ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

ΤΟ ΣΚΑΚΙ
Στίχοι: Μανώλης Αναγνωστάκης
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Ερμηνεία: Γεράσιμος Ανδρεάτος
CD, Album ¨ Λόγω Τιμής ¨ 1997

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ
Ζωντανά στο MEGA στην εκπομπή ¨ Ελα και θα δείς ¨ το 2021
Στο πιάνο ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

ΠΟΙΗΣΗ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
«Η ποίηση είναι έργο της νεότητας. Χρειάζεται ενθουσιασμό, αυταπάτες, ψευδαισθήσεις. Αυτά τα έχουν οι νέοι. Όσο μεγαλώνεις, κατέχεις καλύτερα τα μέσα σου. Γίνεσαι τεχνίτης, αλλά ένα ποίημα δεν χρειάζεται να είναι τέλειο για να είναι καλό.»

ΤΩΡΑ ΤΙ ΛΕΣ

«Το θέμα είναι τώρα τι λες.
Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε.
Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ως εδώ.
Μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας.
Το θέμα είναι τώρα τι λες.»

(«Στόχος», 1970)

ΤΟ ΣΚΆΚΙ
Έλα να παίξουμε…
Θα σου χαρίσω τη βασίλισσά μου
Ήταν για μένα μια φορά η αγαπημένη
Τώρα δεν έχω πια αγαπημένη

Θα σου χαρίσω τους πύργους μου
Τώρα πια δεν πυροβολώ τους φίλους μου
Έχουν πεθάνει από καιρό
πριν από μένα

Όλα, όλα, και τ’ άλογά μου θα στα δώσω
Όλα, όλα, και τ’ άλογά μου θα στα δώσω
Μονάχα ετούτο τον τρελό μου θα κρατήσω
που ξέρει μόνο σ’ ένα χρώμα να πηγαίνει

δρασκελώντας τη μιαν άκρη ως την άλλη
γελώντας μπρος στις τόσες πανοπλίες σου
μπαίνοντας μέσα στις γραμμές σου ξαφνικά
αναστατώνοντας τις στέρεες παρατάξεις

Έλα να παίξουμε…

Ο βασιλιάς αυτός δεν ήτανε ποτέ δικός μου
Κι ύστερα τόσους στρατιώτες τι τους θέλω!
Τραβάνε μπρος σκυφτοί δίχως καν όνειρα

Όλα, όλα, και τ’ άλογά μου θα στα δώσω
Όλα, όλα, και τ’ άλογά μου θα στα δώσω
Μονάχα ετούτο τον τρελό μου θα κρατήσω
που ξέρει μόνο σ’ ένα χρώμα να πηγαίνει

δρασκελώντας τη μιαν άκρη ως την άλλη
γελώντας μπρος στις τόσες πανοπλίες σου
μπαίνοντας μέσα στις γραμμές σου ξαφνικά
αναστατώνοντας τις έριες παρατάξεις

Έλα να παίξουμε…
Κι αυτή δεν έχει τέλος η παρτίδα…
Μανόλης Αναγνωστάκης – Τα ποιήματα 1941 – 1971 Εκδόσεις Νεφέλη 1971

CD, Album ¨ Λόγω Τιμής ¨ 1997

το artwork εξωφύλλου ήταν έργο του Πέτρου Παράσχη.

Το Λόγω Τιμής είναι ελληνική κοινωνική και νεανική τηλεοπτική σειρά παραγωγής 1996-1997 που προβλήθηκε αρχικά από το Mega Channel. Το σενάριο της σειράς έχει γράψει η Μιρέλλα Παπαοικονόμου, ενώ τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο Λάμπης Ζαρουτιάδης. Το τραγούδι των τίτλων αρχής της, “Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια”, ερμήνευσε ο Γεράσιμος Ανδρεάτος ενώ τη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και τους στίχους ο Μιχάλης Γκανάς. Στους τίτλους τέλους, ερμήνευσε, σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη, ”Το σκάκι”, πάλι σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 30 Σεπτεμβρίου 1996 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1997 σε 31 επεισόδια.

Η ξεχωριστή μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου για το «Λόγω τιμής»
Η μουσική ήταν του Δημήτρη Παπαδημητρίου, πέντε τραγούδια ερμήνευσε ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ένα οι ηθοποιοί Βίκυ Βολιώτη και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ενώ το δίσκο συμπλήρωναν επτά οργανικά θέματα. Τους στίχους έγραψαν ο Μιχάλης Γκανάς, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Δημήτρης Βλάχος, ο Χρήστος Θεσσαλονικεύς και ο Γιώργος Ευσταθίου. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση παραγωγής έγιναν από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, που έπαιξε κιθάρες, πιάνο, τζουρά, μαντολίνο και πλήκτρα. Έπαιξαν επίσης οι Μανώλης Καραντίνης (μπουζούκι), Λευτέρης Τζήμας (ντραμς), Πόλυς Πελέλης (ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο) και Κώστας Μάκρας (μπουζούκι).
Λίγα λόγια για το δίσκο
Και μόνο το «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» να είχε αυτός ο δίσκος, σήμερα θα ήταν άξιος αναφοράς και επαναφοράς.Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά τραγούδια, που αποτελεί πλέον σταθμό τόσο για τους δημιουργούς, όσο και για τον ερμηνευτή του.
Αν επιχειρήσουμε μια αναδρομή στη δισκογραφία του Γεράσιμου Ανδρεάτου, θα διαπιστώσουμε πως το «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» και, σε μικρότερο βαθμό ίσως, «Το σκάκι» είναι οι δυο μεγαλύτερες επιτυχίες της διαδρομής του, όσον αφορά τραγούδια που δισκογράφησε σε πρώτη εκτέλεση. Ναι μεν ο Γεράσιμος σημείωσε μεγάλη επιτυχία με τον «Γκρεμό» των Μάνου Χατζιδάκι & Λουκά Στρογγυλού και με τη «Σκέψη της τρελής» και το «Πρώτο φθινόπωρο» του Βαγγέλη Κορακάκη, αυτά όμως ήταν επανεκτελέσεις.
Από τα άλλα τρία τραγούδια, το «Σεμνά και ταπεινά», που δεν ακούστηκε ιδιαίτερα, είναι άλλη μια από τις σημαντικότερες καταθέσεις τόσο του συνθέτη, όσο και του ερμηνευτή και αξίζει μιας δεύτερης ευκαιρίας. Όσο για τα οργανικά θέματα, αν και γράφτηκαν για να «υπηρετήσουν» συγκεκριμένες σκηνές, ακούγονται άνετα και ευχάριστα και αυτόνομα, χωρίς δηλαδή την τηλεοπτική «υποστήριξη».

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ: Βιογραφικό
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα με καταγωγή από την Κεφαλονιά, από την πλευρά του πατέρα του και από την Ικαρία, από την πλευρά της μητέρας του. Από τα εφηβικά του χρόνια έρχεται σε επαφή με τη λαϊκή ατμόσφαιρα των συνοικιών του κέντρου της Αθήνας, όπου ο πατέρας του διατηρούσε εμπορικό κατάστημα. Η επιθυμία να ασχοληθεί με τη μουσική και το τραγούδι, του γεννήθηκε βλέποντας τον πατέρα του να τραγουδά και να διασκεδάζει με την παρέα του. Σε αυτή την ατμόσφαιρα που τον καθόρισε ως προς τα μουσικά του βιώματα απέκτησε και το πρώτο του μπουζούκι και ξεκίνησε να μελετά στην αρχή μόνος του και στη συνέχεια με δάσκαλο του, τον σπουδαίο Θέμη Παπαβασιλείου. Ξεκινά να τραγουδά στη χορωδία του Παναγιώτη Βεσμεδιώτη και ήδη από τα είκοσι δύο του χρόνια είναι επαγγελματίας μουσικός και τραγουδιστής. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα μαθητεύσει στη φωνητική τέχνη δίπλα σε διακεκριμένους δασκάλους όπως ο Φραγκίσκος Βουτσίνος, ο Τάσος Αποστόλου και η Χαρά Κεφαλά.
Εισέρχεται στη δισκογραφία το 1991 ηχογραφώντας το τραγούδι «Πώς βαστάς καρδιά μ’ θαυμάζω» για το δίσκο του Πέτρου Ταμπούρη «Μισμαγιά». Το 1993 συμμετέχει ως βασικός ερμηνευτής πια στους δίσκους «Λαύριο» του Β. Κορακάκη και τα «Πορφυρά καμπάγια» του Π. Ταμπούρη και Θ. Γκόνη. Θα ακολουθήσει ο πρώτος προσωπικός του δίσκος σε συνεργασία με τον Β. Κορακάκη, με τίτλο «Πικρό φιλί». Η επιτυχία του τραγουδιού «Στη σκέψη της τρελής» που περιέχεται στο δίσκο, θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τη γνωριμία του με το ευρύ κοινό.
Από τότε και μέχρι σήμερα η συμμετοχή του στη δισκογραφία αλλά και οι ζωντανές εμφανίσεις του ως τραγουδιστής, μουσικός αλλά κάποτε και ως συνθέτης είναι συνεχής και ποικίλη. Έχει ηχογραφήσει δώδεκα προσωπικούς δίσκους και συλλογές ενώ οι συμμετοχές του είναι πάνω από εξήντα. Από κάποιες απ’ αυτές βέβαια, έχουν προκύψει τραγούδια καθοριστικά για τη διαδρομή του, όπως το «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» του Δ. Παπαδημητρίου και του Μ. Γκανά, το «Το σκάκι» ου Δ. Παπαδημητρίου και του Μ. Αναγνωστάκη, ο «Γκρεμός» του Μ. Χατζιδάκι και Λ. Στρογγυλού και το «Πρώτο φθινόπωρο» του Β. Κορακάκη. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος έχει συνεργαστεί στη δισκογραφία, σε συναυλίες ή σε προγράμματα, με τους περισσότερους τραγουδοποιούς και τραγουδιστές της γενιάς του αλλά και με τους περισσότερους από τους συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικούς της προηγούμενης γενιάς. Εκτός από τους δημιουργούς των δίσκων του στην δισκογραφία, σε συναυλίες ή σε προγράμματα έχει συνεργαστεί με συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις , ο Γιάννης Μαρκόπουλος, και ο Γιάννης Σπανός, με τραγουδιστές όπως η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, η Γλυκερία, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελένη Βιτάλη…
Από τους πιο χαρακτηριστικους τραγουδιστές της εποχής του, ξεχωρίζει για την εξαιρετική λαϊκή φωνή του, τις ερμηνευτικές του δυνατότητες όσο και για τις αυστηρές και συνεπείς καλλιτεχνικά επιλογές του.
ΠΗΓΕΣ: www.discogs.com, www.onassis.org, www.gerasimosandreatos.gr, http://stixos.eu, https://stixoi.info, www.ogdoo.gr, www.thebest.gr

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν