ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ
ΤΙ ΣΟΥ ‘ΚΑΝΑ ΚΑΙ ΠΙΝΕΙΣ
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Ερμηνεία: Πόλυ Πάνου
Vinyl, 7″, 45 RPM ” Τι σου κανα και πίνεις\Δε θα κλείνης μάτι ” 1967
1 ΕΡΜΗΝΕΙΑ:ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ 1968
Ακούστηκε στο αισθηματικό δράμα “Όλγα αγάπη μου” ,σε σενάριο-σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη , που έκανε πρεμιέρα στις 5 Φεβρουαρίου 1968. Στο Όλγα αγάπη μου η Πόλυ Πάνου ερμηνεύει το τραγούδι “Τι σου ‘κανα και πίνεις” σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Μίμη Πλέσσα. Κιθάρα και δεύτερες φωνές κάνει ο Μάριος Κώστογλου. Η συγκεκριμένη σκηνή, στο κέντρο διασκέδασης Κατακόμβη ( στην περιοχή της Πλάκας) στο οποίο έγιναν τα γυρίσματα με την Πόλυ Πάνου αναγκάστηκε να διακοπεί απότομα, λόγω της είδησης του αποτυχημένου βασιλικού πραξικοπήματος (Αντικίνημα ενάντια στη Χούντα) του βασιλιά Κωνσταντίνου (13/12/1967) και των συν ακόλουθων μέτρων που ελήφθησαν από τους συνταγματάρχες.
2 ΣΠΑΝΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ
3 ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ 2008
Στην εκπομπή ” στην υγειά μας ” 15/11/2008 {Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο}
ΣΤΙΧΟΙ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΙ ΣΟΥ ‘ΚΑΝΑ ΚΑΙ ΠΙΝΕΙΣ
Τι σου ’κανα και πίνεις, τσιγάρο στο τσιγάρο
κι είν’ τα πικρά σου μάτια στο πάτωμα καρφιά
Πες μου για δε μ’ αφήνεις με δυο φιλιά να πάρω
απ’ τα θολά σου μάτια τη μαύρη συννεφιά
Πες μου για δε μ’ αφήνεις με δυο φιλιά να πάρω
απ’ τα θολά σου μάτια τη μαύρη συννεφιά
Οι πόνοι που σε σφάζουν, πόνοι διπλοί για μένα
σταλάζουν στην καρδιά μου τα δάκρυα που κλαις
Να ’ξερες πώς σπαράζουν τα μέσα μου για σένα
που στέκεσαι μακριά μου και λόγο δε μου λες
Να ’ξερες πώς σπαράζουν τα μέσα μου για σένα
που στέκεσαι μακριά μου και λόγο δε μου λες
Αμίλητό μου στόμα, φεγγάρι μου σβησμένο
ανάθεμα την ώρα και τη βαριά στιγμή
Όλα για σε τα δίνω, τα δίνω και πεθαίνω
για να μη σε αγγίξουν ξανά οι στεναγμοί
Vinyl, 7″, 45 RPM ” Τι σου κανα και πίνεις\Δε θα κλείνης μάτι ” 1967
Η ΤΑΙΝΙΑ ” ΟΛΓΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ” 1968
Η ταινία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 5 Φεβρουαρίου 1968. Κόβοντας 367.559 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 16η θέση ανάμεσα σε 99 ταινίες της ίδιας σεζόν.Στη διάρκεια των γυρισμάτων, η Ζωή Λάσκαρη ήταν έγκυος στην κόρη της, Μάρθα Κουτουμάνου. Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της Finos, ο Δαλιανίδης εμπνεύστηκε το σενάριο από τις δοκιμασίες των νέων της εποχής που ενώ σπουδάζουν και επιτυγχάνουν ακαδημαϊκά, στην επαφή τους με την αγορά εργασίας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα για την επαγγελματικη τους ανέλιξη.
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ζωή Λάσκαρη, Φαίδων Γεωργίτσης, Μέλπω Ζαρόκωστα, Τασσώ Καββαδία, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Ανδρέας Μπάρκουλης, Καίτη Παπανίκα.
ΠΛΟΚΗ: Η Όλγα Παναγιωτίδου (Ζωή Λάσκαρη), μια πλούσια κοπέλα, παντρεύεται έναν φτωχό πολιτικό μηχανικό, τον Πέτρο Βασιλειάδη (Φαίδων Γεωργίτσης) παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της, Έλενας (Τασσώ Καββαδία), που θέλει η κόρη της να παντρευτεί τον διευθυντή των επιχειρήσεών της, Αλέκο Αλεξάνδρου (Ανδρέας Μπάρκουλης). Ο Αλέκος βοηθά μάλιστα τον Πέτρο, χωρίς αυτός να το γνωρίζει, για να βρει δουλειά. Ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του Πέτρου τον φέρνει αντιμέτωπο με την εργασιακή πραγματικότητα και μένει άνεργος. Η Όλγα τσακώνεται με τη μητέρα της, ενώ ο Αλέκος βοηθά και πάλι τον Πέτρο να σταθεί στα πόδια του. Όμως, καινούργιες ατυχίες θα τον φέρουν σε απόγνωση. Τελικά, η γέννηση του παιδιού τους θα κάνει την Όλγα και τον Πέτρο να έρθουν πάλι κοντά και να ανακτήσουν οριστικά την οικογενειακή τους ευτυχία.
Αν ρωτήσει κάποιος τι σου έχει μείνει από αυτήν την ταινία συνήθως η απάντηση που έρχεται είναι αυθόρμητα είναι το τραγούδι της Πόλυς Πάνου. Πράγματι το κομμάτι “Τι σου ‘κανα και πίνεις” παρόλο που δεν προκάλεσε τότε ιδιαίτερη αίσθηση, στα επόμενα χρόνια ακούστηκε πολύ σε σημείο που κυκλοφόρησε από νεότερους ερμηνευτές και μάλιστα με επιπρόσθετους στίχους!!!
ΟΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Τι σου ’κανα και πίνεις τσιγάρο στο τσιγάρο
TA NEA 28 Δεκεμβρίου 2012 ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
” Η Υακίνθη, η κόρη μου, μόλις είχε έρθει από τη θάλασσα και τριγυρνούσε στο σπίτι με το μαγιό και το παρεό της. Δεν τριγυρνούσε, όμως, μονάχα. Τραγουδούσε κιόλας. Το ίδιο τραγούδι συνεχώς. Την ώρα που εγώ, ο καταραμένος, προσπαθούσα να γράψω το χρονογραφημα μου για την εφημερίδα. «Υακίνθη, σε παρακαλω, κόφτο!». Αλλά η Υακίνθη, κοπελίτσα στα ντουζένια της, «με έγραψε» κανονικά. «Βρε Υακίνθη, σε παρακαλώ, άσε με λίγο να δουλέψω», ούρλιαξα. Αλλά και πάλι τίποτα. «Τι σου ‘κανα και πίνεις τσιγάρο στο τσιγάρο…».
Είχα κοκκινίσει από την τσατίλα. Η κόρη μου είδε την κοκκινίλα και φαίνεται πως φοβήθηκε για κάνα… εγκεφαλικό! Ηρθε κοντά μου. Με μαλαγάνεψε αμέσως: «Βρε μπαμπά, μου αρέσει πολύ αυτό το τραγούδι και δεν μου φεύγει από το μυαλό». Ηρέμησα κάπως. «Δικό μου είναι αυτό το τραγούδι», της είπα ανόρεχτα. Τινάχτηκε πάνω κι άρχισε τα γέλια. «Γιατί λες ψέματα;», με αποπήρε. Ψιλοθύμωσα. «Πήγαινε στο ράφι απέναντι και πιάσε τον τόμο με τα τραγούδια μου να δεις αν λέω ψέματα», της είπα.
Πήγε. Είδε ότι έλεγα την αλήθεια, χαμογέλασε ευχαριστημένη και μ’ άφησε να κάνω τη δουλειά μου. Το βράδυ, όμως, πάλι τα ίδια… «Πότε το έγραψες αυτό το τραγούδι;». «Πολλά χρόνια προτού γεννηθείς. Το 1968, νομίζω». «Ποια το τραγούδησε;». «Μια πολύ σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια. Η Πόλυ Πάνου. Εσύ από το ραδιόφωνο το άκουσες;». «Οχι. Στο λιμάνι. Στο μαγαζί του Χατζηδιάκου, του Μυτιληνιού. Στους Γατελούζους. Το λέει μια νεαρή τραγουδίστρια, καινούργια φίλη μου. Η Ελένη. Ελα, αν δεν βαριέσαι, να την ακούσεις και συ».
Βαριόμουνα. Και άλλωστε με περίμενε η παρέα στου Μπαμπάκου για ψαρομεζέδες και κρασί. Δεν πήγα, λοιπόν, στους Γατελούζους. Πήγα, όμως, την επομένη. Τραγουδούσε φυσικά η Ελένη. Μια εντυπωσιακή νέα γυναίκα. Έλεγε πολλά λαϊκά τραγούδια. Είπε κι αυτό. Ικανοποιητικά. Τη ρώτησα πού το ‘μαθε. «Στη Θεσσαλονίκη. Το τραγουδάει ένα συγκροτηματάκι. Οι Απέναντι. Με μια τραγουδίστρια πολύ καλή, αλλά άγνωστη. Τη Μελίνα Ασλανίδου».
Την άλλη μέρα, περπατώντας με τη γυναίκα μου στην παραλία, γιατί μου το είχαν επιβάλει οι γιατροί λόγω εμφράγματος, τη ρώτησα: «Πώς σου φάνηκε αυτό το τραγούδι;». Με κοίταξε αγριωπά: «Οταν έχεις γράψει την “Καισαριανή”, με ρωτάς για τέτοια τραγουδάκια;». Δεν είπα τίποτα. Στο μυαλό μου, επειδή το τραγούδι μού είχε φανεί μικρό, γυρόφερναν κάποιοι καινούργιοι στίχοι για τσοντάρισμα. Μόλις τους τελείωσα, γύρισα και τους είπα στη Ράια: «Αμίλητό μου στόμα, φεγγάρι μου σβησμένο / ανάθεμα την ώρα και τη βαριά στιγμή / όλα για σε τα δίνω, τα δίνω και πεθαίνω / για να μη σε αγγίξουν ξανά οι στεναγμοί». Εκείνη δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. «Εντάξει», έκανε και τάχυνε το βήμα της.
Υπάρχουν όμως στο τραγούδι κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες που παίζουν έναν ρόλο, συχνά, πολύ αποφασιστικό. Δηλαδή: εκείνο τον καιρό παιζόταν στην τηλεόραση το «Μπιγκ Μπράδερ». Μια εκπομπή με τεράστια τηλεθέαση. Στο τελευταίο επεισόδιο αυτής της σειράς, ο πρωταγωνιστής χόρεψε ένα δυνατό ζεϊμπέκικο πάνω στο «Τι σου ‘κανα και πίνεις»! Εγινε χαλασμός από το ίδιο βράδυ! Ηρθαν και μου πήραν σειρά από συνεντεύξεις και είπα ότι το τραγούδι δεν ήταν σπουδαίο, αλλά, σίγουρα, θα κάνει τώρα πια επιτυχία.
Και πράγματι. Πριν περάσει ένα εικοσιτετράωρο, ένα σωρό τηλεοπτικά συνεργεία πήγαν στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο Βεντέτα, όπου εμφανιζόταν, να βρουν την Ελένη (Φωτιάδου) για την οποία είχα μιλήσει, ο Μάτσας τής έκλεισε συμβόλαιο και της εξασφάλισε συμμετοχή στο πρόγραμμα του Μητροπάνου, ενώ, ταυτόχρονα, η Ασλανίδου καθιερωνεται και οι περισσότεροι συνθέτες έτρεχαν να της γράψουν τραγούδια για να επωφεληθούν από τον ντόρο.
Η Ασλανίδου προχώρησε, έχοντας αυτό το τραγούδι σημαία στην καριέρα της. Η Ελένη όμως, στο μεγάλο πάλκο του Μητροπάνου, πέρασε μάλλον απαρατήρητη και ξαναγύρισε στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, η κλασική Πόλυ Πάνου που τραγούδησε το τραγούδι αυτό στο φιλμ «Ολγα αγάπη μου», ένιωσε δικαιολογημένη πικρία, γιατί μια καινούργια τραγουδίστρια, με ένα δικό της τραγούδι, από τα παλιά, κατέκτησε μια θέση ανάμεσα στις πιο καλές ερμηνεύτριες. “
4 ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ & ΟΙ ΑΠΈΝΑΝΤΙ 2001
Official Video Clip
” Χρειάζεται, όμως, να πω εδώ ότι το τραγούδι, με την ερμηνεία της Ασλανίδου και την ενορχήστρωση των Απέναντι, απέκτησε μια νεανικότητα, μια φρεσκάδα, που δεν την είχε στην πρώτη εκτέλεση. Και βέβαια βοήθησε πολύ και το «Μπιγκ Μπράδερ»… Δεν θέλω να πω, φυσικά, ότι ο συνθέτης του τραγουδιού, ο Μίμης Πλέσσας, δεν είχε κάνει τη σωστή ενορχήστρωση για την παλιά εκτέλεση με την Πόλυ Πάνου. Απλώς, η εκτέλεση αυτή ήταν η ιδεώδης για την εποχή που έγινε. Ύστερα από δεκαετίες, όμως, τα πράγματα είχαν αλλάξει: οι Απέναντι βάλανε την Ασλανίδου να λέει το τραγούδι ακαπέλα, όπως λένε, με το ρεφρέν στην αρχή, ενώ στη σύνθεση του Πλέσσα υπήρχε η εκδοχή τού κουπλέ – ρεφρέν – κουπλέ – ρεφρέν, που ήταν εκείνη που έπρεπε όταν γράφτηκε το τραγούδι. “ Λευτέρης Παπαδόπουλος
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν