ΣΑΚΗΣ ΑΡΩΝΗΣ

ΦΕΓΓΑΡΟΛΟΥΛΟΥΔΑ
Στίχοι: Σάκης Αρώνης
Μουσική: Σάκης Αρώνης
Ερμηνεία: Σάκης Αρώνης
LP, Album ” Φεγγαρολούλουδα ” 1994

ΦΕΓΓΑΡΟΛΟΥΛΟΥΔΑ
Νύχτα αφήνομαι στην αγκαλιά σου
λάμπει στα μάτια μου η ομορφιά σου
τ’ αστέρια δώσ’ μου για συντροφιά
να `ναι η μόνη μου παρηγοριά

Φεγγαρολούλουδα θα μάσω
δροσοσταλίδες να σ’ αγιάσω
δυο σταλες απ’ τα δάκρυα μου
και θα σε κλείσω στην καρδιά μου

Νύχτα που φεύγεις κι ο ήλιος βγαίνει
χαράζει η μέρα το πρωινό
και σ’ ένα αστέρι που τρεμοπαίζει
να `ρθει η αγάπη μου παρακαλώ

LP, Album ” Φεγγαρολούλουδα ” 1994

O ΣΑΚΗΣ ΑΡΩΝΗΣ από πολύ μικρός ήρθε σε επαφή με την μουσική που τον κέρδισε για πάντα. Άρχισε να παίζει και να τραγουδάει από τα σχολικά του χρόνια αλλά συγχρόνως άρχισε να γράφει τα δικά του τραγούδια στίχους και μουσικές.
Ο ελαφρολαικος τραγουδιστής με καταγωγή από την Γαστούνη Ηλείας, Σάκης Αρώνης (Γενν. στις 17 Σεπτεμβρίου 1967), έκανε το μουσικό του “μπαμ” στα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη του επιτυχία ήταν το ζεϊμπέκικο-ύμνος “Φεγγαρολούλουδα” που ακούγεται μέχρι και σήμερα. Ο Αρώνης (που έκανε καριέρα χρησιμοποιώντας μόνο το επώνυμό του) κυκλοφόρησε δύο πολύ προσωπικούς δίσκους το “Φεγγαρολούλουδα” το 1994 και το “Γέφυρα Ερωτική” το 1996. Ο Αρώνης έγραφε και την μουσική και τους στίχους των τραγουδιών αυτών, ενώ συνεργάστηκε και με άλλους καλλιτέχνες και δημιουργούς, συνθέτες και στιχουργούς. Κυκλοφόρησε ακόμη ένα διπλό cd με τίτλο “Πάμε Πακέτο” ενώ το 2013 έκανε μια δυναμική επιστροφή στην δισκογραφία με τρία καινούργια cd-singles κυνηγώντας ένα δυνατό come-back.

«Φεγγαρολούλουδα» Σάκης Αρώνης
« Όταν ο αξέχαστος κωμικός Τάσος Γιαννόπουλος, ως πράκτωρ Κίτσος, καλούσε τη Γαστούνη, ο Σάκης Αρώνης ήταν ένα τρίχρονο αγοράκι, που οι μοίρες δεν είχαν αποφασίσει ακόμη για το μέλλον του. Το «Έλα Γαστούνη» έγινε σλόγκαν της εποχής εκείνης και στιγμάτισε τους κατοίκους της κωμόπολης της Ηλείας, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο συνθέτης και τραγουδιστής Διονύσης (Σάκης) Αρώνης.
Πέντε ώρες δρόμος ήταν η απόσταση, τότε, από το χωριό του στην πρωτεύουσα και ο Σάκης τον έκανε, φορτωμένος με τα όνειρα ενός νέου που θέλει να διεκδικήσει τη δική του θέση στο χώρο του τραγουδιού. Ο αγώνας του διήρκεσε κάμποσα χρόνια, μέχρι που η έμπνευσή του, του χάρισε ένα μάτσο «φεγγαρολούλουδα». Ο Σάκης τα … έμασε και τα έκανε ένα από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια, που κυκλοφόρησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και κρύβουν ακόμη μέσα τους εικόνες και ήχους από μια εποχή που οι Έλληνες είχαν γεμάτη την τσέπη τους και άδεια την ψυχή τους.
Τότε που η Συγγρού, η παραλιακή και οι εθνικές οδοί ήταν γεμάτες από «πολιτιστικά» κέντρα, στα οποία οι πάσης φύσεως αοιδοί «έθυαν» στο βωμό της άκρατης διασκέδασης, με «θύματα» τους χονδρέμπορους της Αττικοβοιωτίας και τους «τσεπάτους» της πρωτεύουσας.
Εκείνα τα χρόνια ο Αρώνης έστησε μια «Γέφυρα ερωτική» με τους θαυμαστές του, που τον ακολουθούσαν για να ακούσουν και να ξανακούσουν τα «Φεγγαρολούλουδα». Το τραγούδι αυτό, όμως, μπορεί να άνοιξε τους επαγγελματικούς ορίζοντες του Σάκη, αλλά έγινε και μέτρο σύγκρισης για τα επόμενα τραγούδια του. Παρότι συνεργάστηκε και με άλλους αξιόλογους συνθέτες και στιχουργούς(όπως ο Στ. Γονίδης), επιτυχία ανάλογη με τα «φεγγαρολούλουδα» δεν είχε, στα χρόνια που ακολούθησαν. Άλλωστε, ο πρώτος λαχνός σου πέφτει μόνο μια φορά και ο Αρώνης, με τα κέρδη από αυτό το …λαχείο, «θα τα πίνει στην υγειά του» και θα έχει να πορεύεται στην υπόλοιπη ζωή του. »

O Γιώργος Τσάμπρας μάς ξαναθυμίζει τραγούδια και ερμηνευτές που είχαν το δικό τους φανατικό κοινό, αλλά δεν κέρδισαν ποτέ την άνοδο στην… εθνική κατηγορία. Κάποια από αυτά τα τραγούδια άφησαν εποχή, όμως ξεχάστηκαν μαζί με τους δημιουργούς τους, αφήνοντας στους παλαιότερους μια πικρή ανάμνηση για τους ήχους και τις εικόνες μιας γενιάς, που χάθηκαν μαζί με τα χρόνια της νιότης τους.(πηγή: https://www.sport-fm.gr)

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν