ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ

ΣΑΝ ΣΤΑΡ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ
Στίχοι: Νίκος Ζιώγαλας
Μουσική: Νίκος Ζιώγαλας
Ερμηνεία; Νίκος Ζιώγαλας
Vinyl, LP, Album ” Το Τζάμπο ” 1985

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ (ζωντανά)
(Στην υγειά μας Alpha) {22/2/2014}

ΣΑΝ ΣΤΑΡ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ
Τι να `ναι αυτό που ξαφνικά μ’ αναστατώνει
όταν τα πόδια σου προβάλλουν στα σκαλιά
χάνω τον έλεγχο και κάνω χίλια λάθη
τ’ αφεντικό τη γράφει τη ζημιά

Μην ξαναρθείς απ’ τη δουλειά δεν το αντέχω
δεν το μπορώ να σ’αντικρίσω φιλικά
εγώ ξεδίπλωσα τα φύλλα της καρδιάς μου
κι εσύ υπόγραψες σαν σταρ του σινεμά

Τι να `ναι αυτό που ξάφνου μέσα μου φουντώνει
όταν σε βλέπω να γελάς με σιγουριά
χάνω τον έλεγχο το μάτι μου θολώνει
κάτι με σπρώχνει να σου ρίξω μια μπουνιά

Μην ξαναρθείς απ’ τη δουλειά δεν το αντέχω
δεν το μπορώ να σ’αντικρίσω φιλικά
εγώ ξεδίπλωσα τα φύλλα της καρδιάς μου
κι εσύ υπόγραψες σαν σταρ του σινεμά

Vinyl, LP, Album ” Το Τζάμπο ” 1985

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ
Ο Νίκος Ζιώγαλας γεννήθηκε στη Φυτεία Ημαθίας το 1953.Είναι ένας από τους πιο αγαπημένους Έλληνες τραγουδοποιούς εδώ και 2-3 δεκαετίες, με αρκετά τραγούδια του να παίζονται ανελλιπώς όχι μονάχα στα ραδιόφωνα, αλλά σε κάθε μουσική βραδιά ή παρεΐστικη σύναξη… ανεξαρτήτως ηλικίας.
Η ενασχόληση του Νίκου Ζιώγαλα με τη μουσική ξεκινά από πολύ νεαρή ηλικία. Από μαθητής, στο γυμνάσιο στη Βέροια, από την τρίτη γυμνασίου, ξεκίνησε με ένα συγκρότημα επαγγελματικά σε δύο κλαμπ που υπήρχαν. Ήταν μια παγκόσμια έκρηξη της ροκ τότε και κάθε μικρή πόλη που σεβόταν τον εαυτό της είχε συγκροτήματα που έπαιζαν live, είχε πει ο Νίκος Ζιώγαλας για το ξεκίνημά του. ” Εκεί κατάλαβα ότι η ζωή μου τελικά είναι η μουσική, το σκίρτημα και η φλόγα ήταν πολύ δυνατά. Δεν αμφιταλαντεύτηκα ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Έτσι ήρθα στην Αθήνα με τα «Ανάκαρα», παίζοντας διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών, μετά με τον Σαββόπουλο στους Αχαρνείς, με τη Σπυριδούλα, μέχρι που ξεκίνησα να γράφω δικά μου τραγούδια “. Το Νίκο Ζιώγαλα στις αρχές της δεκαετίας του ’70 τον βρίσκουμε να παίζει διασκευές δημοτικών τραγουδιών με το συγκροτημα “ΑΝΑΚΑΡΑ”. Κατά την ίδια περίοδο ο Νίκος Ζιώγαλας συνεργάζεται δισκογραφικά με τον Θανάση Γκαϊφύλλια στο “ΩΤΟΣΤΟΠ”. Λίγο αργότερα, τον συναντάμε να τραγουδάει στο άλμπουμ του Ηρ. Τριανταφυλλίδη “ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ”. Το 1977 συμμετέχει στην παράσταση και στον δίσκο “ΑΧΑΡΝΗΣ” του Διονύση Σαββόπουλου. Αμέσως μετά, και για τα επόμενα 2 χρόνια, παρακολουθεί σπουδές Μουσικοθεραπείας στο Παρίσι. Κατά την παραμονή του εκεί, παίζει μουσική στους δρόμους και στο μετρό παρέα με άλλους Έλληνες μουσικούς. Ο Νίκος Ζιώγαλας επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεργάζεται για ένα χρόνο με το συγκρότημα “ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ”.Έκτοτε η καριέρα του εκτοξεύεται ενώ έχει συνεργαστεί με την αφρόκρεμα της ελληνικής μουσικής. Το 1985 ηχογραφεί τον πρωτο του δισκο ” ΤΟ ΤΖΑΜΠΟ “

ΔΙΣΚΟΣ ” ΤΟ ΤΖΑΜΠΟ “
Το Τζάμπο, είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της Μελαγχολικής Δεκαετίας. Δίσκος που θεωρείται πια, κλασικός. Τα τραγούδια του, γραμμένα κάτω από έντονα (και συνεπώς πολύτιμα) συναισθήματα. Από το Τζάμπο, ο Ζιώγαλας απέδειξε ότι εκτός από καλός μουσικός είναι και ποιητής. Το «Τζάμπο» πρωτο πέταξε το 1985. Δυνατό ντεμπούτο, με εννιά μόλις τραγούδια, αλλά το θέμα δεν είναι αριθμοί. Τα λεφτά τα πήρε όλα το «Σαν σταρ του σινεμά». Οι υπόλοιπες στιγμές είχαν περισσότερο βάθος και ψάξιμο «εντός» με κοινωνική συχνά ματιά, προσωπική απόγνωση με ανατρεπτικότητα και «ψάξιμο», δίπλα στον έρωτα. Ηλεκτρονικοί και ροκ ποπ ήχοι αλλά κάποιες συγχορδίες και ερμηνείες, πατούν γοητευτικά στη «ρίζα».

ΣΑΝ ΣΤΑΡ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Το τραγούδι αγαπήθηκε πολύ, και έγινε ένα από τα εμβληματικά τραγούδια του ελληνικού ροκ. Όλοι τραγούδησαν την «Σταρ του Σινεμά», χωρίς να ξέρουν την πραγματική ιστορία. Ποια ήταν λοιπόν αυτή η κοπέλα και τι ακριβώς περιγράφει το τραγούδι;
Η «Σταρ του Σινεμά» μας μεταφέρει 35 χρόνια πίσω στο χρόνο. Στην εποχή που ο Νίκος Ζιώγαλας φεύγει από τη Βέροια (όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε) και έρχεται στην Αθήνα. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τον τότε εαυτό του «πρόσφυγα εντός». Σαν έναν εσωτερικό πρόσφυγα δηλαδή, που αφήνει τον τόπο του, για να έρθει στην πρωτεύουσα όπου ήλπιζε πως θα πραγματοποιούσε τα όνειρά του.

Στην Αθήνα πιάνει δουλειά στο μπαρ Λούκι του Αλέξη Γκόλφη. Θρυλικό μπαρ της εποχής, που απαθανατίστηκε έξοχα στο τραγούδι των Αδελφών Κατσιμίχα «Μια βραδιά στο Λούκι». Εκεί σύχναζαν σημαντικά πρόσωπα του ελληνικού ροκ, όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος και η Γιόλα Αναγνωστοπούλου. Εκεί λοιπόν, στο «Λούκι», ο Νίκος Ζιώγαλας δουλεύει στην μπάρα και σερβίρει ποτά. Η «Σταρ του Σινεμά» ήταν μια κοπέλα που δουλεύει επίσης εκεί. Ο Νίκος, την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά και όταν τα βράδια την βλέπει να έρχεται, να κατεβαίνει τις σκάλες για να πιάσει δουλειά αναστατώνεται τόσο πολύ, ώστε του πέφτουν τα ποτήρια.
Μιλώντας με τον Νίκο Ζιώγαλα για το τραγούδι αυτό, μας είπε:
«Δούλευα τότε μπάρμαν στο μπαρ Λούκι. Η κοπέλα δούλευε στα τραπέζια, σερβιτόρα. Εγώ την ερωτεύομαι πολύ, και μια νύχτα της εξομολογούμαι τον έρωτά μου, οπισθοχωρεί αυτή ξαφνιασμένη, και τρώω τη χυλόπιτα. Δεν το περίμενα, γιατί νόμιζα πως είχα ψυχολογήσει την κατάσταση, όμως έπεσα πολύ έξω. Δεν ήθελε με τίποτα. Μετά τη δουλειά, πήγα στο σπίτι και έγραψα κατευθείαν το τραγούδι. Τελικά η χυλόπιτα μου βγήκε σε καλό γιατί έγραψα αυτό το τραγούδι. Και την ευχαριστώ πάρα πολύ…»
Ρωτήσαμε τον Ζιώγαλα ποιο είναι το όνομα της κοπέλας και αν ξέρει ότι γι αυτή γράφτηκε το τραγούδι. Μας είπε: «Δεν την ξαναείδα από τότε. Το μόνο που θυμάμαι, το όνομά της, Φανή. Φανή και ήταν από την Κοζάνη… Καλή της ώρα όπου κι αν είναι. »
ΠΗΓΕΣ:www.iefimerida.gr, https://stixoi.info, www.discogs.com, www.maxmag.gr, www.ogdoo.gr, www.iefimerida.gr,

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα χρόνια περνούν τα τραγούδια ταξιδεύουν