ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ, ΣΑΚΗΣ ΜΠΟΥΛΑΣ

ΤΟ ΦΛΑΣΑΚΙ
Στίχοι: Σάκης Μπουλάς
Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Πρώτη εκτέλεση: Σάκης Μπουλάς
Vinyl, LP, Album ” Μπουλάς Ελλάς ” 1986

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΣΑΚΗΣ ΜΠΟΥΛΑΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ, ΣΑΚΗΣ ΜΠΟΥΛΑΣ
Από την εκπομπή της ΝΕΤ,”ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ”,του Σπύρου Παπαδόπουλου,στις 14/1/2012.

ΤΟ ΦΛΑΣΑΚΙ
Μελαγχόλησες, νιώθεις πεταμένος
Μες στην πόλη σου σαν ξένος, βρε παιδί μου αμάν
Στην καρδιά βάλε πατίνια και δυο ρουλεμάν.

Φύλλο και φτερό, στο μυαλό σου χιόνι
που τη σκέψη σου παγώνει, βρε παιδί μου αμάν
Στην καρδιά βάλε πατίνια και δυο ρουλεμάν.

Βάλε στο μαγνητόφωνο τραγούδια που γουστάρεις
Σκέψου την ώρα, τη στιγμή που τη ρεβάνς θα πάρεις
Σκέψου κορίτσια και γιορτές και πράμα που σαλεύει
κι ένα παιδί που μοναχό το δρόμο του γυρεύει.

Κάτι άστραψε, κάτι σαν φλασάκι
Σαν πικ νικ μες στο δασάκι, μια γλυκιά φωτιά
Λάβε θέση για να πάρεις πάλι την πρωτιά.

Σαν να δρόσισε, έρχεται βροχούλα
και μια άνοιξη νυφούλα, βρε παιδί μου αμάν
Στην καρδιά βάλε πατίνια και δυο ρουλεμάν.

Vinyl, LP, Album ” Μπουλάς Ελλάς ” 1986

ΣΑΚΗΣ ΜΠΟΥΛΑΣ: ” ΜΠΟΥΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ” 1986
Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Σάκη Μπουλά!
Ήρθε μετά από μια σειρά «δυνατές» συμμετοχές και «έγραψε» αφού εκείνη την περίοδο ο πολυδιαστατος καλλιτέχνης με την πολυτάλαντη παρέα του έδρεπαν δάφνες στο «Αχ Μαρία» στα Εξάρχεια – και όχι μόνο – έχοντας δημιουργήσει «ντόρο» γύρω από την ανατρεπτική παρουσία και το όνομά τους. Τους απολαύσαμε πολλές φορές επί σκηνής, ευτυχώς!

Το «Μπουλάς Ελλάς» ξάφνιασε ευχάριστα με την φρεσκάδα, το «ψαγμένο» χιούμορ, τη μαστοριά, την ανεμελιά και την τρέλα του. Σε αυτό ο Μπουλάς ξετύλιξε το στιχουργικό του πλούτο, τον σάτυρο αλλά και τον ευρηματικό δημιουργό, όπως ακριβώς συνέβαινε και την άλλη πλευρά του, αυτή του περφόρμερ. Τους στίχους του έντυσαν με μελωδίες τα σπουδαία φιλαράκια του όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Αντώνης Βαρδής, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Πάνος Κατσιμίχας ενώ ο Θάνος Μικρούτσικος -με τον οποίο ο Μπουλάς είχε πολύχρονη συνεργασία σε συναυλίες αλλά και στη δισκογραφία-, σύμφωνα με τα credits του δίσκου, διασκεύασε τη «Ντόλτσε Βίτα» των Θόδωρου Δερβενιώτη και Κώστα Βίρβου, γκράντε σουξέ με το Σπύρο Ζαγοραίο στα χρόνια του ’60.
Ερμηνευτικά ο Μπουλάς άφησε ξεχωριστές εντυπώσεις και στα «αστεία», αλλά και στα «σοβαρά» τραγούδια του άλμπουμ. Με το που κυκλοφόρησε ο δίσκος έβγαλε το σουξέ «Μπανάκι μανάκι» αλλά και τα «Ρέγγαι και Λακέρδαι», «Μπριγιόλ» («παρωδία» της Ευλαμπίας) και βέβαια τον περίφημο «Αράπη» που στα live του Μπουλά γινόταν της …!!! Το μεγάλο τραγούδι όμως του «Μπουλάς Ελλάς» είναι το «Φλασάκι». Υπέροχο…

ΣΑΚΗΣ ΜΠΟΥΛΑΣ: Το βιογραφικό του
Ο Σάκης (Αθανάσιος) Μπουλάς γεννήθηκε στο Κιλκίς στις 11 Μαρτίου 1954, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον Πειραιά, απ’ όπου καταγόταν η οικογένειά του. Πνεύμα ανήσυχο από τα μικράτα του, επέλεξε τον καλλιτεχνικό δρόμο, αντί τη δικηγορία, όπως ήταν ο διακαής πόθος της οικογένειάς του.
Παιδί της συλλογικότητας, ξεκίνησε από τα πιο εναλλακτικά στέκια των μέσων της δεκαετίας του ’70 ή του ’80, όπως το μουσικό καφενείο ” ΣΟΎΣΟΥΡΟ ” όπου εμφανιζόταν με τον Νικόλα Ασιμο ή το θρυλικό ” ΑΧ ΜΑΡΙΑ ” που άφησε εποχή μαζί με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Ισιδώρα Σιδέρη, Λάκη Παπαδόπουλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αλλά και μια ευρύτερη παρέα δημιουργών που συμμετείχαν στις πιο ανατρεπτικές και πρωτοπόρες εκδοχές μεικτού θεάματος του εξαρχειώτικου στεκιού. Υπήρξε εκείνη η περίπτωση ταλαντούχου καλλιτέχνη που με ευκολία μεταπηδούν από το τραγούδι στην υποκριτική και στην περφόρμανς.
Παιδί της Μεταπολίτευσης, επίσης, πολιτικοποιημένος πάντα, αλλά και ανοιχτός στις πιο τολμηρές και αβανγκάρντ προκλήσεις της εποχής. Σκεφτείτε πως την ίδια χρονιά (1976-1977) που τον καλεί ο Διονύσης Σαββόπουλος να συμμετάσχει στους «Αχαρνής» του που μεταπλάστηκαν και στον περίφημο δίσκο «Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα Θυμαράκια», συμμετέχει με την Αφροδίτη Μάνου και στον δίσκο «Ανεπίδοτα γράμματα» του Μιχάλη Γρηγορίου σε ποίηση (για πρώτη φορά) του συγγραφέα του «Κιβωτίου» και κορυφαίου μεταφραστή του Ντοστογιέφσκι Άρη Αλεξάνδρου.

Οι εμφανίσεις σε σινεμά και τηλεόραση
Το 1976 είχε την πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο, ως αφηγητής στο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Συμεών Καπετανάκη «Αρκάδι 1866» κι ένα χρόνο αργότερα πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεόραση, στην κωμική σειρά της ΕΡΤ «Μια υπέροχη γλωσσού», σε σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου και σενάριο Δημήτρη Ψαθά.  Άτομο με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, ο Σάκης Μπουλάς διακρίθηκε κυρίως σε κωμικους ρόλους ως ηθοποιός. Στο θέατρο δεν πρόλαβε να παίξει, γιατί, όπως έλεγε χαριτολογώντας, «θα το κάνω όταν μεγαλώσω»!
Στον κινηματογράφο έπαιξε σε ταινίες όπως: «Ο Δράκουλας των Εξαρχείων» (1983), «Ντελίριο» (1983), «Η Αγάπη είναι ελέφαντας» (2000), «Λουκουμάδες με Μέλι» (2004) και «Ηθικόν Ακμαιότατον» (2005).
Στην τηλεόραση αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το μεγάλο κοινό για τις ερμηνείες του σε τηλεοπτικές σειρές, όπως: «Κουφώματα» (ΕΡΤ, 1988), «Δέκα λεπτά κήρυγμα» (Mega, 2000), «Σαββατογεννημένες» (Mega, 2003) και «Πενήντα – Πενήντα» (Mega, 2005). Διακρίθηκε, επίσης, στην παρουσίαση τηλεπαιχνιδιών στη χρυσή εποχή τους, τη δεκαετία του ‘90 («Κάνε ό,τι Κάνω», «Πάρτα Όλα»).

O Σάκης Μπουλάς ασχολήθηκε με επιτυχία και με το τραγούδι.
Ο Μπουλάς όμως έγραφε και στίχους και μάλιστα σε επιτυχίες όπως το «Φλασάκι», σε μουσική του Μαχαιρίτσα, το «Μπανάκι μανάκι» του Γιοκαρίνη αλλά και τον «Σεμπάστιαν» που ερμήνευσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Και αν ήταν ο «άρχοντας» της Lyra Αλέκος Πατσιφάς εκείνος που επέμενε μέχρι τέλους πως ο Σάκης μπορούσε να γίνει ένας καλός λαϊκός τραγουδιστής, τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Είχε τραγουδήσει σε πολλές μουσικές σκηνές και συναυλίες συνεργαζόμενος χρόνια με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Τάνια Τσανακλίδου, Βλάση Μπονάτσο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Αντώνη Μιτζέλο, Δημήτρη Σταρόβα κ.ά. αλλά και με τον Διονύση Σαββόπουλο. Είχε συνεργαστεί πάνω από 12 χρόνια με τον Θάνο Μικρούτσικο και κατ’ αυτή την περίοδο ταξίδεψε σε διάφορες χώρες όπως Αυστρία, Γερμανία, Αγγλία, Σκωτία, Βέλγιο και Κύπρο.
Η προσωπική του δισκογραφία περιλαμβάνει πέντε δίσκους: «Μπουλάς – Ελλάς» με τις μεγάλες επιτυχίες «Μπανάκι Μανάκι» και «Το Φλασάκι» (1986), «Ας πρόσεχες (1987), «Ζαμανφού», (1992), «Έκθεση ιδεών» με τον Γιάννη Ζουγανέλη (2000), ενώ συνεργάστηκε με συνθέτες, όπως ο Μιχάλης Γρηγορίου «Ανεπίδοτα γράμματα», ο Θάνος Μικρούτσικος («Καντάτα για τη Μακρόνησο»), ο Μίμης Πλέσσας («Λουκιανού διάλογοι») και ο Διονύσης Σαββόπουλος «Αχαρνής». ΠΗΓΕΣ: www.ogdoo.gr, www.discogs.com, www.tanea.gr, https://www.in.gr, //el.wikipedia.org,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ: τα τραγούδια ανήκουν σε όποιον τα έχει ανάγκη