ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ – ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

”ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ” ΣΕ 5 ΓΛΩΣΣΕΣ
Βασίλης Χατζηνικολάου

”ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ” Στα Ελληνικά
”ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ” Στα Αραβικά المسيح قام
”ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ” Στα Αγγλικά CHRIST IS RISEN
”ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ” Στα Γαλλικά Christ est ressuscité
”ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ” Στα Ρωσικά ХРИСТОС ВОСКРЕС

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ: ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ
Δίστιχα της Πασχαλιάς από το
Μελί Ερυθραίας της Μικράς Ασίας
Ερμηνεύει η Δόμνα Σαμίου

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ – EL MASSIH KAM ( المسيح قام) – FAIRUZ

Ελ Γκρέκο , “Ανάσταση”, 1596-1600

“ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ” ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ
Χριστός Ανέ- Χριστός Ανέστη μάτια μου
Χριστός Ανέστη μάτια μου κι έλα να φιληθούμε,
έτσ’ είναι μάτια μου, έτσ’ είναι κι έλα να φιληθούμε,
πάρε και κλή- πάρε και κλήμα τ’ αμπελιού
πάρε και κλήμα τ’αμπελιού κι έλ’ να στεφανωθουμε.

Έβγα να με δεις που ήρθα
τ’ άστρι μ’ έφερε τη νύχτα.

Όμορφη πού ’ναι η Λαμπρή απ’ όλες τσι σκολαδες,
που βγάζουν την Ανάσταση μ’ ολόχρυσες λαμπάδες.

Βιόλα μου και κατιφέ μου
δε σ’ αλησμονώ ποτέ μου.

Και η Λαμπρή καμάρα ’ναι, σκύψε και πέρασε την
και πάλι και τ’ Αϊ-Γιωργιού, ξαναδευτέρωσέ την.

Σένα πρέπει, σένα πρέπει
το γαρύφαλλο στην τσέπη.

Διονύσιος Σολωμός
«Ο Λάμπρος»
«Η ημέρα της Λαμπρής»
Καθαρώτατον ἥλιο ἐπρομηνοῦσε
Τῆς αὐγῆς τὸ δροσᾶτο ὕστερο ἀστέρι,
Σύγνεφο, καταχνιά, δὲν ἀπερνοῦσε
Τ᾿ οὐρανοῦ σὲ κανένα ἀπὸ τὰ μέρη·
Καὶ ἀπὸ κεῖ κινημένο ἀργοφυσοῦσε
Τόσο γλυκὸ ‘ς τὸ πρόσωπο τ᾿ ἀέρι,
Ποὺ λὲς καὶ λέει μέσ’ ς’ τῆς καρδιᾶς τὰ φύλλα·
Γλυκειὰ ἡ ζωή καὶ ὁ θάνατος μαυρίλα.

Χριστὸς ἀνέστη! Νέοι, γέροι καὶ κόραις,
Ὅλοι, μικροὶ μεγάλοι, ἑτοιμαστῆτε·
Μέσα ‘ς ταῖς ἐκκλησίαις ταῖς δαφνοφόραις
Μὲ τὸ φῶς τῆς χαρᾶς συμμαζωχτῆτε·
Ἀνοίξετε ἀγκαλιαῖς εἰρηνοφόραις
Ὀμπροστὰ ‘ς τοὺς Ἀγίους, καὶ φιληθῆτε·
Φιληθῆτε γλυκὰ χείλη μὲ χείλη,
Πέστε Χριστὸς ἀνέστη, ἐχθροὶ καὶ φίλοι.
Δάφναις εἰς κάθε πλάκα ἔχουν οἱ τάφοι,
Καὶ βρέφη ὡραῖα ‘ς τὴν ἀγκαλιὰ οἱ μαννάδες·
Γλυκόφωνα, κυττῶντας ταῖς ζωγραφι-
σμέναις εἰκόνες, ψάλλουνε οἱ ψαλτάδες·
Λάμπει τὸ ἀσῆμι, λάμπει τὸ χρυσάφι,
Ἀπὸ τὸ φῶς ποὺ χύνουνε οἱ λαμπάδες·
Κάθε πρόσωπο λάμπει ἀπ᾿ τ᾿ ἁγιοκέρι,
Ὁποῦ κρατοῦνε οἱ Χριστιανοὶ ‘ς τὸ χέρι.

Απόστολος Γεραλής, Τα αυγά της Λαμπρής 1938. Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων.

CD, Album ” Τα Μπλουζ Της Ψυχής μου – Βυζαντινά Ακούσματα Στον 21ο Αιώνα ” 2008

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Βυζαντινές ψαλμωδίες “Τα μπλουζ της ψυχής μου”
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ποια σχέση θα μπορούσε να έχει ο γνωστός αμερικάνικος ρυθμός των μπλουζ με τα βυζαντινά ακούσματα της παράδοσης μας; Ο Βασίλης Χατζηνικολάου νιώθει ότι κάποια ισχυρά αλλά υπόγεια ρεύματα, τα συνδέουν μεταξύ τους σε μια μυστική επικοινωνία. Έτσι μέσα σε αυτό το ψηφιακό δίσκο, τα μουσικά διαστήματα συμφιλιώνονται με τα ψυχικά συναισθήματα του καλλιτέχνη. Αυτή η προσέγγιση των δύο διαφορετικών κόσμων, δηλαδή της βυζαντινής ανατολής και των μπλουζ, με την συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας αιχμής, συνθέτουν το παζλ των «Μπλουζ της ψυχής του», αναστρέφοντας το μειονέκτημα της ετερότητας του υλικού σε μια δυναμική και πρωτόγνωρη πανδαισία ήχων.
Ο Βασίλης Χατζηνικολάου γεννημένος στη Θεσσαλονίκη με σπουδές μουσικής στο Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης, μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης αλλά και βυζαντινής μουσικής, έζησε για μια 10ετία στον Καναδά αποκτώντας από το πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, πτυχία σύνθεσης, φωνητικής και διεύθυνσης χορωδίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάστηκε σαν πιανίστας και ενορχηστρωτής με επώνυμους καλλιτέχνες όπως τους: Διονύση Σαββόπουλο, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Ορφέα Περίδη, Νίκο Παπάζογλου κ.α.. Ταυτόχρονα ψέλνει στον Άγιο Ανδρέα Πετραλώνων και συμμετέχει σε μουσικές παραγωγές, ηχογραφήσεις και συναυλίες γνωστών ονομάτων της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Από τις δύο αγάπες του – όπως λέει ο ίδιος – την βυζαντινή μουσική και τα μπλουζ, προέκυψε τούτο το ηχητικό μωσαϊκό «Τα μπλουζ της ψυχής μου», που με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό κυκλοφορεί από την ΛΥΡΑ.
Πρόκειται για μια πολυμορφία ρυθμών και ήχων με εναλλαγές χρωμάτων και τολμηρές επιλογές, που ποικίλουν από αυστηρούς μεγαλο βδομαδιάτικους ύμνους, rhythm and blues εκδοχές ψαλμών του Δαβίδ, σύγχρονες μπαλάντες του Παπαδιαμάντη και του δερβίση της ανατολής Τζελαλαντίν Ρουμί με την μαγευτική πολίτικη λύρα του Σωκράτη Σινόπουλου, ιρλανδέζικες γκάιντες σε βυζαντινές μελωδίες, μέχρι την οικουμενική διασκευή του «Χριστός Ανέστη» σε πέντε γλώσσες, το ιδανικότερο κλείσιμο των «Βυζαντινών ακουσμάτων στον 21° αιώνα» και τελική ψηφίδα των «Μπλουζ της ψυχής μου».

CD Box Set ” Τα Πασχαλιάτικα = Easter Songs “
Label: Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής

Η Δόμνα Σαμίου το κατέγραψε στο Μελί Μεγάρων Αττικής από τη Μαρία Καραμπλάκα το 1987. Παίζουν οι μουσικοί, Σωκράτης Σινόπουλος πολίτικη λύρα-λάφτα Παναγιώτης Δημητρακόπουλος κανονάκι, Χάρης Λαμπράκης νέυ Κατερίνα Μητροπούλου μπεντίρ.

CD, Album ” Good Friday Eastern Sacred Songs ” 1962

FAIRUZ
“Δεν μιλώ για τίποτα εκτός από αυτό που μπορώ να κάνω και κάνω. Επιτυγχάνω τους στόχους μου όταν η φωνή μου και εγώ μπορούν να αλλάξουν κάτι στη δυστυχία των ανθρώπων. Αυτό με κάνει ευτυχισμένη. Είμαι κόρη της φτώχειας και μιλώ στους φτωχούς από αυτή τη θέση τη δική μου που είναι επίσης καί δική τους” (Το μήνυμα της Φεϊρούζ προς τους Τυνήσιους κατά τη διάρκεια της συναυλίας της στην Τύνιδα, το 1998).
“Η Φεϊρούζ, είναι η κορυφαία τραγουδίστρια στον Αραβικό κόσμο. Έχει τραγουδήσει πάνω από 1500 τραγούδια και έχει πωλήσει περίπου 80 εκατομμύρια μονάδες δίσκων σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό που παραμένει το μέγιστο επίτευγμά της από την άποψη της φωνητικής της απόδοσης και του ταλέντου της είναι το CD των προσευχών της Μεγάλης Παρασκευής που κατέγραψε το 1965 στο Λίβανο και έπειτα πάλι το 1985 στον καθεδρικό ναό της Νοτρ νταμ στο Παρίσι στη Γαλλία (και οι δύο ζωντανές ηχογραφήσεις στις εκκλησίες). Η φωνή της απλά ξεπερνά την ανθρώπινη εμπειρία ακρόασης και τη φύση για να φτάσει σε ένα αιθέριο επίπεδο που σε παίρνει πέρα από μόνο μια εμπειρία ακρόασης. Οποιοσδήποτε σε όλο τον κόσμο που έχει την ευκαιρία να ακούσει τις ιερές προσευχές της, ανεξάρτητα σε ποια θρησκεία ανήκει, έχει την δυνατότητα να απολαύσει τον ουρανό στη γη, ή τουλάχιστον να ξέρει πώς η φωνή ενός αγγέλου ακούγεται” (Daily mail, Λονδίνο).
Το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ σύμβολο του Λιβάνου, η Φεϊρούζ, η Λιβάνια τραγουδίστρια, έχει κατακτήσει τη θέση της στάρ σε όλο τον Αραβικό κόσμο από την καταγραφή των πρώτων της παραστάσεων στη Δαμασκό στη δεκαετία του 50. Με πάνω από 1500 τραγούδια και μιούζικαλ στο όνομά της, ο μύθος του σήμερα είναι το χθεσινό ντροπαλό κορίτσι του χωριού. Η σούπερ σταρ του σήμερα ήταν το χθεσινό μέλος χορωδίας σε έναν ραδιοσταθμό. Αυτή που επευφημείται από τα πλήθη σαν μαγευτική, λαμπρή και συναρπαστική, είναι ακόμα αυτή που συνεχίζει να δοκιμάζει μια ειδική χαρά καθώς τραγουδά και διαπιστώνει την απορροφημένη προσοχή κάποιου ανώνυμου ακροατή μέσα στο πλήθος. Γεννημένη σε μια “Ορθόδοξη” (πρόκειται για τους Μελχίτες) Χριστιανική οικογένεια, από τη μικρή πόλη Ντζαπάλ του Αλ Αρζ, η Φεϊρούζ μεγάλωσε στη “Ζάκ Ελ Πλάστ” μια παλιά γειτονιά της Βηρυτού. Άρχισε τη μουσική σταδιοδρομία της ως μέλος χορωδίας στο ραδιοσταθμό του Λιβάνου. Προς το τέλος της δεκαετίας του 50 το ταλέντο της ως τραγουδίστριας αναγνωρίστηκε από όλους.
Η Φεϊρούζ τραγούδησε σε πολλά διεθνώς διάσημα μουσικά μέγαρα όπως το βασιλικό Αλβέρτο Χολ στο Λονδίνο το 1962, στην αίθουσα Κάρνεγκι στη Νέα Υόρκη το 1971, στο Παλλάδιο του Λονδίνου το 1978, στο Ολυμπία του Παρισιού το 1979, και στη βασιλική αίθουσα στο Λονδίνο το 1986. Στην ηλικία των 74 χρονών, προς έκπληξη των θαυμαστών της, έχει ακόμα την ίδια αγγελική φωνή που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπων για δεκαετίες. Τον Μάιο του 2007 τραγούδησε στην Αθήνα, στο θέατρο Ηρώδου Αττικού!

Τις καλύτερες ευχές, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα, με αγάπη, υγεία, χαρά και ευτυχία!