Νάμα = Ιφιγένεια Παπουτσά, Αριστείδης Παυλής

ΟΔΥΣΣΕΑΣ
Στίχοι: Ιφιγένεια Παπουτσά
Μουσική: Αριστείδης Παυλής, Χάρης Δρυγιανός
Ερμηνεία: Ιφιγένεια Παπουτσά
LP, Album ” Νάμα ” 1992

ΣΤΙΧΟΙ: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΆ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ
Σε θυμάμαι, κάθε ώρα που περνάει
απ’ το χθες στο σήμερα με φέρνει και με πάει
Κι όλα γυρνάνε γύρω από `σένανε ξανά
Όλα είναι εδώ κι εσύ δεν είσαι πουθενά

Δε λυπάμαι που είμαι μόνη τώρα πια
ούτε που με πλήγωσες με λόγια που πονάνε
μα φοβάμαι να μη σε πάνε μακριά
του καινούριου σου έρωτα τα χάρτινα φτερά

Κάνε λοιπόν τον κύκλο σου Οδυσσέα
κι όσο λείπεις θα `μαι εδώ
Θα υφαίνω ατέλειωτο πανί
ώσπου να βρεις το δρόμο σου μοιραία,
στης Ιθάκης το νησί να ξαναβγείς

LP, Album ” Νάμα ” 1992

Αριστείδης Παυλής, Ιφιγένεια Παπουτσά, Χάρης Δρυγιανός

Οι Νάμα ήταν ελληνικό ποπ, ροκ και τζαζ μουσικό συγκρότημα που έδρασε καλλιτεχνικά από το 1992 μέχρι το 2009. Τα μέλη του συγκροτήματος ήταν ο Αριστείδης Παυλής (σύνθεση και ενορχήστρωση) και η Ιφιγένεια Παπουτσά (στίχοι και φωνητικά).
Η δισκογραφία τους ξεκινάει το 1992 με το ομώνυμο άλμπουμ ΝΑΜΑ όπου το τζαζ τραγούδι “Οδυσσέας” ξεχωρίζει και γίνεται ραδιοφωνική επιτυχία της εποχής. Στο άλμπουμ αυτό συνεργάστηκαν και με τον Χάρη Δρυγιανό (Ο Αριστείδης Παυλής & Χάρης Δρυγιανός μαζί με τη Σοφία Νοητή ήταν προηγουμένως μέλη των CINEMA). Το καλοκαίρι του 1994 κυκλοφορούν την δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο ΝΑΜΑ ΙΙ από τον οποίο ξεχώρισαν τα τραγούδια “Πρίγκηπας Αλήτης”, “Μαζί σου πάρε με”, “Σφαίρα από γη και θάλασσα”, “Τα καλύτερα μας χρόνια”.
Το 1995 κυκλοφορούν το LP Αναμνήσεις όπου διασκευάζουν δέκα τραγούδια: “Μια αγάπη για το καλοκαίρι” (Γιάννης Σπανός-Γ.Παπαστεφάνου), “Πολλές φορές” (Μανώλης Χιώτης-Χ.Κολοκοτρώνη), “Πες μου μια λέξη”, (Μάνος Χατζιδάκις-Αλέκος Σακελλάριος), “Οι μάγοι” (Διονύσης Σαββόπουλος), “Πήρες πια τα μάτια σου” (Μίμης Πλέσσας-Δ.Στρατηγοπούλου), “Να διώξω τα σύννεφα” (Η. Παπακωστα-Δασκαλόπουλου).
Το 1998 πιστοί στον δρόμο που οι ίδιοι χάραξαν με την ρυθμική πολυμορφία και το προσωπικό τους χρώμα στην ενορχήστρωση και το στίχο, παρουσιάζουν ακόμα δέκα τραγούδια με τον τίτλο ΝΑΜΑ ΙΙΙ – Ζωή παράσταση. Από το άλμπουμ ξεχώρισαν το “Ζωή παράσταση”, “Αγάπη μου αλλού”, “Δέκα Σεπτέμβρη”. Το 2002 κυκλοφόρησαν από την EROS music το LP ΝΑΜΑ ΙV και με το τραγούδι τους “Μια Κυριακή” βραβεύονται στα Μουσικά Βραβεία Αρίων (1η απονομή) ως καλύτερο ποπ συγκρότημα. Άλλα τραγούδια που ξεχωρίζουν από το άλμπουμ είναι τα “Άνυδρη γη”, “Δεν είμαι εδώ” και το αγγλόφωνο “Why”.

Το 2005 κυκλοφορούν το νέο τους cd με γενικό τίτλο Ένα μακρύ ταξίδι. Τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι τα “Το ψαράκι”, “Ζεστό καλοκαίρι”. Για το “Ένα μακρύ ταξίδι” οι ΝΑΜΑ διακρίθηκαν στα Μουσικά Βραβεία Αρίων (5η απονομή) ως καλύτερο Ποπ συγκρότημα.
To 2008 οι Νάμα κυκλοφορούν από την LYRA το άλμπουμ με γενικό τίτλο Το φως και η αρχή που σηματοδοτεί το τέλος της πορείας τους.
Ο “Οδυσσέας” είναι ένα από τα τραγούδια των ΝΑΜΑ που αγαπήθηκαν από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε. Εκπληκτική ερμηνεία από την Ιφιγένεια με την συνοδεία ενός ατμοσφαιρικού latin jazz κοντραμπάσου από τον Αριστείδη Παυλή.

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν