ογδοο.jpg
 ΖΑΛΙΖΟΜΑΙ
Στίχοι: Παραδοσιακό 
Μουσική: Παραδοσιακό Ηπειρώτικο
Διασκευή και ερμηνεία: Δημήτρης Μυστακίδης
Cd: ” Εδώ κι εκεί ” ” Here and there ” 2019
Δημήτρης Μυστακιδης
Στίχοι

Ζαλίζομαι, ζαλίζομαι
όταν σε συλλογίζομαι
ναζιάρικο, ναζιάρικο
μικρό και σκανταλιάρικο.

Στα κατσαρά σου τα μαλλιά
λαλούν αηδόνια και πουλιά
ζαλιάρικο, ζαλιάρικο
μικρό και σκανταλιάρικο.

 
Σχόλια
O Δημήτρης Μυστακίδης στο ηπειρώτικο “Ζαλίζομαι”Ο Δημήτρης Μυστακίδης το 2017 διασκεύασε το Ηπειρωτικό τραγούδι ” Ζαλίζομαι ” και το 2019 το περιέλαβε στο δίσκο του ” Here and There ” μαζί μά άλλα 11 ρεμπέτικα τραγούδια σε δικές του εντυπωσιακές διασκευές.
Μία μουσική διασκευή κρίνεται από την αμεσότητα που αποκαλύπτει την ειλικρινή εκφραστική ανάγκη… Η ερμηνεία του Δημήτρη Μυστακίδη στο ηπειρώτικο “Ζαλίζομαι”είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ενός υπέροχου τραγουδιού της δημοτικής μουσικής, που ενώ έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από διάφορες “εκτελέσεις” σε πανηγυριώτικα σανίδια, αναδεικνύεται όταν απαλλάσσεται από τα περιττά και αναδίδει την ομορφιά και τη δύναμή του με απλότητα, αλλά πρωτίστως με ειλικρίνεια. 
Ο Δημήτρης Μυστακίδης εξηγεί το πως έστρεψε την κιθάρα του στο να αγναντέψει για λίγο την Ήπειρο, εν μέσω της πρόσφατης κυκλοφορίας του “Αμέρικα”…  
-Η συγκεκριμένη διασκευή έχει μια ιδιαιτέρως προσωπική οπτική. Μέσα στην ερμηνεία γίνονται αντιληπτά προσωπικά συναισθήματα…
-Έτσι είναι… Ούτως ή άλλως μια διασκευή είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά στη συγκεκριμένη, ναι, είχα και έντονα συναισθήματα. Αυτό το τραγούδι είναι μέρος από την επόμενη δουλειά μου, που είναι ήδη αρκετά προχωρημένη. Θα περιέχει διασκευές, αλλά θα έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και θα αφορά στην περιγραφή μιας σχέσης. Από την αρχή μέχρι το τέλος της. Δεν είμαι συνηθισμένος στο να γράφω ή να κάνω διασκευές τόσο πειραγμένες. Όμως σε αυτή την περίπτωση το κομμάτι βγήκε μια και έξω. Όλες οι εκφράσεις και η δομή ήταν μια κι έξω. Εκ των υστέρων, έχτισα λίγο τα φωνητικά.   
-Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο παραδοσιακό τραγούδι; 
-Καταρχάς, μου αρέσει έτσι κι αλλιώς. Ωστόσο, η σκέψη για τη διασκευή προέκυψε όταν πριν από λίγο καιρό ετοιμαζόμουν να πάω μία εκδρομή στο Ζαγόρι και ξύπνησα 6.30 το πρωί με ζαλάδα από την προηγούμενη νύχτα. Έπρεπε να ετοιμαστώ για το ταξίδι και μου ήρθε στο μυαλό αυτό το τραγούδι. Έχω ιδιαίτερη σχέση με την παράδοση, αλλά μέσα από όλα τα τραγούδια που έχω παίξει, το “Ζαλίζομαι” εξέφραζε ακριβώς αυτό που είχα μέσα μου, όπως συμβαίνει και με άλλα τραγούδια, σε άλλες περιστάσεις. Τα παραδοσιακά τραγούδια είναι μέρος από την καθημερινότητά μου.   
-Ποια είναι η γνώμη σου, ειδικότερα για την ηπειρώτικη μουσική; 
Τη θεωρώ, πάρα πολύ ιδιαίτερη, σε σχέση με την ελληνική μουσική γεωγραφία. Η πεντατονία και η απλότητα που έχει στη μουσική της έκφραση προφανώς έχει να κάνει και με τον τόπο, αφού η Ήπειρος είναι σκληρό μέρος που δεν σου αφήνει περιθώρια για μελιστάλακτες εκφράσεις. Τη θεωρώ εξαιρετική. Αν μπορώ να το πω, την έχω στο μυαλό μου σε αντιστοιχία με τα πρώιμα ρεμπέτικα. Τα μουρμούρικα, που μέσα στην απλότητά τους ήταν κι αυτά σκληρά. Είναι μια μουσική απλή, εύστοχη και με πολύ συναίσθημα.
 
Cd: ” Εδώ κι εκεί ” ” Here and there ” 2019
μυστακιδης δισκος.jpg
Λίγα λόγια για το δίσκο

Μετά από τρεις δίσκους όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η λαϊκή κιθάρα («16 ρεμπέτικα τραγούδια με κιθάρα», «Εσπεράντο» και «Amerika»), αυτή είναι η πρώτη δουλειά του Μυστακίδη με διασκευές παλιών λαϊκών τραγουδιών για ορχήστρα. Κι όπως δηλώνει ο ίδιος, με αυτό το δίσκο κλείνει η ενότητα των διασκευών των ρεμπέτικων τραγουδιών.

Όσον αφορά τη θεματολογία, τα τραγούδια περιγράφουν μια ερωτική σχέση σε όλα της τα στάδια, από το φλερτ, μέχρι το χωρισμό. «Εδώ κι εκεί» δηλαδή, όπως είναι ο τίτλος του δίσκου, που περιγράφει και το μουσικό στίγμα του. Γιατί από το «Εδώ» της Ανατολής που είναι καταγεγραμμένο στο ύφος αλλά και στις ερμηνείες των τραγουδιών, έχουμε, στην αντίπερα όχθη, το «Εκεί» της Δύσης, που δεν είναι άλλο από τον τρόπο που διασκευάσθηκαν από τον Μυστακίδη, ο που συμπεριέλαβε όλα τα στοιχεία από τα μουσικά στυλ που έπαιξε κι αγάπησε μέχρι σήμερα, από το ρεμπέτικο και το παραδοσιακό, μέχρι τη jazz, την blues, τη rap και το rock. Με αυτό τον τρόπο, τοποθέτησε τα τραγούδια σε ένα άλλο επίπεδο, αποδεικνύοντας -για μια ακόμη φορά- πως η (καλή) μουσική είναι μία.
Όμως από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα του δίσκου, φαίνεται ξεκάθαρα πως για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος, χρειάστηκε πολλή δουλειά. Δουλειά που έγινε πάνω απ’ όλα με κέφι και ξεκίνησε από ένα διαχρονικό μεράκι και αγάπη για το λαϊκό τραγούδι και τις παγκόσμιες μουσικές.
 
 Τι λέει όμως ο ίδιος ο Δημήτρης Μυστακίδης για τα «πώς» και τα «γιατί» αυτής της δουλειάς; Αξίζει να διαβάσουμε το μικρό σημείωμά του στο εσώφυλλο του cd:
Εδώ κι εκεί.
Δύο σημεία στον χώρο και τον χρόνο.
Απόσταση. Κίνηση. Ζωή.
Ό,τι κουβαλάμε κι όπου θέλουμε να φτάσουμε.
Όνειρο, απογοήτευση.
Απογοήτευση, όνειρο.
Οι αναγκαίες αντιθέσεις.
Οι απαραίτητες υπερβάσεις.
Η ζωογόνος κίνηση.
Η συνάντησή τους, τυχαία ή μη, δημιουργεί κάτι καινούργιο.
Καλό ή κακό λίγη σημασία έχει.
Καινούργιο.
Ό,τι και να σημαίνει αυτό για τον καθένα.

Πηγές: 
Καλή Ακρόαση