Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Γκανάς

ΧΡΩΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Πρώτη εκτέλεση: Γεράσιμος Ανδρεάτος
CD, Album “Λόγω Τιμής” 1997

Στο MEGA «Ελα και θα δεις» 22.1.2021

ΣΤΙΧΟΙ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ

ΧΡΩΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε
τα χέρια θα περάσουμε στους ώμους
παλιά τραγούδια για να θυμηθούμε
ονόματα και βλέμματα και δρόμους

Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια
που θυμάσαι και θυμάμαι
τίποτα δε χάθηκε ακόμα
όσο ζούμε και πονάμε
χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια
μόνο τρόπο να κοιτάνε

Κι αν άλλαξαν οι φίλοι μας λιγάκι
αλλάξαμε κι εμείς με τη σειρά μας
χαθήκαμε μια νύχτα στο Παγκράτι
αλλά βλεπόμαστε στα όνειρά μας

Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια
που θυμάσαι και θυμάμαι
τίποτα δε χάθηκε ακόμα
όσο ζούμε και πονάμε
χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια
μόνο τρόπο να κοιτάνε

Οι σειρές του MEGA σύστησαν εμβληματικά soundtracks που άφησαν το σημάδι τους στις συνειδήσεις.
Το Mega Channel ήταν ο πρώτος -χρονολογικά- ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας. Εξέπεμψε για πρώτη φορά το 1989. Το σήμα του «μεγάλου καναλιού» έπεσε στις 2:08:36 π.μ. της Κυριακής 28ης Οκτωβρίου 2018 από την Digea.
Η μυθοπλασία ήταν το δυνατότερο χαρτί του καναλιού. Κατά τη διάρκεια των 29 ετών της ιστορίας του, από τη συχνότητα του MEGA προβλήθηκαν αξέχαστες τηλεοπτικές σειρές που καθήλωσαν τους τηλεθεατές και έγραψαν τη δική τους ανεξίτηλη ιστορία στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.
Το MEGA χάρισε στο κοινό ανεπανάληπτα σίριαλ, τα οποία επενδύθηκαν με εμβληματικά soundtracks, τις περισσότερες φορές γραμμένα ειδικά για αυτό τον σκοπό από κορυφαία ονόματα της μουσικής.
To «Λόγω τιμής»
Και ναι, η μεγάλη επιτυχία την τηλεοπτική σεζόν 1996 – 1997 σε σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου σκηνοθεσία του Πατρινού Λάμπη Ζαρουτιάδη
Για τη σειρά «Λόγω τιμής» έγραψε πέντε τραγούδια που ερμήνευσε ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ένα οι ηθοποιοί Βίκυ Βολιώτη και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ενώ το δίσκο συμπλήρωναν επτά οργανικά θέματα. Τους στίχους έγραψαν ο Μιχάλης Γκανάς, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Δημήτρης Βλάχος, ο Χρήστος Θεσσαλονικεύς και ο Γιώργος Ευσταθίου.
Υπόθεση: Μια παρέα παιδιών από την Πάτρα, διαφορετικοί χαρακτήρες με ξεχωριστές κλίση ο καθένας, δίνουν λόγο τιμής ότι θα μείνουν για πάντα δεμένοι ό,τι αντιξοότητες κι αν αντιμετωπίσουν. Θα χαθούν στην καθημερινότητα και τις έννοιες της Αθήνας, θα μαλώσουν, θα απογοητευτούν, θα ερωτευτούν, μα στο τέλος και πάλι ενωμένοι θα πορευτούν στους δρόμους της ιδιαίτερης πατρίδας τους, της Αχαϊκής πρωτεύουσας.«Το χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» που ακούγεται στους τίτλους της σειράς, δεν έπαψε ποτέ να μας την θυμίζει όλα αυτά τα χρόνια.

CD, Album “Λόγω Τιμής” 1997

To «Λόγω τιμής» δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τη μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου
Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση παραγωγής έγιναν από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, που έπαιξε κιθάρες, πιάνο, τζουρά, μαντολίνο και πλήκτρα. Έπαιξαν επίσης οι Μανώλης Καραντίνης (μπουζούκι), Λευτέρης Τζήμας (ντραμς), Πόλυς Πελέλης (ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο) και Κώστας Μάκρας (μπουζούκι).
Η ηχογράφηση έγινε στο studio Sierra από τους Πόλη Πιερρόπουλο, Τάσο Μπακασιέτα και Μανώλη Ολλανδέζο, καθώς και στο studio Saumon από τον Κώστα Ζευγαδέλη. Η φωτογραφία του Δημήτρη Παπαδημητρίου ήταν του Τάσο Βρεττού, του Γεράσιμου Ανδρεάτου του Daniel Anast, ενώ το artwork εξωφύλλου ήταν του Πέτρου Παράσχη. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Polydor.

Η ξεχωριστή μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου για το «Λόγω τιμής»
Και μόνο το «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» να είχε αυτός ο δίσκος, σήμερα θα ήταν άξιος αναφοράς και επαναφοράς. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά τραγούδια, που αποτελεί πλέον σταθμό τόσο για τους δημιουργούς, όσο και για τον ερμηνευτή του.
Αν επιχειρήσουμε μια αναδρομή στη δισκογραφία του Γεράσιμου Ανδρεάτου, θα διαπιστώσουμε πως το «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» και, σε μικρότερο βαθμό ίσως, «Το σκάκι» είναι οι δυο μεγαλύτερες επιτυχίες της διαδρομής του, όσον αφορά τραγούδια που δισκογράφησε σε πρώτη εκτέλεση. Ναι μεν ο Γεράσιμος σημείωσε μεγάλη επιτυχία με τον «Γκρεμό» των Μάνου Χατζιδάκι & Λουκά Στρογγυλού και με τη «Σκέψη της τρελής» και το «Πρώτο φθινόπωρο» του Βαγγέλη Κορακάκη, αυτά όμως ήταν επανεκτελέσεις.
Από τα άλλα τρία τραγούδια, το «Σεμνά και ταπεινά», που δεν ακούστηκε ιδιαίτερα, είναι άλλη μια από τις σημαντικότερες καταθέσεις τόσο του συνθέτη, όσο και του ερμηνευτή και αξίζει μιας δεύτερης ευκαιρίας. Όσο για τα οργανικά θέματα, αν και γράφτηκαν για να «υπηρετήσουν» συγκεκριμένες σκηνές, ακούγονται άνετα και ευχάριστα και αυτόνομα, χωρίς δηλαδή την τηλεοπτική «υποστήριξη».

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1962 στην Αθήνα. Μία ελληνική ταινία με θέμα τη ζωή ενός μπουζουξή έμελλε να τον σημαδέψει και να μάθει να παίζει μπουζούκι. Το πρώτο του μπουζούκι του το αγόρασε ο πατέρας του όταν ο Ανδρεάτος πήγαινε στην έκτη δημοτικού. Από μικρή ηλικία, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα μουσικής με τον Παναγιώτη Βεσμεδιώτη και τον Θέμη Παπαβασιλείου και φωνητικής με τον Φραγκίσκο Βουτσίνο, τον Τάσο Αποστόλου και τον Γιώργο Μισαηλίδη. Ξεκίνησε να τραγουδάει επαγγελματικά από το 1985. Η χρονιά που εκδόθηκε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά ήταν το 1991 με τίτλο «Μισμαγιά» σε στίχου και μουσική του Πέτρου Ταμπούρη, συμμετέχοντας άλλοι 15 τραγουδιστές. Η συμμετοχή, όμως, που τον έκανε ευρύτερα γνωστό ήταν αυτή στον δίσκο του Βαγγέλη Κορακάκη «Λαύριο» το 1993.
Πηγές: www.hit-channel.com, www.thebest.gr, www.ogdoo.gr

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν