ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

Σ’ ΑΓΑΠΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΩΡΑΙΑ
Στίχοι: Αριστείδης Μόσχος
Μουσική: Αριστείδης Μόσχος

Εντεκα δυνατές, εμβληματικές και ιστορικέςβερμηνείες του αγαπημένου παραδοσιακού τραγουδιού με τα πιο απλά αλλά τόσο αληθινά λόγια αγάπης (χρονολογικά και δισκογραφικά)

1η ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

στην ΕΤ1 στο Πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμα 31/12/1999

2η ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΕΥΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

Αφιέρωμα στον Αριστείδη Μόσχο στην εκπομπή του Χρήστου Παπαδόπουλου ”Χάριν ευφωνίας”,που προβλήθηκε από το κανάλι seven παλαιότερα,και που προβάλλεται ξανά απ’ το κανάλι της βουλής μετ’ ονομασμένη σε ”Μουσικό ταξίδι”.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ 1984

4η ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ και Χορωδία 1990


Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής «Αριστείδης Μόσχος»

5η ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ 1991

6η ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΜΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ 1997

 7η ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ 1998

8η ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ 1998

9η ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ, YEVGENI SHAPOVALOV Ισραήλ 1999

Η Γλυκερία Με Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Του Ισραήλ

 

10η ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 2007

 

11η ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ Κωνσταντινούπολη 2011

Από την συναυλία της Γλυκερίας την Κυριακή 5 Μαρ 2011,στη Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την εορτή της Αναστήλωσης των εικόνων,στην αίθουσα “Besiktas” του Selenium Plaza.Μαζί με την ορχήστρα “Σύγχρονης μουσικής”της “ΕΡΤ” ,υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού και το μουσικό συγκρότημα “Εν χορδαίς”, τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια των Ελλήνων της Πόλης.

ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ” ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ ”


Βασιλέως Ηρακλείου 4: το Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής «Αριστείδης Μόσχος»

Σ’ ΑΓΑΠΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΩΡΑΙΑ

Σ’ αγαπώ
σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία
σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία
σ’ αγαπώ γιατί είσαι εσύ

Αγαπώ
αγαπώ κι όλο τον κόσμο
αγαπώ κι όλο τον κόσμο
γιατί ζεις κι εσύ μαζί

Το παρα
το παράθυρο κλεισμένο
το παράθυρο κλεισμένο
το παράθυρο κλειστό

Άνοιξε
άνοιξε το ένα φύλλο
άνοιξε το ένα φύλλο
την εικόνα σου να δω.

Σ’ ΑΓΑΠΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΩΡΑΙΑ: ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (χρονολογικά)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ Vinyl, LP, Album ” Πιο Καλή Η Μοναξιά ” 1984


σαν αναγράφεται στο δίσκο ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος 

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ: Vinyl, LP, Album ” Τα παραδοσιακά ” 1990


Στο δίσκο αναγράφεται ο Αριστείδης Μόσχος σαν στιχουργός και συνθέτης

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ Vinyl, LP, Album ” Παραδέχτηκα ” 1991

Στίχοι και μουσική Αριστείδης Μόσχος

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ Vinyl, LP, Album ” Ελλάδα στην υγειά σου ” 1992

ΜΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ 2 x Vinyl, LP ” 20 Χρόνια ” 1997

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΠΈΤΡΟΣ ΓΑΪΤΆΝΟΣ ” Αγέρας, Έρωτας & Αρμύρα ” 1998

ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ CD, Album ” Στην Εποχή Του Ονείρου ” 1998

ΓΛΥΚΕΡΙΑ CD, Album Η Γλυκερία Με Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Του Ισραήλ 1999

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ CD, Album ” Τα λαϊκά που αγάπησα ” 2007

Σ’ ΑΓΑΠΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΩΡΑΙΑ

Το πιο διαχρονικό και λαοφιλέστερο παραδοσιακό-ρεμπέτικο τραγούδι που το ακούμε, το τραγουδάμε και το σιγο ψιθυρίζουμε σε κάποιον. Οι στίχοι του είναι οι πιο απλές λέξεις έκφρασης αληθινής αγάπης: «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία, σ’ αγαπώ γιατί είσαι εσύ.» Το έχουν ερμηνεύσει πληθώρα καλλιτεχνών, όπως η Χάρις Αλεξίου, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Γιάννης Πάριος, η Γλυκερία, ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Πέτρος Γαϊτάνος και ο Φίλιππος Νικολάου.

Αριστείδης Μόσχος, ένας αριστοτέχνης της παραδοσιακής μουσικής
Ο Αριστείδης Μόσχος γεννήθηκε το 1930 στο Αγρίνιο και καταγόταν από μουσική οικογένεια. Έτσι η ενασχόλησή του με το σαντούρι, από την ηλικία των οκτώ ετών, ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο. Από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής, αριστοτέχνης στο σαντούρι, που το ανέδειξε ως σόλο όργανο, ένας αληθινά ξεχωριστός στο είδος του μουσικός.
Το 1952 μπήκε στη δισκογραφία και μέχρι το τέλος της ζωής του συνεργάστηκε και συνόδευσε μερικούς από τους μεγαλύτερους Έλληνες μουσικούς, συνθέτες και τραγουδιστές Ήταν από εκείνους τους λίγους που αγαπούσαν την παράδοση, μπορούσαν όμως να επικοινωνήσουν και με το έντεχνο τραγούδι αλλά και με το λαϊκό. Περιζήτητος (συνεργάστηκε με τους: Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο, Ανδριόπουλο, Πρωτοψάλτη κ.ά.) για την ευελιξία του, αλλά και για την κοσμοπολίτικη ματιά του. «Με το σαντούρι μου παίζω όλα τα είδη. Θα μπορούσα να παίξω ακόμη και Μπετόβεν και Μπαχ, αλλά προτιμώ ένα νησιώτικο ή ρεμπέτικο». Και δεν είχε άδικο, κάποια φορά, σε μια εκδήλωση της γαλλικής πρεσβείας, έπαιξε με το σαντούρι την Μασσαλιώτιδα!

Το όνομα του Μόσχου έχει συνδεθεί με ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια, το «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία». Ένα από τα τραγούδια που ο ίδιος επέμενε ότι ήταν δικό του, ενώ άλλοι ισχυρίζονταν ότι είναι παραδοσιακό, για το οποίο είχε δηλώσει ότι το έγραψε «για την παιδική του αγάπη».Το ηχογράφησε με το όνομά του ως στιχουργού και συνθέτη, τόσο το 1990 στο δίσκο «Τα παραδοσιακά» (ο οποίος ξεπέρασε τις 30.000 πωλήσεις και έγινε χρυσός), όσο και το 1992 στο «Ελλάδα στην υγειά σου». Το ιδιο τραγούδι έχει ηχογραφηθεί από την Άλκηστις Πρωτοψάλτη (στο «Παραδέχτηκα») και πάλι στο όνομά του. Είχε προηγηθεί βέβαια η εκτέλεση του Γιάννη Πάριου το 1984 στο δίσκο «Πιο καλή η μοναξιά», όπου εκεί αναγράφεται ως δημιουργός ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος.
Στις δύο τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιήθηκαν δεκάδες ηχογραφήσεις του τραγουδιού, από τον Γιώργο Νταλάρα, τη Γλυκερία, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Πέτρο Γαϊτάνο, άλλη μια από την Πρωτοψάλτη αλλά και μια παλαιότερη με τον Γιάννη Πάριο, από το 1983, η οποία εκδόθηκε το 2000. Σ’ όλες αυτές τις εκδόσεις ο Αριστείδης Μόσχος αναγράφεται αλλού ως συνθέτης και στιχουργός, αλλού ως διασκευαστής του παραδοσιακού τραγουδιού, ενώ αλλού το «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία» αναγράφεται μόνο ως «Λαϊκή καντάδα» ή ως «Παραδοσιακό Μικράς Ασίας».
Ο Αριστείδης Μόσχος μαζί με τον Τάσο Διακογιώργη ήταν αυτοί που συνέδεσαν, περισσότερο από κάθε άλλον, το όνομά τους, με το όργανο… Ευτυχώς όμως, μουσικοί από νεότερες γενιές, όπως ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, η Αρετή Κετιμέ (η οποία ξεκίνησε από το σχολείο του Μόσχου), η Ελένη Φίλιππα (επίσης μαθήτρια του) συνέχισαν και συνεχίζουν επάξια το δρόμο τους…                                                              ΠΗΓΕΣ: www.pillowfights.gr, https://korinthia.net.gr, www.ogdoo.gr, www.discogs.com

                                                                                                             

ΚΑΛΗ ΑΚΡΌΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν