Σε Δύση και σ’ Ανατολή

Στίχοι: Περικλής Παπαδόπουλος
Μουσική: Περικλής Παπαδόπουλος
Ερμηνεία: Αθηνά Αδαμοπούλου
Φωνητικά: Σταμάτης Λέκκας, Γιώργος Παπαγεωργόπουλος,
Κωνσταντίνα Βρυώνη, Περικλής Παπαδόπουλος
Cd Album: Απλά Μαθήματα Ελληνικής Πατριδογνωσίας

Στίχοι
 
Αχ, σε Δύση και σ’ Ανατολή
τέτοια δε βρέθηκε στολή
τέτοιο δεν έγινε μαράζι
 καμιά πατρίδα δε σου μοιάζει
σε Δύση και σ’ Ανατολή

Αχ, Ελλάδα τ’ αποχωρισμού
της θάλασσας και τ’ ουρανού
με τ’ αεράκι του βουνού
 ευλογημένη του Θεού
εσένα μίσεψα πολύ

Σε Δύση και σ’ Ανατολή
πολλοί σε ζήλεψαν, πολλοί
γιατί ‘σαι ‘συ το σταυροδρόμι
Σε Δύση και σ’ Ανατολή
η μοίρα σου να ‘ναι καλή
τι θα σε βρει Ελλάδα ακόμη
αχ, κι είναι κλειστοί όλοι οι δρόμοι
σε Δύση και σ’ Ανατολή

Αχ, κάθε πατρίδα είναι γλυκιά
μα σαν κι εσένα άλλη καμιά
στην ιστορία οι σελίδες με λόγια γράψανε χρυσά
κάθε πατρίδα είναι γλυκιά

Αχ, με λόγια γράφουνε φωτιά
και με τα μάτια ορθάνοιχτα
μπροστά στα θάματα που είδες
γλυκιά σαν όλες τις πατρίδες
σε Δύση και σ’ Ανατολή    

   
Σε Δύση και σ’ Ανατολή
πολλοί σε ζήλεψαν, πολλοί
γιατί ‘σαι ‘συ το σταυροδρόμι
Σε Δύση και σ’ Ανατολή
η μοίρα σου να ‘ναι καλή
τι θα σε βρει Ελλάδα ακόμη
αχ, κι είναι κλειστοί όλοι οι δρόμοι
σε Δύση και σ’ Ανατολή    

Σχόλια

Cd Album: Απλά Μαθήματα Ελληνικής Πατριδογνωσίας

 Στοιχεία του έργου
Ο θεματικός κύκλος τραγουδιών αυτός επενδύει με πρωτότυπο υλικό [μουσική ποικίλων στυλ: έντεχνο – λαϊκό – ελληνικό παραδοσιακό, ροκ – σύγχρονη μπαλάντα και ανάλογους στίχους], νωπές ιστορικές μνήμες αγώνων Ελευθερίας και Δημοκρατίας που βίωσε ο λαός μας στην διάρκεια του 20ουαιώνα. Η μουσική, οι στίχοι και οι επεξεργασίες για χορωδίες και ορχήστρα είναι δημιουργίας Περικλή Παπαδόπουλου.
Αφορούν σπονδυλωτή αναφορά και συρραφή από  σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, από τη Μικρασιατική καταστροφή και την κατοχή – αντίσταση του 1940 και τα ολοκαυτώματα (όπως αυτό των Καλαβρύτων), την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τους πρόσφυγες πολέμου (λαών Βαλκανίων και Περσικού κόλπου) και την σημερινή πολιτισμική παγκόσμια κρίση Αξιών, φυσικά χωρίς πολιτικές αιχμές και αποχρώσεις.
Αποτελούν πρωτίστως τα τραγούδια αυτά σημερινή αντιπολεμική φωνή αφύπνισης και ένα πραγματικό συναρπαστικό ταξίδι – μάθημα της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας μέσα από γεγονότα με στόχο, την τόνωση της Εθνικής μνήμης και την προβολή της ιστορικής συνέχειας και ενότητας του Ελληνισμού. Υμνούν αγώνες αλλά και ιδανικά που ενώνουν τους λαούς.
Ο στίχος – που έχει κοινωνικές αιχμές και σημερινές αναφορές και προε-κτάσεις – υμνεί τα παγκόσμια ιδανικά [Ελευθερία–Ειρήνη–ανθρώπινα δικαιώματα] και διεγείρει τις συνειδήσεις μας από την ΄΄ύπνωση ΄΄ των ευθυνών, την ελαστικότητα των ηθών και την κάθετη φορά – φθορά των αξιών και των προτύπων των σύγχρονων κοινωνιών.

Περικλής Παπαδόπουλος

«Απλά μαθήματα Ελληνικής Πατριδογνωσίας»    
Σε μια εποχή αντιηρωϊκή, εποχή των συλλογικών αδιεξόδων και της κοινωνικής παραίτησης, εποχή   των μοναχικών, ατομικών λύσεων τα «Απλά μαθήματα Ελληνικής Πατριδογνωσίας» τραγουδούν στιγμές και πράξεις πατριωτικού μεγαλείου και εθνικής ανάτασης για τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία των 80 τελευταίων χρόνων του 20ου αιώνα (1920 – 2000). Μαθήματα λυτρωτικά για μένα που μετέλαβα από μελέτη και συμβίωση με ανθρώπους που έζησαν τα χρόνια αυτά. Έρχονται λοιπόν σήμερα  να κινητοποιήσουν τη μνήμη και την ευαισθησία μας για αξίες φθαρμένες σε καιρούς πανανθρώπινης αγωνίας για τη συνέχεια της ζωής και τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης/φτωχοποίησης των λαών και μιας σειράς ανακατατάξεων κοινωνικών. οικονομικών, γεωπολιτικών. Η ιστορική γνώση, η πνοή στο έργο, το παράδειγμα στην πράξη και η κοινωνική συνοχή πρέπει να περνούν στους νέους από τους γονείς και τους δασκάλους για να μην επαναληφθεί η ιστορία της Σμύρνης, της κατοχής του 1940, του Πολυτεχνείου και της Κύπρου. Οι Έλληνες έχουμε ζωντανή, θερμή πίστη και ξεχωριστά σύμβολα  αγώνα – ειρήνης – ελευθερίας – αγάπης και προόδου.
Στον 21ο αιώνα, ας είναι αυτά ΙΔΑΝΙΚΑ και ΑΞΙΕΣ ΖΩΗΣ και όχι κίνητρα για νέους αγώνες ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.
Στα τραγούδια μου αυτά φυλάχτηκαν τέτοια αποθέματα ψυχής.
Εύχομαι να τα μοιραστούμε.
Περικλής Ν. Παπαδόπουλος               Νοέμβριος 2001
 
Καλή Ακρόαση