ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΣ, ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΤΣΑΤΣΟΥ

ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Στίχοι: Γιώργος Μίχας
Μουσική: Γιώργος Μίχας
Ερμηνεία: Θεοδοσία Τσάτσου
CD, Album ” Κόκκινο ” 2002

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΤΣΑΤΣΟΥ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Matina Sous Peau ft.Sebastien Tellier

H Matina Sous Peau συναντά τον Sébastien Tellier και όλοι μαζί τη Θεοδοσία Τσάτσου. Στη θάλασσα.

ΣΤΙΧΟΙ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΣ

ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Χρώματα άνοιξη βόλτα στον ήλιο
στη θάλασσα παρέα μ’ έναν φίλο
σε γνώρισα σε γνώρισα
Χάδια ανέμελα πάνω στην άμμο
ζωγράφισες ένα αεροπλάνο και
γέλασες γέλασες

Δε θυμάμαι αν στο είχα πει
μα σ’ αγαπούσα
πίσω απ’ το φεγγάρι είχα κρυφτεί
και σε κοιτούσα
Δε θυμάμαι αν στο είχα πει
μα κάθε βράδυ
τ’ άστρα πέφταν πάνω μου βροχή
μ’ ένα σου χάδι

Βούτηξα με μια κιθάρα
στο διάστημα τα πρωτα τσιγάρα
με φίλησες με φίλησες
καράβια ακυβέρνητα τα κορμιά μας
αντίδοτα στην ερημια μας
αστρόπλοια αστρόπλοια

Δε θυμάμαι αν στο είχα πει
μα σ’ αγαπούσα
πίσω απ’ το φεγγάρι είχα κρυφτεί
και σε κοιτούσα
Δε θυμάμαι αν στο είχα πει
μα κάθε βράδυ
τ’ άστρα πέφταν πάνω μου βροχή
μ’ ένα σου χάδι

MON ARC EN CIEL
French Lyrics by Θοδωρής Παπαϊωάννου
Souviens toi ce jour là en pleine lumière
Quand on s’est vu devant la mer
C’était un mystère
Tellement léger)

Notre amour a fleuri sur les fleurs
Dans ton sourire, le monde entier)
Ma jolie fleur
Quelle jolie fleur

Mais les années passent et il y a toujours
Le même problème
Tu n’arrives jamais à le sentir
Comme je t’aime

Mais parfois je sens que tu te bats
Contre toi même
pourquoi tu laisse pas ton âme sentir
Comme je t’aime

Rappelles toi cet été là comme t’étais belle
Dans ton regard) une hirondelle
Un arc en ciel
Mon arc en ciel

Des promesses, des caresses, un tel vertige
Des papillons qui volent dans les vestiges
Dans ton vertige
Mon doux vertige

Θεοδοσία Τσάτσου
Η Θεοδοσία Τσάτσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου και σπούδασε μουσική, χορό και θέατρο. Κατόπιν, συνέχισε τις σπουδές της στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ παράλληλα σπούδασε και Αγγλική Φιλολογία.

Στη Θεσσαλονίκη γνωρίστηκε με τον Γιώργο Παπαποστόλου, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Μπλε, και αυτή η γνωριμία κατέληξε σε συνεργασία στο εν λόγω σχήμα. Τα μέλη του συγκροτήματος αποτελούν ο Γιώργος Παπαποστόλου (manager, σύνθεση, φωνή, φωνητικά), ο Γιώργος Παρώδης (στίχοι), η Νατάσα Αλεξίου (βιολί) και η Θεοδοσία Τσάτσου (φωνή). Σκηνική παρουσία με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Μια διαφορετική τραγουδίστρια με φωνή βελούδο και μια… τρέλα στο μάτι, εντελώς δική της.

Το 1996 κυκλοφόρησε από τους Μπλε ο δίσκος “Ενοχές”, στον οποίο η Θεοδοσία Τσάτσου ανέλαβε τα φωνητικά. Ο δίσκος γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία, με κομμάτια όπως το “Νιώθω Ένοχές”, “Φοβάμαι” και “Εσύ δεν ζεις πουθενά” να παίζονται συχνά στο ραδιόφωνο και να γίνονται αγαπητά και γνώριμα στον κόσμο. Το συγκρότημα παρουσίασε υλικό που κινείται στους χώρους της Ποπ-Ροκ με έντονα μπλουζ/funk στοιχεία, ταυτότητα δηλαδή που ταιριάζει στην ερμηνεία και το στυλ της Θεοδοσίας Τσάτσου.

Ωστόσο, η Θεοδοσία αποχώρησε από το συγκρότημα μόλις τον επόμενο χρόνο και ακολούθησε solo καριέρα, ξεκινώντας την προσπάθειά της το 1999 με τον δίσκο “Ύποπτος Κόσμος”, ο οποίος είναι ο πρώτος δίσκος στον οποίο η Θεοδοσία συμμετείχε μουσικά και στιχουργικά. Με την κυκλοφορία του “Ύποπτου Κόσμου”, κάνει εμφανίσεις στη μουσική σκηνή Μετρό, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο καλοκαίρι συμμετέχει στη συναυλία της Βουλής Των Εφήβων στο Καλλιμάρμαρο. Στο διάστημα των επόμενων δύο χρόνων συμμετέχει στον δίσκο “Τα Δοκάρια Στο Γρασίδι Περιμένουν Τα Παιδιά”, των Πυξ Λαξ, ερμηνεύοντας μαζί τους τα τραγούδια “Μόνο Για Κείνη Μη Μου Λες” και “Στο Αίμα Μου Αλλάζει Ο Καιρός”. Στη συνέχεια εμφανίζεται μαζί τους για δυο βράδια στον Λυκαβηττό. Επίσης συμμετέχει και στον δίσκο των Mode Plagal “III”, ερμηνεύοντας το τραγούδι “Τα Παιδιά Της Γειτονιάς Σου” αλλά και στον δίσκο “Γέφυρες Στις Ταράτσες”, του συγκροτήματος Μάσκες ερμηνεύοντας το τραγούδι “Άγαν-γραν”.

CD, Album ” Κόκκινο ” 2002

Παράλληλα όμως με αυτές τις δραστηριότητες αναζητά το υλικό του επόμενου δίσκου της και έτσι έρχεται σε επαφή με διάφορους καλλιτέχνες και μουσικούς όπως ο Γιάννης Νάστας (Xaxakes), Κλέων Αντωνίου (Mode Plagal), Γιώργος Μίχας. Αποτέλεσμα όλης αυτής της αναζήτησης ήταν ο νέος της δίσκος “Κόκκινο” που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2002, όπου η ίδια εκτός από την ερμηνεία, γράφει στίχους και μουσική για κάποια τραγούδια και ο Γιάννης Νάστας αναλαμβάνει την ενορχήστρωση. Αυτός ο δίσκος είναι ο πιο ποικιλόμορφος της σταδιοδρομίας της, με τραγούδια που κυμαίνονται από στοχαστικούς ρυθμούς όπως το “Let the music”, ή το “Που να ‘σαι τώρα”, μέχρι και τα γλυκά χτυπήματα θερινής αγάπης όπως το “Στη Θάλασσα”. Με το δίσκο αυτό, η Θεοδοσία Τσάτσου κατάφερε να κερδίσει μια υψηλή θέση ανάμεσα στη μοντέρνα Ελληνική μουσική σκηνή. Σε συνέντευξή της εξήγησε γιατί εξαφανίστηκε μετά το δεύτερο προσωπικό της δίσκο («Κόκκινο»);
«Τρόμαξα και την κοπάνησα», λέει. «Όλα γύρισαν ανάποδα μέσα σε μια νύχτα και είπα δεν μου αρέσει αυτό που ζω. Ξεκίνησα το τραγούδι για να περνάω καλά και ξαφνικά βρέθηκα απέναντι σε νούμερα, σε δίσκους, σε υποχρεώσεις, σε άγχη που δεν είχα υπολογίσει». «Αυτό που γίνεται δίπλα μου είναι ότι κανένας δεν ρισκάρει και αυτό είναι μίζερο», λέει η Θεοδοσία Τσάτσου για τη «βιομηχανία» του τραγουδιού

H απομάκρυνσή της δεν σημαίνει ότι απομακρύνθηκε από το τραγούδι.
Τον χειμώνα του 2006 κυκλοφόρησε η νέα δισκογραφική της δουλειά με το όνομα “Στη Λεωφόρο της , Εύας”. Η σημαντική διαφορά με το προηγούμενο album είναι ότι κινείται σε τελείως διαφορετικό ήχο, ύφος καθώς ραπάρει μέσα από τον «Ορίωνα», τη «Λεωφόρο της Εύας» και το «Κάτω από τη ζώνη». Την μουσική συνυπογράφουν η Θεοδοσία και ο Πωλ Στεφανίδης, ενώ τους στίχους αποκλειστικά η ίδια, με εξαίρεση την συμμετοχή της Γιώτας Δαβλάρα στο εισαγωγικό “Ποιος είσαι εσύ που με κοιτάς”. Οι πειραματισμοί είναι εμφανείς σε όλο το μήκος των δέκα συνθέσεων

Η νέα δισκογραφική της δουλειά με το όνομα “Α ΓΑΠΗΣΟΥ” κυκλοφορεί δύο χρόνια αργότερα τον Ιούλιο του 2009. Ο δίσκος ξεκινάει με ροκ πενιές, με τον Μανώλη Καραντίνη στο μπουζούκι και τη Θεοδοσία να ροκάρει και είναι φανερό πως απολαμβάνει και η ίδια να πατάει πάνω στον πρωτότυπο ήχο της φορώντας τη μάσκα της ηρωίδας που έπλασε, της Babalou! Ξεχωριστή στιγμή του δίσκου είναι η “Γυμνή σοκολάτα”. Οι πειραματισμοί είναι διάχυτοι και σ’ αυτή τη δουλειά. Στίχοι με πολλές “μπηχτές” και έξυπνες ατάκες κι όποτε χρειάζεται με τον απαραίτητο ερωτισμό.

H Matina Sous Peau συναντά τον Sébastien Tellier και όλοι μαζί τη Θεοδοσία Τσάτσου.
Το “Στη Θάλασσα” της Θεοδοσία Τσάτσου αποκτά αποκτά μια γαλλόφωνη version από την Matina Sous Peau. Η Matina Sous Peau (Ματίνα Θρουμουλοπούλου) είναι μουσικός, παραγωγός, dj και τραγουδίστρια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα, που σπούδασε κλασικό βιολί και ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Αρχιτεκτονική. Έχει συμμετάσχει σε πολλές μπάντες, όπως τους Monitor, τον Papercut και τη Dusk ως μουσικός, και τους My Drunken Haze και The Blue Square ως τραγουδίστρια. Το όνομά της έγινε ευρύτερα γνωστό στους μουσικόφιλους από τα mashup που κάνει μπλέκοντας αναπάντεχα ξένες με ελληνικές επιτυχίες, αλλά και από τις ενδιαφέρουσες διασκευές της σε γνωστά κομμάτια. Το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο, όπως έχει εξηγήσει πολλάκις, προκύπτει από ένα λογοπαίγνιο με το μικρό της όνομα «Ματίνα σου πω;», το οποίο αποκτά και δεύτερη σημασία καθώς «sous peau» στα γαλλικά σημαίνει «κάτω από το δέρμα».
H Matina Sous Peau μας έχει ήδη συστήσει αρκετές νέες εκδοχές από γνωστές ελληνικές επιτυχίες που έχει προσαρμόσει στο δικό της alternative ύφος και έχει ήδη κατακτήσει κερδίσει τις εντυπώσεις! Το τελευταίο της εγχείρημα είναι το μεγάλη επιτυχία της Θεοδοσίας Τσάτσου, “Στη Θάλασσα” που κυκλοφόρησε το 2002. Τους στίχους και τη μουσική του τραγουδιού είχε υπογράψει ο Γιώργος Μίχας ωστόσο η ολοκαίνουρια διασκευή του από την Matina Sous Peau δεν πατάει καθόλου ούτε στους στίχους του, ούτε στην μουσική του.

Οι στίχοι μεταφράστηκαν στα γαλλικά από τον Θοδωρή Παπαϊωάννου ενώ η μουσική του αντικαταστάθηκε από εκείνη της γνωστής επιτυχίας “La Roche” του Sebastien Tellier που είχε κυκλοφορήσει το 2008. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό πρόκειται για ένα άκρως ενδιαφέρον και δροσερό mashup που συνδυάζεται με την επιτυχία της Τσάτσου και αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ελληνικού -και όχι μόνο- κοινού!
ΠΗΓΕΣ: www.tanea.gr, https://stixos.eu, www.discogs.com, el.wikipedia.org, www.newsbeast.gr, https://joinradio.gr, https://kaboomzine.gr, www.kathimerini.gr,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν