ΧΘΕΣ ΑΚΟΜΑ

Στίχοι: Νάντια Κωνσταντοπούλου. Μουσική: Τάκης Μωράκης.
Ερμηνεία : Νάντια Κωνσταντοπούλου
Vinyl, 7″, 45 RPM, Single ” Φύγε / Χθες ακόμα ” 1966

Στίχοι

Χθες ακόμα μου μίλαγες
για μι’ αγάπη αιώνια,
που τους δυο μας θα έδενε
χρόνια και χρόνια.

Χθες ακόμα το στόμα σου
με φιλιά φλογισμένα
μου `χε πει πως γεννήθηκες
μόνο για μένα, μόνο για μένα.

Χθες ακομα, μα σημερα
ποιος να ξέρει πού να `σαι,
ποιος να ξέρει τι σ’ άλλαξε
και δε θυμάσαι.

Και δε με χωράει ο τόπος,
οι δρόμοι με διώχνουν κι αυτοί,
να `ρθώ να σε βρω για να μάθω,
να σε ρωτήσω γιατί.

Γιατί μέχρι χθες
μ’ είχες κάνει απ’ αγάπη να σβήσω,
γιατί μέχρι χθες
μου `χες δώσει ελπίδες κρυφές,
γιατί μ’ είχες κάνει, γιατί,
να σ’ αγαπήσω.

Σχόλια

Vinyl, 7″, 45 RPM, Single ” Φύγε / Χθες ακόμα ” 1966

Η Νάντια Κωνσταντοπούλου
ήταν μία σπουδαία τραγουδίστρια της ελαφράς μουσικής με διεθνή καριέρα. Γεννήθηκε το 1933 και παντρεύτηκε το 1961 το διακεκριμένο τραγουδοποιό και συνθέτη Τάκη Μωράκη. Πολλές από τις δημιουργίες του μάλιστα, πρωτοτραγούδησε η Νάντια Κωνσταντοπούλου.
Είχε γράψει λαμπρή ιστορία στο «ελαφρό» τραγούδι. Ωστόσο, έγινε τραγουδίστρια από… τύχη! Εργαζόταν στη ραδιοφωνία ως μουσικός παραγωγός και ο διευθυντής της -που την άκουσε τυχαία να τραγουδάει βάζοντας δίσκους άλλων καλλιτεχνών- εντυπωσιάστηκε από τη φωνή της. Αμέσως της πρότεινε να ασχοληθεί με το τραγούδι. Ετσι, έκανε οντισιόν με τον Μίμη Πλέσσα και ξεκίνησε τη θριαμβευτική καριέρα της, αφήνοντας πίσω της τη ραδιοφωνία. Αλλωστε, απολύθηκε -λόγω του ασυμβίβαστου- όταν εμφανίστηκε στα «Αστέρια» αντικαθιστώντας τη Νάνα Μούσχουρη!,,Πρωτοεμφανίστηκε στο επαγγελματικό τραγούδι το 1958 και τον επόμενο χρόνο δισκογράφησε το πρώτο της τραγούδι («Θα σ’ αγαπώ κάθε μέρα πιο πολύ» του Ζ. Κορινθίου).

Από το 1960 έως το 1967, πέντε φορές Κατόπιν, με προτροπή του Γ. Μουζάκη, εμφανίστηκε στο ελαφρό μουσικό θέατρο («Ροζ μπαλέτα», «Τριάντα κότες κι ένας κόκορας», κ.λπ.) και γνώρισε τον Μωράκη. Ερμηνεύοντας τραγούδια του συζύγου της, μετέσχε σε διάφορα Φεστιβάλ και κέρδισε αρκετά βραβεία . Με τον Τάκη Μωράκη εμφανίστηκε πολλές σεζόν στο κέντρο που λειτουργούσε μέσα στο ξενοδοχείο “Acropole Palace” της οδού Πατησίων.
Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της ερμήνευσε τραγούδια και άλλων εκλεκτών συνθετών (μεταξύ των οποίων του Μ. Πλέσσα, του Κ. Χατζή, με ιδιαίτερη επιτυχία του Ανδρέα Χατζηαποστόλου, κ.ά.). Το 1996 επισκέφθηκε την Αμερική και πραγματοποίησε ορισμένες εμφανίσεις.Έχει γράψει λαμπρή ιστορία στο «ελαφρό» τραγούδι.συμμετείχε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης και απέσπασε αντίστοιχα βραβεία. Το 1964, δε, κέρδισε το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ με το τραγούδι «Ποιος».
Συγκαταλέγεται μέσα στις πρώτες θέσεις των ερμηνευτών που σημάδεψαν το ελληνικό τραγούδι, κυρίως τη δεκαετία του ’60. Και δεν είναι μόνο οι πολλές και μεγάλες επιτυχίες που ηχογράφησε στις 45 ή αργότερα στις 33 στροφές, αλλά και τα βραβεία που κέρδισε τόσο στα εγχώρια, όσο και στα διεθνή φεστιβάλ, τα οποία τότε είχαν και αξία και σημασία.
Το (1963), η Νάντια Κωνσταντοπούλου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Τραγουδιού που γίνεται στο Σαιν Βενσάν και στις 24 Μαΐου θα κερδίσει το «Βραβείο Ευρώπης» με το «Αγαπώ ένα τύπο» του Μωράκη, το οποίο επίσης θα γίνει μεγάλη επιτυχία όταν θα κυκλοφορήσει στις 45 στροφές.
Ωστόσο, η «μεγάλη» χρονιά της θα είναι το 1964, καθώς μέσα σ’ ένα μήνα θα καταφέρει να κερδίσει δύο πρώτα βραβεία. Αρχικά σ’ εκείνο της Πολωνίας στις 13 Αυγούστου με το «Σ’ ευχαριστώ καρδιά μου» και το Σεπτέμβριο στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης με το «Ποιος», το οποίο ερμήνευσε από κοινού με την Κλειώ Δενάρδου. Αμφότερα βεβαίως, σε μουσική Τάκη Μωράκη…
Σε πολλά από τα τραγούδια της έχει γράψει η ίδια τους στίχους.

Καλή Ακρόαση