Μανώλης Λιδάκης, Νίκος Ζούδιαρης

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ
Στίχοι: Νίκος Ζούδιαρης
Μουσική: Νίκος Ζούδιαρης
Ερμηνεία: Μανώλης Λιδάκης
CD, Album ” Από τη σιωπή του χρόνου ” 2008

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΔΑΚΗΣ

 

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΤΑΓΑΚΗ

ΣΤΙΧΟΙ: ΝΙΚΟΣ ΖΟΥΔΙΑΡΗΣ

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ
Ένα καρά- ένα καράβι της φυγής,
ένα γλυκό καράβι,
στα όνειρα, στα όνειρά μου έρχεται
και μπαίνει κάθε βράδυ…

Στην πλώρη γράφει λεύτερος
στην πρύμνη δεν αντέχω
κι έχει στα άλμπουρα ψηλά,
ό,τι εγώ δεν έχω…

Κι ο καπετάνιος με ρωτά
κι ο καπετάνιος λέει,
“μήπως πεινάς,
μήπως πεινάς, μήπως διψάς,
κι είσαι σκοτεινιασμένος” ;

“Μήτε πεινώ,
μήτε πεινώ, μήτε διψώ,
μα ψάχνω μια πατρίδα
γιατί δεν έχω μια μεριά,
να γείρω το κορμί μου,
αν με προδώσει η θάλασσα,
ο σκύλος κι η καλή μου”…

Ένα καρά- ένα καράβι της φυγής
ένα γλυκό καράβι,
στα όνειρά, στα όνειρά μου έρχεται
και φεύγει κάθε βράδυ….

CD, Album ” Από τη σιωπή του χρόνου ” 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΜανώΛης Λιδάκης, ο κορυφαίος τραγουδιστής της γενιάς του, ανήκει πλέον στο δυναμικό της Legend. Η σημαντική αυτή συνεργασία εγκαινιάζεται με το cd «Από τη σιωπή του χρόνου», που περιλαμβάνει την παράλληλη δισκογραφία του Μανώλη Λιδάκη (δηλαδή τις συμμετοχές του
τραγουδιστή σε δισκογραφικές δουλειές συναδέλφων του) και δύο ακόμη τραγούδια.
«Το Λάφυρο» είναι το ένα από αυτά και βασίζεται στον πρώτο στίχο του Μιχάλη Γκανά, τον οποίο ο ποιητής έγραψε το 1969. Μελοποιήθηκε το 2007 από τον νεαρό ταλαντούχο συνθέτη Νίκο Ζουρνή και ηχογραφήθηκε το 2008 για να συμπεριληφθεί στο cd που κρατάτε στα χέρια σας.
Το άλλο είναι το τραγούδι «Πώς να σωπάσω» του Σταύρου Ξαρχάκου και του Κώστα Κινδύνη, ένα από τα πολυαγαπημένα του Μανώλη Λιδάκη, που πάντα ήθελε να ηχογραφήσει.
Ο ίδιος ο τραγουδιστής αναφέρει:
«Εργασιομανής ο χρόνος, σε αντίθεση με μένα, ήρθε και βάφτισε αυτή τη δουλειά. Και ενώ ο ίδιος είναι σιωπηλός και άφθαρτος, φθείρει τα περισσότερα στη ζωή μας. Πλάι του όμως στέκονται, άφθαρτες κι αυτές, οι πνευματικές δημιουργίες, που, όταν είναι ουσιαστικές, είναι τόσο ισχυρές που χαρακτηρίζουν ακόμα κι αυτόν. Έτσι, τα τραγούδια αυτής της συλλογής χάραξαν το χρόνο μου με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση , με αγάπη, με αναμνήσεις και αποτελούν τελικά ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μου. Ιδιαίτερα συνδεδεμένος λοιπόν με αυτά, ήρθε η ώρα να βγουν από τη Σιωπή του Χρόνου μου για να σας πλησιάσουν νοερά και να αγγίξουν και το δικό σας χρόνο».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΔΑΚΗΣ & ΒΙΟΛΕΤΑ ΙΚΑΡΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ (19-01-21)

Ο Μανώλης Λιδάκης, ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές των τελευταίων χρόνων, σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, μιλάει στο «Μουσικό Κουτί» του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη «για τις ανηφόρες και τις κατηφορες της ζωής του», τις εποχές που μεσουρανούσε στη δισκογραφία, αλλά και τις εποχές που εξαφανιζόταν στα βουνά της Κρήτης.
«Εξαφανιζόμουν, γιατί γνώριζα τη ματαιοδοξία των πραγμάτων… Πολλοί μού λένε ότι, με τα προσόντα που έχεις, έπρεπε να κάνεις περισσότερα πράγματα, κι εγώ απαντώ ότι έπρεπε να αλλάξω την ψυχή μου και δεν είμαι διατεθειμένος να το κάνω». Η σχέση του με τη μουσική ξεκινάει στην ηλικία των δώδεκα ετών, όταν έπαιζε ευφώνιο και τρομπέτα στη Φιλαρμονική Ηρακλείου. «…Από μικρό παιδί ήθελα να κερδίζω τη ζωή και να μη ζητάω χρήματα από τον πατέρα μου. Δούλευα σ’ έναν ξάδερφό μου, που είχε συνεργείο αυτοκινήτων, και μια μέρα πέρασε ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής, με είδε που κράταγα συνέχεια ένα μαντολίνο του πατέρα μου και μου λέει ‘‘δεν έρχεσαι στη Φιλαρμονική;’’».
Στα μέσα του ’70 συναντά τον Μάνο Χατζιδάκι, όταν συμμετείχε στον Μουσικό Αύγουστο του Ηρακλείου, και δεν διστάζει να τον προσκαλέσει στο σπίτι του για φαγητό. «Μπράβο, τόσο μικρούλης και έχεις τόσο θάρρος!» του είπε ο μουσικοσυνθέτης. Το 1982, ανεβαίνει στην Αθήνα και παίρνει μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή «Να η ευκαιρία», ενώ υπογράφει και το πρώτο του συμβόλαιο σε δισκογραφική εταιρεία με τη βοήθεια του Γιώργου Κατσαρού.

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν