ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ

ΧΑΘΗΚΕΣ (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΔΙΑΒΩ)
Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου
Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας
Ερμηνεία: Πάνος Τζανετής
LP 7″, Single ” Γειτονιές και περίχωρα / Χάθηκες ” 1964

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΤΖΑΝΕΤΗΣ στο ΣΤΟΥΝΤΙΟ

ΠΑΝΟΣ ΤΖΑΝΕΤΗΣ στην ταινία Η ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ 1964

Το κλιπ προέρχεται από την ταινία τού Γιώργου Παπακώστα «Αδικημένη» (1964) με την Μαριάννα Κουράκου, τον Ορέστη Μακρή, τον Άλκη Γιαννακά

Στην ταινία ακούγονται, λόγω του σεναρίου, πολλά τραγούδια των Μίμη Πλέσσα του Χρήστου Μουραμπά και Γιώργου Ζαμπέτα που εμφανίζεται και στην ταινία να παίζει μπουζούκι και να συνοδεύει στα τραγούδια τον Πάνο Τζανετή και την Κρύσταλ.

Περίληψη/Σχόλια: Η Αγγελική, μια όμορφη και καλλίφωνη κοπέλα, με την ενηλικίωσή της βγαίνει από το ορφανοτροφείο και βρίσκει δουλειά σ’ ένα κοσμικό κέντρο. Ο γιος του ιδιοκτήτη, ο Άλκης, ο οποίος τη βλέπει με περισσή συμπάθεια, την προτρέπει να γίνει τραγουδίστρια. Η πρώτη της εμφάνιση έχει ανέλπιστη επιτυχία και φυσικά δεν αργεί να γίνει αστέρι του λαϊκού τραγουδιού. Κάποια μέρα όμως, μια φίλη της, η Λένα, της λέει πως το ορφανοτροφείο επισκέφθηκε ένας ηλικιωμένος κύριος, ο κύριος Νικόλας, αναζητώντας ένα κοριτσάκι που είχε αφήσει εκεί προ πολλών ετών, και το οποίο ονομαζόταν Αγγελική. Η Αγγελική ταράζεται, τον αναζητά αμέσως, τον βρίσκει και έτσι πατέρας και κόρη σμίγουν. Στο μεταξύ συνδέεται ερωτικά με τον Άλκη, αλλά όταν αυτός έρχεται να τη ζητήσει σε γάμο, ο κύριος Νικόλας, όντας μεθυσμένος, τον αποπαίρνει. Ένα ατύχημα, ωστόσο, δίνει μια νέα τροπή στα πράγματα καθώς γίνεται αιτία να τυφλωθεί η Αγγελική και ο πατέρας της την πάει στην Αμερική για θεραπεία. Ο αναγκαστικός χωρισμός δεν αποξενώνει τελικά το νεαρό ζευγάρι και η αγάπη τους θα αποδειχθεί υπέρτερη όλων των εμποδίων, ιδιαιτέρως εκείνου μιας άλλης γυναίκας, η οποία στο μεταξύ εμφανίζεται απειλώντας να μπει στη ζωή του Άλκη.

ΣΤΙΧΟΙ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΧΑΘΗΚΕΣ (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΔΙΑΒΩ)
Δεν έχει δρόμο να διαβώ
σοκάκι να περάσω
γωνιά να μην σε θυμηθώ
ημέρα να μην κλάψω

Δεν έχει μέρα να μην πω
βραδιά να μην μιλήσω
νύχτα να μην σ’ αναζητώ
βαθιά να σε φιλήσω

Όλες οι ώρες γίνανε
φωνή που σε φωνάζουν
κι οι νύχτες ‘γίναν δάκρυα
που στην καρδιά μου στάζουν…

LP 7″, Single ” Γειτονιές και περίχωρα / Χάθηκες ” 1964

Πάνος Τζανετής: (σύντομο) Βιογραφικό
Το γνήσιο λαϊκο παιδί από τον Καράμπαμπα (Χαλκίδα). Ο Πάνος Τζανετής, ένας από τους πιο μεγάλους λαϊκούς τραγουδιστές γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου το 1940, στον Καράμπαμπα (τότε δεν λεγόταν… Κάνηθος)( Η Κάνηθος είναι συνοικία της Χαλκίδας που αντιστοιχεί στο ηπειρωτικό τμήμα της πόλης) έκανε μια λαμπρή καριέρα στο τραγούδι με πολλές κινηματογραφικές εμφανίσεις,
Ερμηνευτής με χρώματα από την σχολή Καζαντζίδη. Η φωνή του συνδέθηκε με αξέχαστα τραγούδια: «Δεν έχει δρόμο να διαβώ» (Ζαμπέτα – Δ. Χριστοδούλου), «Τι σου ‘κανα και μ’ εγκατέλειψες» (Ζαμπέτα – Κ. Μάνεση). Ο Πάνος Τζανετής έβαλε τη σφραγίδα του στο λαϊκό τραγούδι, αλλά λίγοι νέοι τον γνωρίζουν.Συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες (Χατζιδάκι, Ζαμπέτα, Μαρκόπουλο, Σπανό, Ξαρχάκο, Βίρβο και πολλούς άλλους). Συνεργάστηκε με όλους τους κολοσσούς της ελληνικής μουσικής (Καζαντζίδη, Μαρινέλλα, Μητσιά, Μπέμπα Μπλανς, Μάνο Παπαδάκη και πλήθος άλλων τραγουδιστών). Μεσουράνησε το διάστημα 1960 με 1967. Τραγούδησε σε 50 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Το τέλος της καριέρας του ήρθε γύρω στο 1968 και μετά έκανε σποραδικές εμφανίσεις ενώ εργάστηκε ως ταξιτζής.
Στις μέρες δόξας, να έρχεται με ένα αυτοκίνητο (σπάνιο για την εποχή) και να επισκέπτεται τους δικούς του που έμεναν κοντά στην Ευαγγελίστρια. Γνήσιος Καραμπαμπιώτης, καθόταν σε μια καρέκλα έξω από το σπίτι του, έβγαζε το μπουζούκι από τη δερμάτινη θήκη με μια μοναδική ιεροτελεστία και έπαιζε για τους πιτσιρικάδες της γειτονιάς.
Το Μάιο του 2004 διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο και άρχισε θεραπεία. Τον Ιούλιο του 2008 άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και τον Οκτώβριο του 2009 έπεσε σε κώμα. Πέθανε στις 21 Νοεμβρίου 2009.

Μάνος Χατζιδάκις, Πάνος Τζανετής:
Μια μυστική συνεργασία από τις αρχές του ’60

Από την συναυλία στο θέατρο Κεντρικόν, το 1960. Ο Πάνος Τζανετής, μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι, την Νάνα Μούσχουρη, τον Γιώργο Μούτσιο και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, που παρουσίαζε το πρόγραμμα.

Η πρώτη συνεργασία του Πάνου Τζανετή με το Μάνο Χατζιδάκι έγινε το 1960
Μιλάει γι’ αυτήν την γνωριμία του ο ίδιος ο Π. Τζανετής στην ιστορική, ραδιοφωνική εκπομπή «Λαϊκοί Βάρδοι» του αείμνηστου Πάνου Γεραμάνη.(αποσπάσματα)
” …..Και πράγματι λοιπόν μου λέει πως αύριο το μεσημέρι, στις 2 η ώρα, θα πρέπει να πάω στου Φλόκα και θα ’ναι εκεί ο Χατζιδάκις. Και πάω λοιπόν την άλλη μέρα κι έρχεται ο Χατζιδάκις. Έρχεται λοιπόν και μου λέει: “τραγουδάς καλά;”. Εγώ τότε τι να πω σ’ αυτόν τον κολοσσό; Ο άνθρωπος ήτανε φοβερός. Του λέω: “δάσκαλε αυτό θα το κρίνετε εσείς, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα”.
Και με παίρνει λοιπόν απ’ το χέρι και με πάει στο σπίτι του. Κάθεται στο πιάνο και αρχίζει να μου παίζει τα τραγούδια του, γιατί έπρεπε να ξεκινήσω με δικά του τραγούδια. Έπαιζε λοιπόν τα δικά του τραγούδια, του τα ’λεγα, ενθουσιάστηκε και μου λέει: “σε δέκα μέρες κάνουμε συναυλία στο Κεντρικόν. Έλα αύριο από το ραδιόφωνο”, καθότι έπρεπε να περάσω και από την επιτροπή της ραδιοφωνίας. Και πάω λοιπόν την άλλη μέρα στο ραδιόφωνο, περνάω από την επιτροπή –βεβαίως δεν χρειάστηκε κάτι ιδιαίτερο– και κάνω πρόβα, απευθείας, για να πάμε στο Κεντρικόν να κάνουμε τη συναυλία. Περνάω από την επιτροπή λοιπόν και ετοιμαζόμαστε με την ορχήστρα τής ραδιοφωνίας να κάνουμε τη συναυλία στο Κεντρικόν, στην οποία θα λαμβάναμε μέρος εγώ, η Νάνα Μούσχουρη, ο Γιώργος Μούτσιος, ενώ το πρόγραμμα θα το παρουσίαζε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Ήταν μια φανταστική συναυλία, το 1960, πριν φύγω για το Στρατό. Ενθουσιάστηκε ο Χατζιδάκις! Είχα φοβερή επιτυχία, πάρα πολλή “……

Το εξώφυλλο του προγράμματος από την παράσταση «Μαγική Πόλις»

Η δεύτερη συνεργασία του Πάνου Τζανετή με το Μάνο Χατζιδάκι είναι το 1963.
Στις 18 Ιουνίου 1963 ανεβαίνει στο Θέατρο Παρκ, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η παραγωγή του Θεόδωρου Κρίτα «Μαγική Πόλις», μια μουσική παράσταση με τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, με σκηνικά του Μίνου Αργυράκη, χορογραφίες του Μανώλη Καστρινού και σκηνοθεσία του Λεωνίδα Τριβιζά που συμμετείχαν ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Πάνος Τζανετής. Ο Πάνος Τζανετής, δηλαδή, δεν ήταν από την αρχή στο «θίασο», γι’ αυτό και δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα, καθώς ήρθε αργότερα, αντικαθιστώντας τον Λάκη Παππά.
Και η γνωριμία του με τον Γιώργο Ζαμπέτα
Έχει ενδιαφέρον, όμως, και η συνεχεια της αφήγησης του Γιώργου Ζαμπέτα, από το βιβλίο της Ιωάννας Κλειάσιου, που «πιάνει» την στροφή του Τζανετή από το ελαφρό τραγούδι στο λαϊκό, στο οποίο και θα διέπρεπε τα επόμενα (λίγα) χρόνια. Διαβάζουμε: «Μια μέρα στο Παρκ, στα καμαρίνια, έρχεται ο Τζανετής, που τραγούδαγε κι αυτός στην παράσταση, με διπλαρώνει και μου λέει, δάσκαλε, να σου πω κάτι; Όχι και δάσκαλε, του λέω, τι θέλεις Παναγιώτη; Να σου πω ένα τραγούδι να με ακούσεις, διαφορετικό τραγούδι απ’ αυτά που λέω για να ακούσεις. Καλά, πάμε, του λέω. Θα σου πω τον Μπάρμπα Θωμά, ένα τραγούδι του Μητσάκη, λέει. Σκέφτηκα, αυτός και να θέλει να πει αυτό το τραγούδι, ένα λαϊκό καθαρά τραγούδι; Για να τον ακούσω. Τσακώνω το μπουζούκι, τραγουδάει αυτός. Κόκαλο εγώ. Για ξαναπεσ’ το, του λέω. Το ξαναλέει. Καλός. Του λέω, τώρα τελειώνουμε από δω, είχε πάει Οκτώβρης (σ.σ. Σεπτέμβρης), εγώ θα πάω στου Χειλά, ό,τι κι αν κάνεις, όπου κι αν δουλέψεις, έλα να με βρεις». Και λίγο πιο κάτω: «Τότε μόλις είχε αρχίσει να μπαίνει στα πράματα, να κάνει κάτι η εταιρία Philips, που είχε πάρει και την Fidelity του Πατσιφά. Κι ήταν εκεί παραγωγός ο Σπύρος ο Ράλλης, δύναμη μεγάλη. Ο Πατσιφάς είχε ανοίξει ήδη στην Ερμού τη Lyra. Η Philips ήταν στην οδό Ερμού 50, μεταξύ Βουλής και Νίκης, και η Odeon ήτανε στη Σταδίου, στο Μέγαρο Γουτάκη. Πάω μια μέρα στον Ράλλη και του λέω, τι πουλάς με αυτούς που έχεις; Άσε, μου απαντάει, 180 κομμάτια. Καλά, έχω κάτι τραγούδια να σου φέρω κι έναν καινούργιο τραγουδιστή. Και του πάω τότε τον Τζανετή και το Χάθηκες σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου, το οποίο αποθέωσε με την ερμηνεία του ο Πάνος Τζανετής! και έγινε το μπαμ! Δώσε μου και μένα μπάρμπα! Κάνουμε μπαμ με το τραγούδι. 30.000 κομμάτια σ’ ένα μήνα. 30.000 κομμάτια να μας κυνηγάνε και να τρέχουμε όλοι μαζί. Αφού η εταιρία ήταν στα πρόθυρα να κλείσει, θα βάζανε λουκέτο οι Ολλανδοί και τους πέφτει το τραγούδι κι αναστήθηκε η εταιρία – κι έτσι ζει μέχρι σήμερα, και θα ζει». Χάρις σε αυτό το αριστουργηματικό κομμάτι του Γιώργου Ζαμπέτα, το «Χάθηκες» ή με τον δεύτερο τίτλο του, έτσι όπως το ξέρουν οι πάντες, «Δεν έχει δρόμο να διαβώ».
ΠΗΓΕΣ: www.discogs.com, www.lifo.gr, www.ogdoo.gr, http://allaboutevia.blogspot.com, www.retrodb.gr, iertpoyagapisame.blogspot.com

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν