ΜΑΝΟΣ ΚΟΥΦΙΑΝΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο συνθέτης Γιώργος Γεωργόπουλος με το μπουζούκι συνοδεύει την Αντζελα Δημητριου στο σουξέ που της χάρισε ” φωτιά στα σαββατόβραδα “

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΑ
Στίχοι: Μάνος Κουφιανάκης
Μουσική: Γιώργος Γεωργόπουλος
Ερμηνεία Άντζελα Δημητρίου
LP, Album ” Μία σ’ αγαπώ μία σε μισώ” 1988

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΤΙΧΟΙ: ΜΑΝΟΣ ΚΟΥΦΙΑΝΑΚΗΣ
ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΑ
Ήτανε Σαββατόβραδο
που μου ’πες το αντίο
κι έμεινα μες στ’ απόβραδο σαν βουλιαγμένο πλοίο.
Σαββατο με παράτησες
κι ούτε ρωτάς τι κάνω.
Σάββατο όταν έρχεται νιώθω πως θα πεθάνω.

Φωτιά στα Σαββατόβραδα να μην ξαναγυρίσουν,
αυτοί που μείναν μοναχοί να μην ξανα δακρυσουν.

Ήτανε Σαββατόβραδο που σ’ έχασα για πάντα
μέσα στο μισοσκόταδο κι έχασα τα πάντα.
Σύννεφα με τυλίξανε και μαύρισε η ψυχή μου,
δάκρυα με πλημμύρισαν και κόπηκε η φωνή μου.

Φωτιά στα Σαββατόβραδα να μην ξαναγυρίσουν,
αυτοί που μείναν μοναχοί να μην ξανα δακρυσουν.

LP, Album ” Μία σ’ αγαπώ μία σε μισώ” 1988

Άντζελα Δημητρίου: Η άγνωστη ιστορία πίσω από το “Φωτιά στα Σαββατόβραδα”
Το τραγούδι Φωτιά στα Σαββατόβραδα, είναι από εκείνα τα τραγούδια της που τραγουδήθηκαν κι αγαπήθηκαν όσο λίγα. Για μια αγάπη που έληξε άδοξα κάποιο Σάββατο βράδυ…`Ενας έρωτας που μπορεί κάποτε να προκαλέσει πόνο και θλίψη, αλλά έρχεται η στιγμή που κανείς ξορκίζει όλα τα άσχημα συναισθήματα και γυρίζει σελίδα… Με την ευχή ότι “αυτοί που έμειναν μοναχοί δεν θα ξαναδακρύσουν”…
Καλεσμένη στο Chart Show ήταν το βράδυ του Σαββάτου (19/3) η Άντζελα Δημητρίου. Η εκπομπή παρουσίασε τη λίστα με τα 30 πιο επιτυχημένα τραγούδια χωρισμού και η «Λαίδη» του ελληνικού τραγουδιού ήταν παρούσα. Μάλιστα, μετά την ερμηνεία της αποκάλυψε όσα δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα για το «Φωτιά στα Σαββατόβραδα».
Η «Λαίδη» του ελληνικού τραγουδιού ανέφερε πως τη μουσική για το “Φωτιά στα Σαββατόβραδα” την έχει γράψει ο Γιώργος Γεωργόπουλος και τους στίχους ο Μάνος Κουφιανάκης. Στη συνέχεια αποκάλυψε πως η δική της εκτέλεση είναι η δεύτερη, καθώς πριν από εκείνη το είχε τραγουδήσει η Ρένα Βιολάντη. «Το τραγούδι το είχε πάρει η Ρένα Βιολάντη. Είχαν τσακωθεί ο Γιώργος Γεωργόπουλος με τον Μάνο Κουφιανάκη. Όταν μου είπε ο Μάνος ότι πρέπει να το πεις το τραγούδι, του είπα “ΟΚ θα το πω αλλά είναι δεύτερη εκτέλεση”. Τελικά έγινε μεγαλύτερη επιτυχία η εκτέλεσή μου, χωρίς να θέλουμε να προσβάλουμε τον καλλιτέχνη» ανέφερε η Άντζελα Δημητρίου.

Ο στιχουργός Μάνος Κουφιανάκης υπήρξε εργάτης του τραγουδιού για 35 περίπου χρόνια.
Φωτιά στα Σαββατόβραδα, Έλεγα να σου στείλω ένα γράμμα, Ποτέ να μη χαθείς απ’ τη ζωή μου, Οι χωρισμένοι δε γιορτάζουνε ποτέ, Ουρανέ, Καλόβολη ετούτη η βραδιά, Μην παραπονιέσαι τώρα, Δεν είναι που φεύγεις, Ποια θυσία είναι οι τίτλοι ορισμένων επιτυχιών που έγραψε ο μάστορας του λόγου, Μάνος Κουφιανάκης. Υπήρξε ένας εργάτης του τραγουδιού για 35 περίπου χρόνια. Υπηρέτησε τη δισκογραφία χωρίς να προβάλλει και να διαφημίζει τη δουλειά του παρά μόνο με τα δυνατά σουξέ που τον χαρακτήρισαν. Με ετερόκλητες συνεργασίες σε διαφορετικά μονοπάτια του τραγουδιού και με ξεκίνημα από το «Ρεσιτάλ» των Κώστα Χατζή και Μαρινέλλας» το 1976 συνέπραξε με διακεκριμένους αλλά και λιγότερο αναγνωρισμένους συνθέτες (Γιώργος Χατζηνασιος, Γιάννης Σπανός, Σπύρος Παπαβασιλείου, Στέλιος Ζαφειρίου, Δώρος Γεωργιάδης, Νίκος Ιγνατιάδης, Χρήστος Σκαλτσουνάκης, Χάρης Καλούδης, Γιώργος Γεωργόπουλος, Αντώνης Στεφανίδης κ.ά).
Ο Μάνος Κουφιανάκης κινήθηκε τόσο στο λαϊκό ερωτικό τραγούδι όσο και την μπαλάντα με ουσιαστικό και ποιητικό στίχο. Τα τραγούδια τους απέδωσαν μεταξύ άλλων οι Κώστας Χατζής, Μαρινέλλα, Βίκυ Μοσχολιού, Γιάννης Πάριος, Δημήτρης Μητροπάνος, Τόλης Βοσκόπουλος, Κώστας Καράλης, Τάνια Τσανακλίδου, Άντζελα Δημητρίου, Ελπίδα, Μανώλης Λιδάκης κ.ά.

Συνοδεύοντας με το μπουζούκι του, την κόρη του Αθηνά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πατρινός συνθέτης που έβαλε «Φωτιά στα Σαββατόβραδα!»
Είναι ο συνθέτης, που ανάμεσα στα άλλα διαχρονικά σουξέ, έγραψε και το περίφημο «Φωτιά στα Σαββατόβραδα» που ακόμα τραγουδάει ολόκληρη η Ελλάδα! Και είναι Πατρινός: O Γιώργος Γεωργόπουλος! Ένας ρέκτης του λαϊκού τραγουδιού και ένας ακήρατος εργάτης του ρεμπέτικου πενταγράμμου, που εκτός από πετυχημένος μουσικοσυνθέτης, θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σολίστες του μπουζουκιού! Ο Γιώργος Γεωργόπουλος, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1955, ενώ ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική το 1969. Εργάστηκε σαν σολίστ του μπουζουκιού μέχρι το 1975 στην Πάτρα, κάποιες φορές και με τους αείμνηστος αδελφούς του Αρίστο (αρμόνιο) και Θοδωρή (μπουζούκι), επίσης δεξιοτέχνες μουσικούς, που «έφυγαν» νωρίς.
Στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα, όπου έπαιξε πρώτο μπουζούκι δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του λαϊκού και του ρεμπέτικου πενταγράμμου: Τάκη Μπίνη, Πρόδρομο Τσαουσάκη, Σπ.Ζαγοραίο, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Μανώλη Αγγελόπουλο, Τζένη Βάνου, Σταμάτη Γονίδη, Θέμη Αδαμαντίδη, Στάθη Αγγελόπουλο κ.α.
Παράλληλα ασχολήθηκε με τη σύνθεση και έχει μέχρι σήμερα κυκλοφορήσει περίπου 300 τραγούδια κι ανάμεσά τους αρκετές επιτυχίες με γνωστούς τραγουδιστές. Στιχουργοί με τους οποίους συνεργάστηκε είναι οι Λάκης Τσώλης, Κώστας Κοφινιώτης, Τάσος Οικονόμου, Μάνος Κουφιανάκης, Ηλίας Φιλίππου κ.α. Τραγούδια του ηχογράφησαν οι: Δούκισσα, Γ. Μπουλουγουράς, Μ. Αγγελόπουλος, Ρ. Σακελλαρίου, Γ. Βογιατζής, Αν. Δημητρίου, Στ. Αγγελόπουλος, Λ. Πανταζής κ.α.

To 1988 ήταν μια από τις πιο χαρούμενες και επιτυχημένες χρονιές για την μοναδική Ελληνίδα Lady. Φωτογραφήθηκε γυμνή για το Playboy, τραγούδησε το «Φωτιά στα Σαββατόβραδα» και πρωταγωνίστησε στην θρυλική ταινία, «Άντζελα ο Πειρασμός» του Γιώργου Λαζαρίδη. Ως περιζήτητο φωτομοντέλο που φιλοδοξεί να διαπρέψει στο χώρο του θεάματος και του τραγουδιού αλλά έχει κακές παρέες. Παπαράτσι, διεφθαρμένους μεγιστάνες, κουλές αδελφές κομμώτριες, σχεδιαστές που μαλλιοτραβιούνται, έναν ντετέκτιβ της συμφοράς, θαυμαστές της με περίεργες ερωτικές εξάψεις. Κι έναν παπαγάλο. Σε αυτόν που πρόκειται να ζητήσει τη συμβουλή του όταν η μάνα της από το χωριό την πάρει τηλέφωνο κλαίγοντας επειδή ο πατέρας αν δεν εγχειριστεί θα τα τινάξει και η τράπεζα τους ζητάει τα χρωστούμενα.

«Άντζελα ο Πειρασμός» του Γιώργου Λαζαρίδη.
ΠΛΟΚΗ: Ως περιζήτητο φωτομοντέλο που φιλοδοξεί να διαπρέψει στο χώρο του θεάματος και του τραγουδιού αλλά έχει κακές παρέες. Παπαράτσι, διεφθαρμένους μεγιστάνες, κουλές αδελφές κομμώτριες, σχεδιαστές που μαλλιοτραβιούνται, έναν ντετέκτιβ της συμφοράς, θαυμαστές της με περίεργες ερωτικές εξάψεις. Κι έναν παπαγάλο. Σε αυτόν που πρόκειται να ζητήσει τη συμβουλή του όταν η μάνα της από το χωριό την πάρει τηλέφωνο κλαίγοντας επειδή ο πατέρας αν δεν εγχειριστεί θα τα τινάξει και η τράπεζα τους ζητάει τα χρωστούμενα. Μια προφητική ρεαλιστική ματιά, χρόνια πριν την κρίση και το τέλος του lifestyle και του ψεύτικου glamour που η Lady δεν δίστασε να δεχτεί να πρωταγωνιστήσει, ούσα στο απόγειο της δόξας της και τσαλακώνοντας το λαμπερό της προφίλ (και την έννοια υποκριτική μαζί). Βαμμένα άβαφτη, με πιτζάμα και κεφαλοπετσέτα, ακούει καπνίζοντας με σαράκι τον καημό της μάνας στον τηλεφωνητή της και ταυτόχρονα επιδεικνύει τα φιλοζωικά της συναισθήματα, ζητώντας συμβουλές από τον παπαγάλο της.
ΠΗΓΕΣ: www.ogdoo.gr, www.patrinorama.com.gr, www.zarpanews.gr, https://mikrofwno.gr, www.klik.gr, https://provocateur.gr,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν