Νικόλας Μητσοβολέας – Μιχάλης Τερζής

ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΗ

Στίχοι: Παραδοσιακό της Μάνης
Μουσική: Μιχάλης Τερζής
Ερμηνεία: Νικόλας Μητσοβολέας
Vinyl, LP, Album ” Μανιάτικα ” 1980

ΜΟΥΣΙΚΉ: Μιχάλης Τερζής

ΣΤΙΧΟΙ

Εσείς πουλιά του Μάη και της Άνοιξης
για χαμηλώστε λίγο τα φτερούγια σας,
γράμμα έχω να σας δώσω και ψιλή ψιλή γραφή
να πάτε στην καλή μου την γυναίκα μου.

Πειτε της τα μαντάτα `τι παντρεύτηκα
και πήρα μια γυναίκα που `ναι μάγισσα.
Μαγεύει τα καράβια και δεν αρμενούν,
μαγεύει τις βαρκούλες και δεν σεργιανούν.

Εμάγεψε κι εμένα δεν μπορώ να `ρθω.
Σελώνω τ’ άλογό μου, άλογό μου ξεσαλωνεται
κι όταν κινήσω να `ρθω αστράφτει και βροντά
κι όταν γυρίζω πίσω, ήλιος ξαστεριά.

Vinyl, LP, Album ” Μανιάτικα ” 1980

Μανιάτικα Τραγούδια
Το 1980 κυκλοφόρησε από τη “Λύρα” ο δίκος με τίτλο «Μανιάτικα» με τη φροντίδα του ζωγράφου-ποιητή-συγγραφέα Κυριάκου Κάσση, του συνθέτη Μιχάλη Τερζή και του Τάσου Καρακατσάνη (ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας).
Τα “Μανιάτικα” αποτελούν μια σύνθεση πρωτότυπη που αντλεί την έμπνευσή της από τα παραδοσιακά μανιάτικα μοιρολόγια και τα τοπικά τραγούδια με θεματολογία που καλύπτει διάφορες εκφάνσεις της ζωής των Μανιατών, όπως η φυλακή, οι κουρσάροι, οι μάχες, η ξενιτιά και φυσικά η περίφημη “βεντέτα”. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Μανιάτη λόγιο, εικαστικό, ποιητή και λαογράφο Κυριάκο Κάσση και βασίστηκαν στους τοπικούς θρύλους για ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα διατρέχοντας αναδρομικά την ιστορία του τόπου από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ίσαμε τις αρχές του 20ου αιώνα.
Στον δίσκο ερμηνεύουν με κατανυκτική προσήλωση δυο νέοι τότε ερμηνευτές, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Νικόλας Μητσοβολέας, γεννημένος στο Οίτυλο, μια πραγματικά σπουδαία φωνή που δεν μπήκε ποτέ στο «star system» και, δυστυχώς, πέθανε σε ηλικία μόλις 47 ετών.
Ο δίσκος εκδόθηκε το 1980 από τη Lyra και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του Πατσιφά, απέσπασε την επιδοκιμασία του κοινού στις ζωντανές του παρουσιάσεις, ενώ ο γνωστός γάλλος ελληνιστής Λακαριέρ παρουσίασε μέρος του έργου και στη Γαλλία!

Ο Κυριάκος Κάσσης στο βιβλίο του, «200 Μανιάτες Λογογράφοι» σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Η δουλειά βγήκε μουσικολογικά καλή και οι χιλιάδες δίσκοι που πούλησε η εταιρεία «ΛΥΡΑ» – ήταν επιτυχία γι’ αυτήν, αφού μου ζήτησαν και άλλα τραγούδια για άλλο δίσκο! – μετέφεραν την, έστω λίγο εντεχνοποιημένη, φωνή της Μάνης σ’ όλη την Ελλάδα και αλλού, και άρεσε σε μη Μανιάτες. Έγινε απ’ τα πιο δημοφιλή εκείνη την περίοδο. Άλλωστε δεν ήταν μόνο μοιρολόγια, αλλά και το τραγούδι – αποκάλυψη που για πρώτη φορά το άκουσον και οι νεότεροι Μανιάτες, αφού το ανέσυρα από τη λήθη 400 ετών, το τραγούδι «Η θάλασσα αντρειεύεται» (Χενελλας – Χενελλας). »

Καλή Ακρόαση