ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΣ, ΤΑΜΜΥ ΤΣΕΚΟΥ
Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Στίχοι: Τάμμυ Τσέκου
Mουσική: Απόστολος Ρίζος
Ερμηνεία: Απόστολος Ρίζος
CD, Mini-Album, EP ” 6 ” 2015
Τo “Σ’ αυτή τη χώρα” συμμετείχε στον Τελικό της διοργάνωσης «Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού 2013» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
To digital single ηχογραφήθηκε live session στο Kyriazis Studio. Τις μίξεις και το mastering έχει κάνει ο συνθέτης και παραγωγός, Γιώργος Ανδρέου. Παίζουν: Παύλος Συνοδινός (ηλεκτρική κιθάρα), Γρηγόρης Ντάνης (ηλεκτρική κιθάρα), Άγγελος Παπαδάτος (Μπάσο), Νίκος Κασσαβέτης (τύμπανα), Aπόστολος Ρίζος (ακουστική κιθάρα, φυσαρμόνικα
Στο ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά
ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ” ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ ” 8/12/2021
Το “Σ’ αυτή τη χώρα”, μια εξαιρετική μουσικοποιητική καταγραφή της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα, ήταν το πρώτο απ’ τα καινούργια τραγούδια. “Αγκαλιάστηκε” αμέσως και τώρα, λίγους μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία του, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια των εμφανισεων του.
Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Σ’ αυτή τη θάλασσα που στέρεψε η ελπίδα
άμμος σηκώνεται καυτή και μας σαρώνει
ανάσα δράκου τον αέρα μας στεγνώνει
σκίζει ο άνεμος τη μόνη μας σελίδα.
Σ’ αυτή τη χώρα που τη σκέπασε το χιόνι
χώμα δε βρίσκει τριαντάφυλλο να ζήσει
σε μια φωλιά γυρίζει η άνοιξη ν’ ανθίσει
και βρίσκει μέσα πεθαμένο χελιδόνι.
Σ’ ένα κουτί κοιμάται απόψε η ιστορία
μην την ξυπνήσετε και κάντε ησυχία
σ’ ένα δωμάτιο στο απέναντι μπαλκόνι
ένα ρολόι που χτυπάει με σκοτώνει.
Αυτή η μάνα που μας στέρησε το γάλα
θέλει με δάκρυ να ποτίσει την αυλή της
θέλει με αίμα να δροσίσει το κορμί της
κι όταν της δώσεις όλα αυτά, ζητάει κι άλλα.
Σ’ αυτή τη χώρα που τη σκέπασε το χιόνι
χώμα δε βρίσκει τριαντάφυλλο να ζήσει
σε μια φωλιά γυρίζει η άνοιξη ν’ ανθίσει
και βρίσκει μέσα πεθαμένο χελιδόνι.
Σ’ ένα κουτί κοιμάται απόψε η ιστορία
μην την ξυπνήσετε και κάντε ησυχία
σ’ ένα δωμάτιο στο απέναντι μπαλκόνι
ένα ρολόι που χτυπάει με σκοτώνει.
CD, Mini-Album, EP ” 6 ” 2015
Σύντομο βιογραφικό
Γεννήθηκε στην ΛΑΜΙΑ το 1977. Έχει σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Οδηγήθηκε από πολύ μικρός στο δρόμο της μουσικής, εμπνευσμένος από τον κανταδορο παππού του, που έπαιζε κιθάρα και φυσαρμόνικα. Από την ηλικία των 15 ετών έπαιζε σε μικρές μουσικές σκηνές και συμμετείχε σε συγκροτήματα ως τραγουδιστής και κιθαρίστας. Παράλληλα διεύρυνε τις μουσικές του γνώσεις παρακολουθώντας μαθήματα κιθάρας θεωρίας, αρμονίας με τους Βασίλη Σπυρόπουλο, Βασίλη Ρακόπουλο και φωνητικής με τους Νένη Ζάππα, Μίρκα Γεμεντζάκη, Karin Meier, Χρόνη Αηδονίδη.
Σε ηλικία μόλις 19 χρονών τον άκουσε για πρώτη φορά ο Νίκος Ζούδιαρης στη μουσική σκηνή «ΧΑΜΑΜ», δίπλα στον Γιώργο Ζήκα και τον Τάκη Μπουρμά και αργότερα τον επέλεξε ως ερμηνευτή του καινούργιου κύκλου τραγουδιών του με γενικό τίτλο «ΕΝΑΣ ΚΥΚΝΟΣ ΚΛΑΙΕΙ» (cd album,P+C 2000,Minos-ΕΜΙ) Ένα χρόνο μετά η συνεργασία τους συνεχίστηκε με το cd single «ΦΥΣΑΛΙΔΑ» (P+C 2001, Minos-EMI). Ο Απόστολος Ρίζος, το 2010 παρουσίασε το πρώτο προσωπικό του album στο οποίο υπογράφει τους στίχους και τη μουσική, με τίτλο «Τι είδες που δεν είδα εγώ;»(Lyra). Πρόκειται για ένα θεματικό album με 14 τραγούδια, τα οποία συνθέτουν μια ιστορία που κυλάει σαν ταινία – κάθε τραγούδι και μια σκηνή. Τον Μάρτιο του 2015 κυκλοφόρησε σε digital single το τραγούδι “Σ΄αυτή τη χώρα”, σε στίχους της Τάμμυ Τσέκου και σε μουσική-ενορχήστρωση-ερμηνεία δική του, ως προπομπός του νέου album το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2015.
Ο Απόστολος αποτελεί, αναμφίβολα, έναν από τους καλύτερους τραγουδοποιούς της νέας γενιάς. Με την βαθιά και ιδιαίτερη φωνή του έχει αφήσει το στίγμα του στην ελληνική μουσική σκηνή αυτού του είδους κι αυτό είναι κάτι το εξαιρετικό. Έχει χαρακτηριστική χροιά και είναι από τις φωνές που σε οποιοδήποτε τραγούδι κι αν τις ακούσεις ξέρεις σε ποιον ανήκουν. Με τη δυνατότητά του αυτή κατορθώνει και κάτι ακόμη εντυπωσιακό, που μοιάζει να του βγαίνει αβίαστα: τα τραγούδια των άλλων καλλιτεχνών τα μετατρέπει με την ειλικρινή του ερμηνεία σε δικά του. Χωρίς προσπάθειες μίμησης –πράγμα που παρατηρούμε να συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις – τα αγκαλιάζει, τα αισθάνεται και με τη μοναδικότητά του τα αναγεννά.
Η πρώτη μουσική ανάμνηση με τη μουσική: «Ο παππούς μου είχε ένα τσαγκαράδικο που το έλεγε υποδηματοθεραπευτήριο. Ήταν κανταδόρος και μαζί με μια φοβερή παρέα που είχε έκαναν καντάδες, όχι μόνο σε κορίτσια, αλλά τραγουδούσαν και σε μαγαζιά. Οπότε, τα πρώτα μου ακούσματα ήταν επιρροές από τον παππού μου αλλά και παραδοσιακά και ρεμπέτικα της ευρύτερης περιοχής. Αυτά βέβαια στο δημοτικό γιατί στην εφηβεία κάτι.. περίεργο άνθισε μέσα μου».”Ο κανταδόρος παππούς μου είχε μια κασέτα με ρώσικα τραγούδια. Μια ανδρική φωνή τραγουδούσε με μια κιθάρα. Για κάποιο λόγο αυτή η βαθιά και βραχνή φωνή λένε πως με ηρεμούσε όταν ήμουν μωρό στην κούνια. Την έβαζε η μητέρα μου να παίζει και η γκρίνια πήγαινε περίπατο. Η κασέτα είχε χαθεί για μεγάλο διάστημα, αλλά βρέθηκε αρκετά χρόνια μετά μαζί με κάποιες φυσαρμόνικες σε ένα μπαούλο, που είχαν οι δικοί μου με προσωπικά αντικείμενα του παππού μου στο υπόγειο. Τα αυτοκόλλητα και στις δύο πλευρές ήταν ξεθωριασμένα και γδαρμένα, αλλά μπορούσες να διαβάσεις κάποιους από τους τίτλους και το όνομα του σπουδαίου Ρώσου τροβαδούρου Vladimir Vysotsky. Θυμάμαι ήταν καλοκαίρι τρίτης Λυκείου. Έβαλα να την ακούσω. Ευτυχώς τα τραγούδια έπαιξαν κανονικότατα. Η συγκίνηση που ένιωσα δεν περιγράφεται. ”
Πως άρχισε η ενασχόλησή του με τη μουσική: ” Από τις αρχές της εφηβείας προσπαθούσα να παίξω στην κιθάρα και να τραγουδήσω τραγούδια που μου άρεσαν, χωρίς να έχω στο μυαλό μου οποιοδήποτε ενδεχόμενο επαγγελματικής ενασχόλησης, πέραν της δικής μου ευχαρίστησης και των φίλων μου. Άλλωστε ήρθα στην Αθήνα για σπουδές στο Πολυτεχνείο. Το να παίζω μουσική ήταν ένα παιχνίδι και έτσι παραμένει, απλώς μετά τον πρώτο δίσκο με τον Νίκο αυτό το παιχνίδι απέκτησε κι άλλους κανόνες, που το έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρον αλλά και πιο απαιτητικό μέσα μου. “
Δάσκαλο του στη μουσική: ” Αρχής γενομένης, τον παππού μου, έναν φίλο του που μου έκανε τα πρώτα μαθήματα στην κιθάρα και φίλους μου που έτυχε να παίζουμε παρέα. Όταν ήρθα στην Αθήνα, έκανα μαθήματα κιθάρας, θεωρίας και αρμονίας με τον Βασίλη Σπυρόπουλο, και τον Βασίλη Ρακόπουλο και έκανα μαθήματα φωνητικής με την Νένη Ζάππα, τη Μίρκα Γιεμετζάκη, την Karin Meier και τον Χρόνη Αηδονίδη. Θέλω να έχω δασκάλους. “
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν