ΔΑΚΗΣ, ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΣΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ

Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Ερμηνεία: Δάκης

Ακουγεται στη μουσικη κωμωδια ”Γοργόνες και μάγκες” που έκανε πρεμιέρα στις 2 Δεκεμβρίου 1968 .

Το τραγούδι ερμηνεύει ο Δάκης, που το όνομά του δεν υπάρχει στις αφίσες διότι ο ίδιος δεν εμφανίζεται στην ταινία. Ακούμε μόνο τη φωνή του στο αγαπημένο ” Τόσα Καλοκαίρια, ” ενώ βλέπουμε την Μαίρη Χρονοπούλου και τον Λάκη Κομνηνό σε ταμπλό βιβάν και σε χορογραφία. Ο Γιάννης Δαλιανίδης με το Τόσα Καλοκαίρια δημιουργεί ίσως το πρώτο ελληνικό βίντεο κλιπ στον κινηματογράφο με αυτό τον τρόπο και η σκηνή καταγράφεται στην ιστορία του ελληνικού σινεμά.

Ο ΔΑΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕ ΤΟ ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ

ΣΤΊΧΟΙ: Λευτέρης Παπαδόπουλος

Τόσα Καλοκαίρια

Πέρασες τόσες βροχές για να `ρθεις σε `μενα
φέρνοντας χούφτες με φως να νιφτώ
Πέρασα τόσες ζωές για να βρω εσένα
με στη ζεστή σου αγκαλιά να κρυφτώ.

Τόσα καλοκαίρια
μου `χαν φύγει από τα χέρια
τόσα καλοκαίρια που δε σ’ αγαπούσα
ρώταγα τι φταίει
για το στόμα μου που καίει
τώρα ξέρω πως τα χείλη σου ζητούσα.

Άπλωσες τα χέρια
και γυρνούν τα καλοκαίρια
και με φέρνουν να βρεθώ κοντά σου
σε θέλω, σε θέλω, σ’ αγαπώ

ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ
O έγχρωμος μουσικός κολοσσός του Γιάννη Δαλιανίδη, με μια μεγαλειώδη παρέλαση πρωταγωνιστών!
Έτσι διαφημίζει η Φίνος Φιλμ το νέο μιούζικαλ Γοργόνες και Μάγκες (τίτλος που θυμίζει το Μάγκες και Κούκλες του 1955) που έκανε πρεμιέρα στις 2 Δεκεμβρίου 1968 στους κινηματογράφους. Ο Γιάννης Δαλιανίδης (σενάριο και σκηνοθεσία) μάζεψε για άλλη μια φορά την αφρόκρεμα του σινεμά και ετοίμασε ένα λαμπερό λαϊκό μιούζικαλ, ολοκληρώνοντας την τριλογία που είχε αρχίσει με τις Θαλασσιές τις χάντρες και το Μια κυρία στα μπουζούκια. Επαιζαν οι Μαίρη Χρονοπούλου, Φαίδων Γεωργίτσης, Μάρθα Καραγιάννη, Χρόνης Εξαρχάκος, Βαγγέλης Σειληνός, Νόρα Βαλσάμη, Γιάννης Βογιατζής, Λάκης Κομνηνός, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Χρήστος Δοξαράς, Μαρία Φωκά.
Τη μουσική και τα τραγούδια -που γίνονται όλα διαχρονικές επιτυχίες- γράφει ο Μίμης Πλέσσας, οι στίχοι είναι του Λευτέρη Παπαδόπουλου και στις χορογραφίες ο Γιάννης Φλερύ.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Μαρινέλλα και ο Δάκης, που το όνομά του δεν υπάρχει στις αφίσες διότι ο ίδιος δεν εμφανίζεται στην ταινία. Ακούμε μόνο τη φωνή του στο αγαπημένο Τόσα Καλοκαίρια, ενώ βλέπουμε την Μαίρη Χρονοπούλου και τον Λάκη Κομνηνό σε ταμπλό βιβάν και σε χορογραφία.
Η ταινία γυρίζεται στην Ύδρα, αλλά ο Γιάννης Δαλιανίδης χρησιμοποιεί το πίσω μέρος του νησιού για να μην το αναγνωρίζουν, διότι σύμφωνα με την υπόθεση, όλα γίνονται σε ένα μικρό νησί που θέλουν να το αξιοποιήσουν τουριστικά. Έτσι, επιλέγει άγνωστες τοποθεσίες, όμως η ομορφιά της Ύδρας δεν περνάει απαρατήρητη.

Καλή Ακρόαση