ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ, ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ

ΤΟ ΓΚΑΡΣΟΝΙ
Στίχοι:Γιώργος Οικονομίδης
Μουσική: Μανώλης Χιώτης.
Πρώτη εκτέλεση: Μαίρη Λίντα
Φωνητικά: Τρίο Μπελ Κάντο
Ενορχηστρωση & μπουζούκι : Μανώλης Χιώτης
Vinyl, 7″, 45 RPM ” Το γκαρσόνι / Φέρε παιδί μου ” 1960

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ
συνοδεύει το ΤΡΙΟ ΜΠΕΛΚΑΝΤΟ

ΣΤΙΧΟΙ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

ΤΟ ΓΚΑΡΣΟΝΙ
Σ’ αυτή τη γωνιά στην ίδια την θέση
τα βράδια μ ΄αρέσει να κάθομαι μόνη,
σ’ αυτή τη γωνιά εσύ μ’ είχες φέρει
και κάποιο γκαρσόνι μονάχα με ξέρει.

Γι’ αυτό και μου κάνει συχνά τα χατίρια,
σερβίρει όπως πρώτα τα δυο μας ποτήρια,
μ’ ανάβουν τα φώτα και τ’ όνειρο σβήνει,
αχ το ‘να ποτήρι γεμάτο έχει μείνει,
μ’ ανάβουν τα φώτα και τ’ όνειρο σβήνει
αχ το ‘να ποτήρι γεμάτο έχει μείνει.

Σ’ αυτή τη γωνιά στην ίδια την άκρη
ποιος κρύβει ένα δάκρυ, ποιος νιώθει ένα πόνο,
σ’ αυτή τη γωνιά ξημέρωσα μόνη
και κάποιο γκαρσόνι με σκέφτεται μόνο.

Γι’ αυτό και μου κάνει συχνά τα χατίρια,
σερβίρει όπως πρώτα τα δυο μας ποτήρια,
μ’ ανάβουν τα φώτα και τ’ όνειρο σβήνει,
αχ το ‘να ποτήρι γεμάτο έχει μείνει,
μ’ ανάβουν τα φώτα και τ’ όνειρο σβήνει
αχ το ‘να ποτήρι γεμάτο έχει μείνει.

Vinyl, 7″, 45 RPM ” Το γκαρσόνι / Φέρε παιδί μου ” 1960

” ΤΟ ΓΚΑΡΣΟΝΙ ” το αγαπημένο τραγούδι της Μαρίας Κάλλας
Η απόλυτη ντίβα στο χώρο του λυρικού θεάτρου, Μαρία Κάλλας, ήταν μεγάλη θαυμάστρια του Χιώτη και της Λίντα. Η ντίβα της όπερας, είπε για την Λίντα πως είναι «αηδόνι». Το αγαπημένο τραγούδι που πάντα έκανε «παραγγελιά» είναι το «Γκαρσόνι», το οποίο ζήταγε να το ερμηνεύει χωρίς μικρόφωνο. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η Μαρία Κάλλας βρέθηκε να ακούει την Λίντα παρέα με την Γκρέις Κέλι, οι δύο γυναίκες συμφώνησαν και υποκλιθηκαν στο ταλέντο της Λίντα.

Γκρέις Κέλι, Αριστοτέλης, Αριστοτέλης Ωνάσης, Ρενιέ του Μονακό 1961 στον Πειραιά

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1961, λίγο πριν ολοκληρωθεί η σαιζόν και κλείσει η Σπηλιά για τη χειμερινή περίοδο, καταφθάνουν στην Ελλάδα με τη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση «Χριστίνα» η Μαρία Κάλλας, η Πρίγκιπας του Μονακό Ρενιέ με την κατάξανθη και γοητευτική πριγκίπισσα την Γκρέις Κέλι.

Η Γκρέης εκφράζει επιθυμία να πάνε στα μπουζούκια και κλείνουν τραπέζι στην “Σπηλιά του Παρασκευά”. Τότε τραγουδούσε εκεί η Μαίρη Λίντα και ο Μανώλης Χιώτης.

Στο τέλος του προγράμματος η Κάλλας και η πριγκίπισσα Γκρέης πήγαν στο καμαρίνι του Χιώτη και της Λίντας. Χαρακτηριστικό του πόσο καλά περάσανε εκείνο το βράδυ , εκτός από τον τεράστιο λογαριασμό που έκανε ο Ωνάσης ήταν και η επιθυμία της πριγκίπισσας να γνωρίσει τον Χιώτη και την Λίντα όπου τους συνάντησε με μεταφράστρια την τεράστια Μαρία Κάλλας.
Σύμφωνα με τον βιογράφο του Αριστοτέλη Ωνάση τον δημοσιογράφο Δ. Λυμπερόπουλο η συνομιλία είχε ως εξής.
Χιώτης: Μεγάλη μας τιμή κυρία Κάλλας, δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω.
Κάλλας: δική μου τιμή κύριε Χιώτη, γιατί πιστέψτε με ότι η αποψινή βραδιά ήταν η πιό ευχάριστη ψυχαγωγικά της ζωής μου. Σας εκφράζω και τα συγχαρητήρια της πριγκίπισσας που με έβαλε κατά την διάρκεια των τραγουδιών να της μεταφράζω τα λόγια στα αγγλικά
Χιώτης: Αυτό με φοβίζει….
Κάλλας: Να μη σας φοβίζει, γιατί η πριγκίπισσα είναι ερωτευμένη γυναίκα και μου εξέφρασε τον θαυμασμό της όχι μόνο για την δεξιοτεχνία σας και τη φωνή της κυρίας Λίντα, αλλά και για κάποιους στίχους που προσπάθησα να τους μεταφράσω όσο σωστότερα μπορούσα.
Τότε η Γκρέις Κέλι ρώτησε την Χιώτη σε τι διαφέρει το μπουζούκι του από τις ηλεκτρικές κιθάρες των Μπιτλς και ο Χιώτης έδωσε αυτή την μοναδική απάντηση
Χιώτης: Κυρία Κάλλας παρακαλώ εξηγείστε στην πριγκίπισσα ότι οι χορδές της ηλεκτρικής κιθάρας δονούνται από την πρίζα και οι χορδές του μπουζουκιού κατευθείαν από την καρδιά.

Στην Σπηλιά τότε συμβαίνει και το εξής περιστατικό. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν εκείνος που πήρε το ζευγάρι του Μονακό και την Μαρία Κάλλας στο αυτοκίνητό του και τους οδήγησε στην Σπηλιά. Όλοι διασκέδαζαν και περνούσαν ωραία και ο Ωνάσης μετέφραζε στην Γκρέις τα όσα της έλεγαν ο Μανώλης Χιώτης με την Μαίρη Λίντα. Η ώρα πέρασε και λίγο αργότερα πλησίασε τον Ωνάση ξανά ο Μανώλης Χιώτης και του είπε ότι κάποιοι τον ζητάνε στο τηλέφωνο από Λονδίνο. Τότε ο Ωνάσης σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς το τηλέφωνο. Μόλις επέστρεψε είχε χάσει το κέφι του και αφού ζήτησε συγνώμη από τους φιλοξενούμενους αναχώρησε επειγόντως προς άγνωστη κατεύθυνση. Η επείγουσα αναχώρηση του Ωνάση όμως, έγινε αιτία να μείνουν χωρίς αυτοκίνητο οι υπόλοιποι.
Μόλις τελείωσε το πρόγραμμα ανέβηκαν όλοι τη σκάλα που μέχρι σήμερα υπάρχει για να βγουν στον δρόμο και να πάρουν κάποιο από τα ταξί που περίμεναν εκεί. Ο Πρίγκιπας Ρενιέ με την Γκρέις και την Κάλλας, μπήκαν στο ταξί χωρίς φυσικά ο οδηγός να τους αναγνωρίσει. Την επομένη ημέρα έμαθαν ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε αναχωρήσει για το Λονδίνο αεροπορικώς ενώ είχε αφήσει στην διάθεσή τους τη θαλαμηγό του “Χριστίνα” για κρουαζιέρα στα νησιά.

Τα πρωινά κάνουν μπάνιο στα «Αστέρια» της Γλυφάδας ή επισκέπτονται διάφορα αξιοθέατα των Αθηνών. Τα βράδια όμως…. Η Σπηλιά τους περιμένει.. Και ξανά πάλι ομαδική φωτογραφία με την Μαρία Κάλλας, την Πριγκίπισσα Γκρέις και το καλλιτεχνικό ζευγάρι Χιώτη – Λίντα. Από κοντά και πάλι ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος, πραγματική σκιά όλων των ξένων προσωπικοτήτων που έρχονται στην Ελλάδα.

Η αφίσα της έναρξης

Ταβέρνα ” ΣΠΗΛΙΑ ” του Παρασκευά παγκόσμιος προορισμός
Τα καλοκαίρια ανήκουν στη Σπηλιά. Η λειτουργία της με τα τραπέζια έξω, ξεκινούσε Μάιο μήνα και έφτανε μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου όταν ο καιρός επέτρεπε, με έναρξη προγράμματος στις έντεκα το βράδυ.

Το 1956, στη Σπηλιά είχε βρεθεί και η Σοφία Λόρεν για τις ανάγκες της ταινίας «Το παιδί και το Δελφίνι». Ο κόσμος παραληρούσε όταν την έβλεπε στο Πασαλιμάνι και φώναζε ρυθμικά «Λόρεν, Λόρεν, Λόρεν». Η αστυνομία του Πειραιά λαμβάνει μέτρα στις μετακινήσεις της. Έφτασε κι αυτή να τραγουδήσει στα ελληνικά «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη» με τον Τόνι Μαρούδα, ένα επίσης αστέρι που έλαμψε με την παρουσία του στην Σπηλιά, να τη συνοδεύει με την κιθάρα του.Ένα τραγούδι της Λόρεν στη «γυάλινη αίθουσα» στη Σπηλιά, πούλησε δυόμισι εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως!

Το 1961 γυρίζεται στην Ελλάδα η ταινία ” Φαίδρα” σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν με πρωταγωνιστές τους Μελίνα Μερκούρη και Άντονι Πέρκινς. Η ταινία βασίζεται στην τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος.
Η Μελίνα Μερκούρη με τον Αντωνάκη… όπως φώναζε τον Άντονι Πέρκινς. επισκέπτονται τη ” Σπηλιά ” να διασκεδάσουν με τα τραγούδια και τις πενιές της Μαίρης Λίντα και του Μανώλη Χιώτη. Κι εκείνος άλλοτε να γελά με το ελληνικό του nickname (παρατσούκλι) κι άλλοτε να στέκει αμίλητος καταγοητευμένος από τον περιβάλλοντα χώρο και από την ίδια την Σπηλιά όταν του διηγούνται την αρχαία ιστορία της.

ΙΟΥΛΙΟΣ 1961: Ντίνος Ηλιόπουλος, Άννα Φόνσου, Μανώλης Χιώτης, Μελίνα Μερκούρη, Άντονι Πέρκινς, Μαίρη Λίντα στη ” ΣΠΗΛΙΑ “

Ο Χιώτης που πάντα πλησίαζε στα τραπέζια τους τις μεγάλες καλλιτεχνικές προσωπικότητες Έλληνες ή ξένους, πλησίασε και στον Άντονι Πέρκινς εξηγώντας του τα μυστικά της δεξιοτεχνίας και της κατασκευής του μπουζουκιού. Η Μελίνα στο ρόλο της μεταφράστριας ενώ στα διπλανά τραπέζια κάθονταν ο Ντίνος Ηλιόπουλος με την Άννα Φόνσου για να γιορτάσουν την νέα τους συνεργασία. 

Μελίνα Μερκούρη και Αντονι Πέρκινς

Η Μελίνα από δίπλα ύψωνε το ποτήρι της «Καλή επιτυχία»! και ο Ηλιόπουλος που τον φαντάζομαι ήδη με εκείνο το ιδιαίτερο ύφος του να ξύνει το κεφάλι του αμήχανα και να της απαντά: «Τι καλές δουλειές μας λες Μελίνα μου; Εμείς θα κερδίσουμε σε ένα χρόνο ό,τι θα κερδίσει ο συμπρωταγωνιστής σου σε μια εβδομάδα. Τι καλές δουλειές;». Σειρά είχε τρικούβερτο γλέντι με τον Χιώτη, την Λίντα, την Μελίνα, τον Πέρκινς, τον Ηλιόπουλο και την Φόνσου να γίνονται μια παρέα. Αλήθεια τι εποχές! Και ανάμεσα στα τραπέζια της Σπηλιάς ο πανταχού παρών κοσμικογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος να καταγράφει πρόσωπα και διαλόγους.
Η Σπηλιά είχε γίνει παγκόσμιος προορισμός! Όπως είναι ας πούμε σήμερα η Μύκονος ή η Σαντορίνη ήταν τότε η Σπηλιά στην Καστέλλα.Ίσως ήταν και η μοναδική Σπηλιά στον κόσμο με ταχυδρομική διεύθυνση! Ακτή Κουντουριώτου αρ. 1!
ΠΗΓΕΣ: www.discogs.com, https://stixoi.info, www.ogdoo.gr, www.true.gr, www.mixanitouxronou.gr, www.newsnowgr.com, http://pireorama.blogspot.com,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν