ΚΑΙ ΟΙ 10 ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ και ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ  

George Gershwin, DuBose and Dorothy Heyward, and Ira Gershwin

Ιστορικό πλαίσιο
Το 1926 ο George Gershwin έγραψε στον DuBose Heyward για τη συνεργασία τους σε μια οπερική εκδοχή του μυθιστορήματος του Heyward του 1925 με τον τίτλο “Porgy”. Ο Heyward ήταν ενθουσιώδης, αλλά οι άλλες υποχρεώσεις του Gershwin καθυστέρησαν την εργασία τους μέχρι το 1934. Εκείνο το καλοκαίρι οι Gershwin και Heyward συνεργάστηκαν σε ένα νησί κοντά στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας για την προσαρμογή του μυθιστορήματος . Εκεί ο γεννημένος στο Μπρούκλιν συνθέτης ήλπιζε να απορροφήσει την αίσθηση του σκηνικού του Νότου και την προφορά και τους ρυθμούς της αφρικανικής αμερικανικής ομιλίας. Η ατμόσφαιρα ήταν εμπνευσμένη. Ο Gershwin ολοκλήρωσε την τρίωρη όπερα μέσα σε ένα χρόνο.
Η Όπερα ” Porgy and Bess ” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βοστώνη στις 30 Σεπτεμβρίου 1935, προτού μετακομίσει στο Broadway της Νέας Υόρκης.

Η μουσική ανήκει στον Αμερικανός συνθέτη George Gershwin. Οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν στους DuBose and Dorothy Heyward, and Ira Gershwin.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Porgy και ο Bess είναι μιούζικαλ, ενώ στην πραγματικότητα γράφτηκε από τον Gershwin ως την πρώτη του.δραματική λαϊκή όπερα σε τρεις πράξεις

Summertime είναι ο τίτλος άριας του George Gershwin για την όπερα Porgy and Bess που πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό το 1935.Το τραγούδι εμπνευσμένο από την τζαζ είναι ένα νανούρισμα για να τραγουδήσει η Κλάρα στο παιδί της και επαναλαμβάνεται πολλές φορές σε όλη την όπερα. Αν και εμπνευσμένο από την τζαζ, η αρχική έκδοση του «Summertime» έπρεπε να εκτελεστεί από έναν κλασικά εκπαιδευμένο τραγουδιστή της όπερας.Η πρώτη παράσταση του καλοκαιριού τραγουδήθηκε από την αμερικανίδα σοπράνο Abbey Mitchell . Έκτοτε τραγουδήθηκε από άπειρους καλλιτέχνες της τζαζ, του ποπ, ροκ και πανκ από την εποχή του μέχρι τις ημέρες μας. Μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες και θεωρείται σήμερα το πλέον ερμηνευμένο τραγούδι όλων των εποχών .

01 SUMMERTIME: Harolyn Blackwell 1935

Ερμηνεύει η σοπράνο της όπερας Harolyn Blackwell
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου υπο τη διεύθυνση του Sir Simon Rattle και η χορωδια The Glyndebourne Chorus

02 SUMMERTIME: Billie Holiday 1936

Ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα της όπερας, η 21χρονη τραγουδιστρια της τζαζ Billie Holiday ηχογράφησε μια έκδοση του «Summertime». που θα έφτανε στο Νο 1 στα charts των ΗΠΑ.Ο Η Μπίλι ήταν από το Χάρλεμ, το σπίτι της μαύρης κοινότητας της Νέας Υόρκης, η οποία εκείνη την εποχή άνθιζε απο καλλιτεχνική δημιουργία. Μαύροι καλλιτέχνες, μουσικοί και διανοούμενοι, όπως ο Duke Ellington, ο Langston Hughes και ο Lois Mailou Jones γιόρτασαν τον αφρικανικό αμερικανικό πολιτισμό τους μέσω των έργων τους κατά τη διάρκεια αυτής της χρυσής εποχής. Αυτή η εποχή είναι γνωστή ως το Harlem Renaissance .

03 SUMMERTIME: Mahalia Jackson 1956

Με την ονομασία «Η Βασίλισσα του Ευαγγελίου», η Mahalia Jackson έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς τραγουδιστές ευαγγελίου στον κόσμο τραγουδώντας τη «μουσική του Θεού». Το 1956, ωστόσο, η Τζάκσον κυκλοφόρησε το «Summertime», μία από τις λίγες φορές που ηχογράφησε μουσική που δεν ήταν θρησκευτική.

Mahalia Jackson: SUMMERTIME & I FEEL LIKE A MOTHERLESS

Σαν σημαντική ακτιβιστρια στο κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων της Αμερικής, η Τζάκσον ερμήνευσε σκόπιμα το Summertime «καλοκαίρι» του Gershwin μαζί με το αφρικανικό αμερικανικό πνευματικό, I Feel Like a Motherless Child «Μερικές φορές νιώθω σαν παιδί χωρίς μητέρα».

04 SUMMERTIME: Ella Fitzgerald & Louis Armstrong 1957

Μέχρι την κυκλοφορία του άλμπουμ Jazz των Ella Fitzgerald και Louis Armstrong, Porgy and Bess , το «Summertime» ήταν ακόμα σχετικά άγνωστο.
Το εξώφυλλο του Fitzgerald προωθούσε γρήγορα το τραγούδι στο προσκήνιο, όχι μόνο το ως κλασικό τζαζ, αλλά και ως παγκόσμια αναγνωρίσιμο hit.

PORGY & BESS: ΤΑΙΝΙΑ 1959

Η όπερα μετατράπηκε ακόμη και σε ταινία δύο χρόνια αργότερα (με τους Sidney Poitier και Dorothy Dandridge στους πρωταγωνιστικούς ρόλους), προωθώντας περαιτέρω το τραγούδι για το μεγαλείο. που ακολούθησε

05 SUMMERTIME: Miles Davis 1959

Η τζαζ ήταν πάντα μια έκφραση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και του ατομικισμού ταυτόχρονα. Εξαιτίας αυτού, οι καλλιτέχνες της τζαζ ήταν πάντα σε θέση να αυτοσχεδιάζουν για να εκφραστούν. Η απλή μελωδία του «Summertime» άφησε πολύ χώρο για αυτοσχεδιασμό, και οι μουσικοί της τζαζ έκαναν τη σειρά τους να κάνουν το τραγούδι δικό τους. Όντας μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία της τζαζ, η ορχηστρική έκδοση του “Summertime” του Miles Davis στο άλμπουμ του 1958, Porgy and Bess , είναι μια από τις πιο γνωστές. Ηχογραφημένη μέσα σε τέσσερις μέρες το καλοκαίρι του 1958, το Porgy and Bess θεωρείται ακόμα ένα ιστορικό αριστούργημα τζαζ.
Ο Miles Davis ξεκίνησε την καριέρα του ως μέλος του κουιντέτου του Charlie Parker. Η οργανική εκδοχή του τραγουδιού του Parker είναι επίσης γνωστή.

06 SUMMERTIME: Janis Joplin 1968

Με την ερμηνεία του Summertime από τους καλλιτέχνες του μπλουζ και τζαζ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το “Summertime” ανακαλύφθηκε από πολλούς καλλιτέχνες του Rock’n’Roll τη δεκαετία του ’60.
Με το ιδιαίτερα βραχνό της φωνητικό στυλ, το «Summertime» ήταν μια φυσική επιλογή για την Janis Joplin και το συγκρότημά της,Big Brother & The Holding Company. Το άλμπουμ στο οποίο περιλαμβάνεται το κομμάτι, Cheap Thrills , ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ του 1968.
Μαζί με το Joplin’s, εκδόσεις του τραγουδιού από καλλιτέχνες όπως ο Ricky Nelson , το The Zombies και ακόμη και το ψυχρό Al Green βοήθησαν στη διάδοση του «Summertime» σε μια νέα γενιά ανθρώπων.

Η επιτυχία του «Summertime» δεν σταμάτησε στην Αμερική. Μέχρι τη δεκαετία του ’70, το τραγούδι είχε ταξιδέψει στην Τζαμάικα και σύντομα κυκλοφόρησε η απόδοση του BB Seaton.

07 SUMMERTIME: Mongo Santamaría 1981

Καθώς το τραγούδι εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, έχει ερμηνευθεί από καλλιτέχνες όλων των μουσικών ρευμάτων. Από τη λατινική τζαζ έκδοση του Mongo Santamaría στη δεκαετία του 1980 έως την ερμηνεία της Αγγλίδας τραγουδίστριας Angelique Kidjo το 2012, το «Summertime» διασκευάστηκε ξανά και ξανά.

08 SUMMERTIME: Norah Jones 2003

Ερμηνεύει Norah Jones
live at the Tanglewood Jazz Festival. 30 Aug.2003

09 SUMMERTIME: Μαρία Κάλλας

Ερμηνεύει η Μαρία Κάλλας

10 SUMMERTIME: R.E.M.1990

Ερμηνεύουν οι R.E.M. Off their 1990 fanclub single.

LYRICS: DuBose and Dorothy Heyward

SUMMERTIME

Summertime
And the livin’ is easy
Fish are jumpin’
And the cotton is high
Oh, your daddy’s rich
And your ma’ is good lookin’
So hush
Little baby
Don’t you cry

One of these mornings
You’re gonna rise up singing
Yes, you’ll spread your wings
And you’ll take to the sky
But ’til that mornin’
There’s nothing’ can harm you
Yes with Daddy and Mammy
Standing by

Summertime
And the livin’ is easy
Fish are jumpin’
And the cotton is high
Oh your daddy’s rich
And your ma’ is good lookin’
So hush
Little baby
Baby, don’t you cry
Oh don’t you cry (don’t you cry)

Το κομμάτι έγινε γρήγορα ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυ ηχογραφημένα jazz κομμάτια, ενώ αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα όλων των εποχών. Πρόκειται για ένα κομμάτι που καταφέρνει με έναν υπέροχο τρόπο να συνδυάζει την jazz μουσική με στοιχεία του αμερικανικού Νότου και της μαύρης κοινότητας των αρχών του 20ού αιώνα. Το «Summertime» είναι ένα από τα πιο διασκευασμένα τραγούδια στην ιστορία της μουσικής με περισσότερες από 33.000 (!) επανεκτελέσεις, από γκρουπ ή σόλο καλλιτέχνες.
Η εκτέλεση της Billie Holiday το 1936 θεωρείται η πρώτη ηχογραφημένη και διασκευασμένη στα ποπ πρότυπα, αφού οι δυο προγενέστερες ερμηνείες ανήκαν σε σοπράνο της όπερα. Πιο επιτυχημένη εμπορικά θεωρείται η εκτέλεση του Billy Stewart, που κατάφερε να φτάσει στο Νο. 10 του Billboard Hot 100 και το Νο.7 του R&B Chart το 1966.
Το “Summertime” έχει περιγραφεί ως “ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έγραψε ποτέ συνθέτης”. Ο συνθέτης και στιχουργός Stephen Sondheim χαρακτήρισε τους στίχους του “ως τους καλύτερους στίχους του μουσικού θεάτρου”.
Οι ειδικοί θα πουν ότι είναι γραμμένο στην υποδόρια ή αιολική κλίμακα της αρχαιοελληνικής μουσικής.Ένα ακόμη απίστευτο στοιχείο για το τραγούδι αυτό είναι ότι αποτελείται μόλις από 6 νότες. Μια τόσο απλή μελωδία που έχει καταφέρει να μαγέψει γενιές και να αποτυπώσει τη θλίψη, το πάθος και τα συναισθήματα μιας ολόκληρης κοινότητας.

«Είναι τόσο υπέροχη που δεν μπορώ να πιστέψω ότι την έχω γράψει εγώ!», έλεγε για τη μουσική του «Porgy & Bess» ο «μεγάλος» (και μετριόφρων) Τζορτζ Γκέρσουιν το 1935. Πέρα όμως από υπέροχη, η μουσική του είναι και αξεπέραστη, αν σκεφτούμε ότι μέχρι σήμερα τα τραγούδια του μιούζικαλ κάνουν σουξέ στα beach bars της υφηλίου.
Τι σημαίνουν όμως οι στίχοι του Summertime;
Το τραγούδι αυτό σίγουρα δεν αναφέρεται σε μια τεμπέλικη καλοκαιρινή μέρα, όπου η ζωή είναι εύκολη και τα ψάρια χοροπηδούν, όπως χαρακτηριστικά λέει στην εισαγωγή του. Βασίζεται στο βιβλίο του Heyward, Porgy, που έγινε αργότερα όπερα και αναφέρεται στον ρατσισμό, τα προβλήματα γενικότερα που βίωσαν οι Αφροαμερικανοί. Το συγκεκριμένο τραγούδι αναφέρεται σε μια αφροαμερικανή σκλάβα η οποία προσπαθεί να κοιμήσει ένα λευκό παιδί. Του λέει για να το ηρεμήσει “ο πατέρας σου είναι πλούσιος και η μητέρα σου όμορφη”.

Η σκληρή αλήθεια ήταν πώς όσο οι αφροαμερικανές βρίσκονταν στα σπίτια των πλούσιων λευκών και πρόσεχαν τα παιδιά τους, τα δικά τους ήταν μόνα τους σπίτι και πιθανότατα δεν υπήρχε κάποιος να τα προσέξει. Ο Gershwin μέσα από το τραγούδι του αποτύπωσε τα συναισθήματα των γυναικών αυτών, με τις οποίες ταυτίστηκε στη πορεία γενικότερα η Αφροαμερικάνικη κοινότητα της εποχής.
Το τραγούδι αυτό αποτελεί ύμνο για όλους τους αφροαμερικανούς που ζούσαν υπό εκείνες τις δύσκολες συνθήκες. Φυσικά συνεχίζει να τους εκφράζει και να θεωρείται σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας τους μέχρι σήμερα.

Λίγα λόγια για τη μουσική.
Οι επαναστάτες και τα έργα τους είναι συνήθως αμφιλεγόμενα στην εποχή τους. Τείνουν να εκτιμώνται καλύτερα τα τελευταία χρόνια. Έτσι ήταν με τον George Gershwin και τη λαϊκή όπερα ορόσημο του, Porgy and Bess. Δεν είχε εκτιμηθεί κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας της το 1935. Αντισυμβατικό για την εποχή του, απαιτούσε το πέρασμα του χρόνου για να δούμε τι είναι. Σχεδόν τρία τέταρτα ενός αιώνα μετά τον Gershwin, μαζί με τον αδερφό του, Ira, και τον συγγραφέα DuBose Heyward, που το δημιούργησαν, το Porgy and Bess απέκτησε τώρα μια λάμψη που για μια στιγμή θάφτηκε στον πυρήνα της. Οι μύθοι για την παράσταση έχουν αναπτυχθεί. Το ένα είναι ότι καταδικάστηκε όταν πρωτοεμφανίστηκε Με προσεκτική ανάγνωση των πολυάριθμων κριτικών που έλαβε εκείνη τη στιγμή, είναι σαφές ότι είχε κάποιους ένθερμους θαυμαστές και μερικούς εξίσου έντονους επικριτές. Ως επί το πλείστον, ωστόσο, θεωρήθηκε ως έργο τόσο διαφορετικό από τον κανόνα που ακόμη και μερικά προσαρμοσμένα αυτιά χρειάζεται χρόνο για να τα πάρουν όλα και να αποδώσουν μια πληρέστερη ετυμηγορία αργότερα.
Πηγές: https://translate.google.com, www.britannica.com, www.naxos.com, en.wikipedia.org

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν