Αναστασία Μουτσάτσου, Γιώργος Ανδρέου

 

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Στίχοι: Γιώργος Ανδρέου
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Ερμηνεία: Αναστασία Μουτσάτσου
Vinyl, LP, Album ” Μυστικά Σημάδια ” 1994

ΥΔΡΑ Το λιμάνι

Το λιμάνι

Να καιγόμαστε να χανόμαστε
φλόγα τη φλόγα π’ αγαπιόμαστε
Να καιγόμαστε και να σβήνουμε
στάχτη τη στάχτη μας ν’ αφήνουμε

Κι όλα τα λάθη που `χω κάνει
σε σένα να βρουν λιμανι
να βγάλει η αγάπη σου φιρμάνι
μόνο για σένα να πονώ

Κι αν ταξίδεψα κι αν περπάτησα
σ’ άλλες καρδιές κι αν παραστράτησα
στο ποτήρι σου μεθυσμένη πια
μες το στρατώνα σου διπλή σκοπιά

Κι όλα τα λάθη που `χω κάνει
σε σένα να βρουν λιμανι
να βγάλει η αγάπη σου φιρμάνι
μόνο για σένα να πονώ

Vinyl, LP, Album ” Μυστικά Σημάδια ” 1994

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ (μικρό βιογραφικό)
Η Αναστασία Μουτσάτσου γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1961 στα Βελανίδια του νομού Λακωνίας. Στο μικρό αυτό χωριό,κοντά στη θάλασσα έμαθε τα παραδοσιακά τραγούδια ακούγοντας τα από τη μητέρα της. Σε ηλικία 15 ετών,εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της στον Πειραιά. Τελειώνοντας το σχολείο φοίτησε στο ωδείο του Κώστα Κλάβα παίρνοντας μαθήματα κιθάρας και φωνητικής. Με το τραγούδι άρχισε να ασχολείται μέσα από γκρουπάκια που έφτιαχνε με τους φίλους της.
Επαγγελματικά άρχισε να τραγουδά το 1982 δίπλα στη Γλυκερία. Εμφανίστηκε σε διάφορους μικρούς χώρους μέχρι το 1989 όπου ξεκινάει την συνεργασία της με την Αθηναϊκή Κομπανία για τρία περίπου χρόνια σε μουσικές σκηνές και συναυλίες έως το 1991 που συναντιέται με τους Λαθρεπιβάτες και το Βασίλη Καζούλη στη μουσική σκηνή Contrast στην Ηλιούπολη.
Το 1992 μπήκε στη δισκογραφία με τα «ΚΥΜΑΤΑ-ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ» ένα δίσκο με παραδοσιακά αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια,του οποίου ενορχηστρωτής και παραγωγός ήταν ο Μιχάλης Νικολούδης ενώ εμφανίζεται στη μουσική σκηνή Μάσκες με τη Μαρίνα Σκιαδαρέση .
Το 1994 συνεργάστηκε με τους Γιώργο Ανδρέου,Νίκο Πορτοκάλογλου και Μανώλη Γαλιάτσο στο δίσκο της «ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ».Ο δίσκος αυτός,με τραγούδια όπως το «Λιμάνι»,«Όλα τα δύσκολα»,«Μυστικά Σημάδια» κ.α. έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από το κοινό και της έδωσε τη δική της θέση στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού.

ΣΤΙΧΟΙ, ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιώργος Ανδρέου.

Γιώργος Ανδρέου. Οι ιστορίες πίσω από τα τραγούδια.
(απόσπασμα από συνέντευξη του Γιώργου Ανδρέου στον Κωνσταντίνο Παυλικιάνη στις 29-12-2020 στο musicheaven)
Η δισκογραφία παρουσία του Γιώργου Ανδρέου μετράει ήδη πάνω από 20 χρόνια, με σπουδαίες συνεργασίες και ηχογραφήσεις. Όπως είπε κι ο ίδιος σχετικά με όλη αυτή την εμπειρία που έζησε μέχρι σήμερα: «τα περιστατικά είναι τόσο πολλά που αρκούν για να γραφτεί ένα ολόκληρο βιβλίο». Διευκρινίζει επιπλέον ότι δεν του είναι εύκολο να μιλάει για εμπειρίες γιατί «τα τραγούδια είναι εμπειρίες για μένα, πολλές φορές πολύ ιδιωτικές».
…..Γιώργος Ανδρέου: Μπήκα στη μουσική από το Ωδείο στο οποίο με έστειλαν οι γονείς μου 7 χρονών για να σπουδάσω πιάνο. Ο Ευθύμης Νικολαΐδης και η Σοφία Σαμαροπούλου υπήρξαν οι πολυτιμοι μου δάσκαλοι. Κατόπιν, στη Θεσσαλονίκη, ξεχωρίζω τον καθηγητή μου στην αρμονία, Γιάννη Μάντακα. Μουσικός όμως έγινα κι από το ηχητικό περιβάλλον της πόλης των Σερρών και του νομού, με τις παραδοσιακές μουσικές των Μικρασιατών προσφύγων, των Θρακών, των ντόπιων (Δαρνάκες), των Ποντίων, των Βλάχων, των Ρομά. Οι ζουρνάδες της Ηράκλειας (Δημήτρης Χίντζος) παραμένουν ηχητικές μου μνήμες ισχυρές, μαζί οι ασκομαντούρες του Ξηρότοπου και οι θρακιώτικες λύρες στα Αναστενάρια στην Αγία Ελένη. Κι ακόμα περισσότερο η βυζαντινή μουσική, μουσική λόγια και έντεχνη (με συνθέτες και παρτιτούρα), η μεγάλη δασκάλα της δημοτικής και λαϊκής μας μουσικής…..
.…..ΤΟ ΛΙΜΆΝΙ – Αναστασία Μουτσάτσου
Γιώργος Ανδρέου: Πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού από την Αναστασία Μουτσάτσου, δεύτερη από την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Κι οι δυο εξαιρετικές! Το «Λιμάνι» υπήρξε το αγαπημένο τραγούδι της μητέρας μου Χρυσούλας (του πατέρα μου Ανδρέα το «Γράμμα Στον Κύριο Γκάτσο»). Ένας καλαματιανός είναι το «Λιμάνι», με ηχώ από μοτίβα της δυτικής Μακεδονίας (πατινάδες) στην εισαγωγή του. Σε κάποιο καρναβάλι στη Νάουσα το άκουσα ορχηστρικό, παιγμένο με χάλκινα από λαϊκούς μουσικούς και ενθουσιάστηκα!….

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ
Τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν (σε όλα τα λιμάνια)