουλος. Όλα τα τραγούδια της σειράς έχουν αγαπηθεί από το κοινό, είναι viral στα social media, ξεχωρίζουν στο ραδιοφωνικό airplay και μπήκαν στο top10 των trends του YouTube που μετρούν εκατομμύρια views. Η αρχή έγινε με το «Σασμός» με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα και ακολούθησαν τα «Κάθε Μέρα» με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μπάση, «Τα Αντίθετα» με ερμηνευτή τον Βασίλη Σκουλά, «Παλιά Πληγή» με ερμηνεύτρια την Μελίνα Κανά και «Ξέχασες Ν’ Αγαπάς (Πονάς)» με ερμηνευτή τον Μπάμπη Στόκα.

ΣΑΣΜΟΣ: ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Ο Σασμός είναι ελληνική δραματική τηλεοπτική σειρά, που προβάλλεται από τον Alpha από τις 6 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι σήμερα. Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μίνωας» το 2019.                         
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ “ΣΑΣΜΟΣ”; «Σασμός» είναι η συμφιλίωση, το «φίλιωμα», το «φτιάξιμο». Το «σιάξιμο». Το άτυπο εθιμοτυπικό τελετουργικό για να μη συνεχιστεί η αιματηρή αναμέτρηση, για το τέλος μιας βεντέτας. Έχει τις ρίζες της στην Κρήτη, αφού υπάρχει μόνο στην κρητική ορολογία και αποτελεί μια πράξη εθιμικού δικαίου. Τον Σασμό επιτυγχάνουν άνθρωποι της κοινότητας κοινής αποδοχής και υψηλού κύρους, των οποίων ο λόγος έχει βαρύτητα. Οι σασμάδες είναι οι «ειρηνοποιοί», οι «διαμεσολαβητές», αυτοί που φέρνουν κοντά τις δύο οικογένειες, που βρίσκονται σε «πόλεμο» ετών για διάφορους λόγους, όπως κτηματικές ή προσωπικές διαφορές. Σκοπός των σασμάδων είναι η «ένωση» χωρίς προσωπικά οφέλη ή κίνητρα, ενώ ο «Σασμός» μπορεί να επιτευχθεί μετά από προσπάθειες πολλών μηνών. Κρητικοί λένε πως χάρη των «Σασμών» έχουν σωθεί πολλές ζωές, αφού με αυτόν τον τρόπο κλείνουν κύκλοι αίματος και εκδίκησης, που περνούν από γενιά σε γενιά, και οι άνθρωποι συμβιώνουν σε ειρηνικές συνθήκες. . Ευδοκιμεί στην Κρήτη εκεί όπου οι βεντέτες αρχίζουν, εκεί όπου οι βεντέτες τελειώνουν. Ο «σασμός» λοιπόν πού από χιλιάδες χρόνια έχει τον πρώτο λόγο σε ολόκληρη την Κρήτη, δείχνει ακόμα μια φορά το μεγαλείο ενός λαού!

ΥΠΟΘΕΣΗ: Είκοσι χρόνια πριν, ο Βασίλης Σταματάκης πυροβολεί και δολοφονεί, μπροστά στα μάτια των παιδιών του, τον Μάρκο Βρουλάκη. Η κόρη του Μάρκου, Αργυρώ, παρούσα στη δολοφονία του πατέρα της παθαίνει σοκ και χάνει την μιλιά της για πολύ καιρό. Προκειμένου να ξεχάσει το γεγονός, φεύγει με συγγενείς της και εγκαθίσταται μόνιμα στην Αυστραλία. Αποφασίζει όμως, να επιστρέψει ξανά στη γενέτειρά της για να δει τους δικούς της ανθρώπους. Γνωρίζεται με τον Αστέρη Σταματάκη, το γιο του φονιά του πατέρα της, σε ένα αεροδρόμιο, και χωρίς να ξέρει ο ένας τον άλλο, δημιουργούν ερωτική σχέση. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι δύο οικογένειες σε σύγκρουση. Σταματάκηδες και Βρουλάκηδες, σε χρόνο σημερινό και τόπο την Κρήτη. Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα ξυπνά σαν εφιάλτης. Η μνήμη των νεκρών ζητά εκδίκηση. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Και κάπου εκεί δύο νέοι, «μπουσουλώντας» στον έρωτα, δοκιμάζοντας την αγάπη, έρχονται αντιμέτωποι με τα συναισθήματά τους. Μπορεί ο έρωτας να λειτουργήσει ως καταλύτης και να επιφέρει τη συμφιλίωση των δύο οικογενειών, τον πολυπόθητο «Σασμό»;

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Το άγριο αυθεντικό τοπίο της Κρήτης, η μουσική της, οι άνθρωποι, οι παραδόσεις τους είναι μια σύγχρονη ζωντανή κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα ένας κόσμος αυστηρός με κώδικες τιμής και ηθικής, όπου μετράει ακόμα ο λόγος, η μπέσα. Σε αυτό το περιβάλλον, η αξιοπρέπεια είναι πάνω ακόμα κι από την ίδια τη ζωή, οι αρχές και οι αξίες είναι φανερές ακόμα και όταν υπάρχει αδικία και αυτοκαταστροφή. Πάνω από το εγώ μπαίνει αυτονόητα το εμείς, οι δεσμοί αίματος, η φιλία, η οικογένεια. Κι αν κάποιος το ξεχάσει, υπάρχουν οι αυστηρές μαυροφορεμένες μανάδες που υπενθυμίζουν το χρέος του καθενός και του οπλίζουν το χέρι. Εδώ ακόμα και οι πιο «κακοί» της ιστορίας, έχουν έναν κώδικα ηθικής.

Οι χαρακτήρες της σειράς, μεγαλωμένοι σε αυτό το περιβάλλον, εκρηκτικοί, σιωπηλοί, σφαιρικοί, ολοκληρωμένοι, απρόβλεπτοι κάποιες φορές, κινούν τον ιμάντα της ιστορίας με κριτήριο την τιμή και το χρέος.  ΠΗΓΕΣ: www.discogs.com, www.fthis.gr, https://el.wikipedia.org, www.sportime.gr, www.gossip-tv.gr, www.ieidiseis.gr,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ
Τα ωραία τραγούδια δεν τελειώνουν ποτέ, και πάντα..”Όλα αρχίζουν ξανά”.