SHARP TIES, ΤΟΛΗΣ ΦΑΣΟΗΣ

GET THAT BEAT
Στίχοι : Τόλης Φασόης
Μουσική: Τόλης Φασόης
Ερμηνεία: Sharp Ties, Τόλης Φασόης
Vinyl, LP, Album ” Get that beat ” 1981

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: SHARP TIES

Λίγο πριν τη συναυλία στο Σπόρτιγκ

SHARP TIES: Ζωντανά στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, στα Πατήσια 1981

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ 1981
Στη μία πλευρά της εξέδρας στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, στα Πατήσια, εκείνο το απόγευμα βρίσκονταν οι πανκ της Αθήνας, με το αντίπαλο δέος πιο δίπλα, τους ροκάδες, να απαντούν με καρπαζιές σε κάθε προσβλητική χειρονομία. Κάπου εκεί βρισκόταν και το συνεργείο τουτου ανέκαθεν “αιρετικού” Νίκου Ζερβού για τον οποίο η αναστάτωση λειτούργησε ως θείο δώρο, προκειμένου να γυρίσει τη σκηνή της συναυλίας για το cult αραβουργημα του «Σουβλίστε τους». Στη σκηνή που είχε στηθεί στο κέντρο του γηπέδου, υπό τα βλέμματα συμπάθειας των πανκ και εμπνέοντας παραδόξως σεβασμό στους ροκάδες, τραγουδούσε το πιο επιτυχημένο αγγλόφωνο ροκ γκρουπ που ακούστηκε ποτέ στην Ελλάδα, οι Sharp Ties. Συγκεκριμένα, τραγουδούσαν τη μεγάλη επιτυχία τους, το «Get that Βeat». Στο video του «Get that Beat» στην αρχή μέσα στον κόσμο εμφανίζονται ο Δημήτρης Πουλικάκος κι ο Νίκος Άσιμος.

Ο ΤΟΛΗΣ ΦΑΣΟΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Η φωνή των Sharp Ties και συνθέτης της τεράστιας επιτυχίας Get That Beat μιλάει για την ιστορική εκείνη συναυλία στο γήπεδο του Σπόρτιγκ το 1981 σε συνέντευξή του: ” Το “Get that beat”, όπως ερμηνεύτηκε στη συναυλία στο Σπόρτινγκ, όπου το γήπεδο ήταν γεμάτο, μπορεί να το δει κανείς στο youtube. Αυτό που δεν μπορεί να δει κανείς είναι ότι οι ροκάδες είχαν πλακωθεί με τα πανκιά. Εκεί έγινε το ξεκαθάρισμα: πάμε με το καινούριο ή όχι; Τραγουδάγαμε και κάποια στιγμή τους βλέπουμε να παίζουν ξύλο στις κερκίδες. Εμείς το είχαμε κατά κάποιο τρόπο προβλέψει γιατί ξέραμε ότι ήμασταν φορείς ενός άλλου τρόπου ζωής. Δεν ήμασταν ροκάδες με την εικόνα του μαλλιά, δεν είχαμε 100.000 solo, ήταν όλα γρήγορα, γκανγκ γκανγκ γκανγκ γκανγκ, ήταν ένας new wave πανκοειδής ήχος. Ήταν πιο ωμό και πιο χορευτικό όλο αυτό και για να πούμε την αλήθεια οι ροκάδες δεν το είχαν πολύ με το χορό.”

SHARP TIES: Ζωντανά στο θέατρο ΒΡΕΤΆΝΙΑ το 1981

GET THAT BEAT
Daddy says lift your knees
and get the heat
of the rhythm and beat
Flash a smile frantically
and know that day
is just a step away

Get That Beat – You Can Dance To It
Get That Beat – Forget Your Troubles Now

Say hello to the modern world
with prophets around
one has no choice
And if you stay don’t look back
New places are waiting
full speed ahead

Get That Beat – You Can Dance To It
Get That Beat – Forget Your Troubles Now
Daddy says lift your knees
and get the heat
of the rhythm and beat

Say hello to the modern world
with fools around
you’ve got no choice

Get That Beat – You Can Dance To It
Get That Beat – Forget Your Troubles Now

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΠ ΤΩΝ SHARP TIES και Ο ΤΟΛΗΣ ΦΑΣΟΗΣ
Ο Τόλης Φασόης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότια Αφρική, έλκοντας την καταγωγή του από την Ιθάκη και την Καλαμάτα. Η πρώτη επαφή του με τη ροκ έγινε σε πολύ μικρή ηλικία, όταν τρύπωνε στο εστιατόριο των γονιών του προκειμένου να παρακολουθήσει τα συγκροτηματα που διασκεύαζαν τραγούδια των Beatles και των Rolling Stones για τους συνδαιτυμόνες. Αργότερα σπούδασε θέατρο («μου άρεσε να βρίσκομαι στο πάλκο») και σχημάτισε στο Κέιπ Τάουν το δικό του γκρουπ, το οποίο ονόμασε The Introverts, και άρχισαν να παίζουν σκα. Οι προοπτικές των Introverts διακόπηκαν κάπως βίαια όταν ο ίδιος διαφώνησε με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ για τη μουσική κατεύθυνσή τους, θαμπωμένος από την κτηνώδη ηδονή της βρετανικής πανκ και επομένως λιγότερος ένθερμος πλέον με τις σκα καταβολές τους. Οι Introverts διαλύθηκαν όταν ο Τόλης χρειάστηκε να μετακομίσει στην Ελλάδα μαζί με τους γονείς του, το 1980. «Η βρετανική πανκ ήταν το κομβικό σημείο που άλλαξε όλη την πορεία της καριέρας μου, ήταν κάτι που έδειχνε σε όλους ότι το να ηχογραφήσεις μουσική δεν ήταν κάτι τόσο δύσκολο» θα δηλώσει αργότερα.
Εχοντας μόλις έξι μήνες στην Ελλάδα και μιλώντας τα ελληνικά με αγγλική προφορά (πρόκειται για κάτι που εξακολουθεί να κάνει ως σήμερα), ο Τόλης Φασόης αρχίζει να συχνάζει στο δισκοπωλείο Happening στην οδό Χαριλάου Τρικούπη και να ψάχνει για μια μπάντα που αναζητά τραγουδιστή προκειμένου να συνεχίσει να απασχολείται με τη μουσική. Οι υπάλληλοι του Happening τού προτείνουν να επικοινωνήσει με το ροκ συγκρότημα Bees, τους Γιώργο Καραγιαννίδη και Πέτρο Σκούταρη. Ο Φασόης επικοινώνησε μαζί τους, έκαναν κάποιες πρόβες και τελικά κατέληξαν να γίνουν οι Sharp Ties. «Το όνομα ήταν δική μου ιδέα» λέει σήμερα. «Ολοι μάς μετέφραζαν “Κοφτερές γραβάτες”, ωστόσο εκείνο που είχα στο νου μου ήταν οι “Εντονοι δεσμοί”».
Οι Sharp Ties ιδρύθηκαν το 1980 και ήταν οι Τόλης Φασόης (τραγούδι), Γιώργος Καραγιαννίδης (μπάσο) , Παντελής “Βees” Καραχισαρίδης(ντραμς) , Πέτρος Σκούταρης (κιθάρα). Στο γκρουπ συμμετείχαν για μικρό διάστημα και οι Πιέρ Χωρέμης (κρουστά) και ο Νίκος Καρβέλας (πλήκτρα) που για 3 μήνες πέρασε από το συγκρότημα και για να αποδώσουμε τα εύσημα ο άνθρωπος που τους ανακάλυψε και πρότεινε στην EMI ήταν ο υπάλληλος της και πολύ μετέπειτα μέλος των Πυξ Λαξ, Μάνος Ξυδούς. Συνολικά έχουν κυκλοφορήσει μέχρι το 1989 τέσσερα album. Το πρώτο τους LP “Get That Beat” με τις ska επιρροές του γίνεται χρυσό και ακολουθούν τα “Safari Boys”, “Sharp Ties 3” και “Positive”. Το γκρουπ διαλύεται γύρω στο 1992.

Οι Sharp Ties με το Νίκο Καρβέλα που πέρασε από το συγκρότημα

«Οι Sharp Ties ήταν το πιο κανονικό πράγμα, το πιο εναρμονισμένο με τη βρετανική, νευρική και στακάτη, νεοκυματικο power pop με πινελιές reggae που βγήκε στις αρχές των 80s στην Ελλάδα» λέει σήμερα ο μουσικοκριτικός Μάρκος Φράγκος. «Με πολύ περισσότερο τσαγανό από τους Taxi (ναι, του Νίκου Καρβέλα) και πολύ πιο φιλικοί στο πλατύ κοινό απ’ ό,τι τα πρώτα των Scraptown (ναι, του Μιχάλη Ρακιντζή), οι Sharp Ties απέπνεαν τη βρετανική αύρα σε μια Ελλάδα που δεν είχε ακόμη χωνέψει τη γραμμή που κάνουν στα πόδια τα δερμάτινα παντελόνια» καταλήγει. Πράγματι, οι Sharp Ties εκείνα τα τρία χρόνια στα οποία κυκλοφόρησαν τους δύο πρώτους δίσκους τους σημάδεψαν ίσως τη μοναδική στιγμή που η ελληνική δισκογραφία υπήρξε τόσο εμφατικά εναρμονισμένη με το τι συνέβαινε εκείνη την εποχή εκτός συνόρων. Τόσο ώστε ο συγκεκριμένος ήχος να «σπάσει» τα ντόπια ταμεία και να εισβάλει φασαριόζικα στις ντισκοτέκ και στα νησιώτικα μπαρ.»

Vinyl, LP, Album ” Get that beat ” 1981

Ορμώμενος από ένα μείγμα της βρετανικής πανκ και του σκα, με ρέγκε και ροκ στην εξίσωση, ο πρώτος δίσκος των Sharp Ties, που, παρεμπιπτόντως σήμαινε ισχυροί δεσμοί και όχι τόσο κοφτερές γραβάτες, επηρεάστηκε από τον ήχο της εποχής και κυρίως από τη δύναμη και την αμεσότητα, σε σχέση με τη βαριά και κομπλικέ δεκαετία που προηγήθηκε.
Ο πρώτος δίσκος που ηχογράφησαν οι Sharp Ties είχε τον τίτλο «Get that Βeat» και προφανώς περιείχε το ομώνυμο κομμάτι. «Το “Get that Βeat”. Ο πρώτος δίσκος μας είναι ο καλύτερος. Τα γούστα των μελών του γκρουπ δεν ήταν τα ίδια, άλλος άκουγε περισσότερη πανκ, άλλος περισσότερη κλασική ροκ, αλλά αυτό που προέκυψε στον πρώτο δίσκο μας ήταν ο ιδανικός συνδυασμός όλων. Και ήταν κάτι ασύλληπτο εκείνο που συνέβαινε με τους Sharp Ties εκείνη την εποχή. Γεμίσαμε το γήπεδο του Σπόρτινγκ (ακόμη μπορείς να βρεις το βίντεο στο YouTube), το θέατρο του Λυκαβηττού. Οργώσαμε όλη την Ελλάδα με περιοδείες, ενώ ο δίσκος μας πούλησε περισσότερα από 50.000 αντίτυπα» θυμάται ο Τόλης Φασόης.

Οι Sharp Ties στην απονομή του χρυσού δίσκου

Είναι γεγονός πως εκείνο το θορυβώδες απόγευμα του 1981, την ίδια εποχή που οι Madness αναρριχώνται στις κορυφές των charts και οι Smiths κυκλοφορούσαν το μανιοκαταθλιπτικό ντεμπούτο τους, κανείς από τους Sharp Ties δεν γνώριζε αν το συγκρότημα επρόκειτο να ξεπουλήσει κάτι από την αίγλη του ή αν θα ενέπνεε για πάντα τον σεβασμό. Ο Τόλης Φασόης ήταν απλώς ενθουσιασμένος, διότι, ενώ δεν είχε κλείσει καν χρόνο από τότε που μετακόμισε στην Ελλάδα, είχε ήδη έναν πολύ πλατινένιο δίσκο στο σκρίνιο του σαλονιού του και μια τεράστια επιτυχία η οποία από τότε που γράφτηκε έμελλε να ακούγεται σε όλα τα εφηβικά πάρτι ως και σήμερα. «Εκείνο που αισθάνομαι κάθε φορά που ακούω για τους Sharp Ties είναι ότι όλοι μιλούν για αυτούς με σεβασμό» λέει σήμερα, ο κομψός μαυροντυμένος, άλλοτε τραγουδιστής και frontman του γκρουπ Τόλης Φασόης. «Ισως αυτό συμβαίνει επειδή ήμασταν πάντοτε συνεπείς και ουδέποτε παρεκκλίναμε».

Σε μια μεταπολιτευτική Ελλάδα, το Get That beat ακουγόταν και χορευόταν παντού. Γιατί τότε υπήρχαν οι discotheque που ο κόσμος κάθε Παρασκευή και Σάββατο έβαζε τα καλά του(!) και διασκέδαζε χορεύοντας. Χωρίς καμία υπερβολή, επιτυχία του μεγέθους του Get that beat δεν γνώρισε κανένα άλλο αγγλόφωνο ελληνικό συγκρότημα. Να σημειώσουμε ότι τότε, πριν 40 χρόνια, τα συγκροτήματα που τραγουδούσαν ελληνικά και έπαιζαν rock ήταν ελάχιστα. Υπήρχε η άποψη ότι το πρέπει να είναι μόνο αγγλόφωνο αλλά από την άλλη πλευρά δεν υπήρχαν πωλήσεις. Ώσπου κυκλοφόρησε το “Get that Beat”.

Οι Sharp Ties ευτύχησαν να κυκλοφορήσουν ακόμη τρεις δίσκους (με πιο σημαντικό ανάμεσά τους το «Safari Boys») και να συνεχίσουν τις ζωντανές εμφανίσεις τους ανά την Ελλάδα – «έχουμε παίξει σε όποιο απίθανο μέρος μπορείς να φανταστείς, μας επιδοτούσε το υπουργείο Πολιτισμού τότε» – ως τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ώσπου ο καθένας αποφάσισε να τραβήξει τον δρόμο του. «Καθώς σταδιακά διαλύονταν οι Sharp Ties, αισθανόμουν άσχημα» θυμάται ο Τόλης Φασόης. «Αλλά για όλο εκείνο το διάστημα η μουσική ήταν μέσα στη ζωή μου. Έκανα μαθήματα φωνητικής, συνέθετα, έγραφα στίχους. Ηταν μια πολύ καλή ευκαιρία να εξελίξω τη μουσική μου» παρατηρεί.

Ο τραγουδιστής Τόλης Φασόης αρχίζει να συνεργάζεται με τους Έλληνες. Το συγκρότημα Πυξ Λαξ το 2000, όπου φιλοξενείται στην πλατινένια πώλησή τους, «Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά».
Το 2003 οι Πυξ Λαξ κυκλοφορούν το «Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών», όπου ο Τόλης Φασόης γράφει τους αγγλικούς στίχους σε μουσική των Πυξ Λαξ τα οποία τραγουδούν οι Eric Burdon των “The Animals”, Marc Almond, Steve Wynn, Gordon Gano των “The Violent Femmes”και η Μελίνα Τανάγρη.
ΠΗΓΕΣ: www.discogs.com, www.rockmachine.gr, http://ektosylhs.gr, www.last.fm/music,www.lifo.gr, www.tovima.gr, www.fractalart.gr, https://popaganda.gr

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν