ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΤΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΑ  

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΤΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΑ
Ερμηνεία: Γιάννης Πουλόπουλος

Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Γιάννης Σπανός
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Πουλόπουλος
LP, Album ” Αγάπαμε…” 1977

ΣΤΙΧΟΙ Λευτέρης Παπαδόπουλος

ΣΤΙΧΟΙ
Τα μάτια σου τα μελαγχολικά
τη λύπη σου απλώναν σαν μελάνι
Σου έλεγα πως είμαι ένα αλάνι
μα συ μου χαμογέλαγες γλυκά.

Βαδίζαμε στις ράγες του σταθμού
σαν τρένα που αντάμωσαν για λίγο
Σου έλεγα καλύτερα να φύγω
μα σ’ έπνιγαν οι κόμποι ενός λυγμού.

Τα μάτια σου τα μελαγχολικά
εβάψανε τις Κυριακές με γκρίζο
Σου έλεγα για σένα δεν αξίζω
και να που βγήκαν όλα αληθινά.

ΜΟΥΣΙΚΉ Γιάννης Σπανός

LP, Album ” Αγάπαμε…” 1977

«ΑΓΑΠΑ ΜΕ»

Δίσκος που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1977 κι έγινε η αφετηρία για μια «δεύτερη καριέρα» για τον Γιάννη Πουλόπουλο. Ο ερμηνευτής βεβαίως είχε ήδη γράψει μεγάλη ιστορία στο χώρο του τραγουδιού με τα σπουδαία πράγματα που είχε πει από τα μισά της δεκαετίας του ’60 και μετά, ωστόσο με το «Αγάπα με» άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το ρεπερτόριό του και μπήκε κι αυτός στο παιχνίδι των “μεταγλωττισμένων” επιτυχιών του εξωτερικού. Τούτο δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά η αλήθεια είναι ότι από τον συγκεκριμένο δίσκο και μετά ο Πουλόπουλος πήγε εντελώς αλλού σε σχέση με το στυλ που τον είχε συνηθίσει ο κόσμος.

Πάντως, το «Αγάπα με» έγινε σήμα κατατεθέν κι εξακολουθεί ν’ ακούγεται μέχρι σήμερα (από τα λίγα «ξενόγλωσσα» που πέτυχαν κάτι τέτοιο), ενώ ποτέ δεν έλειψε από τις ζωντανές εμφανίσεις του τραγουδιστή μέχρι ν’ αποσυρθεί πριν λίγα χρόνια από τις πίστες και τη δισκογραφία. Πρόκειται για ένα τραγούδι του Julio Iglesias που έκανε πάταγο εκείνη την εποχή στην Ευρώπη με τον τίτλο “Abrazame” και με ελληνικούς στίχους του «ειδικού» Πυθαγόρα «μεταμορφώθηκε» όπως το ξέρουμε.
Η επιτυχία του δίσκου ήταν μεγάλη, αφού έγινε χρυσός ξεπερνώντας τις 50.000 πωλήσεις. Πέρα από το ομότιτλο, ακούστηκαν πολύ και «Τα μάτια σου τα μελαγχολικά», «Μου ‘πες σ’ αγαπώ», «Θυσία», «Σε θέλω», «Τα ψέματα» (πιο γνωστό ως «Κι εγώ δε μίλαγα») και «Με τη ντάμα με το ρήγα», δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια νέα καριέρα στον Πουλόπουλο που για σχεδόν μια πενταετία ακολούθησε δισκογραφικά αυτό τον δρόμο με ουκ ολίγες χρυσές και πλατινένιες δουλειές.

Καλή Ακρόαση