Αρετή & Ιωάννα Σπανομάρκου, Δημήτρης Τσινιδέλος

ΦΟΙΤΗΤΗ ΦΟΙΤΗΤΗ
Στίχοι: Αρετή & Ιωάννα Σπανομάρκου
Μουσική: Ιωάννα Σπανομάρκου
Μπουζούκι/Σολίστ: Γιώργος Ξενοκώστας
Ερμηνεία: Δημήτρης Τσινιδέλος
CD, Album ” Δύο ” 2012

Παραγωγή Videoclip GABARI PRODUCTIONS (Χάρης & Στεφανία Ξυδιά)
Σκηνοθετική επιμέλεια: Χάρης Ξυδιάς

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΝΙΔΕΛΟΣ

ΦΟΙΤΗΤΗ ΦΟΙΤΗΤΗ
Φοιτητή-φοιτητή, χθες δεν πήγες στη σχολή
και η τάξη αδειανή, με βοηθό καθηγητή

Είχαμε ασκήσεις-πράξεις, κόπηκες στις εξετάσεις
μα και πάλι δεν πατάς! Πόσα μαθήματα χρωστάς;

Ξημερώματα γυρίζεις και το μούσι δεν ξυρίζεις
μάντεψε εδώ τι σου ‘χω, ένα ποτό αλκοολούχο

Το ψυγείο είναι μείον, μα και άδειο το ταμείον
μια φορά θα συγυρίσεις, για ένα χρόνο θα καθίσεις

Την περνάς ζωή και κότα, τους γονείς σου λίγο ρώτα
εκλογές και παρατάξεις, πού μυαλό για να σπουδάσεις

Μεσημέρι με ταβλάκι κι ένα ωραίο φραπεδάκι
μόνοι σε μια ξένη πόλη, φιλαράκια γίναμε όλοι

Φοιτητή-φοιτητή, για σένα είναι η ζωή
μάθε, γλέντησε και πιες, ρίξε δύο ζεμπεκιές

Το πτυχίο μην αργείς να το πάρεις αν μπορείς
γιατί ο κόσμος αναμένει και η δόξα περιμένει!

CD, Album ” Δύο ” 2012

Νέα κυκλοφορία
Λαϊκό, ρεμπέτικο, πολιτικό, αλλά και παραδοσιακό, ενώνονται με την υπογραφή δύο νεαρών δημιουργών…
Οι νεαρές μουσικο συνθέτριες/στιχουργοί Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου μας παρουσιάζουν ένα δίσκο αφιερωμένο στην Ελλάδα… Μια σημαντική παραγωγή, με συμμετοχή πολλών γνωστών ερμηνευτών, που αναδεικνύει τα μουσικά χρώματα της Ελλάδας. Περιλαμβάνει 12 τραγούδια +1 bonus track, μεταξύ των οποίων μια διασκευή παραδοσιακού τραγουδιού, αλλά και ένα πολιτικό τραγούδι.
«Σήμερα οι νέοι θα λέγαμε πως να ανακαλύπτουν και αγαπούν το έντεχνο-λαϊκό. Στην εποχή μας, με το Internet και το Youtube, μπορούν να αποκτήσουν ποικίλα ακούσματα σε νέο και παλιό ρεπερτόριο ,αλλά και σε διάφορα είδη μουσικής, κάτι που δεν το προσφέρουν τα ραδιόφωνα. Μπορούν πλέον να συγκρίνουν, και ψάχνονται πολύ. Είναι μια μεγάλη επανάσταση αυτή, και πιστεύουμε ότι θα κάνει καλό στη μουσική», λένε οι ίδιες, μιλώντας για την μουσική σήμερα.
Από το CD έχει ήδη ξεχωρίσει το τραγούδι τους “ΦΟΙΤΗΤΗ-ΦΟΙΤΗΤΗ“, που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και σίγουρα το έχετε ακούσει είτε στο ράδιο, είτε στο Youtube, είτε στο ringtone κάποιου φίλου σας φοιτητή! Ένα τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο, και συζητήθηκε για το πληθωρικό μπουζούκι του, ένα όργανο που οι δύο δημιουργοί χρησιμοποιούν πολύ στα τραγούδια τους.
«Κάποιοι προσπάθησαν να βγάλουν το μπουζούκι από την Ελληνική δισκογραφία. Εμείς αγαπάμε τον ελληνικό πολιτισμό, και το ελληνικό τραγούδι, και θέλουμε να προσφέρουμε μια συνέχεια», λένε οι ίδιες και συμπληρώνουν:
«Έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε με δυο μεγάλους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, τον Γιώργο Ξενοκώστα, τον οποίο εμπιστευόμαστε πάντοτε για τις εκτελέσεις των έργων μας, και φυσικά τον Χρήστο Παπαδόπουλο στο τραγούδι «Η Κακομοίρα», το οποίο μάλιστα και ερμηνεύει. Δουλέψαμε με επιμονή πάνω σε αυτό το εγχείρημα, ώστε να δώσουμε ένα προσεγμένο αποτέλεσμα».

Η Αρετή και η Ιωάννα Σπανομάρκου υπογράφουν τη σύνθεση και τους στίχους των τραγουδιών.
Ο δίσκος τους περιγράφει πολλές μικρές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων του σήμερα που αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, και χωρίζεται σε ΔΎΟ ενότητες. Η πρώτη, πιο ρομαντική και έντεχνη-λαϊκή, περισσότερο λυρική, δείχνει τις βαθύτερες προσδοκίες του ανθρώπου και τα όνειρά του. Η δεύτερη λαϊκή-ρεμπέτικη, καταγράφει μια άλλη πραγματικότητα, όπου υπερτονιζονται οι αγωνίες και οι ενδόμυχες σκέψεις, τα ανθρώπινα πάθη και η δίψα για ζωή.
Τραγουδούν: Χρήστος Παπαδόπουλος, Αρετή Κετιμέ, Τζίνα Δαλάκα, Μπάμπης Βελισσάριος, Δημήτρης Τσινιδέλος, Σωτήρης Ψυλλάκης, Κώστας Υφαντής, Έφη Γιαννακοπούλου, Γιώργος Ράπτης, Αρετή Σπανομάρκου, Ιωάννα Σπανομάρκου.

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ Συγχαρητήρια στους νέους φοιτητές και καλή πρόοδο στις σπουδές τους