ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Στίχοι: Βασίλης Τσιτσάνης
Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης
Ερμηνεία: Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Φωνητικά: Καίτη Θύμη, Βασίλης Τσιτσάνης
Μπουζούκι: Γιάννης Καραμπεσίνης
Μπαγλαμάς: Βασίλης Τσιτσάνης
Vinyl, 7″, 45 RPM, Single “Ντράκουλας / Χριστίνα” 1960

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ
Φωνητικά: Καίτη Θύμη, Βασίλης Τσιτσάνης
ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Ήταν ένα μαύρο δειλινό
βαρύ σκοτεινιασμένο
που έχασα τα μάτια σου τα δυό, Χριστίνα μου
κι ακόμα περιμένω
Θα κάνω άνω- κάτω Περαία και Αθήνα
για να σε βρω Χριστίνα
Σ’ έχασα και σαν τρελός ρωτώ
τ’ αστέρια, το φεγγάρι
μα όμως να μάθω δεν μπορώ, Χριστίνα μου
ποιό δρόμο έχεις πάρει
Θα κάνω άνω- κάτω Περαία και Αθήνα
για να σε βρω Χριστίνα
Έρημο το σπίτι κι αδειανό
ρήμαξ’ απ’ άκρη, σ’ άκρη
τα παλιά σου γράμματα φιλώ, Χριστίνα μου
και πνίγομαι στο δάκρυ
Θα κάνω άνω- κάτω Περαία και Αθήνα
για να σε βρω Χριστίνα
Vinyl, 7″, 45 RPM, Single “Ντράκουλας / Χριστίνα” 1960
Το 1987 κυκλοφόρησε από την ΕΜΙΑΛ, στη σειρά «Ο μουσικός θησαυρός της Columbia» μια ξεχωριστή συλλογή τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση με τίτλο «Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη».
Τσιτσάνης και Μπιθικώτσης: Η συνάντηση δύο θρύλων
H συνεργασία τους ξεκίνησε το 1956, όταν ο Μπιθικώτσης θέλησε να ηχογραφήσει δυο τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, από την ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», τα «Γαρύφαλλο στ’ αυτί» και «Είμαι άντρας», με τα οποία είχε ενθουσιαστεί. Όταν λοιπόν ζήτησε από τον Χατζιδάκι την άδειά του για να τα ξανατραγουδησει, ο συνθέτης δέχτηκε με την προϋπόθεση να παίξει μπουζούκι ο Τσιτσάνης. Όπως και έγινε, με τα γνωστά αποτελέσματα…
Λίγο μετά, τον Αύγουστο του ’56, ο Μπιθικώτσης ηχογράφησε το «Μ’ έβαλες στο μαυροπίνακα», που ήταν το πρώτο τραγούδι του Τσιτσάνη που ερμήνευσε στη δισκογραφία. Ακολούθησε το «Σ’ όλα τα στέκια θα μπουκάρω» με την Καίτη Γκρέυ και τους Μπιθικώτση και Αντώνη Κλειδωνιάρη στις β’ φωνές, ενώ την ίδια χρονιά ο Μπιθικώτσης σιγοντάρει την Καίτη Γκρέυ στο τσιφτετέλι «Εγώ είμαι το μπεγλέρι σου», το οποίο λίγο μετά ηχογράφησε και ο ίδιος, σαν πρώτη φωνή, συνοδευόμενος από τον Νίκο Καλλέργη. Εκτός όμως από τα καινούργια τους τραγούδια Τσιτσάνης και Μπιθικώτσης, που στην προσωπική τους ζωή ήταν και κουμπάροι, ηχογράφησαν στη δεκαετία του ’60 μια σειρά τραγουδιών σε δεύτερη εκτέλεση
Εκείνη την εποχή ηχογράφησαν μαζί και τρία τραγούδια άλλων δημιουργών. Το 1960 «Το χρήμα δεν το λογαριάζω» του Μανώλη Χιώτη, για να ακολουθήσει το 1961 το «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά» του Μάρκου Βαμβακάρη Το 1962 ηχογράφησαν την «Άμαξα μες στη βροχή» των Απόστολου Χατζηχρήστου και Χαράλαμπου Βασιλειάδη.
Στη σειρά των επανεκτελέσεων των τραγουδιών του σε δίσκους 45 στροφών extended play (μεγαλύτερης διάρκειας δηλαδή), στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο Τσιτσάνης επανέφερε με τον Μπιθικώτση αρκετά από τα παλαιότερά του τραγούδια. Όλες αυτές οι εγγραφές, εντάχθηκαν το 1968 στο «θρυλικό» μεγάλο δίσκο με τον τίτλο «Τσιτσάνης» και το εξώφυλλο με τα κλειδιά και τη φλοκάτη. Στην πρώτη ηχογράφηση που πραγματοποίησε ο Τσιτσάνης στις 7 Δεκεμβρίου του 1960 γι ’αυτή τη σειρά των δίσκων, o ίδιος έπαιξε μπαγλαμά, ενώ μπουζούκι έπαιξε ο Μανώλης Χιώτης.
Στις 5 Δεκεμβρίου 1961, ο Τσιτσάνης έγραψε οκτώ τραγούδια που κυκλοφόρησαν στο δεύτερο extended 45άρι με τους Κώστα Παπαδόπουλο και Λάκη Καρνέζη στα ακουστικά μπουζούκια. To τρίτο extended 45άρι του Τσιτσάνη ηχογραφήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1962.
Δέκα χρόνια μετά, το 1973, ο Μπιθικώτσης συμμετείχε με τρία τραγούδια του τρικαλινού δημιουργού στο δίσκο «Τα ωραία του Τσιτσάνη» «Απ’ τη μάνα μου διωγμένος», «Πέφτεις σε λάθη» (με τη φαρφίσα, στο πνεύμα της εποχής, σε πρώτο ρόλο) και «Βάρκα γιαλό», με δεύτερες φωνές τη Λιζέτα Νικολάου και τον συνθέτη.
Η τελευταία καταγραφή της φωνής του Μπιθικώτση σε τραγούδι του Τσιτσάνη σε δίσκο έγινε το 1992 στη συλλογή «Βασίλης Τσιτσάνης – Μοναδικές ερμηνείες» που κυκλοφόρησε από την MBI. Εκεί συμπεριλήφθηκε μια παλαιότερη ζωντανή ηχογράφηση του «Πάλιωσε το σακάκι μου» – με δεύτερη φωνή την Πόλυ Πάνου – από την αποχαιρετιστήρια συναυλία του Μπιθικώτση στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 25 Ιουνίου 1984. Η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου.
Το σημειωμα στο οπισθόφυλλο του δίσκου αναφέρει τα εξής:
«Τσιτσάνης και Μπιθικώτσης – Η συνάντηση δύο θρύλων.
Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας καριέρας του ο Βασίλης Τσιτσάνης συνεργάστηκε στο πάλκο και στη δισκογραφία με πολλούς και σπουδαίους ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού. Ωστόσο, ξεχωριστή θέση στη δισκογραφία του Τσιτσάνη κατέχει η συνεργασία του με τον Μπιθικώτση, γιατί ο Γρηγόρης δεν ήταν κάποιος τυχαίος τραγουδιστής. Η φωνή και ο τρόπος ερμηνείας του είναι η συνισταμένη της γνήσιας λαϊκής έκφρασης που περικλείει κάτι απ’ το μεράκι του Στράτου, τον καημό της Μπέλλου , τον λυγμό του Τσαουσάκη, αλλά επιπλέον έχει και την προσωπική του σφραγίδα: είναι η αρχοντιά και η λεβεντιά που χαρακτηρίζει και διακρίνει τον Μπιθικώτση.
Στην λαμπρή καριέρα του ο Γρηγόρης έχει τραγουδήσει τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, αλλά κάθε συνεργασία του με τον Τσιτσάνη ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Αυτό οφείλεται, πέρα απ’ την προσωπική μακρόχρονη φιλία τους και στο ότι ο Γρηγόρης γνώριζε καλά τι αξία είχε κάθε τραγούδι που υπέγραφε ο Τσιτσάνης και έβαζε έτσι όλη την εκφραστική του δύναμη και τεχνική για να το αποδώσει με τέτοια τελειότητα που θα ξεπερνούσε και αυτή τη φαντασία του δημιουργού του. Από το σύνολο των τραγουδιών της συνεργασίας τους διαλέξαμε αυτά τα 16 που περιέχει ο δίσκος αυτός, με σκοπό να τα διασωσουμε και να τα επαναφέρουμε στην επικαιρότητα, αφού τα περισσότερα ήταν σπαρμένα σε σπάνιους και δυσεύρετους δίσκους 78 και 45 στροφών. Υπάρχουν επίσης και τρεις ανέκδοτες εκτελέσεις που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στο δίσκο αυτό».
Ο δίσκος αργότερα κυκλοφόρησε και σε cd .Το βινύλιο σήμερα είναι σχεδόν εξαφανισμένο, όπως και το cd. Πολλά από’ αυτά τα τραγούδια ξανακυκλοφορησαν και στο δίσκο Νο 9 της σειράς “Δισκογραφία Τσιτσάνη”.
ΠΗΓΕΣ: www.discogs.com, www.musicheaven.gr, www.iefimerida.gr, www.ogdoo.gr
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ τα τραγούδια ανήκουν σε όποιον τα έχει ανάγκη