ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ

ΤΩΡΑ ΚΛΑΙΣ
Στίχοι: Απόστολος Καλδάρας
Μουσική: Απόστολος Καλδάρας
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Χατζηαντωνίου
Vinyl, 7″, 45 RPM “Πετραδάκι πετραδάκι / Τώρα κλαις, γιατί κλαις” 1966

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ στην ταινία «Κάποτε κλαίνε κι οι δυνατοί»  1967

ΣΤΙΧΟΙ, ΜΟΥΣΙΚΗ:ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ

ΤΩΡΑ ΚΛΑΙΣ
Θα σου φύγω στο ‘χα πει
θα σου φύγω και γέλαγες εσύ
πριν μ’ αφήσεις σημάδια
και τα όνειρα άδεια
Θα σου φύγω στο ‘χα πει

Τώρα κλαις γιατί κλαις
συ δεν είσαι που γέλαγες χτες
μόνη σου έχεις γκρεμίσει
όσα εγώ είχα χτίσει
τώρα τάχα γιατί κλαις

Θα σου φύγω στο ‘χα πει
θα σου φύγω και γέλαγες εσύ
θα βρεθεί άλλο ταίρι
να με πάρει απ’ το χέρι
και θα φύγω στο ‘χα πει

Τώρα κλαις γιατί κλαις
συ δεν είσαι που γέλαγες χτες
μόνη σου έχεις γκρεμίσει
όσα εγώ είχα χτίσει
τώρα τάχα γιατί κλαις

Vinyl, 7″, 45 RPM “Πετραδάκι πετραδάκι / Τώρα κλαις, γιατί κλαις” 1966

ΤΩΡΑ ΚΛΑΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΙΣ;
Πρόκειται για ένα τραγούδι που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1966 από τον Γιώργο Χατζηαντωνίου, ξεχωριστό λαϊκό τραγουδιστή (της «σχολής» Καζαντζίδη) και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών (His master’s voice 7PG 3648), χωρίς να γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία. Σε αντίθεση με το «Πετραδάκι, πετραδάκι» του Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου με τον Μιχάλη Μενιδιάτη, που υπήρχε στην άλλη όψη του δίσκου και «σάρωσε» τα ταμεία, με την κυκλοφορία του.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
1. Vinyl, 7″, 45 RPM “Πετραδάκι πετραδάκι / Τώρα κλαις, γιατί κλαις” Γιώργος Χατζηαντωνίου 1966
2. Vinyl, 7″, 45 RPM “Πετραδάκι πετραδάκι / Τώρα κλαις, γιατί κλαις” Νίκος Ξανθόπουλος 1967
3. Vinyl, 7″, 45 RPM “Πετραδάκι πετραδάκι / Τώρα κλαις, γιατί κλαις” Παναγιώτης Φωσκολος 1967
4. 2 x Vinyl, LP, Album “Τα τραγούδια μου” Γιώργος Νταλάρας 1983
5. 2 x Vinyl, LP, Album “30 Χρόνια Απόστολος Καλδάρας No 2” 1983
6. 2 x Vinyl, LP, Album “Το Γλεντι Της Columbia” 1983
7. Vinyl, LP, Compilation “Γιώργος Χατζηαντωνίου, Οι μεγαλύτερες επιτυχίες” 1984

Την ίδια εποχή το τραγούδι ακούστηκε από τον Νίκο Ξανθόπουλο στην ταινία του Απόστολου Τεγόπουλου «Κάποτε κλαίνε κι οι δυνατοί» και το 1967 κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών με τη φωνή του (Polydor NHH-59927).

Το 1967 το ηχογράφησε και ο λαϊκός τραγουδιστής Πάνος Φώσκολος, με τη συνοδεία της λαϊκής ορχήστρας του Νάκη Πετρίδη, για τη μικρότερη εταιρεία Decca (PL 8148).

Χωρίς το τραγούδι να γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία, φτάσαμε στα 1983, όταν ο Γιώργος Νταλάρας συμπεριέλαβε το «Αναστενάζω» μαζί με το «Τώρα κλαις» στις παραστάσεις του στον «Ορφέα», που αποτυπώθηκαν και στο γνωστό διπλό δίσκο «Τα τραγούδια μου», που ξεπέρασε στο πέρασμα των χρόνων τις 800.000 πωλήσεις, αποτελώντας μέχρι σήμερα έναν από τους δυο – τρεις εμπορικότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως ενώ μέχρι το 1983 το «Τώρα κλαις» στην πρώτη του εκτέλεση με τον Γιώργο Χατζηαντωνίου δεν είχε επανεκδοθεί σε μεγάλο δίσκο, μετά την επιτυχία που γνώρισε από την εκτέλεση του Νταλάρα, βρήκε, μέσα σε ένα χρόνο, θέση τουλάχιστον σε τρεις συλλογές της Columbia («Το γλεντι της Columbia», «30 χρόνια Καλδάρας Νο 2» και «Γιώργος Χατζηαντωνίου – Οι μεγαλύτερες επιτυχίες»).

ΕΠΑΝΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ
Τα νεότερα χρόνια το «Τώρα κλαις» γνώρισε επανεκτελέσεις από τον πρώτο ερμηνευτή του Γιώργο Χατζηαντωνίου και από αρκετούς τραγουδιστές και τραγουδίστριες, από τον «συνοδοιπόρο» του Χατζηαντωνίου Μάνο Παπαδάκη, τους Δημήτρη Κοντολάζο, Μιχάλη Δημητριάδη, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση, μέχρι την Νατάσα Θεοδωρίδου και την Άντζελα Δημητρίου. (Υπάρχουν κι άλλες δισκογραφημένες εκτελέσεις από τραγουδιστές μικρότερης «εμβέλειας»).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΊΟΥ
Ο λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Χατζηαντωνίου γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαριου 1941 στο ημιορεινό χωριό Λητή Θεσσαλονίκης. Ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας, έχοντας άλλα 7 αδέλφια. Ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής όμως μετα το τέλος της στρατιωτικής του θητείας έφυγε στην Αθήνα για να βρει την τύχη του. Ο άνθρωπος που του άνοιξε το δρόμους στην επιτυχία ήταν ο Βασίλης Τσιτσάνης δίνοντας του να τραγουδήσει το “Φαρμακωμένα Χείλη” ενώ ο Καλδάρας αργότερα του έδωσε το “Γιατί κλαις”, όμως ο Χατζηαντωνίου ανήκει και αυτός στην λεγόμενη “σχολή Καζαντζίδη”. Μπήκε στην δισκογραφία το 1961 ηχογραφώντας το τραγούδι “Πέτρα σε πέτρα περπατώ”, (σύνθεση: Στράτου Καμενίδη, στίχοι. Χαράλαμπου Βασιλειάδη) και ανέβηκε στο πάλκο το 1964 στο “Χάραμα” μαζί με τον Γιάννη Παπαϊωάννου, ενώ στην πορεία συνεργάστηκε και πάλι με τον Τσιτσάνη, αλλά και τον Καλδάρα, τον Χιώτη, τον Άκη Πάνου κ.α. Από το 1980 διέκοψε τις συχνές εμφανίσεις στα νυχτερινά κέντρα λόγω προβλήματος στις φωνητικές του χορδές. Η τελευταία του δισκογραφική απόπειρα σημειώθηκε το 1985. Πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου 1997 στην Αθήνα σε ηλικία 56 ετών.

Ο Γιώργος Χατζηαντωνίου και οι ‘’σωσίες’’ του Στέλιου Καζαντζίδη
Στις δεκαετίες ‘του ‘60 και του ‘70 αν κάποιος ήθελε να γίνει τραγουδιστής έπρεπε να μοιάζει έστω και λίγο του Στέλιου Καζαντζίδη αλλιώς οι παραγωγοί και οι καταστηματάρχες δεν μπαίνουν ούτε καν στον κόπο να τον ακούσουν. Το άστρο του Στέλιου ήταν ψηλά και τόσο φωτεινό που οτιδήποτε άλλο, απέναντί του φαινόταν λίγο. Αυτό προκαλούσε πονοκέφαλο στις δισκογραφικές εταιρείες που φρόντισαν να το εξαφανίσουν διότι αποτελούσε μέτρο σύγκρισης και οι υπόλοιποι τραγουδιστές της εποχής δεν είχαν αποδοχή αν δεν ήταν της ίδιας σχολής. Όποιος ήταν κοντά στο Στέλιο είχε ψωμί. Μεταξύ αυτών που πλησιάζουν σε όγκο και σε χροιά το Στέλιο, μεταξύ άλλων, ήταν: Ο Δημήτρης Ξανθάκης που εργάστηκε πάνω από σαράντα χρόνια στα λαϊκά μαγαζιά και θύμιζε πολύ τον Καζαντζίδη αλλά και ο Γιώργος Χατζηαντωνίου από την Νέα Σάντα, γνωστός από την επιτυχία του ”Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός’.’ Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι ήταν ο πιο αγαπητός τραγουδιστής με ιδιαίτερη σεμνότητα και ήθος. Παροιμιώδης είναι η φράση στο χώρο της νύχτας: « Άνθρωποι υπήρξαν δύο, ο Γιώργος Χατζηαντωνίου και ο Μάνος Παπαδάκης».
Στη δεκαετία του ‘70 μεσουρανούσε ένας ακόμη τραγουδιστής της σχολής Καζαντζίδη, ο Στράτος Κύπριος με αρκετές δισκογραφικές επιτυχίες. Την ίδια εποχή καταξιωμένος λαϊκός τραγουδιστής της σχολής Στέλιου ήταν και ο Γιώργος Ταλιούρης με τις επιτυχίες ‘’Εσύ είσαι αριστοκράτισσα’’ και ‘’Στολίδι είσαι μόνη σου.”
Αργότερα εμφανίστηκε και ο Λεωνίδας Βελλής αλλά παρότι προωθήθηκε πολύ ως συνεχιστής του Στέλιου δεν επικράτησε ούτε έπεισε τους Καζαντζιδικούς ότι αντιγράφει το μεγάλο βάρδο. Δεν παύει όμως να θεωρείται ένας καλός λαϊκός τραγουδιστής που η φωνή του έμοιαζε με του Στέλιου.
ΠΗΓΕΣ: www.ogdoo.gr, www.discogs.com, https://palko.gr, www.discogs.com

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα τραγούδια ανήκουν σε όποιον τα έχει ανάγκη